Pozdrav!
Ja sam studentica druge godine Pedagogije u Rijeci i ove godine imam kolegij Obiteljska Pedagogija. Za seminar je meni i kolegici dodjeljena tema Posvajanje djece.
Budući da je ovo jedan od aktivnijih foruma koje sam našla, htjela sam zamoliti ako mi možete odgovoriti na nekoliko pitanja?
Ako vam je ugodno, možete mi odgovoriti i na ona osobnija, a ako ne zahvalna sam na bilo kakvom doprinosu.
1) Proučavala sam malo zakon o posvajanju, i ako sam dobro razumjela, nije moguće da majka odabere posvajatelje svog djeteta u trudnoći te da dijete odmah iz bolnice ide s njima doma?
2) Majka se može odreći prava tek kad dijete ima 6 tjedana? Može li predati skrbništvo odmah po rođenju?
3) Koja je najmlađa dob u kojoj dijete može biti usvojeno/udomljeno?
4)Čitala sam dosta o udrugama koje pružaju usluge savjetovanja posvajatelja i njihove djece. Postoje li one u Hrvatskoj?
5) Ako biološka majka održava minimalni kontakt sa djetetom u domu, odbija se odreći roditeljskih prava, nemoguće je da par posvoji dijete?
Osobno:
1) Da li ste prvo bili udomitelji djetetu ili odmah tražili dijete za usvajanje?
2) Okvirno trajanje procedure? Koliko je trebalo da vas cetar za socijalnu skrb odobri, koliko je trebalo da nađu dijete?
3) Koliko je dijete imalo godina/mjeseci kad je došlo u vaš dom?
4) Što je sve bilo potrebo da vas odobre? Što se sve gledalo?
5) Smatrate li proces provjeravanja frustrirajućim/traumatičnim?
6) Da li ste prošli bilo kakav proces potpomognute oplodnje prije nego što ste se odlučili na posvajanje?
7) S koliko godina ste se odlučili na posvajanje?
8) Je li proces bio financijski i vremenski iscrpljujuć?
9) Da li smatrate da vam je bio potreban partner kao podrška ili biste mogli i sami to proć?
10) Jeste li imali bilo kakav kontakt sa biološkom majkom? Da li su njoj oduzeta prava ili ih se svojevoljno odrekla? Možete podijeliti prošlost vašeg djeteta, prije nego što je došlo u vaš dom?
11) Savjet koji biste voljeli da vam je netko dao, koji biste vi dali drugima?
Ne morate odgovoriti na sva pitanja, znam da sam ih puno nabacala ali bilo kakav doprinos je JAKO cijenjen!
Hvala najljepša i Sretan Božić svima!![]()