Ne mogu nigdje pronaći odgovor, pa pitam:
Kada se tijekom poroda otkucaji dječjeg srca prate ctg-om, i kada krene izgon i otkucaji počnu padati:
- da li je to posljedica toga što se dijete spustilo pa ctg nije više na pravom mjestu
- ili su stvarno otkucaji počeli padati.
I kod mog prvog i kod drugog poroda, kada je počeo izgon djeteta, primalje su počele vikati: "Otkucaji padaju, otkucaji padaju, tiskajte, brzo, brzo, idemo, ...!!!", i na kraju su tiskanjem na moj trbuh izgurale dijete.
Kod prvog poroda ja uopće nisam znala što se događa, a kod drugog se nisam usudila zabraniti tiskanje na trbuh, iako su me primalje prethodno obavijestile što će učiniti (što samo po sebi smatram velikim uspjehom, jer inače nitko ne smatra potrebnim pitati ženu za odobrenje takvog kontroverznog zahvata).
Silno mi je žao što se prethodno nisam dovoljno o tome informirala, pa se nisam usudila sama preuzeti odgovornost i ne odobriti tiskanje, odnosno zamoliti za još malo vremena.
Otkucaji u izgonu vjerojatno padnu jer se pritisne pupčana vrpca pa se smanji dotok krvi. Što se tiče pomaka sa sonde ctg-a, samo bi se mogli sasvim izgubiti ili oslabiti, ne utječe na broj otkucaja.
Joj kako sam glupa, sad ću se požderati što se nisam bolje informirala.
Pa i meni je bilo nelogično, onda bi sva djeca u zemljama gdje se ne koristi ctg trebala imati problema nakon poroda.
nemoj se sekirati. ako otkucaji jako padnu onda je frka.
mom starijem malcu su otkucaji otisli ispod 90/minuti i zato mi se doktor navalio na trbuh. doduse on je to i prouzrocio jer je okretao malca koji se nije do kraja izrotirao.
drugi put nisam dala ni blizu.
Na prvom porodu su mi pratili dosta dugo otkucaje ctg-om, ali su ga, ako se dobro sjećam, prije izgona skinuli.
Tako da sam pomislila da tako inače rade, ako je već u upotrebi. :?
A druga je priča o čitanju ctg-a, tu isto ima raznih interpretacija, jer ipak je to nesavršen stroj na kojeg se ne treba 100% uzdat.
znas da postoji istrazivanje u kojem su jedan te isti papir s ctga dali jednom doku, pa drugom pa trecem i onda opet onom prvom. svaki je drugacije tumacio. i onaj prvi na kraju nije imao veze sa svojim pocetnim tumacenjem.
Uspjela sam iščeprkati odgovor, evo stavljam ga tu:
"Smatraju da kucaji u izgonu jako padaju ako: žena leži na leđima (uvijek ista boljetica s položajem), nema dovoljno odmora između 2 truda (drip!) kako bi se beba oporavila od tiskanja, ako se forsira tiskanje i onda kad nema truda, te ako se silovito tiska odozgora na trbuh. Prirodno je da dijete odgovori usporenim kucajima na trud, jer za vrijeme truda mama tiska i nema protoka kroz posteljicu, no kad trud prođe i žena normalno diše, kucaji se vrate na staro. Cijeli događaj oko tih kucaja zove se "izlazna bradikardija" i zdravo donešeno dijete ne trpi posljedice ako ona traje u okvirima prirodnog i normalnog. Nakon što izađe glava, do dvije minute iza nje treba slijediti tijelo. 2 minute dovoljno je dugo ako računate da većinom ne prođe ni 10 sekundi a tijelo je već vani.
...prvi put vam kažu da morate imat epiziotomiju jer ste prvorotka, a svaki drugi put kažu da ju morate imat jer ožiljak "špana" i međica se ne može razvući ...
...nekad stvari dobro ispadnu kad ne znate sve. Bila sam svojoj prijateljici (prvorotki) na porodu, dijete je uzv procijenjeno na 3,5 do 3,7kg i kad je porod krenuo odlučila sam da je ne režem jer je međica super elastična, a ona je bila jako prisebna i sve je slušala. Bila je na boku dok se glava nije jako izbočila, a onda se okrenula na leđa (na žalost se krevet ne da dići u polusjedeći ali muž joj je pridizao glavu i leđa). Još sigurno 4 truda smo polako tiskali, zapravo sam joj više govorila da diše nego da tiska jer je glavu dovoljno jako gurao već i sam trud. Doktorica nije ni pokušavala tiskat odozgo. Kucaji bi usporili, ali kad bi ona malo prodisala, popravljali su se. Eh, kad se cijelo lice porodilo polagano smo porađali i ramena ali osjetila sam (kad je izlazilo stražnje rame) pod rukom da je međica "krznula". No kad smo to pogledali, bilo je za stavit samo 3 šava i ona je par sati nakon poroda otišla na tuširanje i sjedećki dojila. Sad glavno - stavim malenu na vagu = 4300g! Vidiš, ta moja frendica nikad neće imat epiziotomiju. Nikad nam ne pada na pamet rezat ženu koja je 1. put rodila bez rezanja. I njena je beba odlično iako je nismo istjerali u 3 sekunde van zato što ima usporene otkucaje."