Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Koliko tamponi mogu biti stetni?

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Koliko tamponi mogu biti stetni?

Neki dan me iznenadila frendica da koristi samo tampone vec godinama. Meni je to naizgled grozno, nesto sam malo prosurfala po internetu i nisam nasla nista konkretno, osim da postoji mogucnost sindroma toksicnog shoka i da isusuju rodnicu - ali sto s tim?

Ako se zanemari mogucnost toksicnog shoka, koliko stetno moze biti sto se isusuje rodnica svako 5 dana mjesecno i sto se sve to drzi unutra?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam samo dosla da te jos jedna iznenadi
    i ja koristim samo tampone
    godinama
    ( uz iznimku vremena poslije poroda)

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na ovoj stranici su nabrojali sve nedostatke tampona.
    do jucer. danas je ne mogu otvoriti
    http://www.goddessmoons.com/news.htm

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo i mene . I još nisam dobila STTS.
    A riješila sam se i kandide oo kada ih koristim. Ma koliko to čudno zvučalo.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kazem ja da to ne valja, samo bih htjela ustanoviti koliko valja ili ne valja.

mislim ivka, hvala na linku, ali kaj cu sad s njim? :D

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    evo meni to jako cudno zvuci.

ja sam se jedva jedvice rijesila kronicne (desetgodisnje) kandidaze kad sam napokon izbacila tampone iz uporabe.

nisu oni uzrokovali kandidu, ali su sprjecavali potpuno izlijecenje jer bi terapija isla ovako: kura vaginaleta pred ciklus (zalijeci se recimo 80 posto) - ciklus (s "nepropusnim" tamponima = razbuktavanje kandide natrag na 100%) - kura vaginaleta nakon ciklusa (opet zalijecenje na maksimalno 80%) i opet kandidaza... uzas i strava.

preporodila se kad sam ih izbacila.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo još jedne koja koristi isključivo tampone već.... 12 godina čini mi se, nevjerojatna brojka.
    Nikad nisam imala ginekoloških problema u vidu gljivica, bakterija i sl.

Imam izrazito jake i duge menstruacije i sa ulošcima se nikad nisam dobro osjećala.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Godinama sam iskljucivo koristila tampone, dok mi se nije zgadilo naguravati ih unutra. Sad ih ne nosim niti na aerobic. Povremeno na moru stavim. Isto mi se desilo i s lecama, godinama sam ih nosila a sad mi je muka gurat ih u oci. :/

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ih prije upotrebljavala cesce, narocito po ljeti, ali nikad samo njih...i tako sve dok mi nije pukao koncic...od tad si bas i nisam na ti s tamponima. Eto i to mozda moze biti jedna, mozda ne bas stetna ,ali svakako losa strana tampona

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja sam tamponoholičarka, kad idem van iz kuće, po noći... Štetni su (meni) samo kad se stave uzalud, tj. kad ostanu suhi, onda oderu sluznicu pa se kandida razveseli. Po doma ipak nosim uloške ali pitam se što mi više smeta...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ih isto koristim preko 15 godina. Ne mogu vise koristiti uloske da se ubijem. Onih par puta u ovom periodu kad nisam imala izbora uzasno sam se osjecala s njima, posebice prljava.

Nikad nisam imala problema s tamponima a candidu sam imala svega jednom u zivotu.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ja sam presla na tampone pre par meseci jer od ulozaka dobijam uzasne ojede i to narocito na mestima gde su tzv, krilca. Posto sam proslog meseca imala ono gadno krvarenje, vratila sam se na uloske da bih lakse kontrolisala kolicinu izgubljene krvi. Sada, kad je sve proslo, ja sam ojedena, natecena, bojim se da sam i gljivice zaradila.
    Ali... otkako sam procitala da se tamponi izbeljuju dioksinom, kancerogenom supstancom koja moze izazvati rak grlica materice, nekako sam nespokojna i prosto ne znam sta cu dalje. I ja bih volela da cujem jos misljenja o tamponima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Ali... otkako sam procitala da se tamponi izbeljuju dioksinom, kancerogenom supstancom koja moze izazvati rak grlica materice, nekako sam nespokojna i prosto ne znam sta cu dalje. I ja bih volela da cujem jos misljenja o tamponima.
    Evo rješenja :
    http://www.newmoonpads.com/pads.html
    a rasprave na
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=ulosci
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=ulosci

