Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 97

Tema: 8 mjeseci - ne sjedi sam!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno 8 mjeseci - ne sjedi sam!

Ja još nisam zabrinuta, ali pedijatrica ga je pregledala kad smo došli zbog kašlja i rekla da su Noi nogice dosta mršave i da se ne odupire o pod. Poslala nas je na fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s nekakvom dijagnozom g24 (dystonia ili dystonicum). Jako sam uplašena. Noa se normalno okreće, diže na ručicama, brblja "ma.ma, ga-ga, ba-ba" sjedi u krilu i na jastucima, u hranilici, pomalo odiže guzu... Samo kad sjedi "sam" nagne se još uvijek prema naprijed na ručice. Meni se čini da je sve ok i da će on to svladati za 2-3 tjedna. Zašto moramo liječniku? Ima li tko sličan problem?
    p.s. ima 9250 kg i dugačak je 74,5 cm. Ima 8 mjeseci i 4 dana

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dystoni sindrom - da, ima nas prilično sa tim problemom ovdje. Možeš malo pretražiti topice o vježbama i vježbačima. Trebat ćete raditi vježbe razvojne gimnastike, a obzirom da se beba rotira i diže na ručicama očito nije ništa strašno nego mu vjerojatno fali malo poticaja za sjedenje. Nemoj ga stavljati da sjedi prije posjete fizijatru i sretno

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=170&Show=618

SJEDENJE

Nakon što beba nauči držati glavu uspravno i podizati je dok leži potrbuške, sposobnost mišićne kontrole u gornjem dijelu tijela će se povećavati. Ako je postavite u sjedeći položaj, više se neće držati tako povijeno kao prije. Glavicu i ramena će držati podignutima, pa će se nedovoljna čvrstina i stabilnost odražavati samo u kukovima i donjem dijelu tijela. Šestomjesečno dijete, postavljeno u sjedeći položaj, vjerojatno će nekoliko sekundi i ostati sjediti ali na sjedenje još uvijek nije spremno pa ga ne treba forsirati. Tijekom sedmog ili osmog mjeseca određeni broj djece će riješiti probleme s ravnotežom. Naučit će se lagano naginjati prema naprijed i ručicama oslanjati o podlogu. Prava sposobnost održavanja ravnoteže, bez pomoći odraslih ili vlastitih ruku, vještina je koja se najčešće savlada oko osmog odnosno devetog mjeseca života.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nema veze to što dijete ne sjedi samostalno, nego to što ga je pregledao pedijatar i ustanovio Dystoni; no točnu i pravu dijagnozu će dati tek fizijatar -zato valja na pregled fizijatru.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma da, tako mi i treba kad pišem postove na brzinu i bez dovoljno objašnjenja. Stavila sam citat kao komentar na dio post "Samo kad sjedi "sam" nagne se još uvijek prema naprijed na ručice. Meni se čini da je sve ok i da će on to svladati za 2-3 tjedna."

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na dio posta

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

LeiA,

ne brini - sigurna sam da će za koji dan bebač početi samostalno sjediti. Normalno je da se, dok ne ojača mišiće trupa, "preklapa" prema naprijed - nemoj ga forsirati da sjedi, nek je radije na trbuhu-na taj način si isto jača mišiće trupa.

Inače, razvojna gimnastika mu može samo koristiti - i mi vježbamo i to nikakve pasivne vježbe, nego aktivna vježba kroz svakodnevnu igru.

Vrlo je korisno jer dijete od prvog dana uči pravilno puzati, sjediti, klečati, stajati i što je najvažnije po meni - uči se prirodnim i samostalnim prijelazima iz jednog položaja u drugi, za razliku od onog roditeljskog: "evo, sine, sad sjedi...pa, sad malo stani i uhvati se za namještaj".

Pozdrav tebi i malom vježbaču!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj mama73 prvotno napisa
    Vrlo je korisno jer dijete od prvog dana uči pravilno puzati, sjediti, klečati, stajati i što je najvažnije po meni - uči se prirodnim i samostalnim prijelazima iz jednog položaja u drugi
    Drago mi je što tako mislite, jer ja ga upravo ni ne forsiram. On se lijepo igra i na trbuščiću, diže se na rukice, kad mu je dosadno ja ga nosam sa sobom ili sjednem s njim u krilu. 90% vremena je na kauču ili na pdnim puzzlama i to baš na trbuščiću. Vesel je svako malo ojača ili nešto novo napravi. Ja se niti nisam brinula dok nam nije pedijatrica rekla da trebamo na pregled. Nemam ništa protiv vježbi kao zanimljivi dio igre, ali ne volim kad doktori forsiraju djecu...

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moj Mihael je takodjer poceo sjediti samostalno u 8.mjesecu. Nikad ga nisam na nista forsirala, u polusjedeci sam ga u kolicima digla tek sa 6 mjeseci. I vjeruj mi naslusala sam se tih "pa jos ne sjedi,pa moj sjedi vec sa 4 mjeseca" i tako dalje. Svako je dijete za sebe. Vjerujem da ti fizijatar nece reci nista negativno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To što dijete sa osam mjeseci ne sjedi samostalno ne znači da ima Dystoni ili problema sa motorikom, ali ako pedijatar na to sumnja onda dijete treba pogledati specijalist tj. fizijatar; razvojna gimnastika nije forsiranje nego terapija za dijete koje eventualno ima problema sa motorikom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

LeiA,

ništa liječnici ne forsiraju - razvojna gimnastika je samo stimulacija za razvoj motorike i definitivno samo može koristiti djetetu.

Odi na pregled kod specijalista, kako te tvoj pedijatar i uputio, s punim povjerenjem.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Danas smo bili kod fizijatra.
    Nou smo stavili u sjedeći položaj i on sasvim super sjedi, bez oslonca i igra se s obje ruke, a kad hoće nešto dohvatiti - pridrži se jednom rukom, a drugom dohvati. Još se ne diže sam u sjedeći položaj - ali kad mu pružimo ručice - on se uhvati i sam napravi "trbušnjak" i skroz se digne. Okreće se na obje strane i nogicama se odguruje od poda na vanjskim rubovima stopala. Počeo je i puzati - unatrag - prvo se samo odgurivao rukicama i vukao stomačić, a sad već i stavlja nogice ispod i ljulja se na sve četiri!
    Usprkos svemu tome doktorica je rekla da je "ipak malo mlitav" i dijagnoza je Dystoni sindrom . Još piše:
    "Posturalni tonus pretežito snižen, MTR simetrčni, reakcija oslonca na lateralne dijelove planti."
    Za vježbe smo dobili: "vježbe posjedanja i balans u četveronožnom."Za dystoni sindrom sam našla na internetu slijedeće objašnjenje:
    "Termin distoni sindrom označava stanje u dojenčadi, kada kliničkim pregledom motoričkih funkcija budu zamijećena neka odstupanja od normale, za koja se ne može reći da su izrazito patološka, već mogu biti i varijacije fiziološkog, normalnog razvoja. Radi se o "prečvrstom" ili "premlohavom" dojenčetu, koje kasni u svladavanju nekih motoričkih vještina (npr. sjedenju, okretanju, stajanju) za prosjekom, odnosno razvoj čvrstoće mišićnih grupa nije ujednačen, pa neki mišići djeluju jače, drugi slabije, a rezultat je nespretan i neujednačen razvoj motorike. U tom slučaju se preporuče vježbe, i često nakon nekoliko mjeseci, uz njihovu pomoć, ili unatoč njima, dolazi do prevladavanja tih poteškoća, te dijete nakon 1. godine najčešće napreduje posve normalno."
    Što znači: MTR simetrični?
    Sutra idemo na vježbe.
    Trebam li se brinuti?
    Ako je istina da svaka beba ima svoj ritam razvoja, zašto onda moj Noa "kasni"? Ne mogu se oteti dojmu da mi je dijete sasvim normalno, a ima dijagnozu nekakvog sindroma.
    Mogu li to shvatiti samo kao razvojnu gimnastiku? Zašto se onda mora zvati sindrom? Da li je Noa zdrav ili nije?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nije da on "kasni" nego ima tonus mišića drugačiji od 'normalnog' baš kao što piše u ovom objašnjenju, ima 'snižen tonus', to je valjda neka vrsta hipotonije skroz skroz blaga - Lea ima po fizijatru 'blažu normohipotoniju' , a meni je sva klimava. Znači, kao što i piše, to ne mora biti ništa patološko nego samo varijanta normalnog razvoja - a vježbice su preventiva i samo će mu koristiti. Nije svako dijete koje ima dijagnosticiran Dystoni 'bolesno' niti je kandidat za neke ozbiljne posljedice -posljedica može biti i nespretnost kasnije, često padanje npr. , 'šlampavi' hod. Zašto to ne ispraviti dok je dijete malo i može se. (ja danas kad vidim neke svoje vršnjake kužim da su bili kandidati za fizikalnu kao bebe a i meni je terapeutica rekla da mi je trebala )

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

e Mima baš si me nasmijala..

nakon onog jednog topica da postoji mogučnost da je to i nasljedno nikako se oteti dojmu da sam i ja vjerovatno trebala kao beba na fizikalnu, a nisu me vodili :D

LeiA odi u pretražnik:
    vježbe, vježbaći, kako vježbati da ne plaču, Distony hipertoni sindrom, hipotonija, hipertonija, itd.....
    puno je tog da bi ti netko jednim postom rješio tvoje dvojbe il trojbe, odi i na grupe potpore na Mamei Bebe, tamo imaš dosta......

ja ću ti napisat samo jedno.....nemoj to shvaćat neozbiljno i zanemarit vježbanje i ne čini ništa na svoju ruku....

možda si super pomogla i sama do sada ne znajuć kada si svoje dijete držala na puzlama na podu i nisi ga forsirala na stvari koje ne može.....

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Trebam li se brinuti?
    Ako je istina da svaka beba ima svoj ritam razvoja, zašto onda moj Noa "kasni"? Ne mogu se oteti dojmu da mi je dijete sasvim normalno, a ima dijagnozu nekakvog sindroma.
    Mogu li to shvatiti samo kao razvojnu gimnastiku? Zašto se onda mora zvati sindrom? Da li je Noa zdrav ili nije?
    LeiA,

nakon prvog pregleda kod neuropedijatra i fizijatra i meni su se ista pitanja motala po glavi. Milijun nedoumica, briga, strahova...Onda odem na net, pa pročitam koješta, pa se još više zabrinem...

Dakle, ja bih ti isključivo iz svog sličnog iskustva odgovorila na gornja pitanja, a ti to shvati samo kao moj osobni stav i mišljenje, a ne neki aksiom .

I ja sam brinula i još uvijek brinem, iako ne bih trebala. Vjerojatno ne trebaš ni ti, ali sama činjenica da svaka 2-3 mjeseca idemo fizijatru djeluje na mene ponekad uznemirujuće. Dakle, znam da ne trebam brinuti, da sve ide kako treba i da odlazimo na preglede preventive radi, tj. kako bi moje dijete od najranije dobi dobilo pravilnu stimulaciju za svoj motorički razvoj.
    Kod djece koja su pod neuropedijatrijskim i fizijatrijskim nadzorom ne radi se nužno o kašnjenju u razvoju - kod nas to nije slučaj. Na ovaj dio tvojih pitanja ti je Mima već dala odgovor.
    Da, shvati to kao razvojnu gimnastiku - ja sam ju tako shvatila i mislim da bi svakom djetetu samo koristila, te budi sretna jer će tvoje dijete od samog početka usvajanja novih motoričkih vještina imati stručnu podršku i moći ćeš biti sigurna da je svaku novu vještinu usvojio i da ju prakticira na pravilan način (puzanje, posjedanje, iskorak, stanje itd.). Ja sam svakim danom sve sretnija kad vidim kako moje dijete samo dostiže određeni stupanj zrelosti za prijelaz iz jedne faze u drugu, npr. nakon savladanog puzanja sama prelazi u tzv. "stojeći klečeći", ovih dana počinje raditi iskorak, a sve tako prirodno, s lakoćom i brzo stječe sigurnost. Nije sjedila sa 6 mj - nisam ju niti stavljala u taj položaj, počela je samostalno sjediti sa ca. 7,5-8 mjeseci, ali zato danas neće pasti iz tog položaja, ako se i zaljulja ima savršene obrane - bočne, prednje i naznačene stražnje. Dakle, nije baš da "jurimo" ka hodanju - ni ne žuri nam se, ali ono što smo naučili, naučili smo polako, sigurno i perfektno . Zato je nama razvojna gimnastika super :D !
    U motoričkom smislu, moje dijete je apsolutno zdravo i napreduje u skladu sa svojom dobi - nema nepristranijeg "kritičara" od očiju brižne mame koja svoje dijete gleda 24 sata dnevno. Mislim da ćeš i ti to zaključiti za svoje dijete .

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hvala vam puno!
    Evo, već danas smo bili na vježbama i prošlo je super. Jučer se kod doktorice sav pokočio jer je bio već umoran, pospan i gladan od čekanja, a danas je bio u elementu. Terapeutkinja je rekla da je sve super napravio. On se polako i sam ljulja četveronoški, a mi mu samo trebamo pomoći da skuži da se može kretati unaprijed na rukicama i kako može sam sjesti. Isto radimo i ove oslonce za padanje iz sjedećeg položaja.
    Sve je super uhvatio i skoro sve sam znao! Terapeutkinja ga je puno pohvalila...
    Pao mi je kamen sa srca! Sad znam da je sve u redu i sretna sam što znam kako mu pomoći... Baš kao što ste i vi rekle...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

LeiA

eto ti njega skoro u "punoj puzećoj brzini", vidjet ćeš! A, to nam svakako javi (kad propuže) - želimo znati kako se nosiš s lovom na malog zmaja koji jurca po svim dijelovima stana, te grize i liže sve što dohvati (parket, šlape, radijator, pločice itd.)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

želimo znati kako se nosiš s lovom na malog zmaja koji jurca po svim dijelovima stana, te grize i liže sve što dohvati (parket, šlape, radijator, pločice itd.)
    Joj, nemate pojma kako sam sretna!
    Na šlape je već krenuo, iako sada još slučajno i natraške. Jučer smo vježbali cijeli dan: stopala, nogice, i pomalo posjedanje ali to ide malo teže jer se vrti, a i hodanje na rukicama...

Javim vam! Nadam se, uskoro!
    Do tada, želim vam sve najbolje u novoj godini! Pusa od Noe!

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

LeiA, kak mu ide hodanje na rukicama ?!

pitam zato, da se ne iznenadiš, obično to zna ići dosta teško; kod nas je to dugo vremena bilo koma, jer su bojanu rukice i dio vratne kralježnice bili skroz slabi

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma bit će sve 5, moja Vanja je propuzala u 8. mjesecu, a počela sjediti u 9., bila je nadojeni bumbar pa sam time obješnjavala da još ne sjedi, nije mi palo na kraj pameti da nešto nije u redu.
    A doktori nekad rađe iz predostrožnosti daju neku terapiju, da osiguraju i sebe i pacijenta. U svakom slučaju vježbice mu mogu samo koristiti.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja mislim da ne trebas brinuti.
    Moj Luka je poceo sam sijediti sa 9.5 mj. a propuzao al kao glista sa oko prilike 7.5.
    Svasta me je nesto brinulo al na kraju sam shvatila da sve ovisi od bebe do bebe.
    Cim on ne pokazuje neke uocljive NUS-POJAVE, nema brige.
    Moj Luka je tek sa 11mj. poceo puzati na sve cetri kao i sva dijeca a evo mu 13mj. i jos ne hoda.

Svaki pedijatar ima svoje stajaliste. Ne treba ga forsirati, sam ce on kad mu dodje vrijeme za to.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Dize se on uz sve predmete: stol, ormar, vrata.... al nece da hoda. Ja se ne brinem nikako.
    Nista mu ne fali, kao sto mi pedijatar kaze: ne forsirajte ga, sve ce on kad mu dodje vrijeme i tako i jest.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    LeiA, kak mu ide hodanje na rukicama ?!

pitam zato, da se ne iznenadiš, obično to zna ići dosta teško; kod nas je to dugo vremena bilo koma, jer su bojanu rukice i dio vratne kralježnice bili skroz slabi
    Pa, ja ne znam kako je to uspjela postići fiziterapeutkinja (izgledalo je tako jednostavno!) ali ja kad ga oslonim tako on se samo skljoka na nos. Ja ga onda pridržavam da ne padne, a on tada ne spusti rukice dolje već samo "lebdi" na mojim rukama. Teško... ali sam balansira na sve 4 već neko vrijeme i puzao je "kao glista" unatrag. Sada puže polako na sve 4 unatrag!!! To je sad i mali problem jer zaglavi negdje pa viče da ga dođem okrenuti...
    Mi uglavnom uspijemo kvalitetno vježbati vježbice za jačanje nogica, a ovi "položaji" i "posjedanje" su još poprilično nespretni jer se vrti, okreće i protestira!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Luka je poceo sam sijediti sa 9.5 mj
    I moj je poceo sjediti tek sa 9,5 mj. Nisam nista forsirala niti brinula, a i pedijatar mi je rekao da nemam razloga za brigu, neka djeca ranije pocnu, neka kasnije.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pa, ja ne znam kako je to uspjela postići fiziterapeutkinja (izgledalo je tako jednostavno!) ali ja kad ga oslonim tako on se samo skljoka na nos. Ja ga onda pridržavam da ne padne, a on tada ne spusti rukice dolje već samo "lebdi" na mojim rukama. Teško... ali sam balansira na sve 4 već neko vrijeme i puzao je "kao glista" unatrag. Sada puže polako na sve 4 unatrag!!!
    LeiA,
    ljuljanjem u četveronožnom, što tvoj malac već radi, takodjer si jača rukice, a ovo kretanje na sve 4 unatrag, znači da ga od pravog puzanja vjerojatno dijele samo dani !
    Htjedoh reći, ne znam koliko je "tačkanje" (hod na rukama) nužno u vašem slučaju - to ipak moraju reći stručnije osobe. Ali, nemoj se zabrinjavati, savladat će on sigurno i tu vježbu. Mi to nismo vježbali, ni fizijatar i ni fizioterapeut nisu na tome inzistirali, tj. nisu nam tu vježbu pokazali, a propuzali smo na sve 4 sa 8 mj. i 18 dana.

Što se tiče posjedanja iz četveronožnog i nas je to mučilo, a onda je sama, nakon par dana neuspješnog vježbanja, "preko noći", počela to raditi vrlo spretno (par dana prije nego je počela zapravo puzati). Vjerojatno će te bebač samo iznenaditi kad se frajerski odjednom sam posjedne.

Samo naprijed i vježbajte i sve će biti 5!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

MOJA LOPTICA JE SAM SJEO! NEKOLIKO PUTA! Datum je bio 6.1.2006. (jučer) i imao je 8 mjeseci, 3 tjedna i 6 dana!
    Ja sam najsretnija mama na svijetu!
    100% je s Noom sve u redu. On se samo jako voli maziti i gnjezditi, više nego trčati u nove pustolovine (zasad! ).
    Puže već na sve 4 unatrag (nije samo da se odguruje i sve se sigurnije ljulja i sve brže kreće). Posjeo se unatraški: na jednu nogicu se oslonio, drugu podigao i rukicama odgurnuo prema natrag i... SJEO! Tako sam ga samo našla na dekici na podu kad je prvi puta uspio! SUZE NA OČI - OSMJEH NA USNAMA - ZAGRLIM JA SVOJU LOPTICU - OBOJE SE SMIJEMO ZAJEDNO!
    Ne vježbamo više neuspješno tačkanje jer mi je sasvim logično da će, kad usavrši ravnotežu i pokrete unatrag - krenuti i naprijed.
    Vjerojatno će te bebač samo iznenaditi kad se frajerski odjednom sam posjedne.
    Mama73 - upravo je tako i bilo!!!
    Sad me samo zanima što će sve napraviti do 14.2. kad moramo na kontrolu kod fizijatra...
    Pusa i puno hvala! Javit ću vam kako dalje ide moja loptica...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Bravo za Nou i mamu! Jedva čekam da propuže, pa da mama poludi od sreće! :D
    (A, do 14. 02-og? Garantirano će puzati, klečati, savladati iskorak...a, tko zna...možda se i sam postavi na vlastite noge...samo, ne žuri i ne forsiraj ga! Neka ne radi ništa za što nije spreman i ništa što potpuno sam ne izvede. )

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

MI PUŽEMO UNAPRIJED!!! :D
    Uspijeli smo s 9 mjeseci i 16 dana. Sad šibamo po svuda i sreeetmi smo jer možemo doći gdje želimo i dirati šta hoćemo (čitaj:šta mama da).
    Nisam još nikad bila sretnija u životu! Osim, kad puže i viče "ma-ma ma-ma ma-ma"!
    Pogledajte nas na stranici: www.noa.i.am !
    Pusa od mame i maze

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

MI PUŽEMO UNAPRIJED!!!
    Hehehehe! :D Bravo, bravo!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Evo nas opet. Sad imamo 10 mjeseci i sitni kusur. Bili smo na kontroli kod fizijatra (prošlo je grozno jer je dr kasnila sat vremena i Noa je bio pospan pa se smrznuo i drhtao na strunjači i razbolio - sad ima upalu grla i desnog uha), međutim nalaz je super: razvijene prednje i lateralne obrane i reakcija oslonca na pune planti. Nemamo više "dijagnozu" samo je rekla da forsiramo puzanje, a ne penjanje. Nije, doduše, vijdela kako super puže jer je jadan samo ležao na leđima s rukicama na prsima i tresao se. Tako da zapravo ne moramo vježbati više ništa. Kontrola je slijedeća kad bude imao godinu dana.
    Htjela sam pitati dr, ali u toj strci nisam stigla: da li da kod kuće bude isključivo u čarapicama kao do sad ili bi mu pomogle u stajanju i hodanju nekakve anatomske cipelice? Vidjela sam na forumu da svi preporučuju samo čarapice, da li je nekome možda liječnik preporučio drugačije (naime moja mama tupi da cipelica pruža oslonac nogici za lakše stajanje, da se nogica ne iskrivi - ja ne vjerujem baš...). Ima li tko kakav savjet o tome?
    Hvala i pusa mami73!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

E, da, već nekoliko tjedana se znamo i ustati uz namještaj i krevetić! Još malo pa ćemo i kružiti okolo!!!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjela sam pitati dr, ali u toj strci nisam stigla: da li da kod kuće bude isključivo u čarapicama kao do sad ili bi mu pomogle u stajanju i hodanju nekakve anatomske cipelice? Vidjela sam na forumu da svi preporučuju samo čarapice, da li je nekome možda liječnik preporučio drugačije (naime moja mama tupi da cipelica pruža oslonac nogici za lakše stajanje, da se nogica ne iskrivi - ja ne vjerujem baš...). Ima li tko kakav savjet o tome?
    nogica će najbolje prohodati samo u čarapici. ne treba joj nikakav umjetni oslonac - on može samo poremetiti pravilan razvoj stopala i hodanja.

ali, postoje i poteškoće kod kojih se čvrsta cipelica preporučuje, kao što je bilo s mojom zarom. bila je hipotonična i imala hiperelastične zglobove. čvrste cipele je morala nositi konstantno, i po vani i u kući, i na plaži...

znači, za potpuno zdravo dijete - samo čarapice.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo vježbali na Goljaku zbog distonog. Preporuka je bila 50% vremena u čarapicama (zbog prirodnijeg razvoja svodova stopala), a 50% u anatomskoj cipeli (zbog boljeg oslonca i veće stabilnosti).

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

BIbai jeli vam preporučeno baš neku marku anatomske cipelice?

Evo ja već pogriješila 3 puta pri izboru, tako da forsiram abs čarapice.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E baš me zanima što će bibai reći. Nama je preporučen Naturino.

Inače, nama je preporučeno - prvo samo cipelice (stabilnost), onda pola-pola, onda više bosa - tako da mislim da preporuku za dijete koje vježba svakako treba dati fizijatar ili fizioterapeut, jer preporuka ovisi o djetetu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nine, Naturino ili Ciciban (visoke i na vezanje). .

Ma naravno da je individualno, ali eto vidim da je i Noa bio/je hipotoničan pa sam se usudila napisati naše iskustvo.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

prvo sam kupila bambi papuče
    pa mi je rekla da uložak ne valja i da su pretvrde, đon
    pa mi je čičak popustio i nisu dobro držale u zglobu...

pa sam kupila frodo napamet, al frodo 19 je kao bambi 21 i velike su joj, i nemam za šta zaminit....

pa sam kupila ciciban....koje su onako o.k. al opet imaju uložak i teško mi je navuči nogicu u njih i nisu dovoljno visoke....

i onda zadnja glupost su Bambi kojima sam izvadila uložak, al su toliko premekane di su prstići i preširoke da joj se tu lijeva noga skroz izvrće sa strane....

katastrofa!

taman jedne naturino umisto ovih gore :/

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Nine, Naturino ili Ciciban (visoke i na vezanje). .

Ma naravno da je individualno, ali eto vidim da je i Noa bio/je hipotoničan pa sam se usudila napisati naše iskustvo.
    Hvala!
    Da i ja bih baš tako napisala: Noa je bio/je hipotoničan. Napisala sam kako je pregled katastrofalno prošao pa se ja nisam ni sjetila pitati fizijatra za cipelice. Ona nam je samo rekla da forsiramo puzanje. On puže, dođe do nečeg i digne se, proučava, pa se spusti, pa opet puže, pa sjedne i igra se...
    Glupo mi je što nama nije ništa rekla !
    Ako čekam do godinu dana (kad bude bila kontrola) , možda bude već malo i kasno... :? Sad ima 10,5 mjeseci
    Nogica mu je dosta stabilna i stoji na punim stopalima. Nekad dok se penje se osloni na iskrivljenu nogicu pa ju poslije ispravi...
    Možda da nazovem pedijatricu... fizijatrica nas se neće sjećati...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da li da kod kuće bude isključivo u čarapicama kao do sad ili bi mu pomogle u stajanju i hodanju nekakve anatomske cipelice?
    Naš fizijatar je nama preporučio:
    - doma može biti i u abs čarapicama. dok više puže, a manje stoji, šlapice ili cipelice bi joj samo smetale pri puzanju, zato su čarapice sasvim ok.
    - cipelice: bitno da nemaju uložak, da im je peta čvrsta, đon da nije prekrut, da idu preko skočnog zgloba (tj. čuvaju gležanj), najbolje da su na vezanje, a što se tiče marke - rekao je da može i Ciciban i Froddo i Naturino...tj. nije bitno koje su sve dok zadovoljavaju gornje kriterije. Naravno, to ne znači da mogu biti bilo kakve "no name" cipelice s placa.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ako čekam do godinu dana (kad bude bila kontrola) , možda bude već malo i kasno... Sad ima 10,5 mjeseci
    LeiA,
    hoćete li ići na vježbe još koji put prije nego navrši godinu dana? Možda da probaš ugovoriti koji termin s terapeutom, čisto demonstracije radi?

Mi od navršenog 9-og mj. ne moramo vježbati doma, ali idemo jednom mjesečno na demonstraciju i to nam je jako korisno jer su nam tamo ukazali na neke stvari na koje možda ne bih obratila pažnju.
    Npr. da L. potičem da prije prohodavanja savlada čučnjeve (sagne se iz stojećeg i hvata igračke s poda, pa se opet diže i sl.), da pri iskoraku jednako koristi obje noge (tj. da ne ustaje npr. stalno na desnu nogu), da usavrši stražnje obrane, posjedanje iz leđnog položaja bez da se pridržava za bilo što i to da to uspijeva jednako i preko desnog i lijevog boka i sl.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Npr. da L. potičem da prije prohodavanja savlada čučnjeve (sagne se iz stojećeg i hvata igračke s poda, pa se opet diže i sl.), da pri iskoraku jednako koristi obje noge (tj. da ne ustaje npr. stalno na desnu nogu), da usavrši stražnje obrane, posjedanje iz leđnog položaja bez da se pridržava za bilo što i to da to uspijeva jednako i preko desnog i lijevog boka i sl.
    Daj ovo spremi negdje i kopiraj svaki put kada se budu postavljala pitanja o hodanju, prohodavanju, držanju za ručice, hodalicama, sjedenju...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Daj ovo spremi negdje i kopiraj svaki put
    Eh, eto što ti je dobar fizijatar - pa i od totalno nestručne mame načini nekog tko "zna o čemu govori"

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

terminologija je "goljačka"

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne kužim zašto se u literaturi preporučuje "uvježbavanje sjedenja". Jesu li autori neupućeni ili je riječ o najnovijim spoznajama (da se to ne bi smjelo). Npr. u knjizi "Što očekivati prve godine" piše da prosječno dijete sjedi s navršenih 6 mj. (Kod moje J. ni s od sjedenja.)

I kaže dalje "Dijete koje već u vrlo ranoj dobi sjedi poduprto u dječjoj sjedalici, u kolicima ili u visokome stolcu, uvježbava sjedenje prije nego što je sposobno samo držati se u uspravnome položaju, pa će mu to vjerojatno ranije poći za rukom. S druge strane, dijete koje većinu vremena provodi ležeći na leđima ili sputano u nosiljci te je malokad poduprto u sjedeći položaj, vjerojatno će kasnije početi sjediti bez potpore. Djeca u primitivnim zemljama (koja primitivna kvalifikacija, op.a.), koju majke neprestano nose u nosiljkama, često ustanu i prije nego što su sposobna sjediti..."

Sudeći po ovome moja J. će prije ustati

No, nešto mi ipak nije jasno. Koliko sam shvatila, dijete ne bismo smjeli dovoditi u položaj u koji se ne može samo dovesti. Pa, ne dovodimo li ga od 1. dana u takve položaje noseći ga :?

