Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: zašto mi se mrve vanil kiflice?

  1. #1
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno zašto mi se mrve vanil kiflice?

    dakle, kao što naslov kaže, ne mogu dokučiti razlog zašto se mrve?
    netko iskusniji možda bi znao u čemu je problem...
    možda tjesto treba dulje odstajati u frizu?
    Posljednje uređivanje od flopica : 22.12.2010. at 17:00

  2. #2
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,281

    Početno

    Da li ti se mrvi tijesto dok ga radiš?
    Kod prhkog tijesta je bitan omjer 3:2:1, tj. 30 dkg brašna, 20 dkg maslaca, 10 dkg šećera. Naravno da količine možeš povećati, ali da omjer ostane isti. Ovo vrijedi za sve kolače od prhkog tijesta, i pite i kekse.

    Ovako radim vanilin-kiflice:
    30dkg brašna
    20 dkg maslaca (margarina)
    10 dkg šećera
    10 dkg oraha( ili lješnjaka)
    1 jaje

    Brašno pomiješam sa hladnim maslacem narezanim na listiće, brzo i što više usitnitnim. Dodam u sredinu jaje i šećer, promiješam malo i dodam meljene orahe. Tijesto će postati fino zahvaljujući toplini ruku. Kada je jednolično stavim na tanjur, pokrijem zdjelicom i u frižider na oko pola sata. Podijelim na nekoliko komada, svaki premijesim da opet bude gladak i radim kiflice od otprilike kuglice tijesta veličine 2-3 cm.

    Pečem na oko 180, pazim stalno, tako da vadim čim lagano zažute. Uvijek upotrijebim dva pleha, tako da druge stavim peći odmah, pa sam brže gotova. Od ove smjese mi dođe 80ak kiflica.

    Vruće uvaljam u smjesu vanilin šećera i šećera u prahu. Treba otprilike 10 dkg šećera i 2-3 vrećice vanilina.

  3. #3
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Premalo maslaca ili margarina. Moj recept je isti kao Betin.

  4. #4
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Evo ja upravo umjesila kiflice i tijesto ne da se ne mrvi nego mi se čini i čak premekano....Idem frkati kifle...

  5. #5
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    stavila
    35 dkg brašna
    25 dkg margarina
    10 dkg šećera
    10 dkg oraha
    2 v. šećera
    pola pp
    po tome bi trebalo biti dobro, ma ne znam što je... biće da nisam vična takvim stvarima i gotovo! sutra ću probati opet pa ću vidjeti...

  6. #6
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    stavila
    35 dkg brašna
    25 dkg margarina
    10 dkg šećera
    10 dkg oraha
    2 v. šećera
    pola pp
    po tome bi trebalo biti dobro, ma ne znam što je... biće da nisam vična takvim stvarima i gotovo! sutra ću probati opet pa ću vidjeti...
    A bjeljanjak? ili cijelo jaje?

  7. #7
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    i 1 jaje!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    I ja imam problem sa mrvljenjem.
    Mislim da je do toga koliko dugo se pece i na koliko stepeni.
    Iskusne, dajte tacna uputstva za pecenje!!!

  9. #9
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    A zašto pp?

  10. #10
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    ja već godinama radim po ovom i nema šanse da se mrve po ovom receptu
    350g brašna
    200g maslaca
    1 bjeljanjak
    70 g šećera
    100 g oraha ili lješnjaka mljevenih

  11. #11
    Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,194

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Kod prhkog tijesta je bitan omjer 3:2:1, tj. 30 dkg brašna, 20 dkg maslaca, 10 dkg šećera.
    koja dobra fora, nisam znala!!! ja sam danas radila zvjezdice koje se lijepe pekmezom i mrvilo mi se tjesto prije valjanja. sad kad bolje razmislim omjer je točno taj, al ja sam malo zaokružila pa zato valjda nije išlo najbolje. a inače ne volim baš raditi te kiflice i zvjezdice, al pite mi ispadnu super, a tijesto je na istu foru.
    eto, čovjek uči dok je živ, tnx!

  12. #12
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Moji su gotovi i mrve se jedino obako pečeni. Tj. ne mrve se nego malo pucaju...

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    a jel vi bas motate kiflice,
    ono, testo iseceno u trougao, pa se smota u rolu?
    nikad nisam videla da se umotavaju,
    vec se samo oblikuju, onako u valjcic,
    i onda se on malo iskrivi da bude kao kiflica.

  14. #14
    lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Plitvice-KC-Plitvice/Lika
    Postovi
    820

    Početno

    A ja ima recept za vanilin kiflice bez jaja i uopće mi se ne mrve.
    Tijesto:
    30 dag oštrog brašna
    10 dag mljevenih oraha ili badema
    15 dag maslaca
    2 žlice mlijeka
    5 dag šećera
    2 vrečice vanilin šećera
    10 dag šećera u prahu

    Priprema:
    Zamijesite tijesto od brašna, mljevenih oraha ili badema, šećera, maslaca, mlijeka, 1 vrečice vanilin šećera.
    Oblikujte valjčiće debljine olovke, izrežite na komade oko 6 cm, te oblikujte roščiće.
    Namastite i pobrašnite lim, pecite na umjerenoj temperaturi, ja pećem na 180 možda 15 minuta dok se ne ispeku.
    Još tople roščiće ( kiflice) uvaljajte u šećer u prahu pomiješan u 1 vanilin šećer.
    Probajte super su, meni uvijek uspiju.
    Napomena:
    Kad izvadite iz pečnice tepsiju kiflice su mekane i lako pucaju zato ih lagano vadite van pazeći da se ne polome, lagano i polako, strpljivo !
    Dobar tek, tope se u ustima

  15. #15
    lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Plitvice-KC-Plitvice/Lika
    Postovi
    820

    Početno

    djuma
    Upravo ovako ja radim ;

    [vec se samo oblikuju, onako u valjcic,
    i onda se on malo iskrivi da bude kao kiflica.[/QUOTE]

  16. #16
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    Citiraj djuma prvotno napisa Vidi poruku
    a jel vi bas motate kiflice,
    ono, testo iseceno u trougao, pa se smota u rolu?
    nikad nisam videla da se umotavaju,
    vec se samo oblikuju, onako u valjcic,
    i onda se on malo iskrivi da bude kao kiflica
    .
    ovako, ne može se motati kao dizano.

  17. #17
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    I ja motam u valjčić pa u kiflu...

  18. #18
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Ako vam se mrvi i s jajem, dodajte malo kiselog vrhnja.

  19. #19
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    meni se mrve svi keksi u koje po receptu ide samo zutanjak. Cim je u igri i bjelanjak ili cijelo jaje, sve bude OK

  20. #20
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Citiraj Matilda prvotno napisa Vidi poruku
    Ako vam se mrvi i s jajem, dodajte malo kiselog vrhnja.
    meni je ovo moja baka rekla i fakat svaki put upali. ne mislim na vanil kifle vec na sva prhka tijesta.

  21. #21
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Uf, meni su kifleki preslatki moram priznati...Uvijek kad sam ih radila s mamom (već ih duuugo nisam radila) valajli smo ih samo u štaub, a sada vidim da se pomješa s vanilin šećerom i meni je to too much! Ali bumo pojeli...
    Posljednje uređivanje od ana.m : 23.12.2010. at 09:26

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Ja napravila tijesto za kiflice, ispekla jedan protvan kiflica i ostale sam razvaljala na malo deblje i s modlicama radila keksiće. Ide mi na živce te kiflice rolati, pa jedna ipadne deblja, druga tanja, ovako su svi super, a jednako fini.

  23. #23
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    kad su odstajale duuugo u frizu razvaljala sam kao Davorka na malo deblje i vadila razne oblike, ma ok. keksići!
    ionako mi je to više zabava za dijete, ona boja, posipa mrvice i igramo se, zapravo...
    kad narastem sigurno ću ozbiljnije pristupati ovoj problematici, hahaha!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •