Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Ima li tko iskustva sa Zlatnim ribicama???

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Ima li tko iskustva sa Zlatnim ribicama???

kupili smo 2zlatne ribice prije niti tjedan dana a danas nadem jednu kako je uginula....

jucer je cijeli dan bila mirna i "jela" zrak iznad vode ,hranu nije htjela...
    i danas je gotova...

ova druga danas isto gore "jede" zrak ali opet je puno aktivinja nego sto je druga bila...no ni ona nece jesti uzme i kao da samo prozvace i pljune nazad u vodu...

neznam sta krivo radim????...drzim se svih uputstva koje su mi dali pri kupovini...
    tak sam tuzna i uopce neznam sto da kazem kceri gdje joj je ribica dok se ne kupi druga,to joj je bio Bozicni poklon....

a opet nema mi smisla stalno kupovati nove ako ce mi svako malo uginuti...

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko ja znam, mogu zivjeti dosta dugo. Ali je problem ako ih se drzi u premalim akvarijima. Mozda je i previsoka temperatura vode?
    No, vjerojatno ce se javiti iskusni vlasnici sa puno vise iskustva i konkretnim savjetima

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajde prvo napiši kaj ste radili, i kakav akvarij imate.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

imamo akvarij velicine 55x22x23 oko 10litara

akvarij je na sobnoj temp.,unutra imamo kamencice,dvorac i one umjetne trave...hranimo ih 2x na dan i mjenjamo vodu svakih 3dana...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Moja su iskustva poput tvojih, iako smo i pumpu stavili i brinuli se i pričali ribicama. Sad su u akvariju samo biljke. S njima je lakše i manje tužno.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

joj jadne ribice
    te zlatne često tako završavaju u malom akvariju, mislim da im je malo depresivno i tužno u tako malom prostoru. osim toga, na takvim 'akvarijima' nemaš u principu ni načina da provjeriš jel temperatura ok, kakva je voda, imaju li dovoljno kisika itd. definitivno ti treba pumpa za zrak, i neko bilje (pravo), zapravo, nemoguće je imati idealne uvjete u takvom 'akvariju'
    osim toga, često su ribice koje se kupe u pet shopovima već bolesne. ne mogu ni nabrojati koliko nam ih je tako uginulo dok su još bile u karanteni prije stavljanja u akvarij. a koliko smo boleština dobili s njima Pa onda moraš liječiti sve ribice, ma joj...

sad imamo manje problema jer u akvariju od 200litara imamo 4 ribice (u biti 5, ali ta peta živi negdje u nekom kamenu i vidimo je jednom u nekoliko mjeseci). a te jadne ribice žive u teroru jer nam je jedna riba-čistać (plechostomus) narasla toliko da je okupirala cijeli akvarij (ima 10 godina i 30ak centimetara), i počela je jesti druge ribice (iako je biljojed). i sad čekamo da ugine da možemo imati normalan akvarij.
    btw, želi li netko jednog prekrasnog 30centimetarskog plechostomusa? )

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lidać2 prvotno napisa Vidi poruku

akvarij je na sobnoj temp.,unutra imamo kamencice,dvorac i one umjetne trave...hranimo ih 2x na dan i mjenjamo vodu svakih 3dana...
    Gle, probajte im, ako već ne pumpicu za pročiščavanje vode, onda staviti onaj kao kamen kroz koji ide zrak tako da imaju više kisika(To je uređaj koji je kraj akvarija a u akvarij ide cijevčica za kisik na kraju koje je taj šupljikavi kamen. I vodu bi trebalo pripremiti sa tekućinom koja nutralizira i priprema vodovodnu vodu za akvarij. Ne smiješ ih previše hraniti. Zlatne ribice jedu kada god mogu a ne kada su gladne.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moguće da je ova koja je uginula bila već od prije bolesna. mi kad smo svoje nabavili, dva dana su izgledale polumrtve, jedna posebno, plivala je nekako na jednu stranu, skroz usporeno, nakon tri dana skroz su se oporavile. u pet shopu su mi rekli da je to normalno radi promjene okoline. ja im dajem jesti jednom dnevno, nekoliko listića među prstima, vodu mijenjam svaki 5. dan i navodno akvarij treba biti skroz napunjen vodom, odstajalom par dana, eto, tako su nama rekli.

ja ih obožavam, skroz me smiruju kad sam živčana
    sjednem i gledam ih

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako ti druga jede zrak, uginut će i ona.

Prva i osnovna stvar je da ne možeš kupiti akvarij, naliti vodu i baciti ribe unutra. To je neodgovorno i neozbiljno, k'o da ja tebe bacim na morsku pučinu pa da te vidim. Ribe žive u određenom staništu i potrebno im je slično osigurati ako želiš da budu žive i zdrave.

Akvarij od 10 litara je, ajmo reć, okej za dvije zlatne - ako pričamo o onim običnim zlatnima, a ne o onim xxl što imaju dugačke repove.
    Još ti treba: Aquasafe (tekućina za pripremu vode, uklanja štetnosti iz vode i priprema je za akvarijsku namjenu. Također služi i kao antistres sredstvo za ribe.), pumpica za zrak (radi mjehuriće u akvariju, dosta fora izgleda, puni vodu kisikom), filter (zato je bolje imati što veći akvarij, litražom, jer filteri dosta jako miješaju vodu što ribe ne vole. Zlatne su inače među gorim zagađivačima vode, u rangu su sa svinjama od kopnenih životinja - puno jedu, puno s*ru.).

Voda se NIKAD ne mijenja cijela, nego najviše jedna trećina tjedno. Postoji jedna plastična napravica koja se zove usisavač i pomaže da očistiš nečistoće s dna dok mijenjaš vodu (ima u npr. Pet centru).
    Promjenom vode u potpunosti štetiš sluznici riba i tjeraš ih da iznova 'cikliraju akvarij', što im stvara ogroman stres i može navući boleštine, a ribe često i ugibaju od toga.
    I još za kraj, izbaci van plastiku i ubaci pravo bilje, barem jednu teglicu da malo raščisti vodu. Kupi onu biljkicu koja zahtjeva iznimno malo svjetlosti i može biti na temperaturi od 15-18 stupnjeva, koliko je tebi vjerojatno voda.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

gotovo sam sigurna da ih previše hraniš, jednom na dan je dovoljno (ne velika količina hrane), i još kažu da im jedan dan posta ne škodi jer one uvijek nađu nešto hrane po dnu !

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi svoje hranimo jednom dnevno. Voda obavezno mora biti tretirana prije stavljanja ribica u akvarij. Mi stavljamo Aqua nesto, nas nije Aquasafe, nego nesto slicno i Nitrivec, tocno po uputstvima.
    Akvarij je 60 litara, ima pumpu, lampe i filtere za vodu.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 26.12.2010. at 08:02

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zlatna ribica je u stvari velika riba koja zakrzlja u malim akvarijima. Zlatna ribica uopce NIJE primjerena za male akvarije - to je riba namijenjena za jezerca, fontane, otvorene bazene kineskih i francuskih dvorova, a ne za akvarij od 5 litara! S druge strane, zlatna ribica je dosta zahtjevna riba, i ne preporuca se pocetnicima u akvaristici. Zlatna ribica naraste do 15 cm u zatocenistvu, a minimalni volumen akvarija je 1.5 litre po centimetru ribe! Dakle, za jednu zlatnu ribicu potreban je akvarij od oko 25 litara, iako se kao minimum preporuca onaj od 40 litara! Ako imas dvije zlatne ribice, tada je akvarij od barem 50 litara minimum. Drugim rijecima, oni okrugli akvariji od cca 5 litara ne dolaze u obzir, i oni su smrt i nocna mora za jadne ribe koje moraju u njima provesti cijeli zivot.

Zasto je to tako? Prvo, ribicama je stres svaka promjena vode. Drugo, ako su akvariji premaleni, bez filtera, fekalije koje ribica ispusta u vodu brzo se raspadaju u nitrate i nitrite koji su otrov za ribice, i u roku od nekoliko sati mogu ribicu ubiti (ugusiti) ako im je koncentracije pretjerana. Ako imaš mali akvarij, njihova koncentracija ce vrlo brzo narasti jer zlatne ribice puno jedu, metabolizam im je brz i ispustaju veliku kolicinu fekalija u vodu. Da bi to sprijecila, moraš (zbog malog volumena vode) vrlo cesto u potpunosti promijeniti akvarijsku vodu. To pak znaci da mijenjate cjelokupnu okolinu vode, kemijsku ravnotezu, i u akvarij unosiš vodu koja nije kemijski uravnotezena i koja 'ubija' ribicu i uzrokuje stres. Zato se u normalnim akvarijima od barem 50 litara nikad ne mijenja cijela voda, vec najvise 20% kako bi se zadrzala kemijska i bioloska ravnoteza. Normalni akvariji osim toga imaju bioloski filter koji odstranjuje nitrate i nitrite (putem bakterija koje se nastane u filtru - zato je potrebno cikliranje akvarija, odnosno barem 2-3 tjedna rada akvarija u 'prazno', bez ribica). No, takav filter mozeš postaviti u akvarij od barem 15-ak litara.

Ne smiješ ubaciti ribice u akvarij cim ga kupis, on se mora vrtjeti u prazno, s ukljucenim filtrom barem 2-3 tjedna. Dobro je kupiti i bakterije (ima ih u pet centru npr) koje skracuju taj period. Ribica ti je vjerojatno umrla od trovanja nitratima i nitritima + sok ako nisi postivala proceduru stavljanja novih ribica u akvarij.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    joj jadne ribice
    te zlatne često tako završavaju u malom akvariju, mislim da im je malo depresivno i tužno u tako malom prostoru. osim toga, na takvim 'akvarijima' nemaš u principu ni načina da provjeriš jel temperatura ok, kakva je voda, imaju li dovoljno kisika itd. definitivno ti treba pumpa za zrak, i neko bilje (pravo), zapravo, nemoguće je imati idealne uvjete u takvom 'akvariju'
    osim toga, često su ribice koje se kupe u pet shopovima već bolesne. ne mogu ni nabrojati koliko nam ih je tako uginulo dok su još bile u karanteni prije stavljanja u akvarij. a koliko smo boleština dobili s njima Pa onda moraš liječiti sve ribice, ma joj...

sad imamo manje problema jer u akvariju od 200litara imamo 4 ribice (u biti 5, ali ta peta živi negdje u nekom kamenu i vidimo je jednom u nekoliko mjeseci). a te jadne ribice žive u teroru jer nam je jedna riba-čistać (plechostomus) narasla toliko da je okupirala cijeli akvarij (ima 10 godina i 30ak centimetara), i počela je jesti druge ribice (iako je biljojed). i sad čekamo da ugine da možemo imati normalan akvarij.
    btw, želi li netko jednog prekrasnog 30centimetarskog plechostomusa? )
    Ha hahaha
    odvalila sam na ovu tvoju ribu jeeeer...imam i ja jednu, ima takve crne peraje da izgleda baš strašno, kad ona pucne repom, razleti se po čitavom akvariju (od 80 l). A i naša je dosta narasla, bar 20ak cm. Baš se jutros MM sjetio kako smo imali idiličan akvarij prvu godinu,a sad uglavnom samo čistače...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

evo mene nakon par dana...

druga nije uginula iako "jede" zrak skoro cijeli dan ,a i sada ova nova ribica takoder samo je na povrsini...

vi koje komentirate kako je najlakse ubaciti ribicu i gotovo... to sam u biti trazila...
    kada sam bila mala imala sam neke malene sitne ribice koje nisu bili nimalo zahtjevne i ni jedna nije uginula samo su se razmnozavale...

kada sam isla kupovati ove NAGLASILA sam da mi trebaju nezahtjevne ribice ,kupila sam na preporuku prodavacice i taj veci akvarij i sve ostalo u njemu...
    na pitanje prociscivaca su rekli su mi da mi netreba da je ovo dovoljno...kupila sam i neku tekucinu koja ubija bakterije... (iako mi ta tekucina muti vodu ,neznam zasto)...

a sada koliko vidim treba mi za dvije ribe akvarij od 50litara...ajme...

a kako je onim ribicama u pet shopovima njih 100 u akvariju od 50litara????

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam imala 7-8 tih manjih, zivorotki u akvariju od 20 litara i kako kazes samo su se mnozile (istina obicno bi sav podmladak popapali ako ne bih spasavala na vrijeme). S druge strane, zlatne su stalno bile bolesne, pa lijecene, pa ugibale... One definitivno NISU nezahtjevne ribice... Cak i zivorotke su znale da pokazuju znakove bolesti nako mijenjanja vode, mada nisam nikad mijenjalu svu vodu i pazila sam na temperaturu itd... Mlade ribice sam drzala u istom akvariju, odvojene pregradom i kod njih je bila najveca stopa smrtnosti pri najmanjim promjenama...
    Joj... sad me podsjetiste, hocu opet ribice

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Suzizana, off topic - ti toooliko znaš o zlatnim ribicama, a pretpostavljam i o dr.ribama ( i dr.životinjama, možda?)!!!

Što se posla tiče, jesi probala aplicirati u neki pet centar?

Cure i moderatorice, isprika na off topicu!

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

uginula opet ova nova koju sam kupila...

a ona stara pliva ko luda...mozda su njima tamo ribe bolesne...

mala teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Gle ja već od malena imam ribice, tak da može biti više toga, ali pravilo broj jedan probaj izbjegavati mijenjati toliko vodu to im je šok nek se voda malo zamuti pa onda promijeni, moje ribice žive u prosjeku po 5 godina a neke i duže, filter može i nemora , zrak može i nemora, barem jednu živu biljku bi preporučila, prstom provjeri vodu nesmije biti ni prehladna ni pretopla, ako je hladna pomakni ih bliže grijanju ako je pretopla stavi ih dalje od grijanja (jednostavan trik ja nemam nikad grijača.

Ako nemaš pumpu za zrak uzmi slamčicu i upuhuj malo zrak ( taj trik malo pomaže)

Ali svakak ne brini za veličinu akvarija još sada dok naraste kupit ćeš veći moje se već tiskaju pomalo ali vesele su i lude.

Ja vitamine i nikakva tekuća sredstva nisam nikad koristila i one žive, mislim da je trik u živoj biljci ona daje i kisik a valjda i još nešto imaš skroz male biljkice koje ne rastu probaj takvima i pazi da kupiš one koje zlatnoj ribici nisu fine da ti ih ne popapa.

Zlatne ribice najteže opstaju u akvarijima, tropske su zakon, ja imam i buljooku i tropske i samorodke u jednom akvariju i sve se vole...

mala teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Zlatne ribice najteže opstaju u akvarijima, tropske su zakon, ja imam i buljooku i tropske i samorodke u jednom akvariju i sve se vole...
    Posljednje uređivanje od mala teta : 28.12.2010. at 12:23

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako si kupila u Pet centru moguće da su bolesne. Tamo su ribe koma.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj mala teta prvotno napisa Vidi poruku
    imala sam prvo dvije zlatne pa je jedna uginula,a ona je mm kupio tu buljoku a nju sam nasla jutros uginutu...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ako si kupila u Pet centru moguće da su bolesne. Tamo su ribe koma.
    da tamo sam kupila...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam imala 7-8 tih manjih, zivorotki u akvariju od 20 litara i kako kazes samo su se mnozile (istina obicno bi sav podmladak popapali ako ne bih spasavala na vrijeme). S druge strane, zlatne su stalno bile bolesne, pa lijecene, pa ugibale... One definitivno NISU nezahtjevne ribice... Cak i zivorotke su znale da pokazuju znakove bolesti nako mijenjanja vode, mada nisam nikad mijenjalu svu vodu i pazila sam na temperaturu itd... Mlade ribice sam drzala u istom akvariju, odvojene pregradom i kod njih je bila najveca stopa smrtnosti pri najmanjim promjenama...
    Joj... sad me podsjetiste, hocu opet ribice
    alef, kako se zovu te živorotke? Ja razmišljam o jednom totalno nezahtjevnom akvariju s hladnom vodom (napravila bih veći, minimlno 80 l da ribe imaju mjesta, ali želim da bude samoodrživ ) i sad se pripremam, isto vidim da su zlatne ribice zapravo prilično komplicirane

puntice a meni se baš sviđaju ribe čistači, njih svakako mislim imati, ali sam ih u nekim akvarijima vidjela isto tako poveće...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ja razmišljam o jednom totalno nezahtjevnom akvariju s hladnom vodom
    to sam i ja htjela....

najgore mi je to sto je to bozicni dar mojoj malenoj i sada kako koja ugine moram kupovati novu,jer neznam sta da joj drugo kazem...
    Posljednje uređivanje od lidać2 : 28.12.2010. at 13:04

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pokušala bih se na tvom mjestu raspitati o nekim manje zahtjevnim ribama (ja sam također u toj fazi ) i dodala bih svakako jednu-dve prave biljke.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam imala guppy

http://bs.wikipedia.org/wiki/Guppy

Nabavila ja bila crvene, zute i crne, ali su mi se ukrstile pa ispale neke sarene, sive... ruzne

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Aha, ali one su tropske? Moji imaju akvarij s toplom vodom i među prvima su nabavili gupije ali začudo nisu baš uspijevale :/ sad razmišljaju da se riješe tog akvarija i mogla bih ga naslijediti, zbilja je velik, za mene i malo previše. I nekako ne volim te kojima treba sto aparatića na struju...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam nikakav stručnjak, ali, na stranicama pet centra je postojao forum gdje je bilo puno uputstava kako uspostaviti akvarij, a i pitanja ljudi s problemima i kako ih riješiti. Neznam jedino što mi pada na pamet je sljedeće: ako sve ribe uginu izbacite sve iz akvarija, šljunak kupite specijalan baš za akvarije i dobro ga isperite, sve što ide u akvarij treba prokuhati, a biljke sterilizirati hipermanganom, ja bih svakako stavila neki filter i pravu biljkicu, napuniti odstajalom vodom (ja ne dodajem nikakvu kemiju), posuda u kojoj stoji voda za pripremu mora biti otvorena, ali ne da pada prašina i smeće. Nakon svega neka sve odstoji 3 tjedna. Tek nakon toga donesite ribice. Ja bi ih ovaj puta kupila u nekom drugom dućanu (ja izbjegavam pet centar). Čini mi se malo problem i transport ribice po ovoj zimi (mislim da im je to veliki šok) i nikako ih ne odmah bubnuti u akvarij, već dodati malo vode iz akvarija pa da se sve iztemperira i ostaviti ih tako, a onda pažljivo ribicu u akvarij.

Mi smo svoje kao početnici previše hranili, ribe su proždrljive i jedu dok ima hrane. Ja ih hranim jednom dnevno s toliko hrane koliko mogu pojesti u 2 min., a može ih se hraniti i svaki drugi dan (ja to ne radim, žal mi ih je).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što se tiče transporta, možete ih prenositi u lagano zagrijanom spremniku za hranu (ono što u ljeti nosite na plažu kao prijenosni frižider, ne znam kako se to zove, samo one plastične rashlađivače koje ljeti zaledite zagrijte u toploj vodi). Ribicama i odgovara da su u mraku kad ih se prenosi. Naravno, treba paziti da im ne bude previsoka temperatura, pa je zgodno da imate neki termometar koji možete ubaciti unutra.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://www.akvarij.net/
    http://www.akvaristika.org/
    http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewforum.php?f=15

evo par foruma na kojima možda pronađete više informacija...

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    a te jadne ribice žive u teroru jer nam je jedna riba-čistać (plechostomus) narasla toliko da je okupirala cijeli akvarij (ima 10 godina i 30ak centimetara
    ajme pa jel moguce da ce toliko narasti
    btw, jel hoce netko naseg dok je "gad jos mali"

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

(iako mi ta tekucina muti vodu ,neznam zasto)...
    ako voda postaje mljecna, to je FFM i dobro je da stavljas, ne brini do sutra ce se razbistriti

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

i ovi forumi sto ti cure preporocuju su super. ekipa je mrak i mm je tamo opisao nas problem i svi su vise nego brzinski i dobro namjerno postali dok nismo dosli do rjesenja. A jedno od rjesenja je bilo da vise ne kupujemo ribice u pet centru, nego u spanskom kod privatnika

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dobre su i ribe u pet shopu u Utrinama. Onaj u sklopu Crkve u podrumu. Ne mogu se sada sjetiti kako se zove.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Bok....
    evo u kratko ..mi smo prošle godine kupili akvarij 30l ,filter, šljunak...3 ribice...neke su nam umrle...također smo kupili u pet shop-u ...poslije sam se raspitala i dobila preporuke da su iz "Vilija"-pet shop u Utrinama ok...
    Sad imamo 2 ,dosta dugo. Hranimo ih 1 put na dan. Filter čistim 1 tjedno...2/3 vode mjenjam ponekad..a nekad ispraznim i očistim cijeli akvarij ...planiram ovih dana.
    Kad smo kupili akvarij preporucili su nam da tjedan dana drzimo akvarij s vodom i upaljenim filterom ...tako da pripremimo stanište i naknadno kupimo ribe.
    U srednjoj školi sam imala 1 ribicu u ukrasnoj velikoj staklenci...vodu sam mjenjala svako drugi dan i živjela je jako dugo...

b

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

e ovako .. prije mjesec dana kupila sam 3 zlatne ribice i sada su sve zive i zdrave medjutim to se i ne bi bas reklo za jednu od njih.. ona je znaci takodjer zlatna ali je trobojka (crno,smedjo,zlatna) .. cim sam ga kupila ( u pitanju je musko ) primjetila sam da mu je jedno oko u potpunosti crno dok mu je drugo sasvim normalno kao i u svih ostalih .. cim sam to vidila prvo sto mi je palo na pamet bila je genetika ... ne znam da li je to od krstenja riba koje su u srodstvu ili nesto drugo .. ili je slijep .. posto je saren nije me bas toliko zacudilo sto su mu i oci drugacije ... ali kako kazu bolje sprijecit nego lijeciti ( ako je uopste moguce ) unaprijed hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •