dakle, kao što naslov kaže, ne mogu dokučiti razlog zašto se mrve?
netko iskusniji možda bi znao u čemu je problem...
možda tjesto treba dulje odstajati u frizu?
dakle, kao što naslov kaže, ne mogu dokučiti razlog zašto se mrve?
netko iskusniji možda bi znao u čemu je problem...
možda tjesto treba dulje odstajati u frizu?
Posljednje uređivanje od flopica : 22.12.2010. at 17:00
Da li ti se mrvi tijesto dok ga radiš?
Kod prhkog tijesta je bitan omjer 3:2:1, tj. 30 dkg brašna, 20 dkg maslaca, 10 dkg šećera. Naravno da količine možeš povećati, ali da omjer ostane isti. Ovo vrijedi za sve kolače od prhkog tijesta, i pite i kekse.
Ovako radim vanilin-kiflice:
30dkg brašna
20 dkg maslaca (margarina)
10 dkg šećera
10 dkg oraha( ili lješnjaka)
1 jaje
Brašno pomiješam sa hladnim maslacem narezanim na listiće, brzo i što više usitnitnim. Dodam u sredinu jaje i šećer, promiješam malo i dodam meljene orahe. Tijesto će postati fino zahvaljujući toplini ruku. Kada je jednolično stavim na tanjur, pokrijem zdjelicom i u frižider na oko pola sata. Podijelim na nekoliko komada, svaki premijesim da opet bude gladak i radim kiflice od otprilike kuglice tijesta veličine 2-3 cm.
Pečem na oko 180, pazim stalno, tako da vadim čim lagano zažute. Uvijek upotrijebim dva pleha, tako da druge stavim peći odmah, pa sam brže gotova. Od ove smjese mi dođe 80ak kiflica.
Vruće uvaljam u smjesu vanilin šećera i šećera u prahu. Treba otprilike 10 dkg šećera i 2-3 vrećice vanilina.
Premalo maslaca ili margarina. Moj recept je isti kao Betin.
Evo ja upravo umjesila kiflice i tijesto ne da se ne mrvi nego mi se čini i čak premekano....Idem frkati kifle...
stavila
35 dkg brašna
25 dkg margarina
10 dkg šećera
10 dkg oraha
2 v. šećera
pola pp
po tome bi trebalo biti dobro, ma ne znam što je... biće da nisam vična takvim stvarima i gotovo! sutra ću probati opet pa ću vidjeti...
I ja imam problem sa mrvljenjem.
Mislim da je do toga koliko dugo se pece i na koliko stepeni.
Iskusne, dajte tacna uputstva za pecenje!!!
ja već godinama radim po ovom i nema šanse da se mrve po ovom receptu
350g brašna
200g maslaca
1 bjeljanjak
70 g šećera
100 g oraha ili lješnjaka mljevenih
koja dobra fora, nisam znala!!! ja sam danas radila zvjezdice koje se lijepe pekmezom i mrvilo mi se tjesto prije valjanja. sad kad bolje razmislim omjer je točno taj, al ja sam malo zaokružilapa zato valjda nije išlo najbolje. a inače ne volim baš raditi te kiflice i zvjezdice, al pite mi ispadnu super, a tijesto je na istu foru.
eto, čovjek uči dok je živ, tnx!
Moji su gotovi i mrve se jedino obako pečeni. Tj. ne mrve se nego malo pucaju...
a jel vi bas motate kiflice,
ono, testo iseceno u trougao, pa se smota u rolu?
nikad nisam videla da se umotavaju,
vec se samo oblikuju, onako u valjcic,
i onda se on malo iskrivi da bude kao kiflica.
A ja ima recept za vanilin kiflice bez jaja i uopće mi se ne mrve.
Tijesto:
30 dag oštrog brašna
10 dag mljevenih oraha ili badema
15 dag maslaca
2 žlice mlijeka
5 dag šećera
2 vrečice vanilin šećera
10 dag šećera u prahu
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, mljevenih oraha ili badema, šećera, maslaca, mlijeka, 1 vrečice vanilin šećera.
Oblikujte valjčiće debljine olovke, izrežite na komade oko 6 cm, te oblikujte roščiće.
Namastite i pobrašnite lim, pecite na umjerenoj temperaturi, ja pećem na 180 možda 15 minuta dok se ne ispeku.
Još tople roščiće ( kiflice) uvaljajte u šećer u prahu pomiješan u 1 vanilin šećer.
Probajte super su, meni uvijek uspiju.
Napomena:
Kad izvadite iz pečnice tepsiju kiflice su mekane i lako pucaju zato ih lagano vadite van pazeći da se ne polome, lagano i polako, strpljivo !
Dobar tek, tope se u ustima![]()
djuma
Upravo ovako ja radim ;
[vec se samo oblikuju, onako u valjcic,
i onda se on malo iskrivi da bude kao kiflica.[/QUOTE]
I ja motam u valjčić pa u kiflu...
Ako vam se mrvi i s jajem, dodajte malo kiselog vrhnja.
meni se mrve svi keksi u koje po receptu ide samo zutanjak. Cim je u igri i bjelanjak ili cijelo jaje, sve bude OK
Uf, meni su kifleki preslatki moram priznati...Uvijek kad sam ih radila s mamom (već ih duuugo nisam radila) valajli smo ih samo u štaub, a sada vidim da se pomješa s vanilin šećerom i meni je to too much! Ali bumo pojeli...
Posljednje uređivanje od ana.m : 23.12.2010. at 09:26
Ja napravila tijesto za kiflice, ispekla jedan protvan kiflica i ostale sam razvaljala na malo deblje i s modlicama radila keksiće. Ide mi na živce te kiflice rolati, pa jedna ipadne deblja, druga tanja, ovako su svi super, a jednako fini.
kad su odstajale duuugo u frizu razvaljala sam kao Davorka na malo deblje i vadila razne oblike, ma ok. keksići!
ionako mi je to više zabava za dijete, ona boja, posipa mrvice i igramo se, zapravo...
kad narastem sigurno ću ozbiljnije pristupati ovoj problematici, hahaha!