pomikaki upravo sam očekivala sličnu reaciju; naravno da nitko ne treba imati brdo djece radi onih koji ne mogu ali ne treba niti izabrati AB ako se dogodi.
pomikaki upravo sam očekivala sličnu reaciju; naravno da nitko ne treba imati brdo djece radi onih koji ne mogu ali ne treba niti izabrati AB ako se dogodi.
Ne razumijem ovo. Nismo jedni drugima "dužni" određeni broj djece izroditi, niti smo svi dužni imati iste želje i prioritete. I to što netko ne može imati dijete, na koji način ga ugrožava/frustrira to što netko drugi ima "samo" jedno, a neko drugi četvero, kakve to ima veze? Prestanimo buljiti jedni drugima u "komocije" i "sebičnosti" pa će bit manje frustracija. Ono... live and let live.
Posljednje uređivanje od ina33 : 04.01.2011. at 11:38
istina, ne mogu razumjeti što znači imati troje djece, ali isto tako ti ne možeš tvrditi da moja radost i veselje s jednim djetetom nisu jednaki tvojoj radosti i veselju s trećim djetetom
a na temu - treće sam dijete u familiji, i to ono koje se zalomilo nakon puno godina i par spontanih
nikad se nisam osjećala niti blagoslovljenom niti zakinutom niti posebnom zbog toga.
napisala sam već, svi smo različiti, smiješno mi je kako se ljudi mogu naživcirati radi tuđe izjave i naravno, svatko će učiniti kako mu odgovara
Upravo tako, ne treba se naživcirati niti bit frustriran zbog tuđe izjave, kao ni zbog tuđeg broja djece, svako o tome sam odlučuje, dok ne traži pomoć od socijale, po meni nemamo što zabadat nos u to.
Posljednje uređivanje od ina33 : 04.01.2011. at 11:57
sva sreća
Ne razumijem ovakve napade tipa; otkud mi pravo! Pa svatko iznosi svoje mišljenje, ne?
Mislim da smo se potpuno udaljili od teme.
ja ću-ali stvarno-krepat od smijeha.
a zašto tebe frustrira nečija potreba za komocijom?netko se savršeno "komodan" i s petero, a netko se dao do kraja tom jednom.
i što je toliko grešno u potrebi da radiš, ostvariš se, spavaš tu i tamo, odeš vani, imaš hobije?
Valjda smo stvoreni samo reprodukcije radi?
krumpiriću; baš mi je drago što sam te nasmijala. Ja stignem i svoje potrebe zadovoljiti i naravno da nismo stvoreni samo radi razmnožavanja.
Zanimljivo je što se ljudi dotiču samo izjava na koje imaju kontru.
forum služi-naime-raspravi.
I edukaciji.
Nemaju svi ljudi jednaku razinu potreba. A i ne samo to-nemaju ni jednaku uslugu ljudi oko sebe.
A i nisu zadovoljni jednakom razinom zadovoljenja potreba svojoj djeci.
Nešto bih dodala što se živčeka tiče...
Ja sam jako živčana osoba, planem sam tak...
Kad sam prije znala vidjeti majke s troje djece uvijek bih u sebi pomislila kak je njima negjde teško s troje, kak ja nikad ne bi imala živaca za to, kak bi spalila na živce i tako...
A sada...niej da nisam živčana, teško to prođe, ali puuuno manje, sama sebe iznenađujem kako me neke stvari sada puno teže mogu izbaciti iza takta, kako mi je prag tolerancije puno veći, kako hendlam to puno lakše nego što sam čak hendlala samo jedno...Dakle, teško je nešto sto posto tvrditi dok ne probaš.
A jeste sada sve zakukuljile!
Što se tiče izjava; čopor djece- ne brine me malograđanština i takve izjave.
Žao mi je što su svi spremni samo kritizirati i ljutiti se radi nečijih izjava.
Različiti smo, imamo različite potrebe! Bitno je da si svatko posloži stvari kako mu odgovara.
znamne brine me malograđanština
stvari posložene kako odgovara-nekom znače jedno dijete.
ili nijedno.
ne znam zašto je to sebično, ne uspjevam shvatit.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 04.01.2011. at 12:57
Evo recimo; uz troje djece imam se vremena dopisivati s vama, znači imam vremena za sebe.
...evo i zašto ti imaš vremena za sebezaista je iz našeg iskustva velika prednost jer ne moram kuhati, djecu mi ima tko pričuvati i odvesti u vrtić
ajde malo stani na loptu i razmisli.
A ova izjava da svoju komociju ne bi mijenjala za ništa; netko je spomenuo da ovisimo jedni o drugima i naravno pomažemo jedni drugima. Ja sam si zaista posložila život da mi bude dobro, ne samo meni nego nama svima. Međusobno se nadopunjavamo i ne vidim što je tu loše.
Isto tako nemam ništa protiv da ljudi žive neovisno, sami pogotovo ako ih posao veže za neko drugo mjesto/grad.
Meni je drago čuti da se netko uspio organizirati tako da može realizirati svoju želju za višestrukim majčinstvom, karijerom i zadovoljavanjem vlastitih potreba.
Mnogi od nas to ne mogu i u skladu s time ne mogu zamisliti da imaju više djece.
I to je sasvim u redu.
Zato molim da si dalje ne predbacujemo načine na koje smo odabrale "posložiti" VLASTITE živote.
ajmo jovo nanovo.
stavi se na 5min u cipele druge osobe.
uletila mi apri.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 04.01.2011. at 13:10
Ma uopće nisam frustrirana u punom smislu te riječi.
Nećemo se vrijeđati izjavama zašto tko ima vremena za sebe. To što mi ima tko skuhati ne znači da mi stalno kuha, i vodi djecu u vrtić.
Uostalom zašto se treba bilo tko bilo kome opravdavati, zar ne?
Možemo mi unedogled raspravljti, svatko ima svoje mišljenje i različiti smo!
Sebično je u većini slučajeva gdje čujem komentar tipa; a i ovo dvoje mi je previše, ili jedno, kao da govorimo o stvarima, a ne o djeci.
Naravno da nema pravila i da si netko ne može priuštiti troje ili više djece, a ima ljudi koji mogu i žele.
Samo većina se izgovara, kao da to netko traži od njih, na financije i sl. Pa ne mora nitko imati djecu ali ne mora se niti izgovarati.
nebi se opravdavali-valjda-da ne postoje dušebrižnici uvjereni da znaju što je ispravno za onog drugog.
Osobno ne vidim ama nikakvog razloga da pravdam svoj odabir nekome. Ako ćemo iskreno, zaboli me jel tamo netko misli jel sam ja komotna pa imam premalo djece ili raspuštena jel imam previše djece (karikiram).
No sama si baš dobar primjer zbog čega/koga se itko uopće ima potrebe "izgovarati".
I da dodam - ja osobno poznajem samo jednu majku s četvero djece koja uspješno gradi onu mrsku riječ (za ženu) na k.
I fascinantno mi je kako sve stiže i kako sve uvijek može.
No ono što uvijek sama ponovi je da ima sreće što joj muž odradi skoro sve po kući i što se mama i svekrva (obje u penziji) izmjenjuju u čuvanju najmanjeg i vođenju starijih u vrtić/školu.
A primjećujem da smo u ovoj raspravi zanemarili aspekt majka radnica koje ne provode dosta vremena s djecom.![]()
ina je kao i uvijek pogodila u sridu.
ne kužim zgražavanje nad obiteljima sa 3, 4, 7 djece. njihov izbor.
ne kužim zgražanje nad ljudima koji su odlučili ne imati djece i posvetiti se jedni drugima.
kužim jedino bol nemogućnosti imanja djeteta, ali abd, i to će uskoro biti iza mene.
i jako se radujem svojim blizancima. dok se neki otvoreno groze nad višeplodnim trudnoćama.
svakome njegov izbor.
ne kužim ni zgražavanje nad činjenicom da nekome majka pomaže sa kuhanjem i odgojem djece. ako se svi slažu, zašto ne? osobno ne bih mogla živjeti u zajednici sa roditeljima, mojim ili njegovim. ali isto bi mi draže bilo da mi majka uskoč ponekadi i pomogne ako ima volje i želje nego da je obratno.
abortus kao vid kontracepcije? ogavna mi je sama pomisao na to. nikada to ne bi mogla napraviti. ali čujte, ako tu mamu neće peći savjest i ako smatra to primjerenim načinom zaštite, njeno pravo, njeno tijelo, njeno dijete, njena sloboda.
žalosno će biti kada nam hdz bude određivao možemo li abortirati ili ne (kao što nama zabranjuje da se liječimo na način na koji se sav neplodan svijet u normalnim zemljama liječi).
žalosno je kad stranka na vlasti odlučuje što je moment začetka života (čini mi se da je to bio uvod u zabranu abortusa).
toga se trebamo bojati.
a ne činjenice da marijetarino smatra da začeće treba slaviti kao rođendan, jer to je mišljenje pojedinca koje mene, kao osobu koja se s tim ne slaže, smeta, ali ne pogađa direktno. za razliku od milinovićevog (hdz-ovskog) proglašavanja momenta nastanka života koji me je i te kako pogodio i unazadio.
imam jedno dijete , želim drugo ali zbog trenutačne situacije smo odlučili još malo pričekati
želju za drugim imam zadnjih godinu dana , moja curka sada ima 4 i pol, ali ako nam se to drugo desi prije hvala Bogu
mislim da sve dolazi u svoje vrijeme , ne mogu nikome suditi ali abortus definitivno ne podupirem ja to svom nerođenom dijetetu ne bih mogla napraviti
to što ja 10 tjedana star zametak smatram svojim djetetom je moje pravo-kao vjernice (eventualno), kao mame dvoje djece, kao...
Ili što imam unutarnju prepreku izvršavanju abortusa...to je moja stvar.
I tu priča završava.
Izjave tipa "moje nerođeno dijete kojem sam nešto napravila", ubila ga i slično-ne drže vodu.
Nigdje nije napisano da je 10tjedni zametak dijete.
10tjedni zametak je zametak, kao što je sperma sperma, a jajašce jajašce.
10tjedni zametak država, pravo, medicina, biologija-znanost smatraju-zametkom.
Ne djetetom.
Nigdje nije napisano, dokazano, određeno, ozakonjeno da je desetotjedni zametak-čovjek.
To je životni potencijal-na višoj razini potencijala nego sperma i jajašce, ali i dalje samo potencijal.
Može biti tužno, nelijepo, dirljivo.
Ali na filozofsko pitanje kada čovjek postaje čovjekom-još nije odgovoreno.
Sasvim je u redu smatrati da to nije u trenutku začeća.
Čak i ako ja osobno smatram da jest.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 04.01.2011. at 14:00
Mislim da je zakon države jedno, a moralni osjećaj drugo.
Moram reći da se i državni zakoni razlikuju od države do države, tako da pretpostavljam zametak od deset tjedana u Hrvatskoj i Irskoj je jednak .
Da li je to potencijal da postane osoba ili samo zametak sa kojim mi imamo pravo činiti što nas je volja je pitanje na koje odgovara svatko za sebe, ako već država nema uređen tako strog zakon da kaže da to jest osoba (buduća).
Ja sam shvatila da je dilema ove teme činjenica kako su roditelji, odrasli , u braku odlučili da je jedno dijete potencijal, a drugo(treće...) samo zametak. I zašto.
pa razlikuju se-baš zato što prave "istine"-činjenične-nema
i ona je rezultat koječega u nama i oko nas.
oprosti krumpirić, slažem se sa svim što si napisala osim zadnjeg dijela.
da, nije još odgovoreno na filozofsko pitanje kada čovjek postaje čovjekom, osim u hrvatskoj
da citiram vrlog nam ministra zdravstva:
"'Bio sam dovoljno lud i naivan da donesem zakon, u skladu sa svojim svjetonazorom i opredjeljenjem HDZ-a da život počinje začećem'
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...m-u-dzepu.html
dakle, SVE NEPLODNE je i te kako pogodilo to što HDZ SMATRA DA ŽIVOT POČINJE ZAČEĆEM, jer je na osnovi NJIHOVOG SVJETONAZORA formiran zakon, jedan od najrestriktnijih na svijetu. zakon koji nam onemogućava adekvatno liječenje prema smjernicama krovnih svjetskih udruga liječnika koji se bave prolemom neplodnosti.
tko nam garantira da se iz tog zakona i tog proglasa začeća kao starta života neće proglasiti novi zakon o zabrani abortusa?
ponavljam još jednom, to što marijetaino, ti, moja baka, moja strina, mara, kata, luca... smatraju to isto - to nije opasno. briga me, smatraj šta god hoćeš, imaš pravo na to.
ali, kad stranka na vlasti proglašava jedno tako veliko filozofsko pitanje, stoljećima neodgovoreno, završenim, da nametne svima svoje kvazikatoličke svjetonazore (jer ni papa himself nije odgovorio na to pitanje) - e TO JE VRLO OPASNO.
Slažem se s apri. Osobno, ja ne mogu zamisliti da bi imala 3 ili više djece. Da mi se desi 3. dijete, vjerojatno bi se sve nekako poslozilo. Ali nisam spremna riskirati.
Mene ne zanima kako si je netko poslozio zivot. Ali me smeta kada se moj izbor smatra losim, kada se moje dijete sazalijeva jer imam "karijeru", kada se to sto placam djetetu satove engl. od trece godine smatra snobizmom.
to je vrhunac hrvatskog paradoksa-začećem počinje život MPOom, a bez MPOa počinje nakon 10tjedana.
eh.
Eh da, nekoliko njih je to spomenulo, a ja ću se samo nadovezati..Može se desiti jednom (i to najčešće to famozno treće), ali mi se bormeč nemre onda desiti i peto i osmo i deseto...!
A to je ipak veeeelika razlika.
da dodam, nije hr primjer 10 tjedana "ispravan", on je samo jedan od primjera činjenice da je to kad počinje život rezultat koječijih svjetonazora i razmatranja-da ne postoji točno određen dan D.
nekako ne znam
to je bilo kockanje glasačima:
MPOovaca je manje nego strogih vjernika, stavimo na stranu drugih-checked
pa onda tura broj dva:
prochoice je predmnijevam više nego prolife-stavimo na stranu prvih-checked
vuk sit, koze (il ovce) na broju.
Mene baš briga što će država ili tko već reći o mom zametku.. Kada na UZV u 6.tjednu trudnoće vidim otkucaje srca, to je za mene dijete, moje dijete.. i tada ne postoji niti jedan razlog da ga se riješim..
Doživjela sam da mi je jedna valjda tehničarka u domu zdravlja rekla da mi je fetus već veliki, a ja u 7 mj. trudnoće..![]()
i što ti je krivo rekla?
to je kao da ti kaže za bebu novorođenče, dojenče, ...itd.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 04.01.2011. at 14:24