Trudy, ja često čitam i rijetko pišem, kada stignem, a kad otvorim ovu temu nadam se da neću vidjeti nikoga novog, ali nažalost, svako toliko, novi, pretužni post.
Davno sam spadala ovdje, kad sam u 10 tt teško ostvarene trudnoće završila na kiretaži. A to je bio tek početak, nakon toga su se redale užasne stvari i tvoja rečenica me ganula do suza. I ja sam mislila da ću se probuditi iz tog košmara, ali bilo je stvarno da stvarnije ne može biti i jedino mi je preostalo da se uhvatim u koštac sa svime, ta borba mi je držala glavu iznad površine, inače bih poludila. Na kraju sam, against all odds, ostala trudna IVF-om i rodila. Ne moram ti niti reći koliko sam strepila cijelu trudnoću, mislila sam da se tako nešto lijepo ne može dogoditi nama, nakon sve muke. Razumijem posve tvoju tugu, bijes i nemoć, misliš da ste ispucali sve loše karte i da je došlo vaših pet minuta, a onda se sudbina ovako okrutno poigra... Shvaćam da si na pragu četrdesete, ne znam da li si postupke obavljala privatno ili u bolnici, razumijem da te i prijašnji gubitak i 16 postupaka iscijedilo i emotivno i fizički i financijski, sve mi je to jasno, svi ti "detalji" čine cjelokupnu sliku koju treba sagledati, lako nam je reći ne odustaj, biti će, lupiš po tastaturi i par riječi utjehe ode potpunom strancu...A ti si u krhotinama koje treba skupiti i krenuti dalje, ma gdje to dalje vodilo. Taj će se put iskristalizirati s vremenom, samo digno glavu i hodaj, imaš s kime. Tuguj koliko ti god treba, plači, zatvori se doma i pokrije preko glave ako treba, sve je to normalno i sve će to jednom biti jučer, ma kako ti se sada to nemoguće čini.
Kažeš da se pitaš jesi li trebala otići skupa sa svojim sinčićem? Nisi, jer te ljudi koji te vole trebaju i žele u svom životu, a i ti imaš nedovršenog posla ovdje, vjeruj mi. Naučiti ćeš se živjeti s tom boli, malo će jenjati, ali nikada više nećeš biti ista. Biti ćeš snažnija, hrabrija i krenuti ćeš dalje, samo polako.
I ja sam okrenula nebo i zemlju s pretragam i nalazima i ništa mi nisu uspjeli sa sigurnošću dijagnosticirati. Ali ja sam se osjećala bolje i zadovoljnije jer sam poduzela sve u svojoj moći.
Ovako laički, prolaps u pravilu izazove bakterijska infekcija, krene akutni korioamnitis, pucaju ovoji i vodenjak prolabira, a ponekad je samo u pitanju insuficijencija cerviksa. Za sve ima lijeka, vjeruj mi.
Veliki, najveći zagrljaj šaljem, a tvom anđeliću ću upaliti svijeću u našem svetištu, da mu obasja put