Originally Posted by
Peterlin
Oooo, ja sam od onih koji su riješili šaranje po zidovima dok su djeca bila u jako ranoj dobi. Stariji to nije radio, ali mlađi jest - voštanom bojicom po bijelom zidu.... A mama je u ruke uvalila kanticu i "pemzl" i dala djetetu da popravi štetu. Nije se ponovilo, uspjeli smo objasniti.
Ne vidim nikakvog razloga zašto bi se stan uništavao više nego je nužno. Mi nismo neki ultrauredni ljudi, dapače, uvijek imam mokri veš na rešetki i zaostatke suhog veša na daski za peglanje, uvijek imamo poneku knjigu i novine na kauču u db, mlađi sin uredno ostavlja svoju odjeću, ali da baš uništavaju - to ne dam... Ljetos sam sama farbala unutarnju stolariju (stan je star 50+ godina) ali nekako mi je normalno da učim djecu paziti... Pa ne žive susjedi u tom stanu - MI živimo u tome. Zašto bi živjeli u svinjcu? Ne mora biti sve "po špagi" ali nek bude koliko toliko uredno... Trudim se bar lokalizirati krš, a uništavanje (otkrhnuti uglovi i pošarani zidovi) je zabranjeno.
Nažalost, neke stvari ne možemo spriječiti (stalno razvlačenje kreveta je ostavilo tragove na parketu koji je lakiran prije 10 godina, pa je to u planu za ovo ljeto). Djeca su sklonija čuvati (koliko se može) ako su uključeni u aktivnosti obnove: moji su se raspametili kad smo prije par godina radili kompletnu rekonstrukciju kupaonice, nisu se odvajali od majstora, a kad je nešto novo i lijepo, paze da tako i ostane. Ne treba letjeti iznad podova, kad su bili manji likvidirali smo 2 velika tepiha (prastaro, puno grinja, pohabano i zapišano) itd. Kao i sve drugo - stan/kuća traži stalnu brigu. Ako se to radi pomalo, nije neka tlaka. A djeca s veseljem sudjeluju u tome u skladu s dobi. Tako ih se neprimjetno uči da više paze.