djeca nezaposlenih IMAJU pravo na upis u vrtic. ali djeca zaposlenih imaju PREDNOST pred onom nezaposlenih.
Posljednje uređivanje od meda : 28.12.2010. at 15:20
U limitiranim uvjetima postoje kriteriji za ostvarivanje određenih "privilegija".
(namjerno stavljam navodnike)
Zato recimo na ekonomiji / medicini nema beskonačan broj mjesta nego postoji limitiran broj mjesta. Ili u miocu. Shodno tome, postoji i kriteriji upisa.
Isto u kod vrtića - limitiran broj mjesta zahtjeva postojanje određenih kriterija.
Pošteno za sve i svakoga nikada neće biti dok god su uvjeti limitirani.
A vjerujem da smo se složili da zaposleni imaju laganu "prednost" kod upisa.
Sad vidim da je meda rekla isto jednostavnijim riječima.
Posljednje uređivanje od icyoh : 28.12.2010. at 15:33
potpisujem medu i dodajem dasu kriteriji iz zakona a da svaka lokalna jedinica izradjuje svoje pravilnike u kojima daje odredjene prednosti (npr. neke jedinice ce prije zapolsenih ord. staviti djecu u god. pred polazak u skolu).djeca roditelja žrtava ili invalida Domovinskog rata
djeca roditelja branitelja Domovinskog rata
djeca iz obitelji s troje i više djece
djeca zaposlenih roditelja
djeca s teškoćama u razvoju
djeca samohranih roditelja i djeca u udomiteljskim obiteljima
djeca u godini prije polaska u osnovnu školu
cijele diskusije ne bi bilo kad bi bilo mjesta dovoljno za sve koji traze upis.
ja sam upisivala dijete 2007. u DV Malešnica i rekli su mi da mi potvrda s faksa ništa ne vrijedi i da su mi male šanse da se dijete upiše. E ali ja sam imala sreće što sam iskopala debelu vezu i dijete je upisano, ne sramim se to reći. Da nije, ne znam kako bih završila faks. Sad radim. Znam da je nepravedno i da nisu svi te sreće da nađu vezu ali eto, kad nužda natjera...
ja bi napravila isto što i ti. i ne mislim da je nepravedno da je tvoje dijete upisano u vrtić, osim što način na koji je dospjelo tamo nije u redu. ali da mislim da je trebalo imati jednaku prednost kao i dijete zaposlenog roditelja, da, mislim.
i ne drži mi vodu ono da se iz džepa zaposlenih plaćaju ti vrtići, pa da oni zato imaju prednost. jer i ja ću uskoro biti zaposlena, i godinama plaćati tuđoj djeci vrtić, a moje dijete možda neće nikada biti primljeno.
nije fer, a mi studenti smo preinertni da nešto oko toga promijenimo.
i još ću otići malo u off, studentice majke djece s pp nemaju pravo na nikakvu naknadu za produljeni porodiljni, ili status majke njegovateljice. imam dijete s pp, i nemam nikakva primanja. da nisam studirala, nego radila, sad bi imala barem onu naknadu od 2100kn, što jako dobro dođe obzirom na djetetove potrebe. ni o tome nitko ništa ne govori, a trebalo bi.
i da, ona prednost upisa djece s poteškoćama u razvoju stoji samo na papiru, barem što se osječkih vrtića tiče, a kako čujem, ni drugdje (osim u nekim vrtićima u Zg) nije drugačije.
jako sam razočarana cijelim sustavom, na sve strane smo zakinuti. mislim da su s te strane potrebne neke promjene.
Bila sam nezaposlena i tražila posao,a dijete je bilo sa mnom doma.Kad sam išla na razgovore uskočila bi mi neka frendica.Bake nisu u blizini.Ne vidim apsolutno nikakav problem u tome da tražiš posao dok ti je dijete s tobom domaNiti bi bilo u redu da je bio u vrtiću,a ja doma,pišem molbe(to možeš i kad ti muž dođe s posla),a ne razgovore ne ideš svaki dan,a dijete zaposlenih roditelja zbog mene da nije dobilo mjesto.I meni je to sasvim u redu.Zaposleni -prednost.A sad to da sva djeca imaju pravo na vrtić-slažem se,ali to tak nije i još dugo neće biti nažalost.Ali se isto tako ne slažem da je mama doma na porodiljnom za 3.dijete,a to isto dijete je u vrtiću
,da se mama šeta s bebom po kvartu i pije kavicu u kafiću,a starije dijete u vrtiću i za njega ima nepodmirene račune
O.k. nema -ne vodi ga onda,doma si.O lažnim potvrdama da ne pričam,hrpa ih je.Niti su radili,niti traže posao...Naravno ako si ostao bez posla da nećeš isti tren ispisati dijete.
ne znam kako drugdje, ali koliko sam ja skužila, frka oko potvrde o zaposlenju je samo tijekom upisa. jednom kad je dijete upisano-više nitko ne pita za to jel roditelj radi. i to isto nije fer, za one kojima to ne ide na ruku :/
potpis!
nego, nisam mislila da je nepravedno da je upisana već način nije pravedan ali opet nije pravedno niti to što sam uopće bila u situaciji da moram na takav način upisivati dijete.
malo OT ali već sam se milijun puta uvjerila da mame koje su rodile na faksu imaju puno problema, i onda i poslije, pa i do danas. eto ja sam zbog toga ostala bez nekih mogućnosti, a i kad se zapošljavaš prvi put poslije faksa naravno da te svi diskriminiraju jer si roditelj. Lakše je naći posao dok još nisi, pa kasnije rodiš. Ali ovako, pa još prvi posao, pa stažiranje di bi svi najradije da ga odradiš volonterski (što ne dolazi u obzir, da radim godinu dana bez plaće, a još i dijete imam). Ispada da bi, bože me oprosti, u ovoj državi bilo najbolje da nisam odlučila roditi na faksu.
Sorry na OT.
OT ; a ova situacija i još mali milijun njih su razlog zašto će hrvati izumrjeti, svake godine se rađa sve manje dijece
u našoj državi imati djecu postalo je pravi luksuz, stoga spalim na živce svaki put kada neki političar iz svoje tople fotelje kaže rađajte dijecu!!
Evo slučaja. Znam žensku koja ne radi i došla me tražiti da joj napravim u ekselici platnu listu sa najnižom osnovicom plaće i da će ju ona već negdje poštambiljat. To je stvarnost. Istu stvar i za muža, ali samo da malo izmijenim u ekselici izgled platne liste. Baš da ne bude sumnjivo. Isto najniža osnovica. Pa će si on u firmi isto poštambiljat. Ako im treba IP obrazac i to se može u ekselici lijepo falsificirati. Prosjeci plaće, platne liste, IP obrasci ma štogod...![]()
Žalosno je što je tako. Nemam predrasude prema nezaposlenima koji aktivno traže posao samo sam se jako puno mnogo nagledala ovakvih primjera...
Mi smo za svo troje djece bez ikakvih veza dobili jaslice. Kod prvog smo oboje bili studenti, kod drugog i trećeg je on radio, a ja sam studirala. I nigdje nisu radili probleme oko toga.
Neću ulaziti u raspravu, ali složit ću se manje više sa svima - SVA djeca imaju PRAVO na vrtić no djeca zaposlenih trebaju imati prednost..
Moja situacija je ovakva: Na dopustu sam za njegu djeteta do 8/2011, s čime mi ističe i ugovor o radu jer je na neodređeno.. U 5. mj predajem zahtjev za vrtić za cure koje će tada imati skoro 4g i 1,5 g.. Hoće li dobiti mjesto u vrtiću?? Već se sada bojim..
Do 8. mj moram naći posao, i bit će sve u redu ako one dobiju mjesto u vrtiću i ja počnem raditi (još nisam sigurna hoću li na SRV ili puno radno vrijeme)..
Problem će biti ako ja nađem posao, a one ne dobiju vrtić zbog mog dopusta.. Totalno sam već zbunjena zbog svega, a po svemu ovdje napisanom vidim da nikome nije lako..
studenticama držim fige da se neke stvari ipak promijene vezane za studij i djecu, vaša djeca bi morala dobiti mjesto u vrtiću.. Meni je još i gore, jer sam izvanredni student, plaćam studij 6000kn po godini, a nemam apsolutno nikakva prava, čak ni na pokaz..
Mravice, nadam se da nisi pomogla gospođi sa platnim listama..
Posljednje uređivanje od klaudija : 29.12.2010. at 17:18
Potpis. Jedino bi rekla da zaposleni trebaju imati ne laganu, nego definitivnu prednost kod upisa.
Dok sam bila nezaposlena, definitivno nisam imala razgovore i testiranja svaki dan, pa mislim da se svatko moze organizirati par sati mjesecno.
Sta se tice studenata, vjerujem da se tesko organizirati na onim fakultetima gdje su predavanja, vjezbe i staziranja obavezna, npr. medicina, stomatologija...ali na veci fakulteta, npr. pravo, ekonomija...nije potrebno ici na predavanja. Osobno, ja sam radila puno radno vrijeme zadnju godinu faksa, i odlazila samo na ispite, a ucila sam po noci.
Mislim da su vrtici prvotno i nastali da bi se pomoglo zaposlenim roditeljima i da na neki nacin imaju obvezu prilagoditi svoje radno vrijeme potrebama zaposlenih roditelja???
S tim da naravno i nezaposleni mogu upisati dijete, ali ne mislim da bi trebali biti ravnopravi sa zaposlenima.
Ma lako je dok sam ja nezaposlena i čuvam dijete, a dok hodam po intervjuima baka uskoči, ali što ću s djetetom kad dobijem posao, a čuvalicu ne želim jer joj nevjerujem a i puuno mi je preskupa?!
Posljednje uređivanje od anima : 29.12.2010. at 22:18
To je i meni problem. Upisala sam dijete u vrtić nakon 3 godine porodiljnog i dobila otkaz mj. dana nakon povratka na posao. Da znam da (nedajbože) sljedeće 3 godine neću dobiti posao sigurno bi ga ispisala iz vrtića i prepustila mjesto zaposlenom roditelju. Ali nisam financijski u mogučnosti živjeti sa jednom plaćom. Ako dobijem posao tko će mi čuvati dijete? A sigurno neću imati plaću dovoljnu da plačam čuvalicu.
Ja sam nezaposlena i naravno, nismo mogli da dobijemo vrtic. U jednim jaslicama nisu cak hteli ni da nas upisu na listu cekanja (iako bi morali). I onda, kad je N imala oko dve godine, zvali su me da pocnem da radim (iz stare firme). Morala sam da ih odbijem, teska srca. MM je privatnik i sam svoj gazda pa radi od jutra do sutra. Baka servis nikakav nemamo. Cuvalicu ne mozemo da platimo ni u najludjim snovima.
I tako..... u medjuvremenu su N primili u vrtic, krenula je, prosla adaptaciju. Ali mene vise ne zovu.
To sam i ja napisala skroz napočetku. Kod nas je prošlo slijedeće. Frendica je tražila posao i otišla u vrtić i pokušala se dogovoriti sa ravnateljicom da u slučaju da dobije posao da li bi mogli kako ugurati jedno dijete. Onak lijepo na fino. I uspjela je. Rekli su joj da uvijek jedno dijete se može progurati. Nisu neki uvijeti, ali šta se može.
Ajme, smaknite me u zoru.Ljudi se čupaju i bore kako god tko zna. To je stvarnost. Ispadne da onaj koji ne poduzima ništa prvi izvisi. Evo recimo nevezanog primjera. Kada smo se useljavali u stan (novogradnja) imali smo milijun i jednu pritužbu. MM i ja smo sve slikali, nedostatke složili u dopis i nosili firmi od koje smo stan kupili. Zvali smo osiguravajuće društvo, gomilu tajnica, direktora, zamjenika, prijetili tužbom i jedinima nam je u stanu sve popravljeno.
Točno sam znala, ako budemo dosadni prve će nas riješiti da nas skinu više! Tako je svugdje nekako. Država nas vara na svakom koraku pa si i građani uzimaju slobodu da i oni mogu malo.....
![]()
Posljednje uređivanje od Mravica : 30.12.2010. at 08:00
Mravice, meni sada stvarno više nije smiješno. Sramno je ovakvo što napisati.
Doduše, ni prvi tvoj post nije me oduševio, jer nije pokazao nimalo razumijevanja za roditelje kao što je zseso6, dakle, nezaposlene koji traže posao, a to im je u opisanoj situaciji, kad dijete nije zbrinuto, bitno otežano. No, pomislih, ima i ljudi koji tako misle.
No, kasnije se pokazuje da, poput nekih naših političara, jedno proklamiraš, a drugo radiš:
Imaš pravo, žalosno je. A još je žalosnije što ti pomažeš nezaposlenoj majci, da podastre potvrdu da je zaposlena, i to na minimalnu plaću, da bi taj vrtić još i minimalno plaćala.![]()
Ljudi kao što si ti, tvoja prijateljica i njen poštovani suprug i jesu ti koji su doveli do stanja kao što je danas. To su ljudi koji nemaju principa, ili ih deklarativno imaju, pa ih gaze za šaku suhih šljiva.
Zbog takvih ljudi sve se češće, nažalost, može čuti da bi neki drugi ljudi, zbog sebe i svoje djece, najradije odselili iz Lijepe naše.
Ne znam niti zašto si za svoju ispovijed izabrala upravo forum Udruge Roda, koja želi djelovati kao svojevrsni korektiv političarima u njihovoj samovolji.
Na forumu, inače, nije dozvoljeno promovirati svoje ili tuđe ilegalne aktivnosti:
http://forum.roda.hr/threads/54572-Pravila-ovog-foruma
Osim toga, postoji i aspekt sigurnosti na internetu: svi naši podaci u slučaju potrebe mogu postati javni, pa nije baš previše mudro iznositi svoje prljavo rublje.
Toliko od mene.
P.S. Onaj primjer sa stanom, što si ga navela, nema s ovim nikakve veze: nije isto biti poduzetan i "poduzetan". U slučaju nedostataka na stanu, legitimno je tražiti njihovo otklanjanje, a jasno da tada treba pisati dopise, nazivati itd.
U slučaju s falsificiranjem dokumenata i potvrda,... tako sad vjerojatno razmišlja i voljeni bivši premijer.Mravica prvotno napisa
Možda bi, a možda i ne bi. Ali to tada ne bi više imalo veze s tobom i tvojom savjesti.
Ja sam osobno mišljenja da sve to što ja navodim treba javno reći i reagirati da se takve stvari ne događaju tj. da vrtići radi legitimnosti naprave korake da se to više ne događa. Da se bolje provjeravaju informacije o zaposlenju, prosjeku plaće... Jer ako je ovako nešto moguće tu sistem ne valja. Ako će svatko šutiti o onom što se događa sistem se neće promijeniti i događat će se ovakve stvari još u većoj mjeri.
Ja sam po struci knjigovođa, meni su neke stvari jednostavno profesionalna deformacija. Pratimo zakone i tražimo rupe u njima. Knjiški miševi. Ali ne kažem da je to u redu, samo kažem da se to događa i da bi se trebalo poraditi na tome da se jednom s tim stane...
mravica, pa ti si upravo pomogla da se takve stvari događaju![]()
Pa reci onda, sigurna sam da bi novine rado objavile ispovijest knjigovodje koja falsificira dokumente.
uuu ovo je sada već postalo ozbiljno , a ti mravice si prekršila zakon
te stvari me ljute pošto u našoj zemlji ispada da je biti lud i pošten isto
LOL
A sad hajdemo malo ozbiljno.
Inače se ne javljam na podforumu "Recepti", ali recept je vrlo jednostavan:
1. Prestani sama sudjelovati u takvim aktivnostima.
2. S tvojim iskustvom u pisanju dopisa, nije teško zamisliti kako (anonimno ili ne) pišeš dopis upravi vašeg vrtića, ili čak svih vrtića u tvom gradu, i nepravda koja te muči bit će otklonjena.
Budite promjena koju želite u svijetu. (M. Gandhi)
Usput budi rečeno, ako se jedno govori, a drugo čini - to je licemjerje.
Ovo što se tiče Udruge, znamo da ona djeluje kao korektiv kad se informacije o kršenju prava roditelja ili sl. dobiju preko medija javnog priopćavanja.
Dutka Lutka,
nista osim tvog posta ne bi me moglo natjerati da se javim ponovo u ovu raspravu.
Bravo!
Dutka_lutka, bravo!
I hvala ti!
Da nije tvojih lucidnih i konciznih misli, stvarno bih pomislila da sam luda tj.da mi se
nešto gadno pomiješalo u iščitavanju Mravičinih postova.
Jer iz posta u post - iz kontradikcije u kontradikciju!
Mravice, ja ti stvarno nisam tip od svađe.
Ako želiš, pogledaš malo moje postove i vidjet ćeš - čak ne upadam u rasprave - ovo
je izuzetak.
Voljela bih da vjeruješ u ono što je dutka_lutka citirala a mudri Gandhi
izrekao:"Budite promjena koju želite u svijetu."
Posljednje uređivanje od Teica : 04.01.2011. at 05:27
Ma daj,molim te kak te nije sram tako nešto napisati???!!!I ja sam nezaposlen roditelj i dijete upisujem u vrtić ali ne zato da mi ga netko čuva nego isključivo da se socijalizira i nešto nauči!!!
Vrtić je prije svega ODGOJNO - OBRAZOVNA USTANOVA za djecu predškolske dobi a ne Nanny servis!!!!!! Dakle,djeca nezaposlenog roditelja ima isto pravo kao i djeca zaposlenog ići u vrtić! A ti ak ti je toliko stalo biti doma s djetetom jer "radiš" pa blago nama koji ne radimo jer si čuvamo djecu,daj otkaz pa budi doma i oslobodi mjesto onima koji žele i moraju raditi!!!!!