Sarma moje mame je prefina... a sad i mi radimo po njenom receptu. Miješano mljeveno meso - svinjetina/junetina, pola-pola, 1 kg. Dinstati sitno nasjeckani luk (2 glavice) na ulju - mješavina maslinovog i suncokretovog, da jako omekša, pred kraj dodati 3 režnja sjeckanog češnjaka, kratko prodinstati (samo da češnjak zamiriši). Meso posoliti po ukusu i zaliti s 2 dcl kipuće vode (jaje ne stavljamo) i promiješati. Dodati luk s češnjakom, malu žličicu crvene mljevene paprike (slatke), papar i 2 dcl riže. Dobro izmiješati rukom. Nadijevati listove kako je opisala Beti.
Na dno staviti rezano zelje, zatim slagati sarme u vijenac uz stijenku lonca da u sredini ostane rupa veličine šake. Veće sarme na dno, manje na njih. Gornji red prekriti rezanim zeljem. Zaliti vodom, ali da ne prekrije gornje rezano zelje. Kuhati sat i pol s povremenim protresanjem lonca. Nakon sat i pol napravim zapršku - mješavinu maslinovog i suncokretovog ulja s 3 čajne žličice zobenog brašna (ili bilo kojeg drugog) i pasiranom rajčicom po ukusu. Zapršku ulijem u rupu u sredini i izmiješam kuhačom. Nakon toga kuham na laganoj vatri još sat vremena.
Stvarno je