Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: porodiljni, otkaz, burza, naknada

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno porodiljni, otkaz, burza, naknada

Upravo mi danas šef javio da mi vjerojatno neće produžiti ugovor za sljedećih 6 mj. Što sada moram napraviti?
    Prijaviti se na burzu? Koliko sada burza daje novaca? Imam 11 godina neprekinutog radnog staža!
    Da li za tih sljedećih 6 mj. dobivam 1600 kn kao nezaposlena majka ili onih 2500? Da li onda gubim pravo na naknadu sa burze ako primam porodiljnu naknadu? Gdje to sve trebam prijaviti?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam sličnu situaciju. Razboljela sam se dva mjeseca nakon poroda i prvih 6 mjeseci mi je isteklo 27.11. a imala sam ugovor do 31.12. Mogla sam ići na bolovanje ali je direktorica popizdila kad je čula da bi mi morala isplaćivati plaću i nakon toga tražiti povrat od hzzo pa sam ostala na porodiljnom u nadi da će mi produžiti ugovor.
    Naravno, to se nije dogodilo pa sam sad u situaciji da sam nezaposlena, na porodiljnom i na rehabilitaciji u toplicama. Pala mi ja naknada na 1660 kn ali mi do godine dana djeteta ide staž. To je jedino pozitivno.

tanjam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Anima sad se ideš prijaviti na burzu i na hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Na burzu odneseš radnu knjižicu, odjavu sa zdravstvenog i mirovinskog, prosjek plaće za 3 mjeseca (bruto plaća umanjena za doprinose iz plaće) i to za čista 3 mjeseca gdje nije bilo bolovanja na teret poslodavca ili zavoda i razlog otkaza. Ako si dobila otkaz kao višak imaš pravo na naknadu ali samo u visini 70% od 2220,00 po novom zakonu neovisno o prosjeku plaće za prva 3 mjeseca a onda ostatak od 9 mj. 35% od 2220,00. Zbog godina staža imaš pravo biti na burzi 1 g. Na zavod se prijaviš radi zdravstvenog osiguranja.
    Ako si dobila otkaz tj. nije ti se produžio ugovor na određeno možeš se prijaviti na burzu kao tražitelj posla ali nemaš pravo na naknadu.
    Ako si na porodiljnom i nezaposlena si dobivaš naknadu od 1663,00 kao nezaposlena ali ne od burze nego od MOBIS-a (pitaj na zavodu za zdravstveno osiguranje).
    Ako si na porodiljnom i zaposlena i dobiješ otkaz nemožeš se prijaviti na burzu nego samo na zavod radi zdravstvenog i naknade. Nadam se da sam ti pomogla.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

tanjam hvala
    Kako je moguće da imam 11 god. neprekinutog staža, u ovoj firmi to će biti 2,6 mj., ugovor je bio na određeno, i da nemam pravo na naknadu, ne razumijem??????

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nije bitno koliko imaš neprekinutog staža, bitno je da si na određeno, da si potpisivanjem takvog ugovora prihvatila posao za taj period i da ne ostaješ nekom višom silom bez posla. Da ti raskine ugovor u periodu manjem od kojeg si potisala ugovor tada bi vjerojatno imala pravo na burzu. Zamoli poslodavca da ti produži ugovor na period koji ti preostaje do kraja porodiljnog čisto da sad nemaš strku oko prijavljivanja na burzu, a on i tako za to vrijeme neće imati troška...........naravno ako se to uopće može.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anima, cure su ti s najboljom voljom željele pomoći,no ipak su dale djelomično istinitu informaciju. Ti IMAŠ pravo na novčanu naknadu sa burze. Istek ugovora o radu na određeno vrijeme ne predstavlja sporazum o raskidu radnog odnosa!

Dakle ....
    Koliko sam shvatila, trenutno si na rodiljnom dopustu i trebaš otvoriti roditeljski dopust? Ili će ti ugovor o radu isteći tijekom roditeljskog dopusta.

Dakle, kako god bilo, na HZZO (zdravstveno) moraš najkansije u roku od 30 dana prijavit promjenu osiguranja (registrirat ćeš se kao nezaposlena osoba). Također, u istom roku, ako je u istekao rodiljni dopust, prijavljuješ se i na burzu.

Uglavnom, ako će ti se roditeljski dopust otvoriti nakon isteka ugovora o radu, tada će ti naknada iznsoiti 1663 kune. Istijekom roditeljskog dopusta, početi će ti se isplaćivati naknada sa burze.

Ako će ti ugovor o radu isteći tijekom roditeljskog dopusta, obavezno u roku 30 dana prijavi na HZZO promjenu osiguranja, a burzu ćeš obaviti u roku od 30 dana po isteku roditeljskog dopusta. U ovom slučaju, naknada za roditeljski dopust bit će izračunata temeljem isplaćenih plaća, ali limitirana na max od cca 2600 kuna. Istekom roditeljskog dopusta, prijavljuješ se na burzu i tražiš novčanu naknadu.

Svoja prava sa burze (HZZ) možeš isčitati i na njihovim stranicama (jako su dobro opisana):
    prijava na burzu http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3964
    prava i obveze http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3965
    novčana naknada http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075

u slučaju bilo kakvih upita, slobdno ih nazovi na info telefon: 01/612 60 01
    Posljednje uređivanje od mamma san : 05.01.2011. at 10:09 Razlog: pojašnjenje

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mamma san, ljubim te Vjeruj, da zbog ove novčane naknade nisam spavala cijelu noć. Kad mi istekne ugovor na određeno ja ću biti na roditeljskom dopustu. Hvala za sve info i za broj telefona, hvala puno, a naročito za ovu info o naknadi, pao mi je kamen sa srca!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drago mi je da sam ti pomogla.

No, zapamti jedno: Od datum isteka ugovora o radu na određeno vrijeme imaš rok od 30 dana da se prijaviš na svoj područni ured HZZO-a kako bi izmjenila osnovicu osiguranja (nema veze što si na roditeljskom dopustu). Ako to ne napraviš u ovom roku, izgubit ćeš sva prava!

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Nisam uspjela naći na stranicama zavoda pa da pitam ovako: koji prosjek se gleda kad se odlučuje o visini naknade s burze? Naime bila sam na komplikacijama 5 mjeseci, pa na rodiljnom i sad kad mi istekne rodiljni ili idem ravno na burzu ili postoji mogućnost da ću raditi 15/30 dana pa na burzu. Znam da na burzi daju 70% prosjeka, no kojega? Prije komplikacija, tijekom komplikacija, tijekom drugih 6 mj. rodiljnog ili što (ako je u slučaju da radim još mjesec dana prosjek zadnja plaća + drugih 5 mjeseci rodiljnog, a u slučaju da idem ravno na burzu da uzimaju prosjek posljednjih isplaćenih plaća, to mi je velika razlika)? Ispričavam se ako sam konfuzna, nama se da će mamma san shvatiti

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mislim da se gleda prosjek plaća.
    frendica mi je na porodiljnom ostala bez posla, 6 mj. je bila na burzi, kada je dijete napunilo godinu dana ona je primala 70 % od svoje plaće koju je imala prije porodiljnog.

ako sam u krivu neka me netko ispravi.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Curke, molim pomoć, tj. potvrdu da ispravno razmišljam...

Situacija je slijedeća:
    - u radnom sam odnosu neprekidno više od dvije i pol godine kod istog poslodavca
    - od 14.11.11. sam na čuvanju trudnoće
    - 31.01.2012. proglašen stečaj društva
    - 01.02.2012. dobivam otkaz od stečajnog upravitelja s otkaznim rokom mjesec dana - dakle ugovor o radu prestaje 29.02.2012.
    - 13.02.2012. otvaram porodiljni

E sad, to znači da na porodiljni idem iz radnog odnosa, jer isti prestaje 29.02.?
    Porodiljna naknada prvih 6 mjeseci visinom odgovara visini plaće koju sam ostvarivala kod poslodavca?

Prije svega me zanima da li sam sve to dobro shvatila? Osim toga me zanima da li se trebam, iako ću već biti na porodiljnom, prijavljivati na HZZ? I da li tetama na HZZO trebam reći da sam dobila otkaz?

Veliko hvala na rješavanju nedoumica... Molim pomoć...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •