Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: što dati bebi za imunitet?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno što dati bebi za imunitet?

dakle jana ima 7 mj, a brat iz vrtića donosi svašta. imala je v. kozice, pa 2 viroza od tada, pa urinoinfekt uz jaku prehladu i upaljeno uho, a sad (nakon antibiotika i bolnice) je opet s virozom kod kuće.
    dajem joj c vitamin, no zanima me što joj još smijem dati za jačanje imuniteta?
    ja pijem štošta i dojim, tako da preskočite savjete tipa uzmi ti, pa će ona kroz mlijeko. ima li što baš za nju?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jel moguće da nema ništa? Da pitam na 0-1?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ne mogu se sjetitit ničega što bi bilo prikladno za tako malu bebu, osim multivitamniskih sirupa (npr. Infant care od Twinlaba, Baby plex kapi od Nature plusa). Ovo dvoje ima kapaljku pa se može dozirati za malu bebu. Infant care čak može i za bebe mlađe od 6 mj.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

a joj baš vam je koma. moja cura ima isto 7mj. a tek se borimo s prvom virozom. stvarno ne znam što bi joj mogla dati, ali šaljem za brzo ozdravljenje.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majčino mlijeko ja najbolja stvar za imunitet.

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi smo jutros kupili Imunoglukan, čula sam da je dobar, ali piše da je za djecu stariju od 1 godine.
    Pedijatrica je rekla da uzmemo to ili Echinaceu od ChildLifea. Za nju vidim u prpspektu piše da starija dojenčad uzima 3x5 kapi dnevno.
    Trenutno pije Infant care od Twinlaba ali nisam primijetila da mu je ojačao imunitet od toga (doduše ponekad ga zaboravim dati).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

strumpf i ostale cure - vec sam pisala na nekom topicu, pre neki dan mi je rekla nasa apotekarka (koja mi je uvek do sad davala dobre savete i preporucila dobre preparate) da ce Echinacea za decu u bilo kom obliku kod nas (Srbija) biti povucena jer ne smeju da je uzimaju deca mladja od 12 godina.

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

To ne znam,ali evo svaki savjet dobro dođe. Srećom sam se odlučila za ovo drugo.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa Vidi poruku
    Majčino mlijeko ja najbolja stvar za imunitet.
    Potpis.

Ako se radi o virozi, malena će dobivati tvoja antitijela. Radi li se o bakterijskoj upali, m. mlijeko sprečava prianjanje bakterija za stijenke crijeva. Nadalje, tijekom godina organizam majke stvorio je imunitet na određene bakterije; to se putem mlijeka, doduše postupno, prenosi djetetu. Puni imunitet dijete u pravilu postiže sa 6-7 godina.

Ovi preparati čine mi se opasnima za bebu jer predstavljaju - dohranu. A znamo da se dohrana uvodi postupno, 1-2 namirnice tjedno, i to zbog rizika pojave alergija na pojedine namirnice. Apotekarski preparati, pak, obično sadrže barem nekoliko raznih sastojaka. I još pomoćne tvari.

S obzirom na to da opasnost od pojave alergije postoji i kod uvođenja jabuke, piletine, glutena, pri uvođenju drugih namirnica / tvari može se očekivati još jača reakcija. Ja se ne bih u to upuštala, pogotovo što sam naišla na informaciju da, kad organizam reagira alergijom na neku tvar, nakon toga lako može doći i do reakcije na druge tvari, jer je dodatno pobuđen imunološki sustav organizma.

Što ti onda preostaje? Da izbjegavate posjete većih skupina ljudi, posebno prehlađenih i sl., vožnju javnim prijevozom, što vjerujem da i inače izbjegavate, i eventualno da maleni neko vrijeme ne ide u vrtić.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala na odgovorima.
    Ona doji, kod starijeg mi se fakat činilo da je dojenje najbolja stvar, no kod nje
    Ona je od kozica do danas, skoro 2 mjeseca non stop pod nekom virozom. Evo danas opet temperatura mrvicu gore, pa opet dolje, a kašlje već tjedan dana (tj. otkad su nas pustili iz bolnice). Ma koma.
    Sina neću slati u vrtić ovaj mjesec, no ni njega ne mogu zatvoriti u kuću, a gdje god odemo netko je šmrkav.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se radi o virozi, malena će dobivati tvoja antitijela. Radi li se o bakterijskoj upali, m. mlijeko sprečava prianjanje bakterija za stijenke crijeva. Nadalje, tijekom godina organizam majke stvorio je imunitet na određene bakterije; to se putem mlijeka, doduše postupno, prenosi djetetu. Puni imunitet dijete u pravilu postiže sa 6-7 godina.
    A ako je upala u dišnom sustavu?
    Eventualni prijenos protutijela ima smisla ako se i majčino tijelo bori s istim virusom. Ako ne, razina protutijela je zanemariva.
    Majčino mlijeko nije lijek za sve. I nema smisla uspoređivati utjecaj dojenja na prvo dijete koje dolazi u kontakt većinom s mikroorganizmima koje mu donosi majka i sa djecom kojoj starija braća ili sestre donose zaraze iz vrtića ili škole.
    Ja nisam davala ništa jer su mi oboje poprilično zdravi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    A ako je upala u dišnom sustavu?
    Eventualni prijenos protutijela ima smisla ako se i majčino tijelo bori s istim virusom. Ako ne, razina protutijela je zanemariva.
    Majčino mlijeko nije lijek za sve. I nema smisla uspoređivati utjecaj dojenja na prvo dijete koje dolazi u kontakt većinom s mikroorganizmima koje mu donosi majka i sa djecom kojoj starija braća ili sestre donose zaraze iz vrtića ili škole.
    Ja nisam davala ništa jer su mi oboje poprilično zdravi.
    Baš ovo, kod nas je non stop u dišnom sustavu + jedan urinarni infekt (tamo su bile bakterije). A baš sam danas razmišljala da se i ja namjerno od nje zarazim pa da mi u mlijeko ide više protutijela. Ja osjetim malo u nosu i grlu, ali to prestane za dan (uz tablete češnjaka, vitamine, ehinaceu, propolis + sl. coctail) prije nego što se raširi. Ne znam koliko to djeluje na razinu antitijela.
    Kod malog sam imala dojam da dojenje pomaže da se virize ne spuštaju u grlo, već ostanu na curenju nosa, no kod nje ta teorija pada u vodu. Stalno doji i stalno kašlje i škripi.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovorima.
    Ona doji, kod starijeg mi se fakat činilo da je dojenje najbolja stvar, no kod nje
    Ona je od kozica do danas, skoro 2 mjeseca non stop pod nekom virozom. Evo danas opet temperatura mrvicu gore, pa opet dolje, a kašlje već tjedan dana (tj. otkad su nas pustili iz bolnice). Ma koma.
    Nažalost, čim se beba prvi put razboli, pada joj imunitet, to sam ja prošla sa svojom curicom, i to zbog bolničke bakterije u rodilištu. A kad je dijete bolesno, moraš pedijatru, naravno, u vrijeme kad dolaze bolesna djeca, pa (opet nažalost) imaš mogućnost i tamo još nešto pokupiti. Onda bebica dobije antibiotik, a ponekad je to nužno, pa i od antibiotika padne imunitet.
    E, onda smo tu gdje jesmo. Zato bi trebalo bebicu što više pričuvati, da bude što manje prilike za razbolijevanje.
    Sina neću slati u vrtić ovaj mjesec, no ni njega ne mogu zatvoriti u kuću, a gdje god odemo netko je šmrkav.
    Ima ti i na ovom forumu jedna svježa tema, mnogi pišu da ne idu u goste tamo gdje domaćinima curi nos, niti primaju takve goste, pogotovo ako imaju bebicu.
    http://forum.roda.hr/threads/62050-T...lesna-djeca...

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Na to sam i mislila, ako se i majka razboli.

Majčino mlijeko nije lijek za sve.
    Nisam tvrdila da jest, ali mislim ne mogu se složiti niti s ovom izjavom. Recimo da je maloj bebi majčino mlijeko lijek za skoro sve, jedino što nije svemoguće.
    Više o tome u knjizi (dr Anite Pavičić-Bošnjak) znakovita naslova: "Dojenje - zdravlje i ljubav".

I nema smisla uspoređivati utjecaj dojenja na prvo dijete koje dolazi u kontakt većinom s mikroorganizmima koje mu donosi majka i sa djecom kojoj starija braća ili sestre donose zaraze iz vrtića ili škole.
    Ovdje sigurno postoji razlika.
    Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 02.01.2011. at 10:26

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Baš ovo, kod nas je non stop u dišnom sustavu + jedan urinarni infekt (tamo su bile bakterije).
    Da, i moja je malena nakon boln. bakterije , neotkrivanja uzročnika (dvaput) u lokalnom Domu zdravlja , pa propisivanja 2 antibiotika širokog spektra, zatim otkrivanja uzročnika i dobivanja trećeg antibiotika dobila uroinfekt, vjerojatno zbog pada imuniteta.
    A baš sam danas razmišljala da se i ja namjerno od nje zarazim pa da mi u mlijeko ide više protutijela.
    Ovo bi bilo odlično (za bebicu). Jedino kaj se, ako je majka prehlađena i sl., savjetuje dojenje s maskom preko usta i nosa. Maska je lagana, mekana, ima je u ljekarni.
    Ja osjetim malo u nosu i grlu, ali to prestane za dan (uz tablete češnjaka, vitamine, ehinaceu, propolis + sl. coctail) prije nego što se raširi. Ne znam koliko to djeluje na razinu antitijela.
    Ja sam obavezno imala sve viroze itd. kao i bebica: donese MM s posla, pa dobije bebica, pa ja (u blažem obliku). Samo, nisam pila nikakve preparate.
    Kod malog sam imala dojam da dojenje pomaže da se virize ne spuštaju u grlo, već ostanu na curenju nosa, no kod nje ta teorija pada u vodu. Stalno doji i stalno kašlje i škripi.
    A spavate li zajedno?

Spominjala si i upalu uha. Kod bebača, čim nosić nije prohodan, postoji mogućnost upale uha. Imate li pumpicu za čišćenje nosa, kapate fiziološku?

Onda, kako prorijediti uzročnike u prostoru? Naša pedijatrica stalno, poslije svakog pacijenta, zrači ordinaciju. Trebalo bi par puta na dan prozračiti, naravno, dok je beba u drugoj prostoriji, što i vjerujem da radite.
    Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 02.01.2011. at 10:40

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tanjads, znam kako ti je, meni je stariji iz vrtića stalno malome nešto donosio, što je rezultiralo sa konstantnim boleštinama u prvoj godini života. iako sam dojila cijelo vrijeme.
    nama je pedijatrica pred kraj prve godine savjetovala da starijeg cijepimo sa Pneumo 23, to smo i napravili i od onda (ne znam da li je stvarno imalo veze sa cjepivom) i jedan i drugi su prilično zdravi

ako te išta može utješiti, kada je manji krenuo u vrtić sa dvije godine, bio je nazdravije dijete u grupi

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa Vidi poruku
    tanjads, znam kako ti je, meni je stariji iz vrtića stalno malome nešto donosio, što je rezultiralo sa konstantnim boleštinama u prvoj godini života. iako sam dojila cijelo vrijeme.
    nama je pedijatrica pred kraj prve godine savjetovala da starijeg cijepimo sa Pneumo 23, to smo i napravili i od onda (ne znam da li je stvarno imalo veze sa cjepivom) i jedan i drugi su prilično zdravi

ako te išta može utješiti, kada je manji krenuo u vrtić sa dvije godine, bio je nazdravije dijete u grupi
    Kakvo je to cjepivo? Nisam baš luda za cjepivima, no ako se nastavi, morat ćemo nešto poduzet.

Dutka_lutka:
    Problem je što moj sin sam ide u posjete i njemu dolaze, pa ih moram tjerati s vrata, a on jauče jer mu je dosadno samom. Danas su bili vani na minusu sigurno 2 sata. A i ja i MM poslom boravimo svakdnevno s ljudima.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kakvo je to cjepivo? Nisam baš luda za cjepivima, no ako se nastavi, morat ćemo nešto poduzet.
    .
    Za teže pnumokokne bolesti koje uzrokuje par sojeva Pneumokoka koji je prilično raširen kao kliconoša ili prolazno kolonizira nos kod vrtićaraca i jasličara.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •