Idnom omeksivac ide u zadnju vodu, posle ispiranja praska. Tako da se ne ispere dobro sa robe i ja ga, zbog alergija, nisam koristila. Sad smo se navikli bez njega pa ga i dalje uopste ne koristim.
Belo i svetlo (benkice, bodice) sam prvi put oprala na 60, zato sto je ko zna ko pipao u radnji pa mi je bilo bljak. Posle sam prala na 40 sve (samo odvajam svetli, tamni, sareni).
Peglala nisam nista, osim onih stvari koje su bas izgledale ruzno nepopeglane (neke haljinice, pantalonice...). Ne vidim svrhu peglanju, u smislu "sterilizacije". Prvo sto bebi ne treba sterilno okruzenje, a drugo sve ce te stvari ionako stajati danima u ormanu, fiokama, preturati se preko ruku pre nego sto ih dete obuce, tako da ce se opet "kontaminirati".
Prala sam s praškom, bez omekšivaća, duplo ispiranje. Praška o onače koristimo puno manje od preporuka.
Bijelo ponekad na 60 stupnjeva, ostalo na 30.
Peglala sam izvana, ali iz razloga da je mekše, ne radi dezinfekcije.
Hvala vam cure!
Budem onda i ja bez omeksivaca za pocetak i 2X cu staviti da se ispere.
Ovo sto kazete za peglanje stvarno ima smisla. Stajat ce sigurno par tjedana u ormaru jer se naravno ne usudim sve ostaviti za zadnji cas. Budem popeglala samo radi estetike ono sto ce biti zguzvano.
1. nisam pristalica omekšivača, sasvim dobro će poslužiti i najobičniji bijeli ocat koji uliješ u pretinac za omekšivač, cca 1dc
2. 90 je puno previše za proprati robicu, pretpostavljam da je ta robica čista samo je hoćeš proprati prije nošenja? ako da i 60 je sasvim u redu. ja i i nače bebinu robu perem na 60 jer je to temp. koja ubija glijivice i bakterije.
3. iznutra nikad nisam ništa peglala, dovoljno je izvana. s prvim djetetom sam sve prala na 90 i sve peglala do ko zna kad. sad ni ne peglam za ovu drugu.
jesam prvih tjedana, tj. moja mama
savjet imam, što manje praška i kemije, bebina koža će ti biti zahvlana
s trecim- pocela prati zajedno s nasim, sve na 60 ili 90...
Malo podižem temu. Krećem s pranjem robice za bebu pa se dvoumim da li prati s malo baby deterdženta i sodom bikarbonom ili umjesto sode s alkoholnim octom i par kapi et. ulja?!
Svuda čitam da je dobro i jedno i drugo al zanima me kaj je bolje?
Također za bambus platnene je savjet malo deterdženta i umjesto omekšivača par kapi alkoholnog octa s et. uljem recimo lavandom.
Imate li preporuku ili svoje iskustvo s te dvije kombinacije?
To ovisi o kvaliteti vode koju imaš doma, pa ne možeš ništa drugo nego isprobati i ustanoviti što u tvojoj kući daje bolji rezultat. Ja sam koristila alkoholni ocat i eterično ulje, ali imam sušilicu, koja je alternativa omekšivaču.
Omekšivač se nikad nije upotrebljavao u mom stanu
Za zadnjeg klinca sam prala s malko detergenta i sode,dvostruko ispiranje,ponekad stavila lavandino ulje.susila na zraku,radijatoru