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za mene su tamponi nemoguca misija Par puta, i to na moru, sam ih pokusala koristit, ali bezuspjesno. Vjerovatno je upitnju stvar navike.
    mene najvise sokira, kada cujem da tampone koristi zena koja se tek porodila :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme, gdje bi taj mogao odlutati...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mama-Juanita, hvala na pomoci. Otvorila sam sajt sa pamucnim uloscima i predivni su. Prvom prilikom cu naruciti nekoliko. Za pocetak sam kuplia najobicnije vatene u mrezici na kojima pise da su bez hemijskih dodataka. S obzirom da sad lecim gljivice (kao posledicu koriscenja plasticnih ulozaka), i dalje imam potrebu za uloscima, ali mi ovi stvarno ne smetaju.
    Usput, i meni je nekako nepojmljivo koriscenje tampona nakon porodjaja...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Mama-Juanita, hvala na pomoci. Otvorila sam sajt sa pamucnim uloscima i predivni su. Prvom prilikom cu naruciti nekoliko.
    A kad ih jednom probaš, nema šanse da se vratiš na staro! Toliko su mekši i udobniji, neusporedivo :D !
    I imaju super uzorke .
    Na onim linkovima gore su se neke cure javljale za grupnu narudžbu, tako je nas desetak s Rode naručivalo i ispalo je dosta jeftinije.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skoro zaboravih linkat na ovaj super članak
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1860

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.seac.org/tampons/menstruatorshealth.shtml

The feminine hygiene industry's toll on menstruators'1 health:

A menstruator is likely to use 16,800 sanitary pads or tampons in a lifetime.
    Tampons soak up more than just blood. They also absorb vaginal mucous, which is necessary to maintain a healthy pH balance in the vagina; this phenomenon has been linked to yeast infections.
    Artificial fibers (like rayon) used in tampons are abrasive, so when a tampon lengthens it pushes against the cervical area, causing tiny cuts and imbedding pieces into the tissue. This has been traced as the probable cause of Toxic Shock Syndrome and has been shown to damage the vaginal walls by causing ulceration and peeling of the mucous membrane.
    The vaginal walls are the most absorbent part of a menstruator's body. 25% of all pesticides are used on cotton, which are used to make tampons. No long-term independent testing has been done on the health effects of using non-organic cotton tampons.
    Toxic Shock Syndrome (TSS):
    TSS is a rare but fatal bacterial illness that occurs mostly in young menstruators. TSS has been linked to tampon use and the high absorbency level in tampons. The number of reported cases has dropped significantly in recent years, from 55 deaths and 1,066 cases during 1979 and 1980 to 5 reported cases in 1997 and 3 in 1998, due to increased regulation by the FDA of tampon absorbancy and changes in tampon ingredients. (Tampon Safety, FDA)
    Dioxin:
    Up until a few years ago, tampon companies used chlorine gas to bleach tampons which produced small amounts of dioxin. Now, if you call up Johnson and Johnson, makers of O.B. tampons, their spokesman, John McKeegan, will tell you that the company uses elemental chlorine-free bleaching, which does not produce dioxin. Tests provided to the FDA by the big tampon manufactures claim that the dioxin levels in tampons range from undetectable to a mere 1 part in 3 trillion, much lower levels than what one receives through daily, environmental exposure. Technically, this is true, but in practice, even industry spokesmen admit that dioxins can enter tampons through ingredients such as cotton and rayon, which are exposed to pollutants throughout their life cycles. And most importantly, the tests that have been done were provided by the tampon manufacturers, and no tests that have been done can prove that any tampons are completely dioxin free. When dealing with the most absorbent part of your body, why take the risk? (Tampon Safety, FDA; Tampons, Asbestos, Dioxins, and Toxic Shock Syndrome, FDA)
    Health effects of dioxin include endometriosis, headaches, cancer, hormonedisruption, birth defects, low birth weight, miscarriages, and infertility

http://www.house.gov/maloney/press/1...tamponact.html

November 11, 1997
    212-860-0606

Statement by Congresswoman Carolyn B. Maloney
    upon introduction of "The Tampon Safety and Research Act of 1997"
    Mr. Speaker, I rise today to introduce an important piece of women's health legislation – "The Tampon Safety and Research Act of 1997." The research called for in this bipartisan bill will finally give women the accurate information they need to make informed decisions about their health as it relates to tampon use.

Why is this issue important? Because tampons and other related products often contain additives, synthetic fibers, and dioxin. Dioxin is a toxic by-product of the paper manufacturing process. Wood pulp, as well as the rayon used in nearly all tampons, undergoes several production processes; a common method is chlorine bleaching, a process which results in the formation of dioxin and other contaminants. As a result, trace amounts of dioxin is present in most paper products, from toilet paper to tampons.

Dioxins are also found in varying levels throughout the environment, but are women being subjected to additional and potentially avoidable exposures to dioxin through tampon use? Let me put dioxin in perspective, because we only have to consult recent history to know of the potentially disastrous effects of this substance. Dioxin is a member of the organochlorine group, which includes the contaminants found in Agent Orange, the Vietnam War-era defoliant, and at Love Canal.

But let's consult the experts, too. According to a 1994 report issued by the Environmental Protection Agency, dioxins are a known animal cancer-causing agent as well as a probable human carcinogen. My bill is specifically concerned with the possible links between dioxin in tampons and ovarian, cervical, and breast cancers, as well as other potential hazards.

A 1996 EPA study has also linked dioxin exposure with increased risks for endometriosis, an often painful menstrual-related condition that is a leading cause of infertility. Further, the EPA has concluded that people with high exposure to dioxins may be at risk for other effects that could suppress the immune system, increase the risk of pelvic inflammatory disease, reduce fertility, and possibly interfere with normal fetal and childhood development.

The EPA conclusions regarding dioxin exposure are particularly alarming in light of a 1989 Food and Drug Administration report, which stated that "possible exposures from all other medical device sources would be dwarfed by the potential tampon exposure." Why? Because tampons are used by up to 70% of menstruating women in the United States, and the average woman may use as many as 11,400 tampons during her lifetime. If dioxin is putting women at risk, could the long-term use of tampons increase that risk?

What makes these toxic residues in tampons even more disturbing is that they come in direct contact with some of the most absorbent tissue in a woman's body. According to Dr. Philip Tierno, Jr., director of microbiology and immunology at New York University Medical Center, almost anything placed on this tissue -- including dioxin -- gets absorbed into the body.

According to researchers, dioxin is stored in fatty tissue -- just like that found in the vagina. And the fact is that women have more body fat than men, possibly allowing them to more efficiently store dioxins from all sources, not just tampons. Worse yet, the effects of dioxin are cumulative, and can be measured as much as 20 or 30 years after exposure. This accumulation is cause for particular concern, because a woman may be exposed to dioxin in tampons for approximately 40 years over the course of her reproductive life.

The question, of course, is why it is acceptable to have this toxic substance in tampons -- despite the advice of an FDA scientist to the contrary. A 1989 agency document reported that "the most effective risk management strategy would be to assure that tampons, and menstrual pads for good measure, contain no dioxin." And why has there been far more testing on the possible health effects of chlorine-bleached coffee filters than on chlorine-bleached tampons and related products? My bill seeks to address this inadequacy, and finally give women the most accurate, up-to-date information available regarding this critical health concern.

Although the FDA currently requires tampon manufacturers to monitor dioxin levels in their finished products, the results are not available to the public. When I -- as a Member of Congress -- requested the information, the FDA told me it was proprietary information and therefore could not be released. It should be noted that the dioxin tests relied upon by the FDA are done by the manufacturers themselves, who not surprisingly insist their products are safe. Some of my constituents say this is the equivalent of the fox guarding the hen house.

How much dioxin exposure is considered safe for humans? And does the fact that tampons are in direct contact with absorbent tissue, and for extended periods of time, make whatever levels of dioxin tampons possess even more dangerous? Is this the equivalent of a ticking time bomb, capable of increasing women's risks for several life-threatening or fertility-threatening diseases? Unfortunately there are no easy answers. We simply don't have instructive, persuasive evidence either way.

Many experts believe, however, that if the slightest possibility exists that dioxin residues in tampons could harm women, the dioxin should simply be eliminated. I also believe we should err on the side of protecting women's health. Tampon manufacturers are not required to disclose ingredients to consumers, although many have taken the positive step of voluntarily disclosing this information. However, women are still being forced to take the word of the industry-sponsored research that their products are completely safe.

My bill also addresses the many other potentially harmful additives in tampons, including chlorine compounds, absorbency enhancers, and synthetic fibers, as well as deodorants and fragrances. Most people are surprised to learn that these additives are commonly found in these products.

We do not really know enough about the potential risks associated with such additives. Independent research has already shown that synthetic fiber additives in tampons amplify toxins, which are associated with Toxic Shock. Toxic Shock Syndrome is a rare bacterial illness that caused over 50 deaths between 1979 and 1980, when the link between tampons and Toxic Shock was first established. According to a 1994 study, of the Toxic Shock cases occurring in menstruating women, up to 99% were using tampons. Obviously Toxic Shock Syndrome is still a women's health concern, and its link to tampons has become more clear.

The fact is, women do not have the information they need to make sound decisions about their health. For the sake of women's well-being, we need accurate, independent information. American women have a right to know about any potential hazards associated with tampons and other related products. It is only when women fully understand the consequences that they can make truly informed decisions about their reproductive health.

I should also note that my bill is not the first time a Member of Congress has expressed concern about this issue. In 1992, the late Rep. Ted Weiss of New York brought the issue up in a subcommittee hearing of the Committee on Government Operations. He did this after his staff had uncovered internal FDA documents which suggested the agency had not adequately investigated the danger of dioxin in tampons.

My bill would direct the National Institutes of Health to conduct research to determine the extent to which the presence of dioxin, synthetic fibers, and other additives in tampons and related menstruation products pose any health risks to women. An NIH study would mean that American women could depend on independent research, and not on the word of research funded by tampon manufacturers.

Mr. Speaker, I hope my colleagues will join me in this fight to get accurate health information to the women of America. Their future fertility, and perhaps their lives, may depend on it.

Read Representative Carolyn Maloney's Letter to the Editor Article sent to Glamour Magazine

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam isto tamponašica već godinama. Uloške koristim samo po noći i eventualno tu i tamo po doma. Od poroda koristim isključivo one najobičnije (vata u mrežici) jer sam skužila koliko su mi bolji od svih onih silno reklamiranih plastičnih.

tiara000

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    Citiraj bibai prvotno napisa
    evo meni to jako cudno zvuci.

ja sam se jedva jedvice rijesila kronicne (desetgodisnje) kandidaze kad sam napokon izbacila tampone iz uporabe.

nisu oni uzrokovali kandidu, ali su sprjecavali potpuno izlijecenje jer bi terapija isla ovako: kura vaginaleta pred ciklus (zalijeci se recimo 80 posto) - ciklus (s "nepropusnim" tamponima = razbuktavanje kandide natrag na 100%) - kura vaginaleta nakon ciklusa (opet zalijecenje na maksimalno 80%) i opet kandidaza... uzas i strava.

preporodila se kad sam ih izbacila.

Reci mi molim te kako si znala da se radi baš o kandidi?
    da li je nužno izvana crvenilo i sl, tj. koje si simptome imala? ja se već dugo mučim a nalaz na kandidu mi je negativan....iako osjecam peckanje po kozi, ponekad iznutra i bjelkast iscjedak. hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Imaš moju pp.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja gin uvijek stavlja tampone ispred ulozaka (Always, Carefree... a o onim tipa Alldays da i ne govorim) bas zbog razvoja gljivica. Ali uvijek mi spominje kako su ipak najbolji pamucni ulosci. Vrlo rado bih se "prebacila" na pamucne, ali nakon 10 godina OBa, ne znam da li bih i uspjela. Nakon poroda sam 4 mjeseca koristila uloske i "osjecala sam se tako sputano"...

Početno

sve je to ok, ali meni nikako nije jasno gdje baciti tampon nakon uporabe?

:?

mislim...ulošci se mogu umotati u papir u kojem dođu, ali fakat što s tamponima? u čega njih staviti?

glupo ih je baciti onako krvave, a da nisu u ništa umotani...

pa bila bih jako zahvalna da mi netko da nekakvu natuknicu glede toga!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a da ga bacis u skoljku?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj danielica prvotno napisa
    a da ga bacis u skoljku?
    Ne bih ga bacala u školjku isto kao što ne bih niti uloške.

Uzmem papir, zamotam ga dobro i bacim u smeće.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

uloske naravno nebi nikad bacila u skoljku da se ne zacepi, ali tampon-zasto ne? mi proizvodimo i vece stvari koje idu u skoljku?!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zamotam ga u wc papir i s njim u škovace.

čitam sad ovaj topic i sitim se posjeta ginekologu od neki dan.- i tako mi pričamo o mojim gljivicama, svrabu i osatalim čudima kad on mene upita: koristiš li tampone? rijetko, samo liti da ne izgubim ni dan kupanja.
    - zaboravi tampone. to je strava za koristit :shock: pogotovo tebi i osobama sklonim upalama, gljivicama, bakterijama....

- koristiš li dnevni uložak? naravno, ne mogu bez njega.
    - zaboravi da postoji. zaboravi da je ikad proizveden. to je živo plastično zlo.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kombiniram tampone (po noći i za van), i uloške (po doma)... nikad problema, nikad gljivica....

Citiraj snorki prvotno napisa
    mene najvise sokira, kada cujem da tampone koristi zena koja se tek porodila :shock:
    to je isto kao i kad se žena odmah nakon poroda seksa

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    kombiniram tampone (po noći i za van), i uloške (po doma)... nikad problema, nikad gljivica....

pa postoje mazohisti

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i ja sto koristitm samo tampone vec godinama... mrzim uloske....

Početno

pomislila sam na školjku, ali mi se nekako čini da bi se moglo začepiti jer je od takvog nekog materijala....

sve u svemu, dankeeee!
    [/i]

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ih koristim od 17 godine, sad vec devet godina. Nikad problema, nikad gljivica, do trudnoce, kad mi se pojacao iscjedak pa sam pocela koristiti dnevne uloske. Onda su me gljivice napale.

Inace pocela sam ih koristiti jer od prvog uloska sa 14 godina imala sam osjecaj da sam usaftana, smrdljiva, sporka bljahhhhhhhh.... (smajlic koji povraca)

Inace i ja ih zamotam u wc papir i u kantu, u zahod ih nikad ne bacam jer mogu zapet za kakvu ostru izbocinu u kanalizaciji i sve zastopat, kao kosa, krpa i svaki drugi slican proizvod...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam jako sklona gljivicama i tamponi za mene ne dolaze u obzir. Prije nekoliko godina počela sam reagirati (nepovoljno) i na ove moderne uloške. Onda sam prešla na vir 80. Preporodila sam se kad sam otkrila platnene uloške.
    Ali, najbolja stvar koju sam ikad kupila mi je definitivno mooncup. Sad ne znam kako sam mogla bez njega i totalno kužim one koji vele da se s ulošcima ne osjećaju dovoljno sigurno i zato koriste tampone. No, probate li MC sigurno se više nikad nećete vratiti na tampone

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam bila na ulošcima
    tamponi su mi bili nekak bez veze, malo sam ih koristila
    sada imam mooncup i fakat je super - sada su te ženske stvari nekako ženstvenije

plavaa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja sam koristila tampone stalno, uloske samo nocu jer sam ih prezirala. Do ... ovoga:
    Citiraj Poslid prvotno napisa
    Ali, najbolja stvar koju sam ikad kupila mi je definitivno mooncup. Sad ne znam kako sam mogla bez njega i totalno kužim one koji vele da se s ulošcima ne osjećaju dovoljno sigurno i zato koriste tampone. No, probate li MC sigurno se više nikad nećete vratiti na tampone
    Potpisujem.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa

ne bih rekla
    nije stvar u tome što se nešto gura unutra nego u tome da je rodnica tad jako osjetljiva, a tamponi sami po sebi sadrže svašta i mogu iritirati

za ono drugo guralo se to ne bi moglo reći

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam dobila puuuuunu vreću novih tampona :shock: tetka prestala koristiti... i sad šta? nema druge nego krenut u mission imposibile

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a jel ima kupit mooncup u Hrvatskoj?

plavaa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    a jel ima kupit mooncup u Hrvatskoj?
    Nema, narucuje se preko neta. Ima nekoliko tema na kojima se pisalo o tome, cekaj, pronaci cu ti linkove...

...

Evo, nasla sam:
    Mooncup - oda radosti, Mooncup - oda radosti, 2.dio, Mooncup u akciji!, naručuje li netko mooncup?.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam koristila tampone godinama, nekih 10tak godina..Dok nisam rodila..Nakon toga, ne znam zasto, ali me jako smetaju. I sada sam na ulošcima i to mi je grozno.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moj post zvuči kao reklama za mooncup
    ma htjela sam reći da je dosta pisano o tamponima
    svatko može odvagnuti +/- pa donijeti odluku za sebe
    mislim da nije toliko bitno da li nekog osobno poznajemo kome se nešto dogodilo iako, priznajem, onda to zvuči kao - pa to se fakat događa (nije više samo statistički podatak, kužite?)

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

plavaa hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •