prazna riječ,mrtvo slovo na papiru
nekakve univerzalne vrijednosti čovječanstva-koje si fenomenalno izdvojila-možemo bez problema istaknuti kao opće i bezvremenske.
i sama kažeš,vrijeme i društveni kontekst se mijenja-mijenjaju li se time univerzalne vrijednosti?
ja mislim da ne.
one su uvijek jednake,no pojedino društvo ODLUČUJE koje će vrijednosti poštovati kao prikladne,a koje će odbaciti,tj prilagoditi ih kako im već odgovara.(sjetimo se kako su prigodno u II svj ratu Nijemci holokaust sebi opravdavali time da Židovi ustvari i nisu ljudska bića,da su poput žohara,gamadi koju treba zgaziti nogom bez grižnje savjesti...pa kako bi inače milijuni inače poštenih i savjesnih ljudi mogli funkcionirati ako u to ZBILJA nisu vjerovali???)
s tim da bih htjela reći,zbilja se pojavljuju problemi kad pojedine nazive treba definirati.uvijek se tu sjetim jednog dijaloga iz nekog filma,kad znanstvenica i svećenik razgovaraju o Bogu.
On:vjeruješ li u Boga?
Ona:ne.ja sam znanstvenik,vjerujem isključivo u ono što znanstveno mogu objasniti i dokazati.
On:voliš li ti svog oca?
Ona:naravno....
On:dokaži!
što se pak ratovanja tiče,svaki ratni sukob,ali baš svaki nosi sa sobom žrtve.tako je u startu prekršeno nečije pravo na život.što pak potiče lančanu reakciju.tako da bi moglo izgledati da je pravo na slobodu iznad prava na život...no je li ustvari tako?