Napa i plinski bojler

Thread: Napa i plinski bojler

1. Iva's Avatar

Iva said:

Default Napa i plinski bojler

Da li netko od vas ima iskustva sa plinskim bojlerom i napom u istoj prostoriji?

Naime, adaptiramo stan koji smo kupili u starijoj zgradi gdje su plinski bojleri bili postavljani u kuhinju (služe isključivo za toplu vodu u cijelom stanu - protočni) i sad smo zvali dečke iz Plinare da bi ga pomaknuli malo u lijevo jer je baš na sredini zida.

I dođe čovjek i baci me u bed pričom da nikakva vrsta ventilatora, uključujući i napu koja to je, ne smije biti u istoj prostoriji sa plinskim bojlerom jer može doći do nekakvog podtlaka i da napa dok radi može povući ugljični monoksid i da se možemo potrovati.

Napominjem, oni nisu priključeni na isti odvod, samo su u istoj prostoriji.

Inače, znam da su svi susjedi u istim stanovima iznad nas uredno postavljali nape u kuhinju. Sad, da li su na savjete plinara odmahnuli rukom ili ne znaju za to, ne znam.

Mene muči sljedeće - kaj da radim? Ima li tko kakvu pametnu ideju?
    Jel uopće jako strašno imati kuhinju bez nape?

2. Mamita's Avatar

Mamita said:

ako imaš prozor ili vrata koja idu van onda ti napa ni ne treba.

ja imam napu ali uvjek mi je otvoren prozor kad kuham, ili balkonska vrata. tja napa drlji a ja se luftiram.

a za kombinaciju s tim plinskim bojlerom ne znam.

3. mamazika said:

Meni napa samo smeta da se nagnem iznad lonca, zato je nisam ni postavljala. A ionako kad jako smrdi ne posauga sve.
    A ovo za bojler, teoretski je istinito. Da su priključeni na isti odvod vjerojatno ne bi smetalo (opet teorija... tko zna što bi rekli plinari) jer bi uključena napa povukla plinove iz bojlera kroz cijev na pravu stranu.

4. aries24's Avatar

aries24 said:

Ako napa i povuče ugljični monoksid, zar ga ne izbaci van?
    Valjda se napa i pali da bi pare izbacila van, a ne da bi nas podavila.
    Inače i mi imamo napu i bojler na cca 3 m jedno od drugog, s tim da je bojler zatvoren u element,
    ali ima cijev prema vani, mislim da se to zove fasadni.

5. MamaAna said:

Default napa

Mi imamo plinski bojler (veliki za vodu i grijanje) u kuhinji, i imamo napu koja ima svoju cijev koja vodi van. postavljali su nam oboje ovlašteni majstori i nitko nam nije spomenuo da je to opasno. Mi smo preselili bojler iz kupaonice (koja je mala i nema prozore) u kuhinju jer nam se to činilo sigurnije.

6. mamazika said:

Sve ovisi o tome kad uključiš napu, a kad je uključen bojler. Valjda kad jednom povuče ispušne plinove na krivu stranu onda se neće vraćati natrag (??? kak si to mali Ivica zamišlja) a zamisli da onda ugasiš napu a bojler radi i dalje.
    Fakat ne znam.

7. aries24's Avatar

aries24 said:

Ja se raspitala. Daklem, bitno je da li bojler uzima zrak iz stana ili iz vana. Napa uzima zrak iz stana i izbacuje ga vani i ako i bojler istovremeno vuče zrak iz stana dolazi do tog podtlaka i dolazi do nestanka zraka u stanu.
    Naš bojler uzima vanjski zrak i vraća ga vani, tako da nije bitno gdje je.
    Ako je tako kod tebe, no sikiriki.

8. ninna said:

Plinski protočni bojler ne smije biti u istoj prostoriji s napom,a ako jest, mora biti prilikom upotrebe nape otvoren prozor ili se ne smije puštati topla voda, upravo zbog spomenutog pottlaka.
    Podtlak nastaje tako da napa prilikom svog rada ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev, tako da je tlak u prostoriji manji od atmosferskog-vanjskog tlaka. Prilikom nastanka podtlaka zrak ulazi iz vanjskog prostora u kuhinju kroz sve eventualne otvore,u ovom slučaju kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera.Pritom zajedno sa zrakom uvlači monoksid koji nastaje kod izgaranja plina.
    Da bi jednostavnije shvatili princip podtlaka, zamislite svoju kuhinju kao cijev s čije je jedne strane ventilator nape koji isisava zrak iz cijevi, dok je na drugoj strani dimnjak plinskog bojlera kroz koji ulazi zrak u cijev kako bi izravnao vanjski i unutarnji tlak,pritom uvlačeći zajedno sa zrakom i monoksid koji nastaje radom bojlera.
    Efekt nije opasan ukoliko bojler ne radi/ne pušta toplu vodu/ ili ukoliko su otvoreni prozori kuhinje.
    Efekt je opasan samo kod plinskih protočnih bojlera dok isti izostaje kod fasadnih plinskih protočnih bojlera.
    Stručnjak o ovoj temi je moj suprug.Nadam se da smo vam pomogli.

9. mamazika said:

A što ako je na istu vertikalu dimnjaka prikopčan još jedan plinski bojler? Onda i njegov monoksid može napa povući?

10. ivarica's Avatar

ivarica said:

Quote Originally Posted by mamazika
    A što ako je na istu vertikalu dimnjaka prikopčan još jedan plinski bojler? Onda i njegov monoksid može napa povući?
    otkud jos jedan na tvojoj vertikali?

11. Luna Rocco said:

Ne mogu vjerovati, kao da čitam riječi dimnjačara koji nas je posjetio prije 10-tak dana. :shock:
    Mi imamo napu u kuhinji, a bojler u kupaoni, a budući da imamo centralno, nisam se bojala trovanja ugljičnim monoksidom, jer sam mislila da opasnost postoji samo kod plinskih peći. Little did I know. Veli čovjek da postoje 2 uzroka trovanja: jedan je neispravan dimnjak koji dobro ne vuče (zato se dimnjak mora provjeravati 2x godišnje), no to kod ove moderne generacije bojlera nije bed, jer se oni u tom slučaju automatski gase (ako su ispravni, naravno, treba se tražiti atest proizvođača), a drugi način trovanja je da se u hermetički zatvorenom prostoru stvori taj podtlak.

Postoji vrlo, vrlo jednostavno rješenje - u kupaoni se na zid pokraj prozora ugradi zračnjak (to ti izgleda kao one ventilacijske rešetkice, samo što nije ventilacija, već samo rešetkice). Otvor na dnu kupaonskih vrata koji neki ljudi imaju nije dovoljan ako imaš hermetički zatvorene prozore koji ne puštaju zrak (to su ti ovi novi prozori - PVC i aluminijski), dobiješ samo to da ti ugljični monoksid ide po cijelom stanu. Ugradite zračnjak na zidu kod prozora i mirni ste.

Ja sam inače oduvijek imala fobiju od trovanja ugljičnim monoksidom i kad mi je dimnjačar sve objasnio, bila sam luda, nazvala sam MD-a na telefon (bio je u uredu) i pol sata cmizdrila kako smo se mogli podaviti i mi i beba. Takve stvari stvarno nisu za zezati se, sad uredno imamo pritvoren prozor u kupaoni i ne palimo napu dok radi bojler, dok ne kupimo taj zračnjak.

12. Luna Rocco said:

Btw, napa je bed samo ako ima odvod prema van, ako je ona bez odvoda koja radi na filter, onda nije bed.

Meni je ta napa čisto smeće, gotovo ništa ne povuče, pa uglavnom otvaram prozor dok kuham. A imam kao neku kvalitetnu.

13. mamazika said:

Quote Originally Posted by ivarica
    Quote Originally Posted by mamazika
    otkud jos jedan na tvojoj vertikali?
    U starijim kućama nema svatko svoju vertikalu. Kod atesta se samo pazi da nisu u istom dimnjaku plin i kruta goriva.

14. ivarica's Avatar

ivarica said:

:/ koliko starijim?
    moja je zgrada 145 godina stara, gradena kao zgrada za poslugu, dakle najnizeg standarda pa svaka etaza ima svoju vertikalu.

15. mamazika said:

Kod nas (1939) je čista slučajnost da mi imamo svoju vertikalu (kad smo montirali bojler smo je i zatvorili), sve vertikale idu od podruma od krova, pa tko se gdje ukopča. Ovo za kruta goriva/plin su mojima u obiteljskoj kući (još malo starijoj, 1929) inzistirali kod atesta. Na istoj vertikali su bila 2 ložišta, i još k tome dimnjak u koso. Kad pomslim što mi se sve moglo dogoditi... Sreća da je u 2. svj. ratu pala bomba blizu kuće pa su svi prozori s ugrađenim luftanjem.

16. mašnica's Avatar

mašnica said:

Nije baš tema ali imam pitanje:

gdje kupiti filter koji skuplja masnoću u napi?