Results 1 to 29 of 29

Thread: Kuhanje u zepteru

Default Kuhanje u zepteru

Napunili smo 8 mjeseci i već imamo poprilično bogat jelovnik, dečki vole jesti, sretna sam majka....
    Željela bi, kao i svatko, sačuvati što više hranjivih sastojaka iz svih namirnica....
    imam zepter, ali nisam nikad bila osobito uspješna u iskorištavanju njihovog načina kuhanja, a nije da se nisam trudila, ili sam totalni promašaj ili nešto ne valja...danas sam, recimo, stavila kuhati brokulu, cvjetaču i sitno nasjeckan krumpir na kockice, a on na kraju nije bio dovoljno kuhan, ovo ostalo jest...
    stavila sam sve u hladnu posudu, bez vode jer je povrće smrznuto ( osim krumpira ), pustila da kazaljka dođe u drugu polovinu zelenog polja, ugasila i otvorila kada je kazaljka pala u žuto...a rezultat takav kakav je...kuhate li u zepteru i kako...?
    još me i ne bi sve brinulo da kuham sebi, ali bojim se da im ne dam nešto nedovoljno kuhano, pa eto problema....zato i stavljam temu ovdje...

da, niti riža mi se nije skuhala kako treba.....poslije sam je nadokuhavala na običan način....

anchie76's Avatar

Kad je na zelenom kazaljka, to samo znači da je temperatura kuhanja dobra. To ne znači da je skuhano. Da li je skuhano provjeriš na klasičan način Sve ostalo dobro radiš.

hm, imam onu neku njihovu knjigu, tamo piše da kada kazaljka dođe u zeleno, negdje na sredinu, tada se to unutra kuha, ne smije se dizati poklopac ni u jednom trenutku jer tada para ode van, ja tada gasim plin i ostavljam da se kuha, jer ako ne ugasim poklopac podivlja iako se kuha na najmanjoj vatri, i ostavljam sve to tako dok ne padne kazaljka u žuto...ali kada sve to prođe jelo nije skuhano tj. danas krumpir nije dovoljno kuhan....kažu da kazaljka ne smije doći u crveno, dakle moram zgasit plin i ostavit to tako....tebi sve šljaka?

anchie76's Avatar

Previše si doslovno shvatila njihove upute

Neće se ništa dogoditi ako digneš poklopac.. ako pofali pare - dodaj malo vode i stvar riješena. Ako ode u crveno, smanjiš vatru.

Ne može zepter sam znati koliko kojoj namirnici treba da se skuha Npr puricu (s mlincima) kuham 2-3 sata u zepteru na najlakše, povremeno doljevam vode ako zatreba. S ovim tvojim uputama je nikad ne bih uspjela pripremiti u zepteru jer ispadne da se treba ugasiti kad dođe u zeleno.

Ne gasi kad dođe na zeleno nego je nastavi kuhati kad je na zelenom, i to je to

znači fora je samo u tome što ta para unutra cirkulira, pa se namirnice kuhaju pomoću nje i to bi kao trebalo biti brže i zdravije nego da se sve to ispari van kad se kuha u običnom loncu....

ana.m's Avatar

Ja imam AMC i kuham tako da kad dođe u zeleno odreženo vrijeme. Recimo, krumpir 20 minuta (ako nije pod poklopcem za brzo kuhanje) i tek tada ugasim vatru.
    Ako nije poklopac koji je za brzo kuhanje pa se ionako ne može maknuti dok se dovolnjo ne "ohladi", dakle ako je poklopljeno običnim poklopcem. naravno da možep podići poklopac. Sao nemoj to raditi prečesto. A i za očekivati je da se smrznuto povrće i sirovi krumpir ne mogu skuhati jednako brzo.

ana.m's Avatar

Eh da, ne znam za Zepter, ali kod AMC-a je fora ta da se sve kuha na čini mi se 90 stupnjeva pa se hrana ne može uništiti od prevelikih temperatura, nego sve vrijednosti ostaju u povrću/voću. Na pari je bolje kuhati jer također sve zdrave stvari ostaju, ne odu u vodu!

AnneMary's Avatar

caka je u tome da kad ti kazaljka dođe na zeleno trebaš smanjiti vatru na najmanje ili onoliko koliko će zadržat kazaljku na zelenom polju.
    ako pređe u crveno neće se ništa dogodit samo smanji vatru.
    tako se ustvari štedi struja, dakle ono unutra kuha kao da je i dalje na 5 ili 6 (max.)

ovisi o kojoj se namirnici radi, ako je recimo piletina onda je stvarno dovoljno zapeći batke i meso sa svih strana, poklopit i kad dođe na zeleno peći 10-ak minuta i onda ostavit poklopljeno da se samo još peče dok se posuda hladi.
    a ako je grah sigurno se neće skuhat za 10 min.
    poklopac po potrebi otvori, ali ne sad svakih 5 minuta.
    eto nadam se da sam malo pomogla!

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by ZO View Post
    znači fora je samo u tome što ta para unutra cirkulira, pa se namirnice kuhaju pomoću nje i to bi kao trebalo biti brže i zdravije nego da se sve to ispari van kad se kuha u običnom loncu....
    Pa da, namirnice se kuhaju u vlastitom soku - u tome je poanta.

Ti si samo fulala u tome što si prerano ugasila. Ipak se duže treba kuhati, smanjiš vatru na minimum i preživiš skakanje poklopca dok se sve ne skuha. I obzirom na skakanje poklopca (onda i para uspjeva pobjeći van), provjeri da ti sva ne bi pobjegla - možda trebaš dodati vode s vremena na vrijeme. I to je sva umjetnost

hvala na savjetima, bit će okej ziher, štreber sam bila, sve strogo po knjizi

Ja rižu kuham u Zepteru ovak: 1 šalica riže, 2 šalice vode, promiješam, poklopim i kad zakipi i voda počne izvirati kraj poklopca zgasim plin i ona se dalje nastavlja sama kuhati. Nakon 25 min otklopim i riža je kuhana. - To vrijedi za zepter tavu a ne lonac. Lonac je prevelik.
    Povrće stavim u tavu, nezagrijanu, dodam malo vode (pola deci) i malo pirjam da otopim zamrznuto povrće i malo skuham krumpir (u ovakvom slučaju), kojih max. 5 min. Poklopim, čekam da u tavi sadržaj počne kipjeti - oko poklopca se stvori pjena ili na termometru dođe do samog početka crvenog i maknem s vatre. Nakon 25 min je gotovo i otklopim. također vrijedi za tavu a ne lonac.
    Meso: Tava prazna, bez ičeg se zagrije na početak crvenog, meso pržim u otklopljenoj tavi par - 5 minuta s jedne strane (bez ičeg) i par - 5 min s druge strane (bez ičeg), poklopim, čekam da se sve skupa malo zagrije - početak crvenog ili kraj zelenog polja i maknem s vatre. Čekam 25 min i gotovo. Opet vrijedi za tavu, a u loncu nisa ništa pekla.
    Lonac, cjedilo i poklopac koristim jedino u sljedećem slučaju: u loncu u vodi kuham šunku (za Uskrs), stavim cjedilo a u njega svo povrće i jaja za francusku (nekad i jaja za bojanje) i poklopim. Kuham sve na jednom izvoru energije 1,5 sat-2, sve dok šunka nije gotova. Često je povrće i gotovo prije šunke, ali jaja ostavim duže za svaki slučaj. Ili jedno razbijem i provjerim tvrdoću kuhanog.
    Nadam se da sam pomogla.

anchie76's Avatar

hvala na savjetima, bit će okej ziher, štreber sam bila, sve strogo po knjizi
    Tebe je samo bilo strah proviriti pa provjeriti jel gotovo

anchie76's Avatar

Promijenila sam naslov teme, da bude svima jasnije o čemu se radi

da, naslov teme je zvučao kao da nekog pozdravljam iz Zeptera....sorry, brzina....
    a bome i za strah imaš pravo....
    hvala boa, konkretno i jasno....za mene štrebera odlično

SunčicaVŽ's Avatar

stavila sam sve u hladnu posudu, bez vode jer je povrće smrznuto ( osim krumpira ), pustila da kazaljka dođe u drugu polovinu zelenog polja, ugasila i otvorila kada je kazaljka pala u žuto...a rezultat takav kakav je...kuhate li u zepteru i kako...?
    još me i ne bi sve brinulo da kuham sebi, ali bojim se da im ne dam nešto nedovoljno kuhano, pa eto problema....zato i stavljam temu ovdje...
    Ja već godinama kuham u zepteru, ali stavljati smrzuto povrće u hladan lonac to mi je prvi glas
    Ja smrznuto uvijek stavljam u vruću vodu...to je prvo..
    kao drugo, prerano si ugasila, treba kuhati nekoliko minuta u
    zelenom polju - ovisi o vrsti namirnice, smrzutome treba dulje nego svježem povrću, osim ako je blanširano prije. Ne gasiti odmah čim dođe u zeleno polje..a ako je u žutom - definitivno premala temperatura za skuhati smrznuto povrće.

Marsupilami's Avatar

Kako u icemu skuhati povrce bez vode bilo ono smrznuto ili svjeze?
    Od necega se mora stvoriti para koja ce ga skuhati kaj ne?

Administratorica puntica's Avatar

ja povrće kuham u zepteru ali na pari
    stavim 2-3 žlice vode (ovismo o povrću, nekom treba više, nekom manje) i onu mrežicu za kuhanje na pari
    i onda kuham dok se ne skuha

a smrznuto povrće samo bacim u lonac, poklopim i čekam da se skuha

možda ti je krumpir ostao sirov jer se on kuha dosta duže od cvjetače i brokule. ja prvo stavim krumpir, kad je skoro kuham ubacim cvjetaču i brokulu i onda još 5 minuta i to je to

većina namirnica i sama sadrži vodu, one koje ne njima je neophodno dodati malo vode i poklopiti...
    povrće mi je smrznuto i blanširano prije, otpusti vodu kada se zagrije, tek kasnije dodam mrvicu vode...

ana.m's Avatar

Quote Originally Posted by Marsupilami View Post
    Vode se stavi samo malo na dno. AMC, recimo, ima jednu posudu (pretpostvaljam i zepter) za kuhanje na pari. U to se stavi povrće/voće, na dno malo vode, posuda naravno ima rupice, poklopiš i kuhaš. Bitno je da se ne otklapa baš zbog toga da para ne izađe van. ok, malo može ali ne previše. A osim toga voće i povrće je puno svoje tekućine i ono još pusti i stvarno nije potrebno više od toga malo po dnu.
    Ja čak ni krumpir ne kuham u vodi. Tak je fiiiini!
    Last edited by ana.m; 16.12.2010 at 12:52.

a72's Avatar

Quote Originally Posted by Marsupilami View Post
    dovoljno je oprati povrce i ne posusiti ga prije stavljanja u zepter, ono malo vode sto se zadrzi na povrcu ce sasvim biti dovoljno, ako se cesto ne otvara i ako se drzi dobra temp., tj da je stalno u zelenom polju, nije uopste komplikovano. Zepter je u mojoj porodici oko 25 god, i stvarno je najbolje posudje...kuham ja i u drugim serpama, ali osjeti se razlika.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Ja čak ni krumpir ne kuham u vodi. Tak je fiiiini!
    nemam ni Zeptera ni AMc, ali u zadnje vrijeme kuham krumpir tak da napol skuham u vodi, onda zemem žlicu masti i stavim na tavu, na to prebacim krumpir i podlijem s njegovom vodom, i istovremeno druckam, i potrošim cijelu njegovu vodu, a on je jako fini, klinci se stalno trgaju za njega, sva sreća da u familiji imamo napol međimurce, koji ga ne jedu,

Janis's Avatar

Pokušavam guglati cijene Zepter posuda, ali ne mogu ništa pronaći. Je li to neka tajna ili u čemu je kvaka?

SNOOPY's Avatar

Nije tajna, ali Zepter nema sistem internet prodaje, pa nema ni cijena. Imaš call centar, dućane u Kaptol centru, Westgate-u i centrali u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu i urede prodaje u većim gradovima, ako ne želiš prezentatore doma.....

Pinky's Avatar

ja imam samo 1 zepter teću. koristim je samo za punjene paprike (znam, znam, ali imam averziju prema zepteru, teću sam dobila na poklon, a jedina mi veličinom odgovara za paprike) - tretiram je ko normalnu teću, ali mi REDOVNO zagori spiza. u nijednoj drugoj ne zagori. ne znam o čemu se radi, ali zbog toga mi se zepter još manje sviđa

Janis's Avatar

Quote Originally Posted by SNOOPY View Post
    Nije tajna, ali Zepter nema sistem internet prodaje, pa nema ni cijena. Imaš call centar, dućane u Kaptol centru, Westgate-u i centrali u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu i urede prodaje u većim gradovima, ako ne želiš prezentatore doma.....
    Znam da nema sistem internet prodaje, ali ima dobru stranicu sa svim proizvodima, a nigdje cijena, pa na nekim forumima isto nekako sve nedorečeno, pa mi nije bilo jasno. Zna li netko otprilike raspon cijena za lonce?

Janis's Avatar

Quote Originally Posted by Pinky View Post
    ja imam samo 1 zepter teću. koristim je samo za punjene paprike (znam, znam, ali imam averziju prema zepteru, teću sam dobila na poklon, a jedina mi veličinom odgovara za paprike) - tretiram je ko normalnu teću, ali mi REDOVNO zagori spiza. u nijednoj drugoj ne zagori. ne znam o čemu se radi, ali zbog toga mi se zepter još manje sviđa
    I ja sam dobila jednu na poklon i oduševila se brzinom, uštedom energije i super okusom hrane, pa se navukla i krenula u istraživanje i nisam našla konkretnih informacija o cijenama, samo da je jako skupo i da ti otprilike treba kredit za neki set

Marsupilami's Avatar

Quote Originally Posted by Janis View Post
    Znam da nema sistem internet prodaje, ali ima dobru stranicu sa svim proizvodima, a nigdje cijena, pa na nekim forumima isto nekako sve nedorečeno, pa mi nije bilo jasno. Zna li netko otprilike raspon cijena za lonce?
    http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=search2&f_keywords=zepter

Janis's Avatar