Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: AS i kombi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno AS i kombi

Da li se po Zakonu dijete može u AS voziti u kombiju? Naravno od ispred jer kombi je zatvorenog tipa (teretni)?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja mislim da ne. Tj. naprijed se, ukoliko nema zračnih jastuka ili su isključeni, smije voziti dijete u AS 0-13 kg ("jaje"), koja je okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje. AS okrenuta u smjeru vožnje ne smije naprijed.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da ne. Tj. naprijed se, ukoliko nema zračnih jastuka ili su isključeni, smije voziti dijete u AS 0-13 kg ("jaje"), koja je okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje. AS okrenuta u smjeru vožnje ne smije naprijed.
    Točno. Na prednjem suvozačkom sjedalu smije se voziti dijete do dvije godine starosti u sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je isključen. To onda vrijedi i za kombi. Znači dijete koje je preraslo sjedalicu okrenutu suprotno od smjera vožnje i ima između 2 i 12 godina ne smije se uopće voziti u teretnom kombiju (kao niti u smartu ili bilo kojem drugom dvosjedu).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Hvala na info

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Daddycool, slažem se s tobom oko prijevoza djeteta u teretnom kombiju, ali se nažalost ne mogu složiti s tobom oko prijevoza djeteta u Smartu ili dvosjedu.

Naime, kad smo mi kupovali drugi auto, mm je želio dvosjed pa tako i bi, raspitali smo se kod dva neovisna prometna vještaka i kod jednog odvjetnika.
    Svi kažu da Zakon nigdje izričito ne brani vožnju djeteta dvosjedom u smjeru vožnje s isključenim zračnim jastucima. Dakle, nije zabranjeno i rekla bih da širiš neistine.
    S druge strane, da, naravno da treba čovjek odlučiti vlastitom savješću i mozgom da li želi ili ne želi, da li smatra sigurnim ili ne, vožnju djeteta na taj način.
    Dvosjed kojim mm vozi našu djecu IMA opciju isključivanja airbaga i IMA isofix na suvozačkom sjedalu.

Ja osobno ne bih vozila dijete u teretnom kombiju, tim više što sam vozeći firmine skužila da je to hrpa lima debljine papira, dva sjedala i amen. Iskreno, u tome ne želim ni sebe voziti.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa Vidi poruku
    Svi kažu da Zakon nigdje izričito ne brani vožnju djeteta dvosjedom u smjeru vožnje s isključenim zračnim jastucima.
    Kako i rekoh.
    Ja, priznajem, nisam neki 'čitalac i tumačitelj' Zakona, pa radije to prepuštam osobama koje su za to školovane (zato sam i zvala vještake i odvjetnika). I totalni sam frik za sigurnost djece u autu.
    Žao mi je što Zakon ništa ne govori o dvosjedima, nadam se da će se to promijeniti. A dotad, očito ćemo tumačiti taj Zakon kako kome odgovara. Ja zaista smatram da je moje dijete sigurno u dvosjedu (ništa manje sigurno nego u našem drugom autu).

Jedan od vještaka mi je rekao otprilike ovako:
    Zakon izričito ne brani vožnju djeteta u dvosjedu. Dvosjedi su automobili napravljeni na način da je više pažnje posvećeno aktivnoj i pasivnoj sigurnosti (kabine i putnika) negoli kod 'normalnih' automobila. Naravno, ako je dijete u AS, ispravno vezano i s isključenim airbagom, možete biti mirni.

PS: Ispričavam se, Daddycool, što sam rekla da širiš neistine, nisam se htjela tako grubo izraziti i ne mislim to. U žurbi su mi prsti bili brži od mozga. Oprosti.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa Vidi poruku
    Kako i rekoh.
    Ja, priznajem, nisam neki 'čitalac i tumačitelj' Zakona, pa radije to prepuštam osobama koje su za to školovane (zato sam i zvala vještake i odvjetnika). I totalni sam frik za sigurnost djece u autu.
    Žao mi je što Zakon ništa ne govori o dvosjedima, nadam se da će se to promijeniti. A dotad, očito ćemo tumačiti taj Zakon kako kome odgovara. Ja zaista smatram da je moje dijete sigurno u dvosjedu (ništa manje sigurno nego u našem drugom autu).

Jedan od vještaka mi je rekao otprilike ovako:
    Zakon izričito ne brani vožnju djeteta u dvosjedu. Dvosjedi su automobili napravljeni na način da je više pažnje posvećeno aktivnoj i pasivnoj sigurnosti (kabine i putnika) negoli kod 'normalnih' automobila. Naravno, ako je dijete u AS, ispravno vezano i s isključenim airbagom, možete biti mirni.

PS: Ispričavam se, Daddycool, što sam rekla da širiš neistine, nisam se htjela tako grubo izraziti i ne mislim to. U žurbi su mi prsti bili brži od mozga. Oprosti.
    Ja isto nisam pravni autoritet i kad sam napisao da se ne smije voziti u dvosjedu imao sam na pameti Zakon koji je srecica citirala. Po meni, ako piše da vozač motornog vozila može prevoziti dijete samo na stražnjim sjedalima to podrazumijeva da ako ih nemaš ne možeš prevoziti dijete, no moguće je da je pravno tumačenje drugačije.
    Probati ću saznati stav MUP-a po tom pitanju pa ću javiti ako uspijem.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znam kako su prometni vjestaci tumacili zakon, ali tamo vrlo jasno i po meni nedvojbeno pise:
    Članak 163.
    (1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
    (2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.
    (3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.
    (4) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.
    (5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
    (6) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.
    (7) Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.
    (8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
    Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/339713.html

Zakon koliko vidim nigdje ne pise iznimku ovog clanka, odnosno da postoji iznimka u slucaju dvosjeda ili teretnog vozila, te da prosiruje stavak 6. i na te slucajeve.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Srečice, ja cijenim to što navodiš Zakon, ali dvosjed NEMA stražnja sjedala i veliki je propust što se Zakon ne osvrće na dvosjede. Samim time je pravno teško tumačiti ovaj Zakon u odnosu na dvosjede. Čak i s pažnjom na čl. 8. Tako reče odvjetnik.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Neslužbeno (telefonski razgovor s prometnom policijom), prometna policija tumači Zakon ovako kako sam napisao. Ukoliko vozilo nema stražnja sjedala ne može prevoziti djecu (osim iznimke za djecu do dvije godine).
    Muči me rečenica koju si napisala da je rekao vještak: "Zakon izričito ne brani vožnju djeteta u dvosjedu." jer Zakon izričito ne brani mnogo toga, ali određuje kako se djeca smiju prevoziti, a to je na stražnjem sjedalu.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Žao mi je što nemam napismeno izjave ljudi koje sam pitala za prijevoz u dvosjedu.
    Očito je da svatko tumači prema situaciji i kako mu odgovara. No, da, sklona sam se složiti s tobom. Ustvari je najveći problem što se dvosjedi ne spominju u Zakonu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Što god da kaže Zakon, mislim da je važnija sigurnost djeteta.
    Ako znam da je moje dijete na najnesigurnijem mogućem mjestu kada sjedi naprijed u vozilu sa stražnjim sjedalima, jednako toliko je ugroženo ako sjedi naprijed u dvosjedu.

I mislim da je u tom slučaju potpuno svjedeno ima li što straga ili nema.

Prometna policija također tvrdi da je djetetu zabranjeno sjediti naprijed, osim u sjedalicama grupa 0 i 0+, odnosno obrnuto od smjera vožnje.
    Radilo se o limuzini, dvosjedu, kombiju ili kamionu.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Generalno se slažem s tobom, no propustila si pročitati jedan važan dio: "Dvosjedi su automobili napravljeni na način da je više pažnje posvećeno aktivnoj i pasivnoj sigurnosti (kabine i putnika) negoli kod 'normalnih' automobila. Naravno, ako je dijete u AS, ispravno vezano i s isključenim airbagom, možete biti mirni." To je otprilike navod ovlaštenog sudskog vještaka za promet, valjda čovjek zna šta priča. Nije da se nismo informirali prije kupovine auta.

Također me ludo zanima, ali to bi trebalo njih pitati: toliko murje je vidjelo as u autu, sa ili bez djeteta, toliko patrola smo prošli... očito bi im trebalo malo edukacije. Ili ipak ima nešto drugo iza toga?!

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moje je skromno mišljenje da su dvosjei ili sportski ili maleni gradski automobili i da kao takvi ionako nisu ciljali na roditelje sa malom djecom i obitelji pa tako da uopće nije bitko kako su oni konstruirani ali baš me zanima što stoji u onim knjižicama uz vozilo di imam mapa sjedala koja se smiju koristiti kao mjesta za djecu, npr kumin smart nema niti jedno mjesto označeno (od dva) kao pogodno za sjedalicu grupe 9-18 kg.
    Iako je MM dugo vozio dvosjeda ja sam samo jednom otišla s njom kod pedijatra s njim ali u jajetu i nije mi padalo na pamet stavljati veću sjedalicu u njega,ali to je moje osobno mišljenje koje ne morqa biti ispravno.
    Al da žalim za njegovim autom , žalim plakala sam ko kišna godina kada smo ga prodavali.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    Al da žalim za njegovim autom , žalim plakala sam ko kišna godina kada smo ga prodavali.
    I ja!
    Kažem mužu kako me dobio na sportski dvosjed kabrio, a on ga prodao čim sam zatrudnila...
    Šta ti je sreća!

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo nesto o Smartu
    Is the smart fortwo safe for children?
    The smart fortwo features highly efficient restraint systems that meet Mercedes-Benz's passive safety standards. Infant or children restraint systems (booster, infant or child seat) can be affixed properly to the passenger seat by means of the safety belt. A ratchet mechanism locates the tightly pulled safety belt and holds the infant/child restraint system in position. Please note that laws relating to the use and installation of infant or children restraint systems vary by jurisdiction. You will need to review the laws applicable to you prior to installing and using infant or children restraint systems in your smart fortwo.
    An electronically controlled system will detect the weight of the occupant on the passenger seat or the installation of a child restraint system. The Electronic Control Unit (ECU) determines the appropriate mode of the dual stage full size front airbag deployment. For very young passengers for whom an airbag deployment could mean a serious risk, the front and side airbags will be deactivated. A control lamp in the center of the roof panel will show this clearly. Always check the control lamp to make sure the airbags are deactivated for very young passengers.
    Dakle potvrduju sigurnost, ali pozivaju na provjeru sto kaze zakon.
    Ne bih se slozila da se ovaj clanak zakona moze tumaciti kako kome pase, i slazem se da ako nema straznjih sjedala da to u ovom slucaju znaci da se ne moze voziti u dvosjedu, osim u sjedalici koja se montira suprotno od smjera voznje.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja samo znam da smo se dobrano raspitivali prije kupovine auta i dobili smo, ajmo reći, zeleno svjetlo od ljudi koje smatram stručnjacima na svojim područjima. Nismo napravili ništa na svoju ruku, nismo neuke (needucirane, neinformirane) budale niti neodgovorni roditelji. Da, dvosjed nije za obitelji, nije mu namjena prijevoz djece, pa je zato obično dvosjed u obitelji drugi ili treći auto.
    Iskreno sam uvjerena da NEMA tog murjaka (nažalost, to priznajem, jer znači da je sustav u komi) koji će zaustaviti i globiti vozača koji u dvosjedu prevozi ispravno vezano dijete u AS na suvozačkom sjedalu s isključenim jastucima. Ako ima, voljela bih to vidjeti.

Disclaimer na koncu: ne propagiram vožnju djece protivno zakonima; ne propagiram vožnju djece u dvosjedima, a svakako ne podržavam vožnju djece bez AS, s neispravno vezanim AS ili u, Bože sačuvaj, kombijima i sličnim prijevoznim sredstvima.
    Mi smo odlučili našu djecu voziti u dvosjedu, ispravno vezane i stojimo iza svoje odluke za koju smo spremni stati i pred lice Zakona. Ne mislimo da radimo išta pogrešno, ni najmanje. I 101% sam uvjerena da nas NIKAD, ali NIKAD nitko neće ništa pitati o načinu prevoza djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •