Stella, ono što je nama gastroentereologica naglasila (vjeruj mi kad ti kažem da je u svojoj struci pedijatrijske gastroentereologije jedan od najvećih, ako ne i najveći stručnjak u HR):
NE STAVLJATI ČEPIĆE! To su agresivne metode. Čepić se stavlja JEDINO ako je predugo razdoblje nekakanje npr. 8 dana, i ako se daje sirup i ništa se ne dešava.
Nama je taj 8 dan nekakanja "pomogla" naša pedijatrica kad ga je pregledala (prije nego što nas je uputila gastroeneterologu). Pomogla mu je sa vazelinom (masti).
U svakom slučaju, nabavi vazelin. I djetetu samo dobro namaži guzu kod otvora. Ako joj i krene kakica da je ne povrijedi.
I obavezno nakon kakice, malo joj namaži guzu. Kakica joj može povrijediti guzu.
I ono što je najbitnije: O KAKANJU SE NE SMIJE POSEBNO GOVORITI PRED DJECOM! Ne smije se djetetu raditi veliki problem od kakanja. Ne smije ga se tjerati da sjedi na tuti ili ga se podsijećati na kakanje!
Svako takvo podsijećanje djetetu samo produbljuje problem i stvara nesigurnost!
Trebate joj jednostavno pružiti mogućnost da sve to obavi kad njoj odgovara, pohvaliti je nakon (ne nagrađivati!!!) i ne raditi više neki big deal od toga.
Eto mislim da sam ti rekla sve što znam. Ako ti bilo što zatreba, slobodno me pitaj.
No da...i opet kažem Gloria ti je OPET dobro rekla

, sirup može piti sam, promiješan sa sokom itd...Moraš znati da je sirup slatki (probaj ga slobodno) i nađi neki sok (nama je dobro legla marelica) koji neće puno promijeniti okus...sve normalno ukoliko ti dijete radi problem sa sirupićem. Bitno je da ga pije svakodnevno!!
I ukoliko djetetu daješ sokove, vodi brigu da se NE RADI o crnim sokovim (ribizl, borovnica i sl.) koji zatvaraju, već da se radi o kašastim sokovima tipa marelica, breskva. U svakom slučaju, sada malo više pazi na prehranu.