Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: 3 mjeseca konstantne upale uha

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno 3 mjeseca konstantne upale uha

Pregledavala sam vaše postove, našla ponešto, ali i dalje sam u dilemi što činiti, pa vas molim, ORL mame, da pomognete svojim iskustvima.

Moj sin je svježe napunio 3 godine. Krenuo je ove jeseni u vrtić. Kako je krenuo, tako se zavrtio začarani krug: krcat nos dva-tri dana, nakon toga uključe se bolovi jednog pa onda i drugog uha, slijede antibiotici, popije ih i nakon dva dana - opet bol u uhu.

Dijagnoza ORL-a: sekretorna upala srednjeg uha, timpanogram loš. Specijalistica mu propisuje dalje antibiotik, još dva tjedna Zinnata nakon skoro 3 tjedna Klavaxa. Otvara sumnju da to neće biti kraj nevoljama. Ali, hajdemo još pričekati, akže.
    Dva dana su prošla od popijenog Zinnata, petog antibiotika u nizu, on se budi u plaču, opet boli. Ne mogu vjerovati. Kome mogu vjerovati? Kamo ću sad?, pitam se. Sve je krivo. Opet smo na početku.
    Pokušala sam s lukom, nije pomoglo. Fiziološka, sterimar, operil, redovno čistim. Nisam puno toga kašpala u uho, jednom čuvarkuću,u dva navrata Maxidex kapi.
    Okrećem se alternativi. Što drugo? Klasična nema konačno rješenje.
    Slijede dva mjeseca homeopatije. Liječnica ga uspijeva održavati bez antibiotika, ali konstantno je na pregledima, svaka dva-tri dana, punoga nosa i s blagom upalom oba uha i konstantnom prijetnjom da se pojača, ja na bolovanju, plaća manja, plaćamo vrtić u stopostotnom iznosu i ne vidim rješenje. Uspjela sam se okuražiti uz podršku homeopatice i u dva navrata mu s temperaturom do 39,8 po tri dana nisam dala antibiotik nego homeopatske kuglice. Bilo je užasno, sporo i mukotrpno, strepila sam: uši - glava - mozak, sve je to povezano. Ruke sam si spalila peglom noću jer se jedino tako nekako primirio: grijanjem krpice koju bih mu stavljala na uho. Izborio se. Temperatura je pala, bol je nestala nakon tri dana i noći.
    Homeopatica me cijelo vrijeme uvjeravala da su uši blago upaljene i visoku temperaturu nije povezivala s upalom (a klasična liječnica za to daje antibiotik koji onda urušava imunološki sustav i on je još slabije obrane) nego s virusom koji je pokupio i koji je onda aktivirao bolnu točku - uši. Ispalo je da je u pravu. Pomislila sam: OK, kod nje smo. Riješila je ovu turu.

Konačno lijepo diše, uši ne bole, otišao je dva dana u vrtić, nos je treći dan opet pun. Još se ne žali na uho. Odlazimo na redovnu kontrolu kod specijalistice ORL-a baš u to vrijeme. Lovi se za glavu: "Ovo je užasno, loše, oba uha su upaljena. Za dva dana on je "gotov", kaže. U smislu: krknut će visoka temperatura, opet smo u istome. Daje dva tjedna antibiotika. "Nemamo šta. To traje već tri mjeseca, morat ćemo ugraditi cjevčice i oguliti treći krajnik", dodaje.
    I sad smo tu.

Po onome što sam pročitala od vas, bilo bi dobro ako ikako možemo, izbjeći cjevčice, jel tako? One su krajnje rješenje.
    Kako istjerati tu tekućinu iz uha? Što najviše pomaže? Dajem mu žvake. Inhalirat nikako pa nikako neće na klasičan inhalator. Probat ću ga opet zapričavati da vidim bi li išlo. Vidim da ste neke koristile Flumiukan. Nikad mi nitko to nije spomenuo od liječnika. To bi pomoglo za izbacivanje te tekućine? Što još? Hvala vam unaprijed i sorry na kilometarskoj priči.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja malena je samo jednom imala blagu upalu uha i to je to...al zato imam velikih iskustava sa svojim bratom(mladji je od mene skoro 10 god)....kad je bio mali imao je tolike upale uha da je jedan periodi slabije cuo...recimo neke duboke tonove uopce nije cuo...bila je ta varijanta s cjevcicama..al su prvo odlucili izvaditit taj treci krajnik, al moram naglasiti da on ponovo moze s godinama narasti...dr.su rekli ako se i nakon izvadjenog krajnika upale ponovo budu vracale(cesto), nema druge nego cjevcice..no hvala Bogu smirilo se...al po meni se predugo cekalo..tako da on dan danas ima smetnje...recimo imao je problema u pubertetu s tim kristalicima u uhu pa je imao vrtoglavice, al to nije nista strasno i smiri se samo po sebi, al moze biti povezano s cestim upalama uha koje je imao..zna ga jos tu i tamo i dan danas zaboluckati, ali ni blizu odkako je izvadio krajnik...ne znam dal si probala s onim tuljcima za usi(od voska), nije to sad rijesenje, al nije lose koristiti tu i tamo i preventivno...sto se tice jos nekih alternativa, po meni su uvijek dobrodosle. Nisam bas neki strucnjak, a mozda ni dovoljno kompatibilna s tvojim i ostalim iskustvima forumasica, al se nadam da sam ti bar mrviicu pomogla...Vjerujem da postoje dobre alternative, a i doktori, samo bi trebala pokusati naci sto prije neko bar malo bolje rijesenje, da ne bi kasnije bilo vecih komplikacija...Puno srece vam zelim!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ukratko: potrazi i misljenje drugog ORL-a. Sekreta u uhu ce se rijesiti jedino ako ga izvadis iz vrtica na neko vrijeme (kod nas Fluimukan nije djelovao). Moja je u zadnjih 15 mj. imala 14 upala, 3.mandula navodno nije povecana i Orl nam je rekao da je vjerojatno sve antib.zabadava popila, da je vecina tih upala virusna i da kod boli damo Ibuprofen i Operil, uz higijenu fizioloskom u mlazu te da pedijatru odemo samo u slucaju loseg opceg stanja, temperature koja ne padne 3.dan ili sl. Tako sam s pedijat. sad od 2.vrticke sezone i dogovorila strategiju maksimalnog izbjegavanja antib., pa makar ju tijekom bolesti svaki dan dovodila na gledanje bubnjica i cokiranje nosa. Takodjer cim vidim da se nos ima namjeru poceti puniti intenziviram ispiranje, inhaliram (pod svaku cijenu, nema da nece), i ukapam par veceri Operil. Naravno ako tvom sinu 3.mandula zatvara prolaz (jeste radili fiberendoskopiju?) onda je to druga prica.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nama je čuvarkuća zakon. Prve godine vrtića: prehlada- začepljen nos - uho - antibiotici, za par mjeseci isto tako (s tim da zimsku sezonu nije ni išao u vrtić) - ja prvo probala s antibiotskim kapima no ipak se digla temperatura pa opet antibiotici, treći put isti sistem s tim da je onda 30 sati nakon završene ture antibiotika uho ponovno počelo boljeti.
    Tad sam mu dala čuvarkuću, sipala čini mi se par puta isto večer i još jednom ujutro... i prošlo. Naspemo puno uho i nema micanja bar pol sata, leži na strani i obavezno vunena kapa cijelu noć i dan na glavi.
    Ovogodišnju prehladu s upalom uha (tj. žalio se na bolove, nismo ni išli pedijatrici) smo riješili čuvarkućom i inhaliranjem. Dugo mu je bio začepljen nos, kako u vrtiću nije ispuhivao par puta je došlo do uha, no samo prvi put smo sipali čuvarkuću ( 2 puta u dva sata i samo vidiš kako se opusti i zaspe kad se bol smiri), a poslije bi puno ispuhivanja i inhalacija riješili problem.
    Ni Filip nije htio na inhalator, no nismo dali da odustane, kukao je i plakao, ali je udisao i puhao ko lud poslije toga.
    Možda za njega malog puno fiziološke i onaj nastavak za usisivač - kod male to čuda radi.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I mi smo u istoj prici, od 5. novembra usi stalno upaljene, antibiotici, cokiranje..... ma svasta.
    E sad, N je ove jeseni posla u vrtic, ali je jednu upalu uha koja je trajala mesec dana imala i pre polaska u vrtic (proletos).
    Sad je opet u upali, i opet pije atb.

Ja sam do sad uvek pre odlaska kod dr isla prvo da joj izvade bris nosa, pa smo znali sa kojom se bakterijom borimo. Uglavnom, najvise nam je pomoglo, po savetu jedne forumasice inhalacije 2-3-4 puta dnevno, grejanje usiju (mi smo Zepter Bioptron lampom grejali), pet nedelja Fluimucil (za razredjivanje sekreta). Stalno ciscenje nosa, snazno ispuhivanje, ponekad da zapusi nos a jako da dune (onako, da pukne u usima).
    Posle cele ove procedure, koja je trajala mesec dana, konacno joj je nalaz timpanometrije bio ok, i bubnjici su bili tek blago crveni.
    I posle 20 dana ponovo smo na antibiotiku (s tim da se nije ni vracala u vrtic)

E sad, kad je proletos imala upalu uha isli smo kod jednog starog doktora (koji vise ne radi) i on joj je radio aspiracije iz nosa. Tanku cevcicu za infuziju bi gurnuo u nos, ali ne kao cok cok, nego bas duboko, do uha, i onda kroz nju izvlacio sekret. Tad joj se stvarno bilo bolje, i jedno pola godine smo bili mirni.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Zaboravih: N nema uvecan treci krajnik, a za sad nam jos nisu predlagali cevcice. Posto doktorka kaze da kad god je pregleda vidi slivanje sekreta iz nosa u grlo, iako joj je nos prohodan i ne curi, ja sam resila da jos uradimo i alergolosko testiranje. Mozda joj je sav taj sekret uzrokovan nekom alergijom.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi imamo sličnu priču - svakih par tjedana temperatura i antibiotik + konstantne perforacije bubnjića
    Nije nam bilo druge nego na fiberendoskopiju i kad je utvrđeno da je treći krajnik preko 80% vegetacije - izvadili smo ga.
    Malo bi bilo reći da smo se preporodili. Od tada (više od pola godine) je dvaput imao temperaturu koju je sam pregrmio, a za uha više ne znamo, ne samo da nema upale uha, nego nema upale ničega. Čitavo je vrijeme u vrtiću dok je prije išao po par dana, a par tjedana bio doma.
    Cjevčice nismo trebali ugrađivati jer je timpanogram bio u redu, a sam zahvat vađenja treće mandule je u odnosu na ono što smo time dobili - zanemariv.
    Nije naravno za svaku upalu uha vađenje treće mandule rješenje, ali zato treba napraviti sve pretrage (fiberendoskopija, timpanogram...) da se vidi što je sve potrebno napraviti jer ako je timpanogram loš, onda samo vađenje nije dovoljno bez cjevčica jer se sekret zadržava i ne dozvoljava "ventiliranje".

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala na trudu Meylara. Puno djece ima upale uha ili usiju, ali nisu sva s istom dijagnozom. Kod moga je rijec o sekretornoj upali sr. uha (otitis media secretoria) i iskljucivo je rijec o zadrzavanju tekucine. Nema ventiliranja i to pokrece problem, zbog toga dolazi do upale. Nije ono da zaradi upalu jer ima opaku bakteriju ili virus. Probala sam jednom tuljke. To mu je toliko godilo, ta toplina, da je zaspao na kaucu dok je gorilo. Ali. Malo sam se prepala kad sam vidjela sukrvavi iscjedak dan kasnije na plahti. Nekoliko sam puta pitala liječnike za tuljke. Ispada da ih odobravaju samo alternativci. Specijalistica ORL mi je rekla da tuljci imaju smisla samo ako je uho puno cerumena, ali u našem slučaju, kaže, nema smisla jer je tekućina u srednjem uhu, neće je izvući. To mi se činilo logičnim, ali moje je znanje ograničeno,sve mi se ponekad čini logično, a dobijem npr. dva različita mišljenja.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala, Čokolado! Nažalost,priče nam se preklapaju. Nije to svako toliko upala uha, nego neverending story. Da, drugo mišljenje, o tome razmišljam. I egzaktno utvrđivanje je li 3. krajnik ili nije problem. Definitivno, antibiotici nisu rješenje. To je bilo očito kad ih je popio 5 zaredom i nakon dva dana isto. Ali znaš što, čim počne piti antibiotike, stanje mu se smiri, bolovi se ublaže, postupno nestaju, nos se čisti, izgleda kao da se priča riješi, ali kad odradiš dozu, vidiš da si zapravo samo odgodila problem na vrlo kratko vrijeme. Najviše tri dana. Homeopatici u potpunosti vjerujem, izvukla ga je 2 mjeseca s tim kuglicama, ali ni ona ne može riješiti problem, iščupati tekućinu. Laknulo mi je kad se nakon tri dana visoke temperature riješio i boli i temperature - sam. Bilo je pakleno, ali znala sam da mu, izbjegavši antibiotik, nisam zbunila imunološki sustav, da je mrvu jači jer se tijelo samo obranilo. Naša pedijatrica samo krka antibiotike unedogled, to ignoriram u potpunosti, ali sam na vjetrometini jer, opet, homeopatica nije specijalist za uho, ponekad se bojim i njene samouvjerenosti, jer je ja nemam u tolikoj količini, uho je to, treba to znati vidjeti, pregledati.
    Radim sve što i ti kad se nos krene puniti. Osim što se nisam izludila inhaliranjem - jednostavno, kad vidi tu vruću paru kako izlazi, ne želi nos približiti. Ali nema šta, slijedi nam to. Jel ukapaš nešto u tu vodu, eukaliptus, kamilicu, išta, imaš li savjet za neki prihvatljiviji inhalator od običnoga, koji napuniš vrelom vodom?
    Na koje vrijeme misliš za vađenje iz vrtića? Izvadit ću ga siječanj, ali krenuo je tek s antibiotikom, dakle, do sredine siječnja je pod njima. Ostaje mu tek dva tjedna "slobode" kad bi se moglo vidjeti kako će biti bez vrtića.
    E da, to se i ja pitam, ako smo sigurni da je 3. mandula, nemam što razmišljati, ali ovdje se nagađa. Bojim se da se u Puli i ne može raditi fiberendoskopija, čim mi nisu spominjali. Dakle, imam još jedno pitanje: kojeg ORL-a preporučate, Zg, Ri? Želim isto što i sve majke: kvalitetan pristup, temeljitost i stručnost. Ukratko, najboljeg

Kako tvoja djevojčica prolazi u 2. vrtićkoj sezoni, jesu li se sada upale prorijedile, bude li uopće u vrtiću? Jeste li ikad uspjeli iščupati tekućinu iz uha i da bude mirna bar mjesec dana?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala ti. Nisam sigurna da imamo isti problem, tj. dijagnozu, ali bi na istome djeca završila. Moj ima stalno upaljeno uho, tebi se, ako sam dobro zaključila, to ponavljalo svakih nekoliko mjeseci. Iz ove pozicije mi se čini da bih to nekako i podnijela, svako toliko. Jer jasno mi je da je prva godina vrtića kod nekih naprosto takva. Težak put građenja imuniteta. Našli ste rješenje, to je najvažnije. Ja se nisam odvažila toliko često sipati ćuvarkuću. Samo dva puta. I kao nije pomoglo. A vidiš, nisam ga držala toliko dugo da upije uho, desetak minuta bi uspio izdržati na jednoj strani. Pokušat ću i to. Iako, i od farmaceuta i od liječnika na pitanje za ćuvarkuću dobivam odgovor da nije dobro išta sipati u uho na svoju ruku. A opet, mama mi kaže da su njihove majke njih mogle liječiti samo tako, ništa drugo nisu imale. Forsirat ću inhaliranje, puhati može jako i zna, traži sam. Thnx!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala ti. Čula sam za lampu, posudit ću je od prijateljice, to je za smanjenje bolova i upale, ni ona mi neće riješiti problem - tekućinu u srednjem uhu. Na brisu nikad nije bio pozitivan, dakle, nikad ne bi bilo potrebe za antibiotikom, ali su ga redovno "napamet" propisivali. Specijalistica ORL mi je rekla jednom da se lakše liječe bakterijske upale, gnoj, jer gnoj iscuri i djetetu bude lakše, a ovo naše je dugotrajno mučenje. Za aspiracije nisam čula, hvala, pitat ću. Super da ste riješili, pola godine je velik uspjeh bez upale. Ja sam u prednosti jer sam na moru, samo da izguramo do proljeća, nadam se...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Stijeno, jel bi ti rekla znači da bi bilo dobro da samo izvadimo treći krajnik, ako se pokaže da je on, pa onda cjevčice ako ne krene nabolje? Timpanogram je bio uredu nakon vađenja 3. krajnika pa zato niste išli na cjevčice ili je cijelo vrijeme timpanogram bio dobar? Hvala ti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nas je spasila infracrvena sauna

normalno je da ide infekcija na infekciju ako se uzima puno antibiotika jer imunitet pada

u svedskoj rade eksperimentalno sa ustrcavanjem dobrih bakterija u uho i ideja je da bakterije otjeraju bakterije (moram naci linkove)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.sahlgrenska.gu.se/english...-ear.cid923382

http://www.irishhealth.com/article.html?id=17102

uz cjepiva oralna upotreba antibiotika se navodi kao jedan od glavnih krivaca za pojavu autizma

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    u svedskoj rade eksperimentalno sa ustrcavanjem dobrih bakterija u uho i ideja je da bakterije otjeraju bakterije (moram naci linkove)
    a što kad su upale virusne?

on topic - mališa je prošle zime (4 godine) imao 4 upale uha, sve su bile virusne u startu, a onda se nakalemila bakterija
    timpanogram loš, sluh jako oslabio
    sekreta puno, 3krajnik nije bio (prema otorincu u zg) bitno povećan niti uzrok

drugo mišljenje u rijeci - 3krajnik je žarište i treba van
    izvađen je, prošlo je dobro, bez trauma, isti dan doma, čak je i ručao u bolnici neku maneštru
    isto poslijepodne, stišavao je tv, pitao nas zašto vičemo. normalno je čuo
    ove zime 1 streptokokna angina i to je sve. nešto šmrkljića, malo hrkanja, ali ništa strašno (do ng lani je imao 3 upale uha)

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Stray, ti si totalno zabrijala.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i mi muku mučimo sa sekretornim otitisom, evo već 2 mjeseca ne čuje dobro, i to je jedini simptom, niti ju boli uho, niti ima temperaturu.
    bila je prije dva mjeseca prehlađena, nos jako curio i kašljala je, ali bez temp.i od onda sluh koma.
    idemo kod orl i on joj je propisao fluimucan i puno fiziološke u nos, i žvakanje žvaka, ali pomaka nema.
    timpanogram i dalje ravna crta.
    ne znam kaj da radimo više, probat ću sa homeopatijom, samo da nađem nekog dobrog homeopata.
    ima tko preporuku kakvu?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

uz cjepiva oralna upotreba antibiotika se navodi kao jedan od glavnih krivaca za pojavu autizma
    U zadnjih par dana vise sam na forumu i skuzila sam neke tvoje postove. Za pojavu autizma navela si: cjepiva, nacin poroda, drip a sada i antibiotike. Mislim da pretjerujes, javljas se na svakoj temi i doslovce strasis ljude kad postave neko pitanje.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Što je to infracrvena sauna? Pročitala sam članke s linkova. Odlične vijesti, uštrcavanje dobrih bakterija, ima smisla, ali ako sam dobro shvatila, riječ je o studijama, istraživanjima, niti tamo to još nije ušlo u upotrebu. Mi u RH se zbog tih vijesti možemo radovati onako, teoretski. Praktično ostajemo prepušteni onome što se nudi tako lijepo u tako Hrvatskoj. Hvala ti na info.

Nije baš da sam olako puštala antibiotike u njega. Nakon pet u nizu, stala sam i dva mjeseca je izdržao s homeopatijom. Ali problem nije riješen. Na kontroli je ORL, nakon 2 mjeseca homeopatije, rekla da su oba uha "koma", kimala je glavom, rekla da samo što nije grunula jaka upala i propisala antibiotike bez dvoumljenja. Nisam znala niti se trudila oglušiti se na to. Popit će ih još dva tjedna, iščupala sam ga iz vrtića na mjesec dana pa ćemo vidjeti hoće li biti pomaka nabolje. Ostaje ta vodurina u uhu s kojom, ako ju ne otjeramo, nema šanse da bude bolje. To bih htjela: Van!

Ovo o autizmu i cjepivu i antibioticima mi je teško i pročitati, ali ne dam se. Bože mili, trudila sam se iz petnih žila dojiti, uspjela sam godinu i pol, vadila sam se iz dojiljskih kriza, ima mlijeka, nema ga, guraj, tuširaj se toplom vodom, svađala se sa svima, sve sam mu najbolje dala što sam mogla, trudila se. Nema dana kada voćni obrok nije pojeo, kad nije jeo kuhano iz mog ili bakinog lonca. Gledam oko sebe, bebama od 9 mjeseci neke mame krkaju kinder čokoladice, nit doje, nit se grizu zbog toga, pa su ta neka djeca zdrava ko dren, niš im nije. Misliš si - pa kako? Ali sve je to splet okolnosti, genetskog materijala i nečeg trećeg.

To o autizmu i antibioticima stvarno nisam znala. Ali ne trebam to ni znati kako mu antibiotik ne bih davala na tone. Pa koja majka to želi?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj llella prvotno napisa Vidi poruku
    i mi muku mučimo sa sekretornim otitisom, evo već 2 mjeseca ne čuje dobro, i to je jedini simptom, niti ju boli uho, niti ima temperaturu.
    bila je prije dva mjeseca prehlađena, nos jako curio i kašljala je, ali bez temp.i od onda sluh koma.
    idemo kod orl i on joj je propisao fluimucan i puno fiziološke u nos, i žvakanje žvaka, ali pomaka nema.
    timpanogram i dalje ravna crta.
    ne znam kaj da radimo više, probat ću sa homeopatijom, samo da nađem nekog dobrog homeopata.
    ima tko preporuku kakvu?
    U Zg imaš puno homeopata . Romana Đekić je puno pisala o tome,mislim da je u Zg, imaš i njenu knjigu Homeopatija za svakoga, ali zaista ne znam kakva je osobno. Progooglaj dok ti žene ne odgovore... Držte se i javi kako stojite...
    Posljednje uređivanje od sirius : 17.01.2011. at 21:19

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Iako mi nismo imali nikada problema s uhom, htjela bih napomenuti nešto vezano uz krcat nos. (tako si uglavnom opisivala početak)- za to je zaista najbolja slana voda. Otopit malu žličicu morske soli u čaši mlake vode, i time ispirati nos. Izrazito učinkovito, i jako brzo olakšava. Za razliku od npr. kupovnih kapi tipa aqua maris, koje su deklaratorno isto,a praktično ne djeluje ništa posebno.
    To, i jačanje imuniteta.. probiotici. pogotovo ako opet budete uzimali antibiotike. (vrhunsko rješenje je izrada vlastitog kefira, a nije toliko zahtjevno kad uđeš u shemu)
    Puno čaja, sunca, klasika...
    Držim vam fige, i vjerujem da se može riješiti i da ćete to rješiti bez ekstremnih mjera poput vađenja krajnika.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Solange, probat ćemo! Dobro da si rekla, ja isto aquamaris i sterimar doživljavam kao ispirajuće, a prodaju ih papreno skupo s obzirom da su upakirana morska voda. Kako da koristimo to solno otapalo, kao fiziološku? Uštrcam špricom uz nagnutu glavu da se spusti, pa ispuše nos? Jel peče to? dajem mu Biorelu uz antibiotike, potražit ću na netu kako se radi kefir iako nije baš zaljubljenik u mlijeko i jogurt!

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ispiranje slanom mlakom vodom ne peče, samo ne smije biti jako preslano.
    Najbolje je ispirati pomoću neti pota/rhino horna,
    al nije neka nužnost, ja ga isto imam pa ga koristim eventualno za sebe, a djeci štrcnem sa špricom, pa pustim da odradi svoje. (ne treba odmah ispuhivati nos, kad počne curiti samo, onda pomalo ispuhivati kako dođe, sve laganini )Ta otopina baš pročisti, smanji oteklinu sluznice, ma baš osjetiš djelovanje. Onda za dišne puteve ti je još od tih homemade recepata jako dobar čaj od crvene kapule. (ja ga napravim tako da ogulim listove, operem ih, i od njih napravim čaj, količine onako sve otprilike). I uvijek kad je takva bolest, dobro je osvježavat prostor sa nekom mješavinom eteričnih ulja smješanom s vodom. Ima cijela tema o tome tu negdje, a idu ti npr. ravansara, čajevac, eukaliptus radijata (tako ja radim). I samo od kvalitetnih ulja, npr. Oshadi. Ravansara i čajevac su izrazito antivirusni, antibakterijski, a sve skupa i fiiino miriše.
    Što se tiče kefira, radi se sa gljivama za kefir, a pouzdano znam da se može raditi i sa sokom, ili npr. rižinim, kokosovim mlijekom. Ali, tako da ipak uzgajaš određenu količinu u pravom mlijeku (kozjem ili kravljem), jer samo u njima i dalje rastu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Stray, ti si totalno zabrijala.
    pa valjda, treba nekako doci do rezultata da 1 na 90 klinaca ima poremecaj iz autisticnog spektra. treba to nekako izazvati

osim dripa koj se spominje zadnje vrijeme, probelam na porodu, uzimanja lijekova, plombi sa zivom u ustima mame, cjepiva, oralne upotrebe antibiotika spominje se jos i faktor zagadjenja i alergije i intolerancije na hranu, candida i porozna crijeva. to ej otprilike to

nemamo iskustva sa davanjem antibiotika, kod svake prehlade ili naznake prehlade odmah smo pojacavali boravak u IR sauni pa smo se uspjeli provuci sa samo 2 upale uha. kad su klinci stariji i veci prehlade ne povuku za sobom i upale uha. mi smo jos intenzivno cistili nos i namakali ga u toploj vodi da se sve to skupa otvori

a na temu davanja antibiotika... pa nema veze sto ja mislim o tome, svaka mama u datoj kriticnoj situaciji od 2-3 lose kombinacije mora smisliti u sekundi rjesenje koje ce biti najbolje od najgoreg. ja stvarno samo pisem o onom sto sam citala, ne pada mi na pamet fantazirati o tako sugavim temama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj asa prvotno napisa Vidi poruku
    To o autizmu i antibioticima stvarno nisam znala. Ali ne trebam to ni znati kako mu antibiotik ne bih davala na tone. Pa koja majka to želi?
    kad citam literaturu i slucajeve djece iz spektra imas primjere da su djeca mjesecima pila antibiotike. to otprilike znaci da su im kombinirali razlicite antibiotike i po 6 mjeseci

frendicin je mali imao upalu mokracnih kanala i pola godine je oralno dobijao antibiotike, prevencije radi. tih pola godine mali je doslovno svaki put nakon antibiotika povratio i tek nakon ne znam koliko njihovih trazenja su im promijenili antibiotik

mali je isto u spektru

sa sebastianom je u razredu mali koj je isto zbog upala uha preko pola godine dobijao antibiotike. u spektru je na isti nacin kao i frendicin mali (problemi sa govorom i imam ideju, specificna motorika, specificne reakcije na odredjene situacije). znam da je premali uzorak za bilo kakve zakljucke i ja nisam ni blizu medicinske struke ali cudo je koliko se preklapaju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    a što kad su upale virusne?

on topic - mališa je prošle zime (4 godine) imao 4 upale uha, sve su bile virusne u startu, a onda se nakalemila bakterija
    timpanogram loš, sluh jako oslabio
    sekreta puno, 3krajnik nije bio (prema otorincu u zg) bitno povećan niti uzrok

drugo mišljenje u rijeci - 3krajnik je žarište i treba van
    izvađen je, prošlo je dobro, bez trauma, isti dan doma, čak je i ručao u bolnici neku maneštru
    isto poslijepodne, stišavao je tv, pitao nas zašto vičemo. normalno je čuo
    ove zime 1 streptokokna angina i to je sve. nešto šmrkljića, malo hrkanja, ali ništa strašno (do ng lani je imao 3 upale uha)
    pa koliko ja znam za virus ne djeluje antibiotik, trebao bi djelovati na bakterije

savrsena situacija je da se imunitet izbori sa bolestinama, ali nemam pojma kako nabildati imunitet

zanimljivo je da kad nema sunca (IR sauna kopira toplinski spektar sunca) tu su i upale usiju. stvarno nisam cula da klinci po ljetu na +35 dobijaju upale usiju. nase iskustvo sa grijanjem je pozitivno, mali je dok je jos bio jako u spektru sam isao u saunu i trazio sam kad bi osjetio da mu nije dobro. saunu smo kupili kad je imao negdje 2,5-3 godine

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam sa svoje dvoje djece srećom samo jedan jedini put doživjela upalu uha - i to na moru, po ljeti, na +35

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam sa svoje dvoje djece srećom samo jedan jedini put doživjela upalu uha - i to na moru, po ljeti, na +35
    pa koliko vam je trajalo?

(fringe rulez, kod nas je vec sezona 3 10. nastavak)

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa koliko ja znam za virus ne djeluje antibiotik, trebao bi djelovati na bakterije

nase iskustvo sa grijanjem je pozitivno, mali je dok je jos bio jako u spektru sam isao u saunu i trazio sam kad bi osjetio da mu nije dobro. saunu smo kupili kad je imao negdje 2,5-3 godine
    Kakva je to sauna i gdje se može kupiti? Možeš li pojasnit što znači termin "u spektru"? Meni spektar isključivo predstavlja spektar boja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakva je to sauna i gdje se može kupiti? Možeš li pojasnit što znači termin "u spektru"? Meni spektar isključivo predstavlja spektar boja
    u spektru znaci u autisticnom spektru

infracrvea sauna ti radi sa onim infracrvenim grijalicam akakve su nekad bile po kupaonama. mi smo se uspanicarili kad su nam stigli rezultati metala i kad je ispalo da je malo premun zive, aluminija i olova. u principu mozes sama kupiti sistem grijaca i nabaviti drvi ili staklo i ako bilo ko doma ima mrvicu talenta za sklepat daske skupa mozes to napraviti sama

bitno je da je drvo cisto, nezagadjeno

moras googlati za infrared sauna

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Asa, bila sam jucer napisala ogroman post, ali mi se pobrisao , kad se malo organiziiram napisat cu ti to sve u poruci. Uglavnom, radi se o tome kako rjesiti te upale, i uvijek ih prevenirati, tj. da ih vise nikada ne dobije, a sve po kategorijama:
    1. opce preporuke
    2. dietary recommendations
    3. lijek koji mozes sama napraviti, kad se jednom napravi, moze stajati u frizideru do 2 godine - kapi za usi/ulje od cesnjaka i jos jedne biljke.

...
    a za ostale, jedan info, kako sprijeciti upalu vanjskog uha koja se dobije na bazenima, tzv. swimmers ear - nakapati odmah poslije plivanja par kapi medicinskog alkohola ili bijelog octa (jos bolje) u svako uho. - ubija mikroorganizme i isusuje.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    Asa, bila sam jucer napisala ogroman post, ali mi se pobrisao , kad se malo organiziiram napisat cu ti to sve u poruci. Uglavnom, radi se o tome kako rjesiti te upale, i uvijek ih prevenirati, tj. da ih vise nikada ne dobije, a sve po kategorijama:
    1. opce preporuke
    2. dietary recommendations
    3. lijek koji mozes sama napraviti, kad se jednom napravi, moze stajati u frizideru do 2 godine - kapi za usi/ulje od cesnjaka i jos jedne biljke.

...
    a za ostale, jedan info, kako sprijeciti upalu vanjskog uha koja se dobije na bazenima, tzv. swimmers ear - nakapati odmah poslije plivanja par kapi medicinskog alkohola ili bijelog octa (jos bolje) u svako uho. - ubija mikroorganizme i isusuje.
    Hvala ti Solange od srca. A uf, žao mi je zbog izgubljenog posta, kad uloviš vremena, piši! Mi smo u nekom začaranom krugu. Danas sam podigla nalaz brisa - negativan je. A specijalist za orl mu je propisao antibiotik, koji pije već pet dana i treba ga piti dva tjedna pa ćemo onda kao vidjeti je li upala riješena. Za izluditi, pa mi ne liječimo pravim sredstvom. Baš me zanima njen odgovor na pitanje u ponedjeljak - zašto pije antibiotik. Vezano uz tvoj ogromni post, imaj na umu da moj mališa ima sekretorni otitis, dakle on se ne bori s bakterijskom upalom. On ima tekućinu u uhu koja na svaku virozu ili krcat nos aktivira upalu uha. Dakle, dok ne riješimo tu tekućinu, mi ćemo samo gasiti požar koji će se stalno vraćati. Dobro si ulovila, sve krene (kao i ostalima najčešče), s krcatim nosom. Da spriječim nos, spriječila bih i upalu uha, jedino što bi zbog te tekućine i dalje bio nagluh. Izvukla sam ga iz vrtića, nabavit ću Zepter lampu, inhalirat ću, dakle, sa svoje strane ću napraviti sve, ali treba mi liječnička pomoć da utvrdimo je li treći krajnik ili ne uzrok.

Molim vas i ostale, preporučite mi po svom iskustvu gdje da napravim tu fiberendoskopiju (u Puli mi ju nitko nikad nije spomenuo, očito se tu i ne radi, sve sam doznala na netu) - i koji je ORL liječnik super, koji gleda malo šire od klasične primjene antibiotika. Mislim da je Čokolada spominjala drugo mišljenje, pitala sam i ostale za preporuku, ali valjda nismo još stigli do toga. Thnx na utrošenom vremenu da mi pomognete!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

asa drzim ti fige.
    da li imas mogucnosti pronaci orl-hoomeopata? mislim da bi bilo bolje drzati se jedne metode. i napraviti konstitutivni hoomeopatski tretman.
    solange13 ako mozes te upute napisati na topiku, jako bi me zanimalo.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja bih samo dometnula da ne trebaš niti paničariti, vidjet ćeš kako reagira sada na boravak van vrtića (tj. da li će biti bolestan). Nas je ORL tretirao praktički cijelu (1. vrtićku) godinu dosta nonšalantno, nije čak ni fiberendoskopiju radio nego je vanjskim pregledom utvrdio da "tu nema 3. mandule" i čekao rezultat ljeta, bio zadovoljan što se preko ljeta sve očistilo i rekao nam da je ta 1. sezona u vrtiću najčešće pomor za djecu osjetljivih ušiju. Na endoskopski pregled (sve b.o.) sam otišla nakon ljeta kod drugog liječnika da mi savjest bude mirna.
    Ove je sezone bitno bolje, i dalje ulovi pokoju upalu, ali smo do sada pili samo jedan antibiotik, a već je dvije viroze otrpila bez prave upale (jednom je bubnjić bio samo lagano načet). Vidjet ćemo što će biti dalje, ali nadam se da će ići na bolje.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    asa drzim ti fige.
    da li imas mogucnosti pronaci orl-hoomeopata? mislim da bi bilo bolje drzati se jedne metode. i napraviti konstitutivni hoomeopatski tretman.
    solange13 ako mozes te upute napisati na topiku, jako bi me zanimalo.
    Hvala ti. Nema orl homeopata, nažalost. Moj homeopat je odličan, imam povjerenja, ali sigurna sam da nema znanje o uhu kao orl specijalist. Primjerice, uzme bris iz ispuhanih šmrklji, a ORL je isključivo kružio po sluznici. Krenula ja malom objašnjavat kod ORL da će mu uzeti bris:"Ljubavi, sad ćeš samo puhnuti nos a teta će uzet štapić i..." i tu me ORL prekine: "Ne ne, ništa nemamo od šmrklji i brisa u njima, ja moram proći po sluznici unutra". I ja tu ostanem paf i skužim da homeo. nije uzeo na dobar način bris. To su te neke cake koje te zbune... Znam da, trebalo bi držat se jedne metode jer sam sad "pokvarila" s antibioticima dva mjeseca kvalitetne borbe s homeopatijom

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

čini mi se da smo mi u sličnom problemu kao neke od vas s uhom. moja mala ima tek godinu dana i prvi put upalu, ali evo nakon što tjedan dana pije antibiotik (i još ga pije) uho je ponovno počelo boljeti. stavili sam joj garasone kapi i dala lupocet kad ju je jako stislo i ujutro joj je iscurilo puno žutog gnoja(??) iz uha. naravno da se uvijek takve stvari događaju za vikend, a budući da inače super jede i nema temperaturu, a i dobre je volje ne bi išla na hitnu. jel ima netko iskustva s tim curenjem iz uha? koliko sam našla na netu to joj je olakšanje. sve me strah što će tek biti kad prestane s antibiotikom. najgore je što joj je pedijatrica izrazito neljubazna tj. dok nismo imali problema činila se dobra, a sad prije antibiotika joj nije htjela ni krv izvaditi. možete mi preporučiti nekog dobrog pedijatra u Novom Zagrebu? unaprijed hvala, cure. odmah mi8 je lakše kad nisam jedina u brigama

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

solange13, i mene zanimaju ove opce preporuke i prehrana i lijek

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni nije bas jasno iz vasih postova, da li kod vas pedijatar daje dijagnozu upale uha?
    Kod nas pedijatar moze samo da da uput za orl. Mi se lecimo kod naseg orl u domu zdravlja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih samo dometnula da ne trebaš niti paničariti, vidjet ćeš kako reagira sada na boravak van vrtića (tj. da li će biti bolestan). Nas je ORL tretirao praktički cijelu (1. vrtićku) godinu dosta nonšalantno, nije čak ni fiberendoskopiju radio nego je vanjskim pregledom utvrdio da "tu nema 3. mandule" i čekao rezultat ljeta, bio zadovoljan što se preko ljeta sve očistilo i rekao nam da je ta 1. sezona u vrtiću najčešće pomor za djecu osjetljivih ušiju. Na endoskopski pregled (sve b.o.) sam otišla nakon ljeta kod drugog liječnika da mi savjest bude mirna.
    Ove je sezone bitno bolje, i dalje ulovi pokoju upalu, ali smo do sada pili samo jedan antibiotik, a već je dvije viroze otrpila bez prave upale (jednom je bubnjić bio samo lagano načet). Vidjet ćemo što će biti dalje, ali nadam se da će ići na bolje.
    Hvala cokolada na ovom postu, uliva mi nadu
    Nasa orl ne daje nikakve komentare ni prognoze, kad je pitam otkud tolike upale, da li je zabrinjavajuce, sta je sledeci korak, ona je opustena i kaze da to nije nista strasno. A meni dete svakih 15 dana bolesno
    Jedina upala uva koja je Nadji prosla bez komplikacija, samo se jednim atb je ona kad smo pod upalom posli na planinu i tamo zavrsili terapiju.
    I ja se nadam da ce nam lepo vreