Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Laringitis

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Laringitis

Svitu moj, pucajte sa savjetima i iskustvima jer sam u laganoj frci.
    Matej mi je prosle godine jednom dobio injekciju zbog otoka dušnika. To se uvijek javi noću, naglo, bez ikakvih prethodnih simptoma. Tako je bilo i preksinoć, lagano. Jucer smo otisli dr-u jer je imao malo fibrice, ali i zato sto ide vikend, pa da smo mirni. Medjutim, vec smo se cijelo popodne bili parili na kamilici, pa nam je doc rekao da sada otoka nema, no da je viroza u pitanju i prepisao sinersul, i to u slucaju da fibra poraste.
    Noc nam je bila - KOMA! Ako sam odspavala 20 minuta, puno sam rekla. Matej je hripao, kašljao, makar smo spavali u kuhinji gdje se na špaheru uredno pućkao lonac kamilice. Budući da znam kako laringitis može napraviti veliko sranje, mislila sam bi li čak išla na HItnu, pogotovo što mu je fibra po noći narasla do 38. No, da ne stvaram paniku, preboljeli smo noć, ujutro popili propisani lijek.
    Danas popodne - fibra 39,3, kašlje kao promukli pas, čeka nas noć kad se i inače situacija s otokom dušnika pojačava...
    Stoga, ako tko od vas ima kakvu ideju, što još činiti osim parenja na kamilici, vičite! Zvala sam ljekarnu, ništa posebno mi nisu rekli. :?
    Kako ste vi u sličnim situacijama postupali?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

joj ja sam to imala kao mala i starci su mi morali napravit u sobi vlažni šator , a par puta su me vodili i na injekciju . poljubi malog mišića . btw. mislim da imaš već temu o laringitisu pa pogledaja iskustva ostalih mama

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nasla sam ovo:

A customer told me of a Lebanese traditional home remedy which was to chop up a lemon and boil it in a cup of water for 25 minutes, something is excreted from the pith which soothes sore throats. Usually I just squeeze the juice, but she swears it's the pith that's helpful! Bitter though. You sweeten it with honey.
    Soak finely chopped onion in honey for a day. Strain out the onion and drink 2 tsp of the honey daily.
    Takodjer mozes u ljekarni kupiti homeopatske kuglice od Homeolaba, Belladonna se zovu. One snizavaju temperaturu a mislim da djeluju i na laringitis.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E zaboravila sam, omjesto kamilice mozes pariti sobu timijanom, mislim da se to ovdje zove vrisak, al nisam skroz sigurna. u svkom slucaju ima ga za kupiti kao zacin u skoro svakom boljem ducanu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Išli smo na Hitnu, što bih i tebi u slučaju napada noću preporučila. Mogli ste i danas ići doktoru gdje bi mu vjerojatno dali inhalacije i Solu Medrol. Još bih ti preporučila da pretražiš ovaj forum i Cybermed sa pojmom laringitis.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, cure, u međuvremenu smo nazvali dežurnu pedijatricu u bolnici, rekla je da dođemo ako noćas bude teškog disanja i spomenula dotičnu injekciju. Na Hitnoj je u Zadru takva ludnica da bih je stvarno voljela zaobići. Marta, čini mi se dobro ovo s limunom, ako sam dobro shvatila, treba ga skuhati i dati djetetu da pije zaslađeno medom? To s timijanom mi je isto novost, međutim, ima li informacija može li kađenje njime izazvati alergijsku reakciju?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mojim dečkima pomaže kombinacija antihistaminika i antitusika (fenistil ili dimidril sa supreminom/panatusom (to je isto samo drugo ime)). Na Srebrnjaku vele da je to bez efekta, da samo suši sluznicu i zgušnjava sluz, ali ako probam noć bez toga kad krene lavež, bolje da me nema.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ha, sto se tice alergijske reakcije osobno mislim da je svejedno jel ti na sparetu krcke lonac kamilice ili lonac vriska. ali ne mogu tvrditi 100%.

e ovo s limunom, mislim da se skuha sve, dakle sve narezes i skuhas. onda bi se to trebalo dosta zgustiti. samo nadji neprskani limun.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno laringitis

Mislim da je najbolje obicna vodena para ili na inhalator fizioloska otopina.
    Antihistaminici se koriste jer smanjuju otok sluznice (buduci su glasnice natecene), a dimidril jos i sprecava kasalj. Lijekovi za poticanje kaslja daju se kad kasalj sazrije a ne dok je kasalj kao lavez.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U slučaju nočnog napada kašlja treba uzeti dijete ,odnijeti ga u kupaonicu i pustiti vruču vodu da sve bude puno pare.Malcu se može dati i lizalica(NE BOMBON!!) jer i to smiruje napad te odvrača pažnju pa dijete manje paničari.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama su preporučili zaparenu kupaonicu (nemoguće, nemamo tako vruće vode) i Fenistil (ili Claritine) u slučaju napada. No, mislim da je to sve OK za prvu pomoć a da svakako treba otići na Hitnu. Dr. Richter preporuča te Pulmicort respule preventivno (inhalaciju).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nas to nikad nije došlo do nekakvog baš gušenja - samo ako bi ga pustila bez terapije kašljao bi suho i lajući danima i to ono "ne gasi se", to bi ga iscrpilo, sve ga je bolilo, svako malo povratio - kakvog to ima smisla ako mu mogu pomoći? One spike s vrućom kamilicom kraj kreveta sam radila samo dok je bio u kinderbetu, a probala sam i s jednim (posuđenim) ovlaživačem koji mi je smočio cijeli pod a on je i dalje kašljao...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prošla je jedna mirnija noć, valjda i taj Sinersul počinje djelovati. Temperatura je večeras opet 38,1, a preko dana je bila 37,5, no od jutra nisam davala ništa za spuštanje. Naravno, "laje" cijeli dan, no ne diše više onako kao prethodne dvije noći.
    Ma laringitis je zeznuta stvar jer stvarno može doći go gušenja, pričala mi je stara koja je radila na pedijatriji, da bi djeca znala dolaziti u takvom stanju da im ništa osim cijevi u dušniku ne bi pomagalo.
    Kamilica smanjuje otok, ali virusi (ili bakterije) djeluju na dušnik konstantno, tako da dok god ih tijelo ne svlada, moramo biti na oprezu.
    Ali, ipak se lakše diše

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super, drago mi je da je bolje. Da, nas su jako isprepadali na Hitnoj kad je Lea imala napad, rekli su nam da se dijete od laringitisa može ugušiti i poslali nas na ORL da bude pod nadzorom do jutra (gdje nas nisu primili, ali to je već druga priča). E sad, ne znam da li je to tako opasno samo za male bebe ili i za veće.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je za male bebe skroz zeznuto, ali ni s ostalima nije za saliti se.
    ali, para, bila obicna vodena para ili isparenja od caja, nece odmoci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ja znala da je laringitis tako opasan. Moja Rina je isto sklona, imala je par puta, ali uglavnom je brzo prošlo.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo kupili inhalator elektricni i s njim te inhaliranjem samo kapi fizioloske spasili daljni razvoj laringitisa. kupila sam i pulmicort respule za inhalaciju...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Liječniku se treba obratiti:

ako promuklost i neugoda traju duže od tjedan dana,
    ako je upala grla posljedica izloženosti otrovima iz okoliša,
    ako se upala grla javlja kao rezultat kroničnog bronhitisa,
    ako dječja promuklost preraste u oštar kašalj.

Kod kuće se može liječiti tako da se:

odmara glas, ali i cijelo tijelo,
    pije puno tekućine,
    udiše para iz lonca uzavrele vode ili čaja,
    stavljaju topli oblozi oko vrata.

Budući da su kod djece dišni putovi uski (tijesni), infekcija koja se spušta prema grkljanu i dušniku može imati dramatične posljedice: upala može dovesti do takve otekline za spriječi dovod zraka – to onda nije uobičajeni laringitis, nego krup.

Prenosi se zrakom , kapljičnim putem, a izaziva ga virus.

Kako kod kuće pomoći djetetu:

Treba ga pokušati smiriti jer mu nedostaje kisika, a to stvara dodatnu paniku, plače i napreže se što stvara dodatnu potrebu za kisikom.
    Treba ga odvesti do prozora i omogućiti mu da udahne što više zraka – hladni ili vlažni zrak smanjit će oteknuće grkljana.
    Treba ga odvesti u kupaonicu u kojoj smo zatvorili sve prozore i pustili toplu vodu iz svih slavina kako bi se cijela prostorija ispunila vodenom parom. U toj zaparenoj prostoriji treba ostati sve dok ne stigne liječnik, čak i ako vam se učini da je stanje djeteta bolje.

Liječniku odmah treba otići ako:

dijete ima krup s temperaturom iznad 39,5°C,
    ako jako teško diše, ne može govoriti, problijedi ili poplavi – tada treba nazvati Hitnu pomoć,
    ako dijete iznenada počne sliniti ili ne može gutati,
    ako je neuobičajeno pospano i mirno,
    ako ima visoku temperaturu, ali bez kašlja i naginje se prema naprijed, ali ne može saviti vrat niti govoriti.

Nemojte djetetu otvarati usta kako biste pogledali unutrašnjost grla – tako ga možete potpuno zatvoriti i zaustaviti djetetovo disanje.

Dijete stalno potičite na uzimanje tekućine i, iako najčešće nije zainteresirano za hranu, manjih, a češćih obroka.

Dim od cigareta i zagrijane prostorije sa suhim zrakom također mogu otežati stanje pa pokušajte dijete držati podalje od svega što bi dodatno moglo nadražiti sluznicu.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, apricot, na iscrpnim savjetima, naša je situacija od jutros opet drukčija. Nakon prošlog dana s 37,5, jutros je odmah imao 38. Skočili smo nazad k pedijatru i ustanovio je superinfekciju grla (infekcija bakterijom na virusnu) i propisao mu novi lijek (Augmentin) umjesto Sinersula. Ovo nam je prvi puta u životu da Matej ima temperaturu 4 dana, ali unatoč njoj, živ je nevjerojatno! Kako ga smiriti kad svaka mirna igra brzo dosadi, a ako skače, disanje se pogorša. Uz to i ništa ne jede. Kamilica nam se i dalje pućka, od jutros mu dajem žlicu meda, limun neće ni da vidi...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •