Ne mogu vjerovati, kao da čitam riječi dimnjačara koji nas je posjetio prije 10-tak dana. :shock:
Mi imamo napu u kuhinji, a bojler u kupaoni, a budući da imamo centralno, nisam se bojala trovanja ugljičnim monoksidom, jer sam mislila da opasnost postoji samo kod plinskih peći. Little did I know. Veli čovjek da postoje 2 uzroka trovanja: jedan je neispravan dimnjak koji dobro ne vuče (zato se dimnjak mora provjeravati 2x godišnje), no to kod ove moderne generacije bojlera nije bed, jer se oni u tom slučaju automatski gase (ako su ispravni, naravno, treba se tražiti atest proizvođača), a drugi način trovanja je da se u hermetički zatvorenom prostoru stvori taj podtlak.

Postoji vrlo, vrlo jednostavno rješenje - u kupaoni se na zid pokraj prozora ugradi zračnjak (to ti izgleda kao one ventilacijske rešetkice, samo što nije ventilacija, već samo rešetkice). Otvor na dnu kupaonskih vrata koji neki ljudi imaju nije dovoljan ako imaš hermetički zatvorene prozore koji ne puštaju zrak (to su ti ovi novi prozori - PVC i aluminijski), dobiješ samo to da ti ugljični monoksid ide po cijelom stanu. Ugradite zračnjak na zidu kod prozora i mirni ste.

Ja sam inače oduvijek imala fobiju od trovanja ugljičnim monoksidom i kad mi je dimnjačar sve objasnio, bila sam luda, nazvala sam MD-a na telefon (bio je u uredu) i pol sata cmizdrila kako smo se mogli podaviti i mi i beba. Takve stvari stvarno nisu za zezati se, sad uredno imamo pritvoren prozor u kupaoni i ne palimo napu dok radi bojler, dok ne kupimo taj zračnjak.