Unaprijed isprike jer ovo baš i nije klasična IVF priča o uspjesima i porazima, ali kako sam ovdje visila skoro svaki dan u zadnjih godinu i pol dana, i kako sam proživljavala zajedno s vama naše zadničke poraze i tuđe uspjehe, imam potrebu da svoj kraj IVF priče podijelim s vama.
MM smo zajedno već 12 g, od studentskih dana, sve zajedno proživljavali, u pravilu smo bili uspješni u svemu, ali nije nam bilo lako. Borili smo se, zajedno. Prije 4,5 godine smo se i vjenčali i prije 2,5 godine konačno uselili u naš zajednički stan. Počeli smo "raditi na bebi" otkad smo se vjenčali. 2 godine ništa, te moj ginekolog prvo odradi sa mnom jedno folikulometriju i kaže sve ok, imate ovulaciju, nemate ciste, neka m napravi spermiogram. Spermiogram je pokazao astenoteratozoospermiju. Uputili su nas na VV. Napravljene još dodatne pretrage, spermiogram još lošiji, 3% normalnih spermija. Ostalo sve ok. Dr A nam predloži odmah IVF, ja sretna kao malo dijete. Uspjet ćemo. Postat ćemo roditelji. Do prvog IVF-a napravim za svaki slučaj HSG. Sve ok. 1. Ivf (3mj.09) klomifeni: 1 js, oplođena=beta 0, 2. Ivf (5mj09) menopuri 9js. oplođene, vraćene 2, ostale nisu zamrznute, beta=0. Pauza. Odlazimo na more, na jesen odbijam ivf jer odlazimo u inozemstvo. 3 Ivf (1mj10) klomifeni+menopuri, 2 js. oplođene, vraćene, beta=0. Dr A me upućuje da napravim histeroskopiju, sve ok. Sjećam se jako dobro kako mi muž kaže da ako nas A ne primi prije ljeta da odemo privatno, spominjao je i Prag, jer je njegova kolegica tamo uspješno riješila problem, ali ja se još ne odlučujem na to. Dr A mi je super, na VV se dobro osjećam, Prag ostavljam ako ne uspijemo za par godina. 4 Ivf (6mj10), menopuri, 7 js. 3 vraćene, ništa zamrznuto, beta=0. Čak ovaj zadnji ivf najbolje podnosim, na godišnjem sam, uskoro idemo na more, bit će bolje, moramo se truditi. Dr A nam daje dobre šanse. Krajem 10.mj. dogovaram postupak za kraj 11.mj. Muž me vozi, sa mnom je. Par dana prije odlaska na VV, mm meni kaže da odgodim IVf da nam ne pokvarim božićne praznike. Ja u šoki, nevjerici, razočarana. Kako mi to može reći. Kraj 11.mj. cista, počinjem piti kontacepciju. Sljedeći tjedan, mm bezobrazan, dere se na mene. Tražim odgovore. Ljuti se na mene zbog ivf-a, kaže da sam fokusirana, dosta mu je foruma i tikica (sorrry tikice, gledali smo te na Latinici, iako mm samo na početku). Žali se i na seksulani život, idu mu na živce paženje na plodne dane, raspravljamo, ali nije došlo do katarze. Malo se smirio ali je nešto visilo u zraku. Tjedan dana nakon toga, otkrijem da je u vezi 3 mjeseca sa curom 10 g. mlađom, vedrom, veselom neopterećenom. Zaljubio se, našao sreću, sad više naš brak ništa ne valja, ma ne valja ni onih 12 godina. Kaže: da je mogao birati prije 12 godina da bi izabrao nju (iako je ona tada imala 13 godina, hm). Seksualni život je naravno nikad bolji. Srušilo mi se sve. Takvo razočarenje. Bili smo stvarno dobri parneri, sve zajedno proživljavali, zajedno uvijek svagdje. Imali dobru komunikaciju ili sam ja bila u iluziji sve ovo vrijeme. Nemoguće. Iselio se roditeljima. Vjernik je ali mu ni sakrament vjenčanja ništa ne znači. Na moje pitanje, zašto nije rekao još prije što ga muči, odgovorio je da je bio slabić. Da mu je bilo lakše da kupi u sebi, da sam ja presnažna osoba za njega i bla bla, sve same gluposti. MM je uspješan čovjek, zna se izbori za sebe i na poslu i privatno i nikad nije radio nešto što nije želio. Evo "ukratko". Imala sam potrebu da podijelim s vama, mojim suborkama. Zbogom.