ifigenija, to JEST njezino dijete, ako je prihvaćeno, željeno i voljeno. Zašto bi me lupila, kad je moguće da spada u 30% onih koji će odlučiti-za ab?
e pa vidiš. da li je univerzalno nemoralno ubijati zametke spiralom i svi koji to čine relativiziraju vrijednosti i gone društvo u propast? ubijaju mozarte?
ja osobno ne vidim ništa, ali ama baš ništa nemoralno u tome.
da li kad se pomaknemo par tjedana onda to postaje nemoralno?
ili, kad postaje nemoralno?
ronin, na tragu si moje bake koju sam spomenula prije par stranadakle ona nije vjerovala u nikakvo planiranje trudnoća niti suzdržavanja, jer je duboko vjerovala da je glavni posao žene u braku - reprodukcija, rađanje. ulazila je u sve te trudnoće usprkos svojim i bebinim zdravstvenim problemima - pa šta Bog da.
da li je to neodgovorno ? ili pak plemenito jer je time iznijela sedam života na ovaj svijet ?
Zato što ljudi nisu zečevi i ne žive samo o samoniklom bilju. Nego i od odgoju i ljubavi. Ako neka obitelj buja od ljubavi, rada, vrlina, predanosti, požrtvovnosti, ako otac i majka pucaju od zdravlja zašto ne nek ih je 12, ali to nitko osim njih ne može procijeniti, svatko mora živjeti svoj poziv i sakrament braka na način koji je njegov osoban, a da pri tome ne krši osnovne zakone i ne čini drugome štetu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 07.01.2011. at 15:13
mene pitaš?
ja osobno mislim potpuno jednako i o onima koji imaju jedno i o onima koji imaju desetoro djece.
različiti smo,različita su naša poimanja što i koliko mislimo da pojedinom djetetu moramo pružiti.
no svakako ne bih mogla posvetiti dovoljno onog MINIMUMA pažnje za koji mislim da moja djece od mene zaslužuju imati,kao i MINIMUMA materijalnih potreba da ne budu zakinuti u usporedbi s nekakvim prosjekom,kad bih imala osmero djece.na to sam mislila kad sam napisala tu prispodobu.to je opet moje osobno mišljenje,jer moj minimum možda je nekome maksimum i obrnuto
Jos jednom pikula, ako me citiras, citiraj me ispravno. Ja ne relativiziram rat I obranu.
kako se ono veli? usta moja hvalite me, kad me nitko neće
mašimo svojom grešnošću i velikom željom da budemo jači i ponizniji i bolji, samo da nas netko drugi potapša i kaže kako smo veliki i ponizni![]()
ina, svjesna sam toga. ono što hoću point-irati da svi mi, bili pro-life ili pro-choice, ulazimo u majčinstvo s kalkulacijom i planom - koliko god to ružno zvučalo.
al u stvari sad malo razmišljam o temi i o zdenkinom postu i u stvari, stav koji mi je recimo čudan i koji fakat relativizira jest stav sveprisutan u pro-choice ekipi.
a taj je, ja jesam za ab, ali ga ja nikad ne bih napravila. i tu dolazi do izražaja ono što je ronin pisala. ja nikad ne bih ubila čovjeka, ali mi ne smeta ako ga pero ubije. a ja također u takvom svijetu ne bih voljela živjeti.
niti je takav svijet danas, radi činjenice da je dozvoljen abortus i spirala i mpo.
Seni, i ja razmišljam o tvojim argumentima. Ne bih niti napisala ovaj post da nije bilo tvog za kojeg mislim da je otvorio jedan novi smjer diskusije kojeg smatram važnim.
Proizlazi li iz univerzalnih vrijednosti univerzalni moral? Mislim da nužno da - ne u smislu da ćemo svi biti sveci, idealni ljudi koji će ga se nepogrešivo držati nego u smislu da znamo razliku, da znamo što je dobro, a što je zlo. Pa to je ono što većina nas ipak pokušava naučiti svoju djecu, bez obzira na svjetonazorske razlike. Inače, što smo?
Ovo drugo što kažeš, istina je - sigurno je da je nekadašnja struktura društva olakšavala poziciju pojedincu, a da je on sada na brisanom prostoru i da je teže pohvatati konce.
U osnovi svega dakle jesam ja - ako želim - dijete je. Ako ne želim - nije.
Kao da naše vjerovanje o stvarima ima mogućnost utjecati na njih na tako jednoznačan način.
Ako se već razmatra ab, onda je u redu biti svjestan moralne težine stvari. Ćiribiribaba - ne želim dijete, dakle ab je nešto banalno. Nije.
Apsolutno se slažem, Ab je teška stvar i u mom idelanom svijetu ne bi ga bilo. Da, reproduktivno pravo je u rukama žene. Naravnoda postoji sto situacija di nam reprodukcija izmiče, od neplodnosti pa nadalje, i "upravljanje brojem željene djece" ostaje samo... ono, želja tj. san.
sto su pravila ljubavi i ljudskosti? sto je pravi, ljudski sretan zivot?
sto je nepravi zivot?
???? koji je to odnos prema drugoj djeci? interesantno je to tvoje okruzenje. zena i zena koje su ti plakale na ramenu.
sto je zakon prirode? koje prirode, koji zakon?
tko smo to mi i sto smo to preozbiljno shvatile? shvatile ili shvatili?
drustvo koje razorno djeluje...u kom smislu?
to sto drustvo razorno djeluje u nekom nejasnom smislu dokazuje da nismo otok???
i onda nas potkupljuje i indoktrinira, te postajemo kokosi.
oprosti, ne razumijem.
da je jos ziv sigurno bi se radovao, sto mislis da je ipak donekle u pravu, mada ti je osobno stran.
da, da to nase drustvo sigurno misli, pa ifigenija nije imala niti jedan dan porodiljnog, niti placeno zdravstveno osiguranje, niti besplatno skolovanje, a djeca ce joj samo da jos malo narastu recimo raditi u kamenolomu kao npr. u indiji, a mogla bi i zavrsiti u djecjoj vojsci ili na ulici, kao u mnogim zemljama svijeta.
da li je ovo deseterac? moze neko utjesiti ifigeniju?
upravo procitah u novinama da nam groznomorno drustvo zabranjuje hrvatski jezik, a prica se da vise nece biti ni sarme. a zeko i potocic ce se skriveno downloadati s interneta.
tu necu nista reci. autocenzura.
da li je ovo P. Coehlo?
tko smo to mi? u sto mi ne vjerujemo? tko ostavi kakvo nasljede?
obzirom kojom brzinom ljudska populacija raste, u prijevodu sve je veci broj djece, globalno gledajuci covjek bi ocekivao, da prema ifigeninijoj teoriji, je svijet postao nemjerljivo bolji. doduse u gornjem djelu posta, a i inace tvrdi da je svijet postao puno gori? hmmm.
a i ne znam zasto taj princip "rastezanja obitelji" nije djelovao u proslosti, a ne djeluje ni sada u zemljama treceg svijeta.
ili ja to preprizemno razumijem te poetske konstrukcije.?
????? naravno da ifigenija zna sto mi svi zelimo.
i kao kraj malo slaga na tortu i kica u tekstu. i srece kao univerzalnog dodatka ovakvim pamfletima. nema veze sto nema veze s temom. tema je ionako prekomplicirna, ali na nivou self-help izricaja sve je moguce.
Seni, možeš secirati do sutra, i ismijavati u kontekstu i van konteksta, a sve to da bi dokazala da se ne zna ništa, i da sve ovisi o tome tko je kakav i koga što, tobože, čini sretnim. Što si time dobila? Zabavila sebe i istomišljenice? Pa dobro, i to je nešto.
Ja sam pisala iz vlastite perspektive, kako gledam na to, i dalje moram reći da mi se ježi svaka dlaka na glavi pri pomisli da netko iz građanskih krugova odlučuje ići na abortus iz komocije, ili kako god da se to zove danas. Žao mi je. Eto.
seni
jedino što, nemoj sarme u naša jela, osim ako ih nećemo jest uz šeherezadu![]()
I št o sad ako uspijete dokazati da je ifigenija koza to će osloboditi žene višetoljetnog ropstva?
Kaj je ovo, linč uz popodnevnu kavicu?
Nisam pročitala temu do kraja, ali na ovo moram reagovati.
Ti bi radi "dobra rađanja" prisilila silovanu ženu da samu sebe gleda kako se fizički mijenja tokom devet mjeseci. Da svaki dan u ogledalu gleda rezultat okrutnog čina, i tako se na njega podsjeća i ponovo ga preživljava. Da u bolu i muči rodi dio sebe koji je svojim postojanjem, čitavog života, podsjeća na nešto strašno.
Okrutna, užasno okrutna ženo, u jako skupim, udobnim cipelicama...
Gle, kako je apri vec napisala, ne hodamo svi u istim cipelama. Biti doma sa 2 ili 3 djece, i ne brinuti se o lovi, dok muz radi, nije velika razlika. Ali ako radis, trebas placu da platis kredit, a dolaskom treceg djeteta padas na mizernu naknadu (drugih 6mj je sramotnih 2600kn) i povecavaju ti se troskovi, onda je to drugi par cipela. Ifi nam stalno filozofira sa svoje prespektive, uz popodnevnu kavicu, koju popije doma, nakon rucka kojeg je pojela doma. Ja svoju popodnevnu kavicu mogu popiti samo u autu, na putu s posla. Jer dok dodjem doma, vec je i vrijeme za veceru.
Ma kako vas nije sram, kako možete tako vrijeđati ženu koja vas osobno niti jednom nije prozvala koju ne poznajete nikako osim preko postova. ŠTo vi znate o otme što ona ruča, ima li za kavu i cipele uopće, kakvo vi znate koliko je kome odricanje od profesije teško, koliko financijski. Ma uopće od kud vam pravo da na općenite postove odgovarate osobnim napadima? Jeste li čuli ono da se o ukusima na raspravlja? Ako vam se ne sviđa stil pa zaobiđite ga. Meni se sve više čini da ipak pobjeđuju oni koji se usuđuju niže spustiti.
Posljednje uređivanje od pikula : 07.01.2011. at 18:56
Ifi je jako puno pisala o sebi, o tome kako provodi dane, zašto može biti doma s djecom...I njeni postovi nisu općeniti, dapače, vro su osobni.
Ako pišem općenito, nije dobro, jer je to onda filozofiranje...ako pišem osobno, opet nije dobro, jer je napad na osobu...
Ko bi svima udovoljio, taj se još nije rodio...
Cemu sluze svi postovi na netu, zapravo, ako nije lijepo komentirati ih? O cemu da pisemo? Ako XY napise nesto, kako pisati dalje o tome, a nimalo se na tu osobu ne referirati? Pa svako ovdje (ili bilo gdje drugdje) sam odredjuje sto ce i koliko ce o sebi (a i o drugima) napisati. I ako to javno objavi, ta ista objava svima je na raspolaganju. Sigurno ce biti onih sto dijele hagice i pruzaju podrsku, ali u isto vrijeme biti ce i onih koji razmisljaju i zive potpuno suprotno.
Osobno, imam problem s pokusajima indoktrinacije. Postujem vjernike, sve redom. Zapravo me uopce ne zanima tko u sto vjeruje. Ali ne dopustam ih da mi namecu kako bih ja trebala zivjeti, a jos manje da me gledaju s visoka jer ne vjerujem ni u kakav strasan sud.
sve stoji, ali svako komentiranje iam svoje granice. Otvoreno osobno vrijeđanje je to i ništa drugo , bez obzira koliko ti netko dao materijala svojevoljno ili ne.
Ifi je napisala da je za nju dijete, dijete i ništa više, bez obzira na način začeća i bilo nas je još ovdje koji smo se s tim složili, cvijeta i ne znam tko još. Nitko od tih ljudi nije pisao o nikakvom prisiljavanju ikoga na išta. uostalom mislim da su ta silovanja uvijek nešto što pročojseri izvlače u temu prigodno makar i nemalo veze s ničim
Posljednje uređivanje od pikula : 07.01.2011. at 19:32
Što se tiče indokritnacije, meni je indoktrinacija kad mene ili moje dijete netko želi educirati o kontracepciji, a tebi kad netko priča o o tome kako se osjeća pri pomisli na pobačaj. Dakle osjećaji su obostrani- U svakom slučaju nitko neće cijepiti tvoje dijete biblijom uosmom razredu, a moje bi mogli pokušati cijepiti protvi spolnoprenosivih bolesti.
wow
Ali ja tebi ne govorim da ces klecati na kukuruzu ako pobacis ili ako koristis kontracepciju. I sigurna sam da ti to necu reci. Niti cu napisati da zivis u nekakvom preodvratnom drustvu gdje se to dozvoljava. Niti da su ti djeca robovi, niti da smo mi svi robovi i sve ove nekakve stvari o kojima se ovdje pise, a usput smatra pravom i jednakom istinom.
Jer, da stvarno budem iskrena, meni je svejedno sto ces ti (tko god ti bio) sa svojim nerodjenim djetetom. Drago mi je jedino sto ce se taj cin odluke dogadjati u svijetu o kojem, vidi vraga, uopce postoji nekakav izbor. Legalan, k tome. Pa sto god da ti odlucis, sretno ti bilo. Mozda cu podrzati, a mozda i necu.
I zelim da se jednako tako tretira mene.
Iako meni zivot ne pocinje seksom. Iako mene ne ceka strasan sud. Iako ja nisam ti.
da, ali što god da ti meni kažeš ništa neće biti izgovor da je tebe osobno vrijeđam, meni cilj ne opravdava sredstva i kad sam to učinila (ne tebe,nekog), pogrješila sam, ispričala se i pokušala ispraviti štetu, sigurno mi je koji put i promaklo i zbog toga mi je žao.
btw meni nitko nikad niej rekao ništa takvog u vezi s kukuruzom nit sam primjetila da je itko ovdje ikome prijetio konačnim sudom ili ikakvim kaznama. Svi smo naglašavali razlku između grijeha i grešnika i razumjevanje za tuđe teškoće i to da nikome ne možemo i ne želimo suditi. To što nekog peče ko vatra to što je nekome beskrajno tužno i nepravedno ubiti nerođeno dijete to je njgova stvar i ne može zbog toga vrijeđati. A koliko će netko slikovito opisivati svoje osjećaje i uvjerenja to stvarno nije kažnjivo.
odgovarala sam kaae
cvijeto sori, ako sam te krivo ugurala. ja sam shvaila da ti nisi protiv pobačaja, ali da ti način začeća ne igra razliku, ako sam krivo shvatila sori.
ali ovaj deseterac (sori ifigenija, ali moraš priznat da je dobra usporedbaPosljedica toga je da ćemo gladovati u mirovini, izumrijet će nam narod, djeca koju imamo će bit u nekom ko rezervatu, ko neki aboridžini, tugovat će za svojim jezikom i kulturom, ono mladih bit će ko neko roblje većih naroda, ako nam se nasele inovjerci naše nasljeđe kulture može nestati pod tamnim velovima kao što je to već sada na Zapadu,,,) ja opet ponavljam, nema veze s temom topika. neće hrvate spasti rađanje neželjene djece. nego rađanje željene djece. koju - ne rađamo.
Neću o ad hominem uvredama i cipelama i gdje tko pije kavicu, baš me briga za taj nivo diskusije.
Ali hoću reći da nisam mislila da silovana žena mora roditi; tu su psihijatri, svećenici, liječnici da posreduju u cijeloj stvari... htjela sam reći da to što netko nekoga negdje siluje nije opravdanje za ab kao takav, u nekoj drugoj situaciji.
Ja se uvijek pitam zašto pišem tu. Valjda jer sam povremeno izolirana, jer su djeca bolesna, nikam ne idemo, pa mi treba neki ventil. I cijena toga je ovakva situacija - da nešto napišeš i onda dobiješ što dobiješ. A dobro.
Al dalje ne znam, niti mi se da.
Možda sam glupa i luda, i pijem kavu doma i cipele imam kakve imam, al kad se priča o ab.u, ja onda kažem što mislim, i iza toga stojim.
Ljudi dragi, ja uopće ne zastupam nikakav svoj stav. To je više-manje stav svih monoteističkih religija i velikog dijela općeljudskih misaonih sustava koji su u osnovi imali dobro, ljubav i mir. I nije to moja moralna vertikala, ja samo držim štangu svima koji vjeruju da je život vrijednost.
ovo me užasno podsjeća na period osnovne škole kad je među učiteljima bila popularna ona "pametniji popušta", pa su se oni kojima je savjet bio upućen onako polaskani nevoljko bunili jer ok ovi su možda malo gluplji, ali će uvijek pobjediti.
Posljednje uređivanje od pikula : 07.01.2011. at 21:24