Da, trebali bi uputiti učenike ukoliko smatramo da je smisao korištenja tehnologije za učenje/ponavljanje ispunjen. Već sam objasnio zašto smatram da Učilica nije ispunila taj najosnovniji zahtjev.
Usput, sve su OŠ prije nekoliko godina dobile plakate i letke za učenike u kojima su servisi koji im se nude detaljno objašnjeni.

Naravno da možemo na satu pripomenuti da to_i_to postoji, možemo im i pokazati, ali ne možemo umjesto učenika odlučiti hoće li oni to koristiti ili ne. Osim u slučaju (vraćam se na famoznu Učilicu) ako odlučimo provjeriti znanje putem računala+interneta, ali ni onda nigdje nema objašnjenje učeniku gdje je pogriješio.
I još nešto - što bi spadalo pod dokaz mojoj tvrdnji da je prisilna edukacija o sigurnosti na internet neka žešća peračina novca - na Nacionalnom portalu za udaljeno učenje Nikola Tesla imamo čitava dva booka posvećena upravo Sigurnosti na Internetu i Komunikaciji i kolaboraciji putem Interneta. Natjerati nastavnike da pročitaju oba booka ima jednaki učinak kao i natjerati ih da sjede na edukaciji - koga zanima pročitati će, koga ne zanima - NEĆE. A uštedjeli smo hrpu novaca koju smo mogli upotrijebiti za puno korisnije stvari.
I za kraj - i meni je, poput kolegici Sonji Banić (onoj savjetnici sa linka) koju poznajem osobno
sramotno i ponižavajuće da ja, nastavnik informatike
moram sjediti i slušati 4 sata o slanju mailova, službenoj komunikaciji i sigurnosti na internetu. Nemojte mi reći da se tehnologija mijenja, a da moramo biti u korak sa promjenama jer - od nastavnika HJ nitko nije tražio da polaže HJ kad su "sinonimi" postali "istoobličnice" niti je itko tražio od nastavnika kemije da polaže kemiju kad je "sulfitna kiselina" postala "sumporasta kiselina"; ali se zato od nas nastavnika informatike traži da, unatoč diplomi fakulteta, dokazujem nekome da znam napisati dokument u Wordu (ECDL). Dužnost svakog nastavnika je stručno se usavršavati i ići u korak sa promjenama, ali se samo od nas traži da te promjene verificiramo ispitom.