-
Ja sam glupa konzervativna baba i učit ću djecu da prije nego se zaljube do kraja provjere jesu li rođaci s dotičnom osobom, i isto ću ih učiti da budu vjerni, i da biraju bračne drugove iz isto takvih obitelji jer im je to najvažniji dar za budućnost njihovog potomstva. Tim više što se svi seljakaju svuda; možeš naletjet na polubrata u Tajlandu ili Kini, a neka fina mulatkinja možda ti je prva rodica... ako neki čače ne drže šlic zatvoren. Pa ti vidi. Ali u svjetlu ideologije "ja sam nevažan osim kao platitelj kredita i moji izbori su važni samo meni" sve što kažeš samo je bezvezarija - zato da bismo mogli obraniti ideologiju krajnjeg liberalizma gdje postojim samo ja ja i ja. I moja sloboda (vrlo često da radim gluposti koje na dugi rok škode ljudima...). Niste nikad razmišljali o tome da neke od bolesti imamo jer se neko nekad oženio s nekom svojom nepoznatom polusestrom, pa se potencijalno opasni geni multipliciraju? Ili da neke bolesti potječu od prastare zaraze nekog pretka sifilisom i tako dalje? Ali ne - svi smo slobodni sve, ništa nema veze, a kad se događaju ružne stvari, kad su djeca bolesna i defektna, onda plačemo i kršimo ruke i svijet bi obišli da riješimo problem.
Ništa ne može ni meni ni tebi garantirati da će nam dijete biti zdravo, niti su sve bolesti plod "šaranja" i genetskih križaljki od kojih boli glava, ali ako možemo izabrati bolje - za sebe i svoje potomstvo, onda je to duboka svijest kako sve što mi mislimo i radimo danas ima itekako velike reperkusije i u vremenu i u prostoru - za druge, naše najbliže, ali možda i one koje ne poznajemo.
Svi znamo nekoga tko je silno želio obitelj, a nije našao osobu za sebe i ljudi žive sami i tužni. Štojaznam, u duhu književnosti i potencijalnosti - je li možda njegov bračni drug abortiran? Degeneriran uslijed silne seksualne slobode, koja se ne da ukrotiti "konzervativnim" crkvenim "zastarjelim" propisima? Možda... Zlo u svijetu nastaje lošim odabirima, sebičnim zaključcima, nepoštivanjima prirodnih pravila i najbolje tradicije ljudskoga društva... multiplicira se, svi smo time obilježeni, psihički i fizički, i okej, moramo to nositi.
Ali stalno iznova rovati po blatu, i nanositi još više nelogičnosti i bolesti i tuge drugima jer mi mislimo da smo nevažni, da će naši postupci biti pokopani s nama, s novom ratom kredita koju platimo i zaboravimo?!
Ja znam da Ina i Cvijeta žive čisto katolički
i da ovo što pišu pišu iz slobodarskih tendencija, više nego iz neke osobne raskalašenosti; ali netko će se ovoga uhvatiti, nekoga će ovo potaknuti da padne nalijevo, nekome gdje mu nije mjesto, nekome će ta slobodarska ideologija biti povod za pad u ponašanja koja će ga raniti, i povratno u nekim kombinacijama i nas...
Kako to ne vidite?
Važno je što mislimo i kako se postavljamo prema stvarima; blago prema onima koji naprave glupost, sve se prašta, ali isto tako znamo što je dobro, i kako treba.
To što nismo do toga dorasli je drugi par rukava; ali treba se truditi.
Kakav seksualni liberalizam, ljudi dragi? Pa to je katastrofa! Svojoj djeci i ja i vi želimo da nađu osobu koja će ih ljubiti, voljeti, poštivati cijeli život, koja će biti zdrave glave, uma, zdravih gena; nitko ne želi da se troše putem kako stignu, isprobavaju sve i sva, i na koncu nalete na nekoga tko im je polubrat. Ajde molim vas!
PUke floskule o "slobodi", a svi zapravo mislimo isto.
Mene je kod mojih staraca to izluđivalo; kao progresivni, kao lijevi, kao kozmopoliti, a kad sam ja kušala granice - ko zadnji talibani. Pa ti vidi zašto i kako. Jer možemo lajat na zvijezde koliko nas volja, ali ipak znamo što nam je u srcu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma