da li ih cijepiti ili ne? dr kaže obavezno, jer je gripa najavljena kao jako opasna i teška. ja osobno se nikad nisam cijepila, njih isto tako (2 i 4 god), idu u jaslice od navršene prve godine. dal ih pustiti pa ak ulove, ulove ili ih cijepiti?
da li ih cijepiti ili ne? dr kaže obavezno, jer je gripa najavljena kao jako opasna i teška. ja osobno se nikad nisam cijepila, njih isto tako (2 i 4 god), idu u jaslice od navršene prve godine. dal ih pustiti pa ak ulove, ulove ili ih cijepiti?
ja djecu koja su inace zdrava ne bih cjepila, no moje imaju obje astmu i odlucila sam ih cijepiti, prvenstveno jer svaka viroza dovede do bronhospazma . i mi smo se cijepili ali mi se cijepimo godinama, tj od kada sam ju jednom dobilaa djecu cjepim od lani .da idu u vrtic isto ih ne bi cjepila vec bi ih izvukla iz vrtica preko sezone gripe , no idu u skolu i nemam ih kako sacuvat.lani su se cjepile protiv sezonske isto, a za slucaj sg sam kupila tamiflu. ove godine je isto samo sezonsko u điru pa nakon pomnog proucavanja odlucila sam se na cjepljenje. velim najvise zato jer ih nemogu izolirati od skole i grupe ljudi, i zato sto imaju astmu.prije odluke pitala sam sve nase doktore i svi su jednoglasno preporucili cjepljenje, a kada sam jos cula da se cijepe i doktori ove godine i svi na hzjz odlucila sam se definitivno. nadam se da cemo stici razviti imunitet. ja i mm se cijepili prije dva tj, a jedna cura pred tjedan dana a druga pred 4 dana.
Posljednje uređivanje od lunahor : 31.12.2010. at 07:46
moje cure se upravo oporavljaju od gripe. nije bilo strašno, osim što temperatura dosta dugo traje (ali se lako skidala)
Cijepila - na savjet njene pulomologice/pedijatra.
meni su ovakve teme baš stresne, znam da ih ne bi trebala otvarati, ali ubi me znatiželja. Do sada ih nisam cijepila, prošle godine sam ih sredinom 11 izvukla iz vrtića i bili su doma do prvog ili drugog mjeseca ( više ni ne znam ). U tom periodu su oboje bili bolesni i na antibiotiku, iako niti ne znam di su uspjeli to pobrati pošto nikud nisu išli
. Malo me trta tih gripa jer je mali asmatičar, a mala ima bronhitis, ali u našem slučaju su doktori uvijek nama ostavljali da odlučimo da li ćemo cijepiti ili ne tj. mislim da su više naginjali za ne ( trebala bih pročitati što sam prošle godine napisala :zaboravna: ).
Lunahor-protiv koje si ih cijepila, sezonske ili svinjske? Ja nekak ne vidim smisla cijepiti protiv jedne, a protiv druge ne
I za kraj, post od Lutonjice me tješi.
svinjska gripa je sada sezonska gripa i cjepivo "pokriva" tzv. svinjsku (+ H3N2 gripu + B tip gripe - tako je uvijek, cjepivo protiv gripe uvijek sadrži zaštitu od tri virusa gripe)
http://www.hzjz.hr/epidemiologija/gripa.htm
ovo je jako dobar tekst sa stranica HZJZ-a o ovogodišnjem cjepivu protiv gripe, čini mi se da baš dobro pokriva pitanja i pogreške koje se javljaju po medijima i po raznoraznim forumima kad se priča o cjepivu protiv gripe.
Stariju curu sam planirala cijepiti jer ima bronhitis, ali u zadnjih mjesec i pol je nije bila zdrava vise od 4 dana u komadu....
Ja i MM smo se cijepili, a jucer ja zavrsila na hitnoj sa 39,7 i bolovima u prsima i ledjima- dijagnoza: Influenca? (da baš tako piše, sa upitnikom)
Doktor je rekao da iako sam se cijepila, opet mogla dobiti gripu. Ispada da sam se bezveze cijepila jer mi je jako lose, jedva hodam...
Molim te koje simptome imaš? Meni već 10 dana nije dobro, teperatura mi skoči i srušim se na dva dana, onda malo guram dalje pa opet... Danas opet ne mogu na noge.
Moze li biti da si je upravo od cjepiva dobila?
Mi se ne cijepimo, nismo u rizicnoj skupini.
Prosle godine je Leila imala potvrdenu svinjsku gripu, vjerovatno smo i nas dvoje pokupili od nje ali nismo bili na testiranju. Imala je visoku temperaturu dva dana i jos jedan dan blago povisenu ... da nismo zbog konvulzije u temperaturi zavrsili u bolnici, ne bi smo vjerovatno ni znali da je ima.
mozda ti se imunitet srusio od cjepiva. vlada jako puno viroza a nakon cjepljenja je mozda imunitet slabiji .gripa se moze dobiti i nakon cjepljenja no ne i tezi oblik i ne komplikacije a to je zapravo bitno, pogotovo kod kronicara. tko je lani prebolio ove je godine siguran.
gripu sam imala pred par godina i to jednostavno nemozes zamijeniti sa prehladom , jer ja hodat nisam mogla, doslovno, temperatura, a boli te i kad gledas , oci su me bolile, ma sve , koza, uzas....
Ne može se od cjepiva dobiti gripa jer u njemu nema živog virusa.
Stvarno čudna bolest Deaedi - zapravo zvuči kao da se na jednu bolest nastavila druga. Tko zna što je.
I ja imam grlobolju ovaj tjedannadam se da će ostati na tome.
Evo mene sa hitne.
Kronologija:
1 pregled: kod dr. opce prakse prije tjedan dana. Temp. do 37.5-37.7, grlobolja, kasalj. Dijagnoza: prehlada, za svaki slucaj dobila antibiotske kapi za nos.
2 pregled: kod dr. opce prakse u cetvrtak: Svi gornji simptomi i dalje prisutni, uz bol u prsima. Dijagnoza: pluca b.o., Sumamed za svaki slucaj, nakon praznika slikanje pluca i KKS. Cetvrtak navecer: 39,7 tresavica, bol u prsima. 4 pregled iste veceri na zaraznoj: dijagnoza: bolesna tek nekoliko sati, zasto ste dosli, pa tek vam je bolest na pocetku, vrucica nepoznatog porijekla, moguca Influenza. Terapija nikakav, neka odem negdje obaviti rtg pluća (a kaj ga tamo nemaju???)
4. pregled: na samu Novu godinu dolazi mi hitna pomoc doma. Ne mogu disati od bolova: injekcija za smirenje i opustanje pluca, neka se javim na na rtg na hitnu ujutro.
5. pregled: Hitna SD: Skidam im kapu!!!! Sve obavila: rtg, KKs, urin.Ljubazni i brzi kao u samoj istoimenoj seriji. Dijagnoza: ozbiljna pneumonija. Strogo mirovanje.
Dakle, nije gripa, ni reakcija na cjepivo, nego bakterijska upala pluca!
Deaedi, baš mi je žao.
Poznanici se dogodila nedavno ista stvar, jaka bol u prsima da nije mogla udahnuti. Završila na hitnoj - upala pluća.
ajoj meni, grozno iskustvo, nadam se da će ti što prije biti dobro Deaedi.
ti si to pod sumamedom dobila upalu pluća![]()
možda je sumamed počeo djelovati, možda je upala pluća bila još u četvrtak, a naravno da će se onda vidjeti i u subotu na rtg
crp 92 nije tako prestrašno
možda je u četvrtak bio i 200
neće se znat jer nisu onda napravljene pretrage
jesu ti na zaraznoj radili lab pretrage?
ja odličila ne cijepiti. sestrična mi je dipl ing biokemije i ona je rekla da je naravno na meni da odlučim, ali da ona nikad nije i nikad nebi cijepila nikoga od svojih i kad bi bilo tako bezopasno da bi takva cijepiva uveli pod obavezno.
hm... čudna neka logika.
To bi značilo da su sva cjepiva koja su obavezna potpuno lišena nuspojava?
I sva cjepiva koja nisu obavezna imaju (grozomorne) nuspojave?
Ne, nema takve izravne korelacije između reaktogenosti cjepiva i obaveze cijepljenja.
Cjepivo protiv gripe izaziva znatno manje nuspojava nego neka cjepiva koja su obavezna.
Mi gotovo preboljeli nešto što bi zaista mogla biti gripa: malo dijete (23 mj) imala visoku temp. tri dana ali sam ju lako skidala. Ali, začepljen nosić, kašljanje, nervoza, malaksalost, plačljivost i vjerojatno bolovi u mišićima su potrajali znatno duže. Krvna slika pokazala virusnui infekciju, crp normalan. MM započeo s visokom temp., nastavio s glavoboljom i kašljem, i naravno, sa cendranjem! Od simptomatske terapije hoće uzeti samo slatkiše. Kod mene visoka temp., bolovi u ušima, malaksalost, Glavobolja s velikm G, herpes pojeo pola donje usne, bolovi u predjelu sinusa, sluznica nosa toliko natečena da dišem na usta a ponekad i na škrge. Krvne pretrage ok (dr. kaže da ukazuju na vorozu), crp blago povišen.....
Sve skupa brojimo 14-ti dan. Kad u ponedjeljak pođem na posao, stavit ću maskicu na facu da ne bih pokupila još poneku "baju" jer, iskreno, ne bih podnijela još jednu ovakvu epizodu.
Cijepiti ili ne?
Mojem je djetetu ovo bila prva ozbiljnija bolest. Ako i slijedeće godine bude dobrog zdravlja, neću je cijepiti. Ali, bude li, ne daj bože, pobolijevala svako malo, cijepit ću je bez odgađanja.
kako se dokazuje jel gripa? Moj J.od noćas kuri, kiše, jako je malaksao, bole ga kosti, temperaturu lako skidam ali nakon par sati opet skoči...bili kod dr. u dežurstvu, ona kaže da su to simptomi gripe.
I jel to znaći da smo pokupili i svinjsku gripu, jel to ove godine nekakav isti virus ili ne?
gripu možeš dokazati brisom
hvala, ako nam ne bude bolje u ponedjeljak idemo na bris...trenutna temperatura je 39.7
mi smo preksinoć proveli noć u dnevnoj bolnici u zaraznoj: povračanje, proljev, temperatura od koje su mu čak usne, lice i šake poplavile (zato sam i otišla u zaraznu), tresavica, temp je lako išla dole, al se vračala brzo. sve pretrage pokazuju da je gripa, al ćemo znat o kojoj gripi se radi tek sutra kad bude gotov nalaz grisa nosa na gripu. pije tamiflu. u bolnici primio 2 boce infuzije i sad je super jer nema tepmeraturu od te noći. kad smo stigli doktorica je rekla da kad je visoka temperatura bitno ju je spustiti ispod 38, nikako ne pokušavati spustiti u normalnu, jer se tijelo samo bori protiv bolesti kad je temperatura povišena.
wllow, meni je stariji zakurio od ponedjeljka ujutro, temperatura se penje na 40, opća slabost, koma, kaže sve ga boli, temperatiru spuštamo i mogu reći de se lako spušta...čime si je ti spuštala, kojim sirupom?
inače on ne povraća, nema proljev ali nšta ne jede...da idem u zaraznu????
zara ništa nije jela 7 dana dok je imala gripu, odnosno pojela je pola naranče dnevno. i to je doslovce bilo to. natjeravala sam ju da pije, ali to što ne jede me nije brinulo.
ni ja nisam skoro ništa jela za vrijeme moje gripe, nisam imala apetit i sve mi je bilo odvratno.
btw, tempratura je kod nje trajala 8 dana, i to je bilo najduže u našoj familiji, MM-u je trajala 7 dana, a meni i margiti 4-5 dana, ne sjećam se sad više točno.
temperaturu smo margiti spuštali panadol baby sirupom, a zari lupocet tabletama (ona je luda za tabletama LOL) i dalsy sirupom
ja dajem ili lupocet (koji moram priznati i ne drži puno spuštenu temperaturu), a nevečer na temp.od 40 dam brufen sirup.
Kod J.je temperatura bila samo dva dana, visoka, ali evo več treći dan nakon zadnje temp.još ne jede, a I.ima temperaturu več treći dan i potpuno ga je slomilo...samo leži i tuli, ne znam više kako mu pomoći
Lutonjica, malo si me utješila sa ovim ne jedenjem
s tim da je zara mršavica (ima 7 i pol godina i 21 kilu), a nakon tih 7 dana je izgledala kao kosturko, sve hlače su joj spadale
ali onda je opet najnormalnije počela jesti i sad je sve 5
bitno je da dijete (ili odrasli) ne dehidrira, bitno je piti... a to što ne jede, meni nije tako strašno. to mi je skroz logično, imaš temperaturu 40, sve te živo boli, mislim da stvarno ne možeš imati apetit.
a tu naranču se sama natjeravala jesti jer su joj tablete i sirup teško padali na prazan želudac, pa ju je bolio( to mi je bio jedini problem kod nejedenja
![]()
Mi nismo isli na bris pa mogu samo pretpostaviti da se radilo o gripi.
Ja sam bila bolesna puna 3 tjedna - prvi visoka temperatura i bolovi posvuda, osobito u prsima, drugi i treci uzasan kasalj i turbo cureci/zastopan (naizmjenicno) nos. Mm je odradio kao i ja prvi tjedan i onda jos tjedan grdog kaslja.
Malac je tjedan nakon mene zakurio i imao visoku (39+) temperaturu 6 dana, s tim da je peti i sesti dan bila najvisa, a najbolje ju je podnio (prvih dana je bio totalno u komi, tulio i samo je trazio da ga nosimo i spavao nam na rukama), kasalj uzasni i cureci/zastopan nos. Sve zajedno je trajalo (osim zacepljenog nosa, sto ga jos muci, uz povremeni kasalj) 10-12 dana. Isto nista nije jeo, samo je pio sok od jabuke zakuhan s kuzu prahom i caj od bazge i kamilice, eventualno bi popio koji gutljaj juhe.
Starija (kuckuckuc) je valjda potpuno u ravnotezi sama sa sobom i svijetom, kao da nitko oko nje nije bio bolestan.
Posljednje uređivanje od BusyBee : 12.01.2011. at 10:54
nije bitno da jede, već jako puno tekućine. moj je popio tih par dana niti sam ane znam koliko litara čaja od šipka. nalazi još nisu gotovi. ja sam spuštala dalsyem, al on ne smije više od 3 puta u 24 sata i vračala mu se kroz 2-3 sata. u zaraznoj je dobio lupocet 120 i super mu je spustio, iako prije na njega nije nikako reagirao.
ja bi se zaletila, pa neka ga pogledaju. izvadit će mu krv, pa ćete znati
i čekat ću najmanje 3 sata.....uuuuuu
ma idemo sutra ujutro do našeg dr pa mu i tamo mogu izvaditi krv, thx...i javi kad budu nalazi gotovi, ok?
bdw.koliko lupoceta 120, I. ima 7 i pol god i oko 27 kg
Posljednje uređivanje od ewa : 12.01.2011. at 12:56
willow, jel to onaj lupocet junior sirup, 5 ml sadržava 120 mg paracetamola?
zara im 7,5 godina, 21 kilu
pila je pola tablete lupoceta (pola tablete je 250 mg)
ja sam došla u ned u 3 h i bili smo nas dvoje i još jedna bebica. gotovi za 45 min!
da on nije poplavio i počeo se trest, vjerovatno niti ja ne bi išla u zaraznu, al mi je jednom pedijatar rekao, da je sve ok dok je samo temperatura, ali čim počne tresavica odmah u hitnu.
on ima 2 i pol godine, 17 kg. ja kod kuće samo sirup dajem, al je u bolnici dobio taj lupocet 120 mg čepić i super mu je spustio temperaturu. e sad, dal je svemu tome još pomogla i infuzija ( 2 bočice), al se temp nije vratila.
ja sam sada kupila iste te i piše lupocet baby 120 mg
Paracetamola treba davati 10-20 mg/po kili težine
Znači za dijete od 27 kila 270 do 540 mg paracetamola
1 žličica sirupa odnosno 5 ml = 120 mg paracetamola