Stranica 5 od 20 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 973

Tema: tužna statistika- treće dijete

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ono što me neugodno iznenadilo jest šok okoline i to negativan, gotovo od svih, naših roditelja, rodbine, prijatelja... stvarno su bili rijetki oni koji su to primili s veseljem i dali nam podršku, i to oni od kojih to nismo možda niti očekivali.

OVO JE NAJNEUGODNIJE što sam doživljavala tijekom treće trudnoće...svakodnevno...stav okoline prema trećem djetetu bio je najčešće ili da mi se muž nije mogao pomiriti da nema sina ili da nam se "zalomilo".

Ni u kom slučaju nam nije lako, ali uzrok tome je cjelokupna situacija, a ne treće dijete.

Treće dijete nam je dalo još više snage, optimizma i zajedništva da lakše izdržimo ova teška vremena!!!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    [ ti mene uopće nećeš shvatiti...

Zašto bih ja tebe trebala shvatiti? (ili ti mene) Pa diskutiramo, nije da pričamo o točno određenoj situaciji.

Jedino me interesira što je od svega nabrojanog toliki standard? Visoko školovanje? Strani jezik?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lijepo molim moderatoricu da mi objasni zasto su moji postovi zavrsili na kontracepciji, te kakve veze imaju sa kontracepcijom?
    Kakav doprinos raspravi ima ovo komadanje rasprave? Da li je netko nekoga vrijedao? Koji je razlog ovog moderatorskog upada?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    icyoh, pa ne moraju se djeca rađati jedno za drugim. Napraviš razliku po 8-9-10 godina pa to sve ide postepeno, ne trebaju tri as odjednom , ni tri fakulteta nego vrtić, osnovna, fakultet. Pa prvi završi i jedno je manje, u međuvremenu otplaćen 20-godišnji kredit, pa ima novaca za sve. Točno, nema za put u Kinu, ali ima za Maroko npr.

Kad je pamet u glavi sve se može, bez obzira na silna iznenađenja koja nam život nosi. I naravno, backup roditelja. I naravno, onaj muž koji puno zarađuje, nemojmo njega zaboraviti.

o čemu pričamo?
    Kako možeš roditi troje djece i otplatiti kredit na 20god., ali ne u isto vrijeme?
    I kako možeš preživjeti s 2500kn porodijskog + plaćati stambeni kredit + izdvajati za školovanje starije djece? A sve pod pretpostavkom da pričamo o prosječnoj familiji s prosječnim primanjima bez naslijedstva.

I pobogu, zašto je uvijek u priči muž taj koji dobro zarađuje dok žena sjedi doma i hrani djecu svojom ljubavi?
    Ja sam baš namjerno istaknula "jedan od supružnika" jer me ovakva generalizacija nerira.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Standard je tebi jedno meni nešto drugo...Nisam nigdje napisali da je to visoki standard. Kužiš? A i kaj da sam kad sam ostala trudna rekla "idem napraviti AB jer ionako to dijete neću moći upisati na faks, pa bolje da ga ubijem...!"A i ako sada trenutno nemam za to ne znači da neću imati za koju godinu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepo molim moderatoricu da mi objasni zasto su moji postovi zavrsili na kontracepciji, te kakve veze imaju sa kontracepcijom?
    Kakav doprinos raspravi ima ovo komadanje rasprave? Da li je netko nekoga vrijedao? Koji je razlog ovog moderatorskog upada?
    I moji posovi koj nemaju veze s kontracepcijom su završili baš na oj temi...hm.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

A da se kojim slučajem ta situacija dogodi kad si, recimo, 7 mj. trudna i ab više nije opcija? Onda bi se odjednom našlo rješenje za novonastalu situaciju. Jer si primoran tražiti druga rješenja.
    Iako, kao i Beti, mislim da za još jedno dijete baš i ne treba toooliko puno više novaca. Tako da sumnjam da bi me, ako sam bila kreditno sposobna (dakle, imam solidna primanja), takva situacija dovela na prosjački štap (tj. do života u autu, ali i onda bi Bandić uskočio ). Inače, uopće ne kužim tu foru sa kreditom jer osobno nikad ne bih preuzela takvu obavezu na sebe.

I vjerujem u nekoliko stvari.
    Vjerujem u dobrotu drugih ljudi.
    Vjerujem da se čovjek nauči na sve.
    Vjerujem da, ako želiš, nađeš način, ako ne želiš nađeš izgovor.
    Vjerujem da se stvari događaju s razlogom i da je sve baš onako kako treba biti.
    Vjerujem u polupunu čašu
    Vjerujem u život.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A i kaj da sam kad sam ostala trudna rekla "idem napraviti AB jer ionako to dijete neću moći upisati na faks, pa bolje da ga ubijem...!"
    Odakle taj zaključak?

Ajde da razdvojimo par stvari.

Kotištenje "nepouzdanih" metoda kontracepcije meni osobno znači da smo dijete, ako metoda ne upali, spremni imati.
    Daklem ako netko koristi metodu vađenja na vrijeme sa pogreškom od 27% (cubanin link) onda je - barem moja - pretpostavka da je to dijete spreman roditi. Druga pretpostavka (tj ako koristi metodu s 27%tnom šansom pogreške), a ni pod koju cijenu ne želi dijete i planira pobaciti ako zatrudni je da je osoba "nezrela" :diplomata:

Druga stvar - ovo kad kažem da su za djecu potrebna određena fin. sredstva - to je nešto o čemu treba razmišljati prije nego se "dogodi" trudnoća.

Dakle kada kažem da mi je neodgovorno imati dijete bez ikakve fin. stabilnosti to ne znači da mislim da xy osoba treba pobaciti ako nema za kruh nego da o tome trebala razmišljati prije.
    U suprotnom je AB naprosto metoda kontracepcije - a to sam već napisala da mi je :smajlić koji se mršti:

Treća stvar je da mi je bedasto tvrditi da financije ne igraju ama baš nikakvu ulogu u planiranju roditeljstva.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Beti3 i ključić, tako ste to lijepo sročile- i ja želim da vjerujem. Da mogu. Ako hoću. A hoću.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, uopće ne kužim tu foru sa kreditom jer osobno nikad ne bih preuzela takvu obavezu na sebe.
    Gle, koliko god djece rodiš negdje ipak moraju živjeti. U jednoj ili tri sobe. Jer te sobe koštaju.
    A ja nažalost ne znam ni jedan par koji je od svog rada i prosječne hrvatske plaće pa do vremena kad su planirali imati djecu uštedio 60-100000 eura koliko košta nevelik stan na periferiji.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 03.01.2011. at 23:56 Razlog: tipfeler

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle kada kažem da mi je neodgovorno imati dijete bez ikakve fin. stabilnosti
    U trenutku kad sam bila trudna sa L. bili smo financijski čvrsto ukorjenjeni i imali smo super plan. Onda su se počele događati promjene (neki bi rekli, s*anja, a i ja sam tako onda mislila). Trenutno sam ja na minimalcu, a MM je već neko vrijeme nezaposlen. I ode naša financijska stabilnost i planiranje u vjetar. I đabe ti planiraš kad je život, samo život.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Gle, koliko god djece rodiš negdje ipak moraju živjeti. U jednoj ili tri sobe. Jer te sobe koštaju.
    A ja nažalost ne znam ni jedan par koji je od svog rada i prosječne hrvatske plaće pa do vremena kad su planirali imati djecu uštedio 60-100000 eura koliko košta nevelik stan na periferiji.
    A gdje su živjeli prije nego su kupili stan? Zašto je kupnja stana bila neophodna?
    No, ja sam vjerojatno luda jer mi Zg baš i nije neki đir i upravo selimo iz njega.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A gdje su živjeli prije nego su kupili stan? Zašto je kupnja stana bila neophodna?
    No, ja sam vjerojatno luda jer mi Zg baš i nije neki đir i upravo selimo iz njega.
    Ne znam stvarno. Možda da ne žive u sobi u stanu s njegovim ili njezinim roditeljima.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam stvarno. Možda da ne žive u sobi u stanu s njegovim ili njezinim roditeljima.
    Logično Dakle, u isti se onda mogu vratit i ne moraju živjeti u autu Osobno znam jedan par koji s jednim djetetom tako živi. I planiraju imati još djece. A za svo to vrijeme jaaako štede za kupnju svog stana

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Logično Dakle, u isti se onda mogu vratit i ne moraju živjeti u autu Osobno znam jedan par koji s jednim djetetom tako živi. I planiraju imati još djece. A za svo to vrijeme jaaako štede za kupnju svog stana
    Logično. Ako ti isti roditelji nemaju baš nezgodno još jedno dijete čija obitelj živi s njima. Pa da njih svih 10 živi zajedno. Ili je i to ok? Sigurno će se naći i onih kojima je. I tako možemo unedogled.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Onda amen

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Onda amen
    točno tako, dvije smo struje koje gledamo na posve drugačiji način na život.

I to je u redu. Zašto bi svi bili jednaki.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da mi se dogodi treće i četvrto rodila bi. ali..... Imam zdravstvenih problema i trudnoća zbog terapije koje uzimam ne dolazi u obzir.
    Ako prekinem lječenje ne bi bilo dobro za trudnoću , mene i moju djecu.
    I sad što u tom slučaju napravit? Naravno da koristim kontracepciju ali.... Nadam se da nikad se neću naći u toj situaciji.
    Znate što se kaže bolestan čovjek ima samo jednu želju da bude zdrav.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    icyoh, pa ne moraju se djeca rađati jedno za drugim. Napraviš razliku po 8-9-10 godina pa to sve ide postepeno, ne trebaju tri as odjednom , ni tri fakulteta nego vrtić, osnovna, fakultet. Pa prvi završi i jedno je manje, u međuvremenu otplaćen 20-godišnji kredit, pa ima novaca za sve. Točno, nema za put u Kinu, ali ima za Maroko npr.
    Da se prvo malo nadovežem na ovo. Tako je, ne moraju se djeca rađati jedno za drugim, ako planiraš, ali ova tema je o neplaniranom 3. djetetu.
    Moram i ponoviti svoj stav, meni AB nije opcija, bez obzira što se smatram velikim realistom u životu i očito se prizemno zamaram financijama, več sam negdje napisala da se "dogodi" dijete sigurno bih ga rodila, ali bih se (nadam se) uspjela pobrinuti da se ne događaju dalje. (U smislu kontracepcije).

I dalje smatram da su osnovne financije nešto za što se mi roditelji moramo odgovorno pobrinuti kao preduvijet za dijete.
    Govorim o osnovama iz svojih cipela.
    Nemam vilu, imam jednu plaću debelo ispod prosjeka i jednu mrvicu iznad, na koncu to su dvije prosječne.
    Da bi MM uopće mogao raditi trebamo auto na koji ide užasno puno novaca (trenutno je razbijen nakon prometne), poduzeće gdje radim je trenutno pred raspadom, svi držimo fige da 100 radnika ne završi na cesti.
    Napominjem, ja prema tim radnicima imam "veliku" plaću, jer je njihova minimalac, a i oni trebaju živjeti i odgajati djecu.
    Nemam rodbine na moru, i ako želim na more moram debelo platiti.

I dalje se smatram vrlo sretnom, jer uz sve to mislim da živim iznad prosjeka (za našu županiju, koja se ne može mjeriti sa Zgb.).
    I dalje mi je najvažnije od svega da smo zdravi, jer bez toga nema ničega i da se svi dobro slažemo, ali i dalje je 3. na listi prioriteta da imamo od čega živjeti. :čista sponzoruša:

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sorry ključić ali o čemu ti sad briješ??? Inače se slažem s tobom ali po ovom pitanju kao da si s Marsa pala!
    Ja sam sa starcima i burazom živjela u 36 kvadrata! MM je živio s starcima koji žive bogu iza nogu (nikakve perspektive za neki normalan posao, a ja sam već imala posao u Zg) isto u nekih 55 kvadrata.
    Gdje da u tu kombinaciju mi upadnemo?
    Kaj misliš da su nam oni skupljali novac da si kupimo stan?
    Da idemo u podstanare?
    Kaj bi trebali živjeti na cesti?
    Sva sreća da smo bili u mogućnosti dobiti kredit i kupiti stan!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je ovo tolko nevjerojatno pitanje da mi se zdrmala stolica.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uostalom, identično govori i moja sestrična koja je dobila od svekra i svekrve cijeli kat za urediti, a od svojih staraca novce za uređenje istog. E takvima je lako mlatiti praznu slamu i trkeljati gluposti!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Prva rečenica ne stoji. Samo se ističe nešto što neki ne žele priznati - a to je da su za djecu (i prvo i deseto) potrebna određena financijska sredstva. I za mene, između ostalog, odgovorno roditeljstvo podrazumjeva i planiranje financija.
    A da dijete ne treba previše - to je diskutabilno.
    Porodijski (drugih 6mj) je za prosječnu familiju veliki financijski udarac. Zatim, ako dijete nije rođeno 30.8. pa ne upadne iste sekunde u vrtić, čuvalica je slijedeći veliki financijski udarac.
    Pa one "sitnice"....školovanje (pretpostavka je da ćemo našoj djeci plaćati fakultet), knjige, strani jezik, aktivnosti, maturalac....
    Zatim veći auto u koji stanu 3AS, veći stan....
    Mislim, sve ovo košta.
    faks za jedno dijete (posebno ako nisi iz Zgb) je 2000mj mjesečno _ lupila sam. A razlika između 2000kn mjesečno (faks za 1 dijete) i 6000kn mjesečno (3 djece) je, barem meni, dosta velika.

Dakle vraćamo se na početak....a to je da je tvrdnja da se živi od ljubavi isprazna.
    I da....pod pretpostavkom da jedan roditelj koristi 3god. porodijskog za 3.dijete (ili po godinu dana za svako, svejedno) ne vidim kako prosječna famiija preživljava samo od jednog dohotka (ako jedan od supružnica ne zarađuje izuzetno puno, ako nisu dobili na bingu ili ako nemaju bogate roditelje).
    Ako na primjer živiš na selu klinci moraju putovati negdje u srednju školu, znači u startu imaš izdatak za mjesečnu kartu. Ili još gore živiš u "gradu" koji ima nekoliko srednjih škola i a dijete bi silom bilo nešto što nema u tvom gradu, mislim mjesečna karta od mog grada do OS je 1000,00kn. Znam svašta se može dogodit, sve je nepredvidivo ali ja si nekako gledam po našim strukama i mogućim prihodima mogu si priuštit troje(svakako želim još jedno), odnosno za troje djece mogu osigurat minimum koji im želim dati i ne želim se dovesti u situaciju da za četvrto nemam za školarinu ili još gore za mjesečnu kartu.
    A kad smo kod raznoraznih krivnji znam jednu obitelj koja nije mogla jedno djete poslat u Os u školu jel je starije studiralo, starije nije završilo fax a ovo mlađe je završilo srednju zanatsku koju ne može smislit. Grižnja savjesti koju ima ovo starije je ogromna. To si nekako u životu n želim priuštiti, ni sebi ni djeci.
    Znači ne govori se tu samo o skupim visokim školama ili nekim markicama, silnim putovanjima i sl. Mislim da govorim o nekom minimumu koja već za troje prosječna hrvatska obitelj teže može ostvariti.
    Enivej ova tema je abortus a ja pišem o minimumima.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sorry ključić ali o čemu ti sad briješ??? Inače se slažem s tobom ali po ovom pitanju kao da si s Marsa pala!
    Ja sam sa starcima i burazom živjela u 36 kvadrata! MM je živio s starcima koji žive bogu iza nogu (nikakve perspektive za neki normalan posao, a ja sam već imala posao u Zg) isto u nekih 55 kvadrata.
    Gdje da u tu kombinaciju mi upadnemo?
    Kaj misliš da su nam oni skupljali novac da si kupimo stan?
    Da idemo u podstanare?
    Kaj bi trebali živjeti na cesti?
    Sva sreća da smo bili u mogućnosti dobiti kredit i kupiti stan!
    A gdje se sad izgubio postulat, gdje ima za jedno, ima za dvoje, troje,... ?
    Posljednje uređivanje od Anemona : 04.01.2011. at 09:09

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma može se živjeti u 36m2 ali ja to ne želim.Mogu imati i 1l mlijeka po djetetu,ali mogu i 2l i kruh i pekmez.Radije bih ovo drugo.Dijete košta imao robice ili nemao,ja sam imala i opremu i dobila odjeće za drugo,opet me saki dan nešto košta.O primanjima od 2660kn drugih 6mj ne treba se ništa govoriti i koliko zapravo jedva čekam(zbog toga) povratak na posao.U nekim mojim prijašnjim razmišljanjima htjela sam 2 a možda ako bude sreće troje.Kakve su moje trudnoće više ne želim djece,ne znam kako bih to ponovo(psihički) preživjela,možda jednom kad mali porastu.Imam više prijatelja sa 3djece,svima se zaletilo treće,i svi su sretni i ništa im ne fali.Moram napomenuti da svi oni imaju dovoljno novaca i prostora za tu djecu.S druge strane znam 2 para sa hrpom djece(jedni 11,drugi 6) koji žive na teret zajednice i crkve-to mi je eto vrlo neodgovorno,raditi djecu,rađati u neimaštini i dozvoljavati svejsno obitelji oskudicu.Da ne kažem ovih 6 da je žena zadnje dala u dom jer joj ih je sad previše,prvih 2 je u popravnom domu.
    I normalno da možemo sami kad porastemo ali lijepo je i kad ti roditelji imaju nešto za dati,sa nečim pomoći.Nadam se da ću ja svojima moći.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    A gdje se sad izgubio postulat, gdje ima za jedno, ima za dvoje, troje,... ?
    A o čemu ti sad...?
    Da prostiš sad ga stvarno..da ne velim kaj!
    To je situacija gdje ne bi živjela s niti jednim, a kamoli troje.
    Aje ako ti misliš da je to super, uzmi svoje jedno dijete i idi živi sa svojim starcima u garsonjeru od 36 kvadrata!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Gle...NEMREŠ živjeti u garsonjeri od 36 kvadrata! Ne govorimo o jednoj mladoj obitelji s djecom, nego o dedi, baki, mami tati i troje djece! Jer fizički u taj stan nemreš staviti toliko kreveta i toliko robe!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da nam se dogodi, ne daj Bože, bilo kakva katastrofa u vidu prirodnih nepogoda
    pa nas poplave poplave, strese nas potres, kakav uragan, stan nam se pretvori u zgarište zbog neispravnih lampica od bora i sto čudesa...
    pa na kredite koje imamo trebamo dići još neki da saniramo štetu
    ili malo prizemnije, ako je ovo nevjerojatno - ostanemo bez posla, krediti i dalje dolaze na naplatu, vratimo se u djevojačke sobe s kompletnom obitelji
    postojeći stan iznajmimo, unajmimo neki manji, borimo se, uglavnom
    sve su to scenariji koji su nekima stvarnost
    ali! ovdje bi mnogi propali zbog drugih 6 mjeseci porodnog dopusta
    zanimljivo kako bi se u svim situacijama zauzeli za sebe i svoje, pa kako god! borili bi se da ne potonemo.
    ali kada je "viška" trudnoća u pitanju (evo, ja ne mislim na 6. nego baš na ovu 3. zbog koje je otvorena tema) - onda ta potreba da se čovjek izbori iščezava.
    ne znam zašto je to tako.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljivo kako bi se u svim situacijama zauzeli za sebe i svoje, pa kako god! borili bi se da ne potonemo.
    ali kada je "viška" trudnoća u pitanju (evo, ja ne mislim na 6. nego baš na ovu 3. zbog koje je otvorena tema) - onda ta potreba da se čovjek izbori iščezava.
    Ne znam da bi baš propali, ali se debelo unazadili i zadužili, to da.
    A borba, vjerojatno bi svatko vodio bitke, ali ne iste.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

da nam se dogodi, ne daj Bože, bilo kakva katastrofa u vidu prirodnih nepogoda
    pa nas poplave poplave, strese nas potres, kakav uragan, stan nam se pretvori u zgarište zbog neispravnih lampica od bora i sto čudesa...
    pa na kredite koje imamo trebamo dići još neki da saniramo štetu
    ili malo prizemnije, ako je ovo nevjerojatno - ostanemo bez posla, krediti i dalje dolaze na naplatu, vratimo se u djevojačke sobe s kompletnom obitelji
    postojeći stan iznajmimo, unajmimo neki manji, borimo se, uglavnom
    sve su to scenariji koji su nekima stvarnost

Kada pričamo o situaciji da treće (neplanirano) dijete znači gubitak stana, izbacivanje na cestu, povratak u roditeljsku garsonijeru sa dvoje starije djece (dakle 4 odrasla + 3 djece u jednoj sobi), totalnu nelikvidnost, situaciju u kojoj djeci ne možeš kupiti pošten obrok i sl. onda ja osobno ne bih išla na treće. Jer bi tako svjesno ugrozila kvalitetu života starije dvoje djece.
    Sigurna sam da će mnogi sada napisati da bi djeca svejedno bila sretna u 30 kvadrata sa 7 ljudi čak i da su gladna, no ja osobno ne vjerujem u to.
    No tu se vraćamo na početak - a to je da u ovakvim stvarima treba razmišljeti prije nekorištenja zaštite / korištenja nepouzdane metode. I tu se također vraćamo na činjenicu da djeca ne žive od ljubavi i da "lako ćemo" može eventualno reći osoba s osiguranim stambenim pitanjem, iznadprosječnim primanjima ili dobitnik na lotu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

No tu se vraćamo na početak - a to je da u ovakvim stvarima treba razmišljeti prije nekorištenja zaštite / korištenja nepouzdane metode. .
    Ali je tema zapravo što kada je u takvim prilikama dijete već začeto?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa to i kažem, cubana
    život nas unazadi taj čas bez obzira o čemu se radilo, ali nekako se uzdamo u sebe i kad dobijemo takav udarac da bi najradije ostali ležati
    što ćeš, moraš
    kada nam nametnu bitke očito lakše prihvaćamo jer takav je prst sudbine.
    samo sam se glasno zapitala zašto sve bitke ne borimo na isti način.

inače, ne mislim da se neželjene trudnoće mogu događati i događati u životu, pa tako možeš naroditi desetero po principu gdje ima za toliko ima za još jednoga
    neželjena trudnoća se može dogoditi samo jednom i više ne.
    pa prešao ti tada s jednog na dvoje, s dvoje na troje ili nastavi niz...
    moje osobno mišljenje je da to nije financijska katastrofa, kako se ovdje želi prikazati.
    a da ima obitelji kojima je iz raznoraznih razloga financijski teško, naravno da ima.
    oni koji bi bili gladni s dvoje i zbog 2. izgubili krov nad glavom, ti su bili u financijskoj gabuli i s jednim, a to nije predmet rasprave.
    mislim to, koliko se tko od nas zadužio i zbog čega.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

što ćeš, moraš
    kada nam nametnu bitke očito lakše prihvaćamo jer takav je prst sudbine.
    samo sam se glasno zapitala zašto sve bitke ne borimo na isti način.
    Zato što nismo istih svjetonadzora, zato što nam se pogledi na pro life-pro choice odnos razlikuju, zato što su nam prioriteti drugačiji...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

inače, ne mislim da se neželjene trudnoće mogu događati i događati u životu, pa tako možeš naroditi desetero po principu gdje ima za toliko ima za još jednoga
    neželjena trudnoća se može dogoditi samo jednom i više ne.
    pa prešao ti tada s jednog na dvoje, s dvoje na troje ili nastavi niz...
    moje osobno mišljenje je da to nije financijska katastrofa, kako se ovdje želi prikazati.
    Stekla sam dojam da ovdje filozofiramo, a ne pričamo o konkretnom slučaju.
    Dakle ako krenemo od pretpostavke da se trudnoće mogu desiti onda se može desiti i jedna i dvije...i šest... Osim pod pretpostavkom da par nakon xy puta odluči reći dosta i primjeniti trajnu metodu kontracepcije.
    Dakle ako pretpostavljamo da par neće reći dosta onda teorija da se samo treće dijete može zalomiti ne odgovara činjenicama. Jer se može zalomiti isto tako i četvrto i peto (i drugo).

Ne znam jesam li negdje napisala - za obitelj sa osiguranim stamb. pitanjem (ili djelom osiguranim) i kako tako stabilnim prihodima treće dijete nije kap koja će preliti financije preko ruba (realno gledajući). Mislim, realno gledajući, ni četvrto dijete nije ta kap.
    Da pojasnim "kap" - mislim da prosječan par neće zato završiti spavajući u autu i jedući suhi kruh.

No ja ne govorim o tome nego naprosto o činjenici da svako dijete košta (znam da ovo zvuči grozno, no valjda se kuži što mislim) i da djeca ne žive od zraka. I konkretno ja sam komentirala izjave "lako ćemo". Jer to naproto ne stoji.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 04.01.2011. at 10:28

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

život nas unazadi taj čas bez obzira o čemu se radilo, ali nekako se uzdamo u sebe i kad dobijemo takav udarac da bi najradije ostali ležati
    što ćeš, moraš
    jest.
    samo, ako je to borba zbog izgubljenog posla, ili bolesti... to ima svoj početak, krizu... kraj. sretan ako smo bili u takvim okolnostima da smo se uspjeli izboriti.

ali, dijete nije "krizna situacija", ono je konstanta.
    borba je potrebna i na početku kako bismo se oporavili od šoka (ako je trudnoća neplanirana), ali i dalje. i to sve veća i jača.

jer nije dijete "fildžan viška".
    pa to svi znamo.

i moji stric i strina su i kućici sa jednom sobom i kuhinjom odgojili - osmero. bez kupaonice i wc-a.
    danas svi visokoobrazovani i predivni ljudi.
    svatko bi im pozavidio na optimizmu i sreći.

može se, uvijek se može.
    nekako.

ali, nismo svi za "nekako"
    meni bi treće bilo više - "nikako".
    u ovim godinama i pod ovim uvjetima.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne želim ni da se mene shvati krivo, ne mislim ni ja da ćemo lako. tako je kako je, nikome nije lako.
    još sam pod dojmom buktinje od stana koji je u par minuta izgorio zbog neispravnih lampica s bora.
    prestravila me sama pomisao što bih da mi se nešto slično desi, a u kreditima sam i sada do yaya.
    ah, što bih?
    ispočetka, kako znam i umijem. ne očekujem da mi netko uskače i pomaže, ali vjerujem da bi mi moji, koji nemaju puno, pomogli bar smještajem.
    možda i prijatelji, šta ja znam...
    povukla sam, čitajući ovu temu, paralelu s 3. djetetom. pa nije vrag da bi me koštalo više? - to kada pričamo o financijama.
    zašto bih, u situaciji požara prihvatila maminu sobu i svekrvinu deku, a u situaciji 3. trudnoće (ako mi je baš tako teško) neću ni od koga ništa? zato što mogu prekinuti trudnoću? valjda je tako.

icyoh, mišljenja sam da se neželjena trudnoća svakome može dogoditi jednom. jednako kao što jednom možeš golu guzicu opeći na radijator.
    fakat to mislim.
    moje je osobno mišljenje da ako s jednim imaš krov nad glavom, nećeš ga izgubiti zbog drugog. ako je baš tako čupavo, izgubit ćeš ga svakako. to se tiče te jedne trudnoće koja nam se dogodila.
    a dalje... pa što reći? pripazi malo, brate mili.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

magriz mogu ti samo ponoviti da to što sam rekla ne možeš razumjeti jer nemaš troje, znači, ti u mojoj situaciji nisi bila, a ja u tvojoj jesam (vezano uz broj djece)

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Što se tiče financija, naravno da su vrlo bitne ali strašno me frustrira ta potreba za komocijom i sebičnost radi koje ljudi imaju jedno dijete.
    Pobogu,koliko je ljudi koji uopće ne mogu imati djecu!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

apri, slažem se ja s tobom.
    ni ja ne planiram 3. ako ćemo govoriti o nekim planovima.
    ali meni se stvari mijenjaju u trenutku kada je 3. na putu, tada više nema govora o prijašnjim planovima, ako dijete nije bilo planirano.
    dijete je tu, a na nama je da učinimo ono što smatramo da možemo, moramo.
    govorim samo o tome kako nam neke nametnute neprilike silom natovaraju još zaduživanja, ovisnosti o drugima, iz petnih žila čupamo snagu i živce koje mislimo da nemamo.
    i to dugoročno, jednako dugo koliko i prosječno dijete ostaje u roditeljskom domu.
    druga stvar su naši planovi. treća kada nam se planovi izjalove. tako je to u svemu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto bih, u situaciji požara prihvatila maminu sobu i svekrvinu deku, a u situaciji 3. trudnoće (ako mi je baš tako teško) neću ni od koga ništa? zato što mogu prekinuti trudnoću? valjda je tako.
    što se mene tiče, nažalost je tako.
    je li to stvar svijesti o držanju konaca u rukama u odnosu na ono na što nisam mogla utjecati...

da, možeš ugasiti lampice prije spavanja kao što možeš kombinirati spiralu, pilulu, kondom i CI... ali nekako ću se i sama nad sobom prije sažaliti u slučaju požara.
    jer da mi se desi treće dijete ne bih željela sažaljenje i pomoć.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ja bih rekla da se previše filozofira.
    Sve ste pretresle, metode kontracepcije, kredite, razloge za abortus - opravdane, neopravdane, teoriju "gdje ima za jednog ima i za...", teoriju o trendu dvoje djece, o trendu troje djece, o više od troje...

Meni je jedino u početnom postu zaista začuđujuća statistika - pobačaj trećeg djeteta, meni znači pobačaj nakon što su ljudi već iskusili roditeljstvo i znaju što znači jedna mala osoba koja vam liči, koja vas voli, kojoj ste sve na svijetu. S te strane gledam na abortus dosta različito nego kad nisam imala djece. Ima raznih situacija (ostao mi je u sjećanju post zvjerke) ali statistika govori o prosjeku.

Ali toliko o tome, što bih više na tu temu polemizirala.
    Ono što me također jako čudi je potreba da se zadire u taj intimni dio drugih ljudi. Dakle dok nemaš djece svi te pitaju pa kako nemaš. Kad imaš jedno pitaju kad će drugo. Kad imaš dvoje pitaju hoćeš li na treće da imaš i sina Ili ajde, malo stanu s pitanjima. Kad imaš treće pitaju te šta ćete se sad množiti ko zečevi. Ako nekom kažeš da razmišljaš o usvajanju, tu tek svašta čuješ.
    Pa te rasprave tko bi mogao a neće, tko misli da ne može a zapravo bi mogao, tko bi htio a ne može, može li se ako imaš kredit, što si dizao kredit ako sada ništa ne možeš...

Zašto??? Stvarno mislite da se ovdje može doći do konačnog zaključka?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Moram se još osvrnuti na situaciju življenja s roditeljima; zaista je iz našeg iskustva velika prednost jer ne moram kuhati, djecu mi ima tko pričuvati i odvesti u vrtić, a uostalom za te roditelje ću se ipak morati brinuti jednog dana pa će mi biti lakše kada su mi blizu.
    Bilo je i govora o obrazovanju, zbog svega navedenoga nisam neuka već imam VSS iako smatram da to zaista ne govori o tome koliko je čovjek obrazovan, inteligentan, pametan...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tomika prvotno napisa Vidi poruku
    Moram se još osvrnuti na situaciju življenja s roditeljima; zaista je iz našeg iskustva velika prednost jer ne moram kuhati, djecu mi ima tko pričuvati i odvesti u vrtić, a uostalom za te roditelje ću se ipak morati brinuti jednog dana pa će mi biti lakše kada su mi blizu.
    Pa baš si si lijepo organizirala život.
    Moja mama nikada ne bi pristala da nam bude "na usluzi". Ona je zavrijedila svoj život.
    Kao i mi svoj.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Na kraju se slažem s pomikaki jer svi smo različiti što je sasvim normalno!

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

nikako nebih htjela trece dijete ali kad bi mi se vec dogodilo nebi imala srca pobacit ga pa koliko me god to unazadilo financijski stambeno ili neman pojma odrekla bi se svoga gusta, nasla jos jedan posao, ucinila sve da niko ne patii da svima bude dobro pobacila niposto ...samo zamislit malu bebicu ili da bi moglo bit to malo bice neko od moje djece zamisli da sam nekog od njih pobacila slomila bi se ..... ma uglavnom za svoje dite rodeno i nerodeno ucinila bi sve pa makar ja na podu spavala i jela kruh i vodu
    veliki sam protivnik pobacaja ,,,,i mislim da bi rodendan trebali slavit od datuma zaceca jer smo vec onda ziva bica

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ali toliko o tome, što bih više na tu temu polemizirala.
    Onda je sve moglo stati na onome medinom postu u kojem kaže da je jedno dijete zadovoljilo našu potrebu za roditeljstvom, a drugo dijete osiguralo brata/sestru prvome djetetu.

I to je to.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tomika prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče financija, naravno da su vrlo bitne ali strašno me frustrira ta potreba za komocijom i sebičnost radi koje ljudi imaju jedno dijete.
    Pobogu,koliko je ljudi koji uopće ne mogu imati djecu!
    Evo na primjer ovaj post. Bih li se smijala ili plakala. Što bi sad magriz trebala zbog svih ljudi koji ne mogu imati djecu roditi sebi 3 komada? Ako ona, ili bilo tko drugi ne želi, bilo zbog financija, bilo zbog komocije, po meni, bolje je i da ne rađa.
    Ovo je već zanimljivo pitanje.
    Kad se zamislim u takvoj situaciji, da mi se dogodi požar morala bih živjeti s roditeljima (mojim i mm-ovim) i oni bi nam pomogli, možda ne bi svi bili najsretniji ali bi se smatralo da se radi o nesretnom slučaju.
    S druge strane, ako rodiš dijete više i zbog toga moraš odseliti k roditeljima to bi se smatralo neodgovornošću, i roditelji i okolina bi imali puno više nezgodnih komentara, koje netko može probaviti a netko radije ne bi. Što god dalje iz toga mogli zaključiti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Onda je sve moglo stati na onome medinom postu u kojem kaže da je jedno dijete zadovoljilo našu potrebu za roditeljstvom, a drugo dijete osiguralo brata/sestru prvome djetetu.

I to je to.
    Baš suprotno, tema je toliko nepregledna da sve mogučnosti i sve opcije nikad ne možemo prebrojati.
    A toliko zanimljiva da je već sto puta prežvakana.
    I u rl sam sve to već više puta čula.

Moj je jedini zaključak da se često ide predaleko u tim komentarima vezanima uz djecu općenito.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa je, apri, to su te neke naše, općenito gledajući, razlike.
    ja radije biram da me sažaljevaju trudnu nego, uvjetno rečeno na zgarištu.
    a zapravo, znam da me trudnu nitko ne bi sažaljevao. valjda zato jer ne bih ni ja sebe samu.
    ma bih, jedno vrlo kratko vrijeme, sažaljevala sam se i 1. i 2. puta
    ali nakon toga... čista sreća makar bez ljetovanja i s jednim tečajem manje.
    no, to ja pričam samo sa svog stajališta, nije općenito primjenjivo - slažem se.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pomikaki, pa to ti i kažem.

ne možeš tu pronaći ni zaplet ni kraj.
    Posljednje uređivanje od apricot : 04.01.2011. at 11:17 Razlog: uletila AM, pa sam ubacila pomikaki

Stranica 5 od 20 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •