-
neznam dal imam jos mlijeka...sta napraviti...
Ovo ide unazad kojih 10-tak dana a mislim da je svemu bio uzrok viroza. Odjednom je poceo odbijati cicu ali e na nacin da nije htio dojiti nego kad bi povukao, napravio bi grimasu povracanja i to bi bilo to...nije bilo sanse da ga dobijem natrag. Bocicu kombiniramo jos od drugog mjeseca i htio ju je samo vani i pred spavanje a ostalo je sve bila cica. Ovo je trajalo par dana i cini mi se da mi se kolicina mlijeka znatno smanjila. Tada je dobio virozu te temperaturu koja je trajala oko 4 dana i za to vrijeme nije htio niti vidjeti hrau a kamoli mlijeko. Pojeo bi par zlicica krute hrane ako bi mu uspjela uvaliti i to je to. Jucer sam se probala izdojiti jer bi stvarno htjela da nastavimo sa dojenjem ali izaslo je samo 20ml
. Od pocetka smo samo na jednoj strani jer sa drugom nije islo.
Imamo osjecaj kao da odbija cicu i okrece se stalno na drugu stranu. Prije bi po noci po par puta dojio a sad se samo budi da ga okrenem a cicu nece ni vidjet. Danas opet nista i sada vec stvarno mislim da nema smisla da ga gnjavim i mucim ako nece. Povuce, i dalje se nakasljava i pocne plakati.
Dali da odustanem ili ima jos nade? Uh sto sam sve napisala.....E da, veceras je opet povukao dva puta, u polusnu i dalje nece...
Ima osam i pol mjeseci
-
nastavak
zaboravila sam jos napisati da mu je jucer-danas izbio i drugi zubic, a virozu sam i ja dobila nakon njega. On jos uvijek kaslje i jako jako smrca.
-
Draga Dina, najprije bih ti rekla da je super što ste dojili 8 i po mjeseci i da itekako ima smisla, a i mogućnosti za vaš nastavak dojenja.
Najprije ti moram reći da izdojena količina od 20 ml nije znak da mlijeka nema - postoje mame koje jednostavno ne mogu izdojiti više i jedino učinkovito pražnjenje je ono bebino.
Podaci koje navodiš o virozi i izbijanju zubića mogući su znak da upravo prolazite kroz razdoblje štrajka dojenja ( mi smo ga isto imali oko 9. mjeseca Matejeva života ) kad se dijete ponaša kao da više ne želi sisati.
Pokušaj ga ponovno pridobiti za dojku tako da ga npr. podojiš dok je još snen ( ujutro ili prije odlaska na spavanje ), možeš ići i na razičite položaje ( npr. dojenje u hodu, dojenje uz ljuljanje, češkanje i sl. ) - dakle, raditi sve ono što opušta dijete. Nekim mamama je pomoglo i često razotkrivanje grudi uz nuđenje dojke djetetu, a nekima pomogne upotreba preparata koji se namaže na djetetove desne i pomaže da svlada bol ( oko toga se savjetuj s liječnikom ). Provjeri također ima li dijete problema sa začepljenim nosićem ( posljedica viroze ) jer to mu može ometati užitak pri dojenju.
Dobra je stvar u svemu tome što je štrajk prolazna pojava, ali nepredvidljivo je i individualno koliko može trajati ( od jednog do nekoliko dana ). Ako želiš zadržati mlijeko i dalje dojiti, nastavi se izdajati ( možeš sačuvati izdojeno mlijeko i davati mu na čašicu ili žličicu - to je nama palilo ). Neka te ne uvjere mitovi o tome kako dijete više ne želi sisati - do prve godine njemu je to još uvijek velika potreba ( a i Svjetska zdravstvena organizacija prteporučuje dojenje do 1. godine, pa i kasnije ukoliko se mama i dijete slažu ) jer je majčino mlijeko i dalje važan obrambeni i prehrambeni faktor u djetetovu razvoju.
Želim ti puno sreće i da što prije nastavite sa svojim uspješnim dojenjem! :D
-
Draga Dina...Klia ti je sve lijepo objasnila, a ja vam samo šaljem dooooooobre vibre i želje da maleni odluči postati štrajkbreher i da se opet s guštom primi cice :D :wink:
-
Uf, puno toga vam se spojilo. Ali kako je vec Klia spomenula, vjerovatno je rijec o strajku dojenja, koji obicno nastaje zbog neke promjene kod majke ili djeteta; tako cak i promjena majcinog parfema moze izazvati strajk ili kao sto je to slucaj kod vas: viroza uz rastuce zubice. O strajku mozes procitat na portalu:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=237
a jedina utjeha je: proci ce uz tvoje strpljenje. Dobro je sto se izdajas jer tako mozes odrzati proizvodnju mlijeka, ne brini sto je to samo 20 ml, nijedna izdajalica nije ucinkovita kao dijete; kad ono ponovo "prodoji", povecana potraznja ce vratiti tvoju ponudu.
Sto jos mozes uciniti dok situacija prodje: dojiti u polusnu, u tamnoj, mirnoj prostoriji, nekima odgovara dojenje u kadi pa tako se ostvaruje kontakt "koza na kozu", cistite nosic, mazite zubice (sta koristiti pitaj pedijatra ili ljekarnika). Eksperimentirajte, mozda cete pronaci neku situaciju u kojoj ce beba ipak prihvatiti dojku. Pokusaj ne forsirati previse, ponudi, ako odbije, ponudi kasnije. I proci ce, kod nas je trajalo 7-8 dana, bili smo na putu i ta promjena klime je dovela do strajka. Zanimljive su te nase bebice, nismo ni svjesni kako sve osjete i primjete... Sretno!
-
Hvala vam cure! Evo, nocas je poceo malo papati, ne kao prije ali i ovo je nesto! Nece jos ni krute obroke kao prije al je jos uvijek i nosic zacepljen pa je i to valjda razlog.
Danas me prvi puta i to dva puta ugrizo
....sad me jos i toga strah....
-
-
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma