Problemi sa kakanjem kod malih klinaca su vrlo česti...
no, ono što je izuzetno bitno, to je da dijete obavezno pregleda pedijatar gastroenterolog kako bi se utvrdilo da ovi problemi nisu uvjetovani nekom urođenom anomalijom crijeva (najčešće nije, već se radi isključivo psihološkom problemu).

Nadalje, izuzetno je bitno da mu problem sa zadržavanjem kakice NE RJEŠAVATE čepićima. Čepići se koriste u izuzetnim i rijetkim situacijama, ne u kontinuitetu. Nije stvar u tome da je sadržaj čepića opasan (jer nije), već da se čepićem može povrijediti dijete + djetetu to stvara izuzetan otpor prema pregledu, čepićima (npr. protiv temperature) i definitivno je nasilna metoda rješavanja problema (rijetko koje dijete te čepiće prihvati bez vrištanja).

Probleme sa kakanjem kod mojeg klinca kao i liječenje, opisala sam na par topica...
http://forum.roda.hr/threads/23393-l...ht=opstipacija
http://forum.roda.hr/threads/27579-I...ga-pustiti-van

ovdje ti kopiram one dijelove gdje sam opisala što je bilo kod pedijatrice:
Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
Ayla, imamo isti kakački problem, ali kod nas (a sigurno vjerujm i kod vas) se ne radi o lijenim crijevima, jer ona rade savršeno, već se radi o jednostavnom "izbjegavanju kakanja" odnosno zadržavanju stolice.

U razvoju klinaca u nekoj dobi od oko 1,5 g. dolazi do neke tzv "analne faze", odnosno ili fasciniranja vlastitom kakicom ili strahom od kakanja, kakice i sl.

Tako je i kod nas krenulo i sada sa 3,5 godine, imamo jedan konstantan problem, koji je trenutno došao do te faze da nam je stolica svakih 4 dana, užasno je tvrda, debela i velika ...i normalno bolna.

Uglavnom, tijekom zadnjeg posjeta pedijatrici to sam spomenula, ona ga je pregledala i definitivno se zabrinula kad sam joj rekla debljinu kakice (promjer cca 4 cm, duljina cca 10-15 cm - dehidrirana). Dijagnoza: opstipacija.
Obavezno moramo piti Praktilak (sirup za kakanje), onako kako nam je ona preporučila, jer isti omekšava kakicu, omogućava lakše kakanje i definitivno regulira stolicu.
I obavezni posjet gastroentereologu. Mi mu idemo prekosutra.

U svakom slučaju, OBAVEZNO se posavjetuj sa vašom pedijatricom.
Oprosti, pročitah što sam napisala..i moram ti nešto objasniti.

Zašto sam rekla da vjerujem da se ne radi o lijenim crijevima? (govorim sada o svojem djetetu)

Jer malac ima stalnu potrebu za kakanjem, ali i "divovske mišiće" kojima uspije zadržati svoju "prtljagu" u sebi...kad je totalna frka (znači već se nazire da se mora pokakati) onda nastupa faza trčanja, divljanja, držanja za pišu i uvlačenja guze (tako stisne mišiće još jače), cupkanja....i onda normalno vrištanje od nemoći, jer...napokon!

Ono što je meni gastroenterelogica rekla to je da dijete niti ne želi kakati jer dok kaka ima doista "porođajne" bolove . Nama je prije 2 tjedna kakica fest razrezala analnu kožicu i krv je liptala...

Sve što radite sa prehranom je super i to što mu dajete to su i nama preporučili. No, mi osim nekakača i imamo i nejelicu....

i samo liječenje:

Probleme sa zadržavanjem kakice sada uspješno rješavamo nakon cca 2 godine zadržavanja.

Vrhunac nam se desio ove jeseni kada nije imao stolicu 8 dana. A prije toga je kako svaka 4 dana. Ogromne komade (ogromnog promjera i jako dugačke). Upravo takva kakica upućivala je na opstipaciju. Kod pedijatra-gastroeneterologa (dr. Dujšin) dijagnosticirana je FUNKCIJSKA OPSTIPACIJA. Drugim riječima, dijete je svojevremeno imalo tvrdu stolicu i bolio ga je izgon iste. Tada je shvatio da kakanje = bol, pa je jednostavno išao "ukinuti" izvor boli, odnosno kakanje.

Da ne dužim, preporučila nam je liječenje PORTALAKom. I o preporučenom doziranju, njenim uputama, "štetnosti" sirupa itd. navela sam sve na ovom topicu: opstipacija.

Ovom prilikom ponovo ističem i ovo: PORTALAK je sintetski šećer. Nema NIKAKVOG štetnog djelovanja. NE IZAZIVA nikakvu ovisnost. Makar je na uputstvu navedeno neko ograničenje u količinama, dr. nam je podijelila upute o tome da možemo dozirati sirup po potrebi. Djeca sa većim problemima pila su i do 60 ml sirupa dnevno. Jedina funkcija sirupa je da veže vodu u kakicu, tako je omekšava. Počinje djelovati nakon cca 48 sati.
Cilj je da dijete ima BAREM jednu DNEVNU stolicu. I kad se to postigne, NE SMIJE se naglo prekidati uzimanje sirupa, već se pomalo smanjuje doziranje.

Mi smo na sirupu 3 mjeseca. Lovro NAPOKON kaka. No, npr. prije 10 dana (dok je bio bolestan) nije OPET kakao 4 dana. I opet je počeo zadržavati stolicu. Morali smo povećati dozu (sa 15 ml na 30ml). SAda opet voljno ide kakati. No, dozu još držim, jer još uvijek pokušava zadržati kakicu (kaka u zadnjem trenutku).

Ono što je nama dr. rekla, bitno je da sa uzimanjem sirupa počnete čim dijete počne odbijati kakanje, a ne da se čeka duže vrijeme (kao npr. mi), jer samo raste otpor prema kakanju.

Čepiće ne koristiti, osim u slučaju krajne nužde (kad sirup još nije počeo djelovati), jer je to nasilno izazivanje kakanje i učestalim korištenjem izaziva naviku.

Nama je predividila lječenje sirupom od cca 4-5 mjeseci. I rekla je da kod klinaca, konstantno uzimanje sirupa može trajati i 2-3 godine (ozbiljniji slučajevi).

......
i na kraju posebno ti preporučujem da pročitaš ovaj topic. Nije dug.

http://forum.roda.hr/threads/21641-o...ht=opstipacija

Sa tog topica, kopiram ti još jedan svoj post sa osobnim iskustvom:

Stella, ono što je nama gastroentereologica naglasila (vjeruj mi kad ti kažem da je u svojoj struci pedijatrijske gastroentereologije jedan od najvećih, ako ne i najveći stručnjak u HR):

NE STAVLJATI ČEPIĆE! To su agresivne metode. Čepić se stavlja JEDINO ako je predugo razdoblje nekakanje npr. 8 dana, i ako se daje sirup i ništa se ne dešava.

Nama je taj 8 dan nekakanja "pomogla" naša pedijatrica kad ga je pregledala (prije nego što nas je uputila gastroeneterologu). Pomogla mu je sa vazelinom (masti).

U svakom slučaju, nabavi vazelin. I djetetu samo dobro namaži guzu kod otvora. Ako joj i krene kakica da je ne povrijedi.

I obavezno nakon kakice, malo joj namaži guzu. Kakica joj može povrijediti guzu.

I ono što je najbitnije: O KAKANJU SE NE SMIJE POSEBNO GOVORITI PRED DJECOM! Ne smije se djetetu raditi veliki problem od kakanja. Ne smije ga se tjerati da sjedi na tuti ili ga se podsijećati na kakanje!
Svako takvo podsijećanje djetetu samo produbljuje problem i stvara nesigurnost!

Trebate joj jednostavno pružiti mogućnost da sve to obavi kad njoj odgovara, pohvaliti je nakon (ne nagrađivati!!!) i ne raditi više neki big deal od toga.

Eto mislim da sam ti rekla sve što znam. Ako ti bilo što zatreba, slobodno me pitaj.

No da...i opet kažem Gloria ti je OPET dobro rekla , sirup može piti sam, promiješan sa sokom itd...Moraš znati da je sirup slatki (probaj ga slobodno) i nađi neki sok (nama je dobro legla marelica) koji neće puno promijeniti okus...sve normalno ukoliko ti dijete radi problem sa sirupićem. Bitno je da ga pije svakodnevno!!

I ukoliko djetetu daješ sokove, vodi brigu da se NE RADI o crnim sokovim (ribizl, borovnica i sl.) koji zatvaraju, već da se radi o kašastim sokovima tipa marelica, breskva. U svakom slučaju, sada malo više pazi na prehranu.