Ima li neka literatura u kojoj je objašnjen ovaj stav koji prevladava na forumu? Ja samo nailazim na ovakve poput gornjeg primjera. U knjizi dr. Stoppard "Novi roditelji" se npr. preporučuje ono povlačenje za rukice kao korisna vježbica :?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Naš fizijatar je nama preporučio:
    - doma može biti i u abs čarapicama. dok više puže, a manje stoji, šlapice ili cipelice bi joj samo smetale pri puzanju, zato su čarapice sasvim ok.
    Što su to abs čarapice? Jesu to one deblje soknice s gumenim izbočenjima protiv klizanja? U njima smo cijele zime kod kuće... uz štramplice ispod.
    A-ha, kužim!!!! Zovu se "abs" poput abs kočnica na autima!!! Super fora!!! :D
    Onda smo dobro radili. Probat ćemo otići na vježbise onda. Ionako nam je pedica dala odmah uputnicu kad i za pregled!
    Hvala i pusa!
    Javim vam kako je bilo!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

berlinka, ovaj stav koji prevladava na forumu je proizašao iz učestalih kontakata s vrhunskim dječjim fizijatrima i neuropedijatrima.
    znači, ne iz knjiga kojekakvih američkih pedijatara (pročitajte samo njihove nebulozne savjete o dojenju i prehrani :shock: ), nego iz konkretnog iskustva i razgovora sa ljudima koji su specijalizirali ovo područje.

Pa, ne dovodimo li ga od 1. dana u takve položaje noseći ga
    postoje načini nošenja koje stručnjaci preporučuju kao ispravne, a i načini nošenja koji nisu baš preporučljivi.
    potraži malo po forumu i netu pojam "baby handling".

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ne kužim zašto se u literaturi preporučuje "uvježbavanje sjedenja".
    Ne kužim ni ja. Ali ti mogu reći da takva preporuka ne samo da je pogrešna, nego može čak biti i štetna za dijete.
    Dijete koje već u vrlo ranoj dobi sjedi poduprto u dječjoj sjedalici, u kolicima ili u visokome stolcu, uvježbava sjedenje prije nego što je sposobno samo držati se u uspravnome položaju, pa će mu to vjerojatno ranije poći za rukom.
    Ovo gore mora da je neka šala ili izrazito loš prijevod izvornog teksta.
    Pa, ne dovodimo li ga od 1. dana u takve položaje noseći ga
    Ne dovodimo ako ga nosimo u položaju koji je za dijete prirodan nastavak nošenja u maternici. Vidi "baby handling" kako ti Lutonjica napisa.
    Ima li neka literatura u kojoj je objašnjen ovaj stav koji prevladava na forumu? Ja samo nailazim na ovakve poput gornjeg primjera.
    Ima, ima. Pročešljaj po googlu, ukucavajući ključne riječi npr. "knjige, pedijatrija, neurologija, fizijatrija". Samo ćeš literaturu naći na engleskom ili npr. njemačkom jeziku, pa na tom jeziku trebaš i ukucati ključne riječi.
    U knjizi dr. Stoppard "Novi roditelji" se npr. preporučuje ono povlačenje za rukice kao korisna vježbica
    Tu i njoj slične knjige možeš komotno odbaciti (da ne velim kamo) po ovom pitanju. (Inače, Stoppard imam i ja - poklonjena mi je (netko neupućen je došao valjda na takvu ideju), tako da mogu reći da ju ne uzimam ozbiljno ni po mnogim drugim pitanjima. Hm, "ozbiljno", malo je reći ...)

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo gore mora da je neka šala ili izrazito loš prijevod izvornog teksta.
    Pa, to i nije isključeno s obzirom da je izdavač VBZ koji se već proslavio "dobrim" prijevodima (Dan Brown - Da Vincijev kod)

Ima li neka literatura u kojoj je objašnjen ovaj stav koji prevladava na forumu? Ja samo nailazim na ovakve poput gornjeg primjera.
    Ima, ima. Pročešljaj po googlu, ukucavajući ključne riječi npr. "knjige, pedijatrija, neurologija, fizijatrija". Samo ćeš literaturu naći na engleskom ili npr. njemačkom jeziku, pa na tom jeziku trebaš i ukucati ključne riječi.
    Eh, pa ja sam se ipak nadala nekoj preporuci. Izvući cijelu listu literature o pedijatriji i fizijatriji na engleskom il' njemačkom te ih sve iščitavati dok ne dođem do neke koja ne preporučuje "uvježbavanje sjedenja" mi je ipak malo previše posla

Mama73 i Lutonjica, hvala na odgovorima i savjetima!

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hm, i ja sam dobila tu knjigu "Novi roditelji". Služi za popunjavanje police s knjigama... Možda sam ju dvaput prolistala i to je to. Ima savjeta o dojenju recimo dvije stranice, to je valjda tak manje važno za bebu pa se usput spominje.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

U knjizi dr. Stoppard "Novi roditelji" se npr. preporučuje ono povlačenje za rukice kao korisna vježbica
    za ne povirovat šta sve neće čovik pročitat

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •