Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Sakupljanje poštanskih maraka - filatelija

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Sakupljanje poštanskih maraka - filatelija

Imala sam nešto poštanskih maraka pa sam za Božić djetetu kupila album za markice. Baš mi je simpatičan taj šareni svijet (i na moje iznenađenje svijet pun zanimljivih priča, sličica, informacija).

Onda smo se sjetili da baka čuva mnogo pisama iz svoje mladosti.
    Kako skinuti s njih markice bez da ih oštetimo?
    Malo sam poguglala, ali mislim da bih rado ostala na amaterskoj razini.
    Meni je dovoljno da imamo jednu požutjelu markicu sa žigom iz '43.
    Ili mnogo njih iz stranih država (Sirije, Čilea...)
    Baš bih volila da se nađe netko da dijelimo iskustva i malo se popričamo

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam ih skidala tako da izrežem papirić oko markice, sve skupa kratko natopim u vodi, markica se sama odljepi, pa je pustim da se osuši.
    Ali i ja sam filatelist amater pa ne znam je li ovo najprihvatljiviji način.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam ih skidala tako da izrežem papirić oko markice, sve skupa kratko natopim u vodi, markica se sama odljepi, pa je pustim da se osuši.
    Ali i ja sam filatelist amater pa ne znam je li ovo najprihvatljiviji način.
    I ja sam tako nekoliko komada
    A nekoliko sam iznad ključajućeg lončića na pari. Al to traje dugoooo i ako je markica na plavoj kuverti, teško ide.
    Kako ih skinit sa razglednica?
    Što je s markicama na kojima se ne vidi npr datum žiga nego je on na koverti, je li šteta skidati?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

O žigovima nisam vodila baš puno računa, jer, koliko sam skužila, i tu su se kroz različita razdoblja mijenjala stajališta o tome je li markica vrijednija sa ili bez žiga.
    A sa razglednica sam ih skidala isto ovako, ako mi je markica bila draža od razglednice
    Ako nije, žrtvovala sam markicu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    O žigovima nisam vodila baš puno računa, jer, koliko sam skužila, i tu su se kroz različita razdoblja mijenjala stajališta o tome je li markica vrijednija sa ili bez žiga.
    A sa razglednica sam ih skidala isto ovako, ako mi je markica bila draža od razglednice
    Ako nije, žrtvovala sam markicu.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam baš neki dan izvukla svoju kolekciju sa kojom u biti ne znam što bih. Nema neku vrijednost, pa pretpostavljam da će se i dalje vući po stanu, žao mi je baciti, a ne skupljam ih već dugo, dugo...

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

možemo se dogovorit ako vama ne trebaju pošaljite ih meni , a ja vama sto vi želite ili što vi skupljate, javite se pa ćemo se dogovorit damjanovvisnja@gmail.com

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam baš neki dan izvukla svoju kolekciju sa kojom u biti ne znam što bih. Nema neku vrijednost, pa pretpostavljam da će se i dalje vući po stanu, žao mi je baciti, a ne skupljam ih već dugo, dugo...

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam totalni amater. imam mali albumić u koji sam lijepila markice po načelu "ova mi je baš slatka, pa ću je zadržati". Mislim da bi se ozbiljnii filatelisti zgražali na moj izbor i način grupiranja, ali ja to ionako radim iz gušta.
    markice sam isto skidala o principu, potopim u vodu i osušim. Ono s parom je stvarno dosadno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam totalni amater. imam mali albumić u koji sam lijepila markice po načelu "ova mi je baš slatka, pa ću je zadržati". Mislim da bi se ozbiljnii filatelisti zgražali na moj izbor i način grupiranja, ali ja to ionako radim iz gušta.
    markice sam isto skidala o principu, potopim u vodu i osušim. Ono s parom je stvarno dosadno.
    Malo sam bacila oko na internetu na stranice vezane za ovaj hobi. Ma ono što tamo čitam mi je puno preozbiljno.
    Moja najmera nije da skupim ne znam za koje male pare miljon kuna vrijednu markicu već da mi se i dijete (i ja usput) zabavi, nauči ponešto o nekoj zemlji. Lijepo mi je ovo što postoji u uputama, a piše kako su markice, nešto u stilu, ogledalo zemlje, na njima su prirodne ljepote, biljke, životinje, znamenite osobe, zastave... tako, čista zabava

Malo preslagujemo, malo gledamo. Već u kompletu postoji povećalo i pinceta pa stvar postaje zanimljiva, barem mom malcu.
    Svakom ko je došao čestitat vuče album, povećalo...još kad bi našli koju markicu na avione bilo bi veselja...i tako

suma sumarum, ozbiljni filatelisti me mogu staviti na ignore

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo ako nekog zanima za iduću kalendarsku godinu

http://www.posta.hr/UserDocsimages/p...20u%202011.pdf

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je isto izbiljna stvar
    Ja sam za neozbiljno skupljanje

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je isto izbiljna stvar
    Ja sam za neozbiljno skupljanje
    znam, ali znam i da imaju za kupiti ovo što se i tebi sviđa, pa bi se moglo naći i markica sa avionima
    onakve male kartice sa po 15-20ak markica

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Treba naslov promijeniti u Površno skupljanje maraka :D
    Moji dečki markice skidaju u vodi i onda ih sprešaju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Treba naslov promijeniti u Površno skupljanje maraka :D
    Moji dečki markice skidaju u vodi i onda ih sprešaju.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Tehnika skidanja markica, samo za profesionalce, počnite gledati od 7. minute.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa Vidi poruku
    predobro.
    OT - jesu li A je to i kod nas imali glasove. Ja se sjećam samo muzike. Ili su to nadosnimili za YouTube?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa Vidi poruku
    Takvo nešto je meni trebalo!!!
    Hvala :keeeez:

Joj, rahela, nemoj se ljutit, ja sam se malo pogubila u linku, baš ću potražit ovo s avionima.
    Iako, više mi se sviđa skupljat malo po malo nego kupit neki komplet...al obzirom da se malcu avioni sviđaju, svakako ću potražit, hvala

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MIslim da su to komentari gledatelja.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

nemoj se crveniti, ja se ponosim svojim površnim skupljanjem. Nikad ne spominjem filateliju nego odma objasnim svoj neozbiljni princip rada i svima je to zgodno. Meni je svaka stranica u albumu tematska. E sad šta ja tu nakeljim filatelistički nespojivo, nema veze

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam nedavno ponovo počela skupljati, slagati, preslagivati, jedino što je za to potrebno puno vremena i to u komadu, što ide malo teže.

imam markica iz davnih vremena NDH, puno iz afričkih zemalja (nekad davno sam imala pen pal-a iz Nigerije) i Amerike... i tak.

Moj stariji se malo zainteresirao, ali ne znam do kad će ga držati

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa Vidi poruku
    nekad davno sam imala pen pal-a iz Nigerije
    ja iz ghane

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ah, što ti je blaženo vrijeme bez interneta, mobitela, video rekordera...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I žena i ja smo kao klinci skupljali marke i nakupili ih po koju hiljadicu ... i onda je to dugo dugo stajalo na miru, a kad smo se oženili onda smo to lijepo stavili na jednu hrpu (čitaj: u nekoliko albuma) i opet zaboravili na to. No, pisma i razglednice su nastavljali stizati, a mi smo sve to stavljali na stranu i sjetili se tu i tamo skinuti markice (natopimo papirić sa markom u vodi, nakon par minuta se ljepilo rastopi i marka se skine lako i neoštećeno - klinci uživaju u tom odljepljivanju) ... i baš smo se ovaj vikend sjetili izvaditi van te albume i napraviti malo reda u njima zajedno sa klincima.

Mislim da bi Vedranu bilo fora pronaći nekog skupljača maraka na drugom kraju svijeta pa da malo razmijenimo gomile naših HR, YU; SLO itd maraka za neke egzotične Kongoanske, Čileanske, Vijetnamske ili kakve li već ... a nek vježba malo i strane jezike. Nadam se da ćemo preko esperanta naći neku adekvatnu adresu ... a možda znate i vi neki drugi izvor radi razmjene maraka i komunikacije na engleskom ili njemačkom?

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kako u uredu dobivam poštu raznoraznu, mogu za nekoga tko želi izrezati dio koverte sa markom pa vam to pošaljem poštom. Poštu dobivam iz Hrvatske, BiH, ima i nešto inozemstva, pa se javite tko je zainteresiran!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bilbo7 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako u uredu dobivam poštu raznoraznu, mogu za nekoga tko želi izrezati dio koverte sa markom pa vam to pošaljem poštom. Poštu dobivam iz Hrvatske, BiH, ima i nešto inozemstva, pa se javite tko je zainteresiran!
    ja!

naime, S. je odlucio skupljati markice i svaki dan me ispituje da li sam mu donijela koju novu
    ja postu s markicama primam mozda 10-ak puta godisnje (komunikacija uglavnom e-mailom), ako izuzmem BING cestitke od posl.partnera

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

ja sam jako zainteresirana moja mail adresa damjanovvisnja@gmail.com

Citiraj bilbo7 prvotno napisa Vidi poruku

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bilbo, ajd ti onda pošalji emily po "prvi primjerak", a nama možeš koji duplić, pogotovo ako je iz SLO, BiH ili daljeg inozemstva!
    Hvala ti!

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Može!
    Javite mi adrese (kućne, poslovne...) pa da pošaljem!
    Emily, danas sam dobila iz Hrvatske: Međimurje (imam ih 3 - hoćeš sve?), Rijeku i Božić 2010, pa ti skupim još koju.
    Tatek, it's a deal!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super, bilbo

mozemo se i mijenjati, ako cemo imati koji duplic

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

baš ste me potakle sa se i ja malo aktiviram po tom pitanju. a obzirom da je mo mala spremat ću kuverte u neku kutijicu pa možda zatrebaju (jedini je problem što dobijem neku markicu svakoh 5 godina, ali dok ona naraste skupit će se nešto)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

A gdje se može kupiti album za skupljanje maraka?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U pošti.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

stavila sam dio svojih markica na http://public.fotki.com/mbpe/markice/
    ako koga interesiraju šaljem (poštom, naravno, s markicom )
    kad nađem ostatak, stavit ću još

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    stavila sam dio svojih markica na http://public.fotki.com/mbpe/markice/
    ako koga interesiraju šaljem (poštom, naravno, s markicom )
    kad nađem ostatak, stavit ću još
    veliki pozzzz
    zanima me da li si razmjenila ove marke Luxembourga?
    nemam ih u svojoj kolekciji

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Našla sam odgovor:
    SKIDANJE MARAKA SA PISAMA ILI KOVERATA
    Bitno je znati da se marke nikada ne smiju silom skidati sa podloge na kojoj se nalaze već ih
    najprije treba pripremiti za bezbolno skidanje. Odrežite pažljivo dio koverte na dijelu gdje se
    nalaze marke pazeći pritom da režete dovoljno daleko od maraka. Nakon toga u dovoljno veliku
    posudu ulijete mlake vode čija količina ovisi o broju maraka na odrezanim dijelovima pisama.
    Papire sa markama potopite u vodu i ostavite tako da se marke same odvoje od papira u vodu. Bude li
    problema sa markama koje se ne otope samostalno , treba ih lagano i nježno pokušati odvojiti od
    papira , pogotovo ako se većina maraka već odvojila od papira. Predugo zadržavanje maraka u
    vodi moglo bi oštetiti marke na razne načine a najčešći je taj da neke obojene koverte
    puste boju u vodu i marka preuzme boju na sebe i promijeni svoje originalne nijanse , a to ne
    želimo. Zatim marke stavljamo na sušenje i to najbolje na novinski papir na način da marke
    okrećemo slikom prema dolje. Važno je za reći da se marke ne smiju nasilno sušiti uz izvor
    neke topline jer i to može oštetiti papir marke. One se moraju sušiti prirodnim putem i za to
    obično treba nekoliko sati strpljenja. Nakon što se osuše marke se polako odvoji od papira na
    kojem su se sušile i stavi ih se da se po potrebi izravnaju. Za to možete iskoristiti neku
    deblju knjigu u kojoj će marke boraviti slijedećih nekoliko dana. Nakon toga marke su spremne za
    razvrstavanje i spremanje u albume.

Sa stranice http://www.filatelija-hunjak.hr/osno...ove-filatelije
    ima još dosta korisnih stvari...

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

AKO STE ZA RAZMJENU JAVITE SE damjanovvisnja@gmail.com

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove