Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 75 od 75

Tema: Dohrana ili...? Savjet molim!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam, ako je ona vesela i aktivna ja se ne bi previse zamarala s tim kolko dugo jede. mozda je samo faza, da joj se ne jede nesto. to je samo prvi korak u tome da ces joj pustiti vodstvo u odlucivanju kada ce i koliko jesti

pogotovo jer si bila na pretragama koje redom kazu da je sve ok.

za ilustraciju, moj f je u prvih 4 mjeseca dobio 1800 grama, a bio je zdrava i vesela beba . i sad je ful mrsav, eno ga ima 18 kila vec vise od godinu dana.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Evo samo da se ukljucim na kratko.
    Znam da se cini mozda glupo ali moja bebica se udebljala od kad sam joj uvela kasice. Pocela sam joj davati (kršitelj koda)ove vocne kasice i nekad joj dam par kasicica banane. Od tada cesce kaki, udebljala se (svi su primjetili) tako da sam joj nastavila davati po jednu kasicu izmedju obroka. Neki dan sam je vodila kod pedijatrice (mala prehlada) i pedica nam je rekla da beba izgleda veselo, razigrano, nije ni mrsava ni debela i da sa 5 mjeseci mogu vec lagano poceti uvoditi slane kasice.
    Jos da napomenem da ne doji vise preko sesirica pa mozda je i to razlog zasto se vidno popravila.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo kakav je razvoj situacije kod nas...
    nakon što je na pregedu s 4 mjeseca imala prirast od 200g, sa 5 mjeseci je ostala na istoj kilaži
    dakle nije dobila ništa u mjesec dana, al je narasla 5 cm i og za 1,5 cm
    kakanje i pišanje svo to vrijeme uredno, puuuuno pišanih i 3-4 kakane pelene dnevno
    dojim na zahtjev, pazim da ne mijenjam strane prečesto, ma sve po pravilima i eto, ne znam kako, al nije dobila ništa
    jest da je aktivna 100 na sat, ali ipak...
    pedica nije bila zadovoljna pa je rekla da moram uvesti i dohranu i ad na bočicu
    bočicu, tj.adaptirano na bočicu nisam htjela ni pod razno, mislim da mlijeka ima dosta, jer ciki često, a uvijek je to dobar LD
    probala sam joj i dati bočicu (izdojeno) al ona to nije htjela ni staviti u usta...
    odlučila sam da ću joj ipak uvesti dohranu sa 5,5 mjeseci
    i eto, prošlo je 3 tjedna od tada, od početnih 7-8 žličica sad je to već količina od kojih 50-70 ml kašice, al ne preguste
    na težini je dobila, al ne znam koliko, jer sam vagala na svojoj kućnoj vagi, a ta nije baš precizna
    ciki i dalje jednako, tj. jako često, pregled je za vjerojatno slijedeći tjedan pa ćemo vidjeti...
    uglavnom, tako je to išlo kod nas
    Posljednje uređivanje od Ginger : 16.05.2011. at 17:09

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo mene opet ovdje
    eto, malena je u 6 tjedana dobila 500 g
    dohrana ide tak-tak, a i to što je dobila na kilaži sumnjam da ima veze s dohranom...
    uglavnom, još joj je i željezo nisko pa smo dobili i sirup
    pedica tvrdi da je i dalje premršava 6700g/67cm i da se treba udebljati
    mislim ok, al ne mogu dijete šopati ako neće jesti
    ono što mene muči je gdje sam progriješila
    sve od dojenju sam prožvakala uzduž i poprijeko i držala se svih pravila
    ciki kad god želi i koliko god želi, pazim da ne mijenjam strane prečesto i bla bla... a ona je u jednom trenutku smanjila dobivanje na težini, a onda i stala
    i stalno se pitam žašto, di sam fulala, stvarno mi nije jasno...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo da se i mi malo javimo! Ela je u 3 mjeseca dobila 800g! S tim da je dijete koje baš voli jesti! I rijetko kad se desi da ne pojede što joj spremim (kad ju zezaju zubi onda neće...)
    Ali ona je i jaaako živa beba i vjerojatno jako puno potroši dok propuže cijeli stan uzduž i popreko! A sada po novom u minuti se valjda 20 puta posjedne pa spusti, pa posjedne....

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ana.m, a kako je ukupno težina/dužina?
    meni pedica veli da je svako za sebe ok za njenu dob, al kad ih staviš u odnos, premršava je (meni izgleda ok)
    a i moja malena je nevjerojato aktivna, nema sekunde mira, doslovno
    i po danu skoro i ne spava
    ubije oko jedno 3 puta po 20-30 minuta, obično na cici
    Posljednje uređivanje od Ginger : 03.06.2011. at 22:26

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Točno 9 mjeseci, 7950g i 72 cm! Rođena s 3650 g i 50 cm! Ali ona uoće nije mršava! Baš je prava lijepa bucmasta bebica!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    evo mene opet ovdje
    eto, malena je u 6 tjedana dobila 500 g
    dohrana ide tak-tak, a i to što je dobila na kilaži sumnjam da ima veze s dohranom...
    uglavnom, još joj je i željezo nisko pa smo dobili i sirup
    pedica tvrdi da je i dalje premršava 6700g/67cm i da se treba udebljati
    mislim ok, al ne mogu dijete šopati ako neće jesti
    ono što mene muči je gdje sam progriješila
    sve od dojenju sam prožvakala uzduž i poprijeko i držala se svih pravila
    ciki kad god želi i koliko god želi, pazim da ne mijenjam strane prečesto i bla bla... a ona je u jednom trenutku smanjila dobivanje na težini, a onda i stala
    i stalno se pitam žašto, di sam fulala, stvarno mi nije jasno...
    zasto mislis da si fulala? pitaj pedicu kolko bi trebala imati da ona bude zadovoljna

ako ti je beba zdrava, vesela i lijepo napreduje, udri brigu na veselje i uzivaj. kod pedice opet odi sa godinu dana da te malo izbedira

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

i moja malo dobiva, oko 100g u 10 dana,al ja se uopće više ne brinem. ona jede dobro, ne mogu ja nju natirat da cica više nego šta cica. vesela je, aktivna, spava cijelu noć, krv i urin ok. ja tu više ne mogu učinit.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    zasto mislis da si fulala?
    pa zato što je nije dobivala na težini, ma ne znam...
    al sve ostalo je za 5... ma, dobit će i ona koji gram...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ima sad 6 mjeseci, nemre bas stalno dobivati po kilu dvije. i ovih 500g u 6 tjedna je meni wow, pola kile, e!

nisu sve bebe debele. ja imam jednog koji je bio skroz zgoljo, i jednu koja je bila buhtla. sve je individualno.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mene zanima jel zna netko kad se pomaknulo to razdoblje dohrane na 6 mjeseci? Kad sam prvi put rodila (2000.), svugdje je pisalo da dohrana počinje sa 4 mjeseca i tako smo i počeli, a iako će junior sljedeći tjedan navršiti tu dob, ne mislim mu davati dohranu prije 6 osim ako baš ne primjetim da mu mlijeko nije dosta (inače, jako puno primjećujem u posljednje vrijeme da mame oko mene daju bebama prve kašice s 4 mj.)

Inače, mali je super papao do prije 10-ak dana kad smo počeli muku mučit s klopanjem, no danas je dobio prva dva zubića pa se nadam da je to bio uzrok dijeti i da će sad normalno nastaviti s papanjem

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Bok cure!

Molim vas za pomoć. Vito je rođen 15.4. s 3650 g i 51 cm. Prva dva tjedna bio je na kombinacjii mojeg lijeka i umjetnog, što zbog carskog, što zbog toga jer me nisu dobro naučili dojiti. Uglavnom, ja sam doma zapela i super nam je krenulo dojenje. On je bio dosta cendrava i nervozna beba, svi su mi stalno govorili da je gladan i da nemam mlijeka, da bi na kraju s mjesec dana imao 4950 g i 57 cm. Ja sam mu taj prvi mjesec davala obje dojke svaki put, svaku 30 min, pa mi je patronažna rekla da slobodno prebacim samo na jednu jer da super napreduje i da nema potrebe za obje. Nakon dva tjedna, znači s mjesec i pol dana smo imali kontrolu kod jednog drugog pedijatra i imao je već 5310 i 60 cm. Tu je negdje počeo i preskakati noć. Problem se javio u tome što mi je ta druga pedijatrica savjetovala da mu dajem prokuhane vode. I prije sam čula takve savjete i ignorirala ih, međutim, ova doktorica mi je uvijek bila super, i sve što je dotad savjetovala se pokazalo ispravnim, tako da sam ipak poslušala. Otad su mu krenule sluzave stolice i počeo je raditi jako velike pauze između obroka (ponekad i po 5 sati), ali ja se nisam uzrujavala jer je stvarno super napredovao dotad i bio je veseo i živahan. Međutim, na pregledu kod našeg pedijatra s 2 mjeseca, ispada da ima 5470 g (i 62,5 cm) i to je njemu (a i nama) bilo čudno i predložio je Humanu, zaključivši kako vjerojatno nemam više mlijeka. Ja sam zamolila probni period od tjedan dana da intenziviramo dojenje i rekla mu za vodu. On se, naravno, zgrozio, rekao da mu je vjerojatno voda iziritirala crijeva i složio se da probamo još samo dojenje. Tih tjedan dana sam ga vratila na obje dojke svaka 3 sata (s time da i dalje uglavnom nije tražio nego bi ga ja prikačila) i nakon tjedan dana na kontrolnom vaganju imao je 5730, znači dobio je cca 300 g u 1 tjednu. Pedijatar je rekao da je to super i da se vidimo za dva mjeseca, nema potrebe za intervencijama. Ja sam onda vratila na samo jednu dojku, ali vrag mi nije dao mira i kupili smo vagu i ispalo je da je u skoro tri tjedna od tog vaganja dobio ni 200 g (znači sad ima puna 3 mjeseca i 5850 g cca). Tu sam se naravno full zabrinula i sad više ne znam u čemu je probleom. Mislim da nema smisla da mu dajem svaki put obje dojke jer nije više novorođenče, a i meni živci odu 7 sati dnevno ležati s njim u sobi, a ovako očito ne napreduje kako bi trebao. Važno je napomenuti da nema one fore kod nas - on će stati kad mu je dovoljno, ponudi mu i drugu pa vidi...od prvog dana on jede koliko mu daš. Znači, ako ga ja pustim sat vremena, on će sisati sat vremena, ili dok mu mlijeko ne počne izlaziti i kroz usta i nos. Nakon jedne bude sretan i zadovoljan, ali ako dam i drugu, jest će i na njoj dok ga na otkačim. Tako da nikad ne znam koliko mu zapravo treba i uvijk ga ja moram otkačiti. A i to mi je zeznuto, jer ja ne kužim pitanje - je li ti ispraznio dojku. Ja sam ga jednom pustila preko 45 minuta na jednoj, i još uvijek je svako toliko bio let down i on bi se trgnuo iz sna i počeo vući. Prema tome, dokad da bude na jednoj i kako znati da je došao do tog kaloričnijeg mlijeka? I stolice su još uvijek sluzave i vodenije, dosta smrduckaju. Opće stanje super, veseo i jako živ, smije se i guguće, spava cijelu noć, 2-3 stolice dnevno, 6-7 mokrih i jako teških pelena i još se popiški posvuda kod presvlačenja. Što da radim? Odlučila sam ovaj tjedan polušati opušteno, bez vage, stavljam ga svaka 2-2 i pol sata na prsa (jednu dojku) iako ne traži tako često i tankam se vodom, pa ako ni za tjedan dana ne dobije skoro ništa, da idem pedijatru? Ispričavam se na dugom postu, oko mene nema baš mama s bebama, ja othranjena na umjetnom tako da ni moja mama ne zna što bi mi savjetovala, pa se nemam kome drugome obratiti. Hvala puno unaprijed!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Hatšepsut prvotno napisa Vidi poruku
    Opće stanje super, veseo i jako živ, smije se i guguće, spava cijelu noć, 2-3 stolice dnevno, 6-7 mokrih i jako teških pelena i još se popiški posvuda kod presvlačenja.
    Prema ovome bih rekla da je s njime sve u redu...

Odlučila sam ovaj tjedan polušati opušteno, bez vage, stavljam ga svaka 2-2 i pol sata na prsa (jednu dojku) iako ne traži tako često i tankam se vodom, pa ako ni za tjedan dana ne dobije skoro ništa, da idem pedijatru?
    Nisam sigurna je li to vaganje na kupljenoj vagi mjerodavno - ako ga uspoređuješ s mjerenjem kod doktora moguće da vage odstupaju.
    Pokušaj neko vrijeme dojiti kako si opisala i mjeriti ne češće od jednom tjedno.

Nisam savjetnica (nadam se da će se javiti koja da me ispravi ako treba) ali mislim da dok težina ne pada stanje nije alarmantno i ne moraš nikamo žuriti, daj si par tjedana da vidiš kako napredujete.
    Premda ne traži često, ipak kako kažeš dosta dugo doji i uopće se ne bi po meni trebala brinuti imaš li mlijeka - uostalom kažeš da osjetiš let down dosta dugo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prema ovom sto si napisala ja bi pustila mozak na pasu i prestala ga vagati i ici pedijatru na kontrole. meni se cini da je s njim sve u najboljem redu, a tempo dobivanja mu je takav kakav je, na sto ces se morat naviknut kad tad neko "pravilo" je da bi bebe do 6 mjeseci trebale poduplati porodajnu tezinu, a kod nekih ne pali ni to. moj f naprimjer, roden sa 4200 a poduplao je tek s oko 10 mjeseci ili kasnije. najbitnije je da je beba zadovoljna, zivahna, dobro izgleda i ima redovitu probavu, a to sto ne dobiva po tablicama samo istice individualnost svakog djeteta

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da... ja se zapravo slažem s mikkom ali da ne budem previše neozbiljna sam pokušala to sročiti u neki kompromisni post

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Super, hvala vam na brzim odgovorima. Ma i meni se realno i objektivno sve čini ok, ali onda se u meni javi onaj glasić lude mame i opet krene panika. A što ako bude stagnirao kod vaganja? Da li je onda potrebna neka intervencija? I kako to da su mu stolice još uvijek lagano sluzave i smrdljive, stalno svugdje pišu kako stolica dojenog djeteta zapravo ne bi trebala imati miris. A onda opet kažu da se dojenoj djeci sve tolerira...i svede se na to da mama mora subjektivno procijeniti kako ona misli da je najbolje, što i rezultira ovom mojom psihozom...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ni ja nisam savjetnik, nego iz mog iskustva: ako dijete hoće obje dojke po podoju, daj mu obje - pod uvjetom da je jedna dobro ispražnjena prije nego ponudiš drugu. A kako ćeš znati da je "prazna" - kad ti se čini prazna, probaj još malo s kompresijama:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=669

A
    ko hoćeš povećati prirast na težini, bilo bi korisno uvesti bar jedan noćni podoj. No na tvom mjestu ja to ne bih radila , uživaj dok spava, ipak dijete dobija na težini i nije ti neka panika.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što se tiče davanja obe ili samo jedne dojke, koliko znam preporuča se davati samo jednu dojku po podoju da se isprazni do kraja
    ako dijete posiše do kraja i traži još onda se daje i druga u istom podoju
    ako su podoji na zahtjev češći od 2-3 sata daje se unutar 2-3 sata ista dojka

ali po mom mišljenju to su samo smjernice kojih se ne morate prečvrsto držati ako je s djetetom sve u redu i ako dobiva na težini

s teme http://forum.roda.hr/threads/65910-q...hlight=mlijeko
    Citiraj paklenica prvotno napisa Vidi poruku
    Za objašnjenje fenomena "prednjeg" i "stražnjeg" mlijeka, naišla sam na izvrstan, slikovit članak http://www.kellymom.com/bf/supply/fo...-hindmilk.html

Ukratko- ne stvara se jedno pa drugo mlijeko na početku pa na kraju podoja, nego se zbog stajanja globuli masti spajaju i zaostaju u alveolama gdje se mlijeko stvara.
    Ako je razmak između podoja bio duži, tada toj masti treba više vremena da se "odvoji" i izađe.
    Na drugu stranu- ako je dijete u nekoj ranoj fazi vrlo učestalog dojenja, ili je u skoku pa zato često doji, ili je to naprosto normalni obrazac dijetetova hranjenja- globuli masti se i ne stignu toliko polijepiti i zapravo je mlijeko "masnije" već odmah na početku podoja.

U praksi, mame ne bi trebale pretjerano brinuti oko "prednjeg" i "stražnjeg" mlijeka osim ako na neki način nije ometen prirodni obrazac dojenja.
    Npr, tricky situacije su kad mame izdajaju i djeca bilo direktno na dojci, bilo izdojeno, dobivaju samo dio ukupne produkcije, onda treba paziti da djeca dobiju i "zadnje mlijeko". (Npr, kod izdajanja do kraja zbog viška produkcije ili za povećanje produkcije, ili zato jer su im rekli da treba "izdojiti do kraja")

Taj fenomen "stražnjeg, masnijeg" mlijeka se koristi kad se želi povećati kalorijski unos nedonošćadi ili bolesnoj djeci koja znaju zbog svojih bolesti imati i ograničenje unosa volumena mlijeka- tada majke koje i inače za njih izdajaju, odvajaju prvi dio podoja od stražnjeg i djeci se daje masniji dio da u što manje volumena dobiju što više kalorija.

Svime time se mame zdrave djece ne trebaju opterećivati dokle god djeca isključivo doje, imaju barem 8-12 podoja u 24h, po potrebi i koliko god puta više žele, ako pri tome učinkovito sisaju i mame vide da dobro pune pelene, dakle imaju dovoljan unos (volumenski). Tada je i sastav tog volumenom dovoljnog mlijeka odgovarajući.

Problemi nastaju kad mame pokušaju "uvesti red u podoje", "napraviti razmake", pa prisilno odgađaju podoj. Nakon pauze, malo dijete nema snage dovoljno dugo dojiti da dođe do masnijeg mlijeka koje se nataložilo u alveolama u pauzi. Nakon toga još mame izdoje to mlijeko i ne daju ga djetetu i problemi krenu.

Zaista preporučam svima koje zanima famozno prednje i stražnje mijeko da odu na članak koji sam linkala, posebno oni koji bi se mogli naći u situaciji savjetovati mlade majke i u najboljoj namjeri dati pogrešan savjet .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako se beba cini u redu ja se ne bi uzrujavala ni kod stagnacije na vagi. ali to sam ja, koja ne idem bas na preglede niti patim na tablice

sto se smrdljivih stolica tice, mozda je zametak neke prehlade ili necega. meni je k. imala stolice toliko razlicite iz dana u dan, a doslovno nikad one po knjizi, senfaste. imala je florescentne, smrdljive, tekuce, s komadima, zute, zelene, eksplozivne.. kakve ti srce pozeli, osim "skolskih" ali nisam se uzrujavala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Super, hvala vam na brzim odgovorima. Ma i meni se realno i objektivno sve čini ok, ali onda se u meni javi onaj glasić lude mame i opet krene panika. A što ako bude stagnirao kod vaganja? Da li je onda potrebna neka intervencija? I kako to da su mu stolice još uvijek lagano sluzave i smrdljive, stalno svugdje pišu kako stolica dojenog djeteta zapravo ne bi trebala imati miris. A onda opet kažu da se dojenoj djeci sve tolerira...i svede se na to da mama mora subjektivno procijeniti kako ona misli da je najbolje, što i rezultira ovom mojom psihozom...
    Ne znam baš da stolica dojenog djeteta ne bi trebala imati miris... moja je imala većinom školske senfaste kakice - s povremenim odstupanjima, naravno - ali miris se itekako osjetio. Nije baš bio nepodnošljiv, nekako kiselkasto smrduckav. Ovo je već poezija u prozi

dakle samo smireno, ako doji redovito, ti imaš let down, on je veseo i živ i redovito puni pelene - sve je u redu

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

normalan miris beblje kakice je po jogurtu, ali zna i bas gadno smrditi, kao sto napisah.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

normalan miris beblje kakice je po jogurtu, ali zna i bas gadno smrditi, kao sto napisah.
    redovno svako drugo jutro osjetim taj miris!!!! doslovno zna biti gadno... jednom mi se želudac digo, a ništa drugo osim dojenja ne prakticiramo... možda zavisi o onome što ja jedem?!?

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ajde da sam i ovo negdje procitala ...ja se vec uplasila da nesto ne valja...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

E baš tako, "kiselkasto-smrduckav" miris...tako je i kod nas, ja sam se pitala je li to normalno.
    Možda je stvarno stvar u individualnom dobivanju na težini. Cijeli tjedan ga stavljam svaka 2-3 sata, ne traži ali se veseli kad skuži što slijedi, čak se spraksao sam okrenuti na stranu, uhvati se ručicom za grudnjak i prikopča Mislim da je navukao još mlijeka, on mi djeluje full zadovoljno i sretno, valjda je onda sve u redu. Ali svejedno ću ga sutra vagnuti da vidim je li ovotjedni novi režim možda urodio plodom. Ako nije...bacam vagu

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •