-
Bijela torta
Evo da sa vam podijelim receptic za prefinu bijelu tortu, ali ja bi radje rekla kolac jer ga radim u cetvrtastom obliku..inace recept potice od jedne tete iz Dubrovnika, pa ce forumasice iz Du mozda i znati o cemu se radi
8 jaja
36 dag Šećer (ja stavim manje, od oka a neki put i fruktozu za Monti varijantu)
25 dkg oraha
25 dkg putra
2 žlice maraskina
Šlag 0.5 l
Gustin
Kora:
8 bjelanjaka stući u tvrdi snijeg, dodati običnog šećera premazat pleh ja pravim u onom crnom od pecnice) sa uljem ili marg., stavit papir za pečenje i smjesu staviti peći 1 h na 130 u toplu peć. To je ustvari beze korica. Kad je peceno, skinuti papir, presjeci na pola
Krema
Istući 8 žumanjaka sa 10 dkg šećera (ili 8 žlica šećera) i 4 žlice gustina, ulit u 0.5 l kipuceg mlijeka i kuhat kremu da se zgusne, kuha se kao puding. Ohladit kremu pa dodati izmiksani putar, 25 dkg oraha i 2 žlice maraskina.
Slagati beze koricu, kremu, preklopiti sa preostalom koricom i odozgo slag
Ohladiti najbolje preko noci
probajte necete pogrijesiti i javite kakva je
-
Kažeš monti, onda ću probat(al iza Nove)...samo ja bi i gustin izbacila.
Jel bi mogla proći neka krema samo od jaja i mlijeka?
-
Kosjenka, da po montiju definitvno ne ide brasno tj gustin, ali s obzirom da je kolicina zaista mala a neces pojesti cijelu tortu nego eventualno krisku, moze se ugurati pod iznimku...
U svakom slucaju, umjesto te kreme mozes skuhati na pari kremu od zumanjaka i fruktoze pa u ohlađeno dodati izmiksani putar, ali onda to vise nije ta torta vec neka druga, ali je isto fino. Orasi naravno idu...
Ili varijanta sa zelatinom ali probaj ovako ako jos nisi na montiju, sigurna sam da ce ti se jako dopasti
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma