Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Unjkav govor

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno Unjkav govor

Malena ima 2,5 godine i već je dva puta imala konvulzije uslijed visoke temperature. Ali EEg je okej i doktorica neuropedijatar je rekla (ja ne znam da li je to povezano, nekako sumnjam) da s malom moram kod logopeda jer ima unjkav govor. Dobro, to smo i mi primijetili da ima problem sa š, č, ć, ž i to stvarno unjkavo zvuči. Sada, da li netko ima iskustva, meni je to nekako prerano za logopeda i ići na vježbe u SUVAG?!
    Posljednje uređivanje od Mravica : 29.12.2010. at 09:36

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

s obzirom da se za vježbe čeka preko godine dana bolje da odeš sada.................i nadaš se da ćeš doći na red do škole .

Mi smo malu vodili s 3,5 god i to samo zato što smo prvo vodili sina ( s nepunih 5- do tada su nas uvjeravali da je prerano tj. da imamo vremena ) i skužili da je minimum koji se čeka za vježbe godina dana. Što reći nego da se u 6 mj lista pomakla za manje od 10 i da nema teoretske šanse još barem godinu dana da nam dijete ( bilo koje ) krene na vježbe.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Čuj, prije nego zapališ kod logopeda, treba ti otorinac...

Pitaj pedijatra. Vrlo često dijete tako govori ako mu je otečena sluznica, povećana treća mandula (ili sve tri) i slično...

K logopedu stignete i nakon što se ukloni smetnja. Koji put su dovoljne kapi za nos koje sprečavaju splašnjavanje sluznice. Može to biti i zbog alergije (na grinje, prašinu.... razno).

Nećeš pogriješiti ako odeš u Suvag (imaju oni sve, i ORL - odlične liječnike, i logopeda i sve drugo što tebi ne treba - psiholog, neurolog, fizijatar) ALI JAKO SE DUGO ČEKA na prvi pregled, pa možda za prvu ruku odi običnom otorincu ili svom otorincu ako ste negdje već bili.

Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    K logopedu stignete i nakon što se ukloni smetnja. Koji put su dovoljne kapi za nos koje sprečavaju splašnjavanje sluznice. Može to biti i zbog alergije (na grinje, prašinu.... razno).
    Gle kak sam bedasta....

Kapi za nos sprečavaju oticanje sluznice. Baš sam ovo traljavo napisala.

Daklem, bitno je održavati higijenu nosa - morskom vodom stalno, a po potrebi Operil-p za djecu ili Nafarin (Zagrebačke ljekarne), da se nosić oslobodi. Pogotovo je u zimskim mjesecima to jako izraženo, pa treba voditi računa da za vrijeme sezone grijanja bude dovoljno vlage u zraku (isparivače na radijatore, ili barem mokar ručnik), zračiti prije spavanja i nabaviti usisavač s vodom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dijete ima 2,5 godine. Pa što nije normalno da u toj dobi ne izgovara čisto š, č, ć, ž .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To je normalno, ali unjkav govor upućuje na neku smetnju koju svakako treba riješiti bez čekanja. Govor će se nakon toga riješiti sam od sebe.... Ako ima mandule, od toga dijete može biti i gluho, pa svakako treba savjet pedijatra (nagluhost i smetnje disanja i te kako utječu na razvoj govora, ali dakako - logoped nije prva stepenica rješavanja problema).

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moj ima skoro dvije i pol, i ne govori k i još podosta toga, ali zato veli r.., ali on je kasno i počeo govoriti,
    tek je nedavno počeo više govoriti, kao da ne želi izgovoriti nepravilno, skuži da krivo kaže i to mu se ne sviđa.

Valjda je i taj razvoj govora ovisan, od kada uopće počinje, ako je mojemu njegov napredak tek sad počeo i napreduje
    iz dana u dan, onda se i od njega i ne očekuje neznam ja kakav govor ili?

Ali kakav je to unjkav govor?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Govor sa začepljenim nosom.

Ili govor kroz nos.

U najvećem broju slučajeva to je tako za vrijeme prehlade, a ako ne prolazi, kod djece je uzrok ugavnom povećana treća mandula, koja začepi nos sa stražnje strane i iznutra, pa govor tako zvuči, kao da je na nosu kvačica.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Aha, kao nazalni govor, kužim sad.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne čeka se dijagnostika, samo vježbe. Mi smo se naručili prije 2 dana na suvag i dobili termin 27.1. Tako da...
    ako oni obave diganostiku, vježbi, logopeda ima po domovima zdravlja i bolnicama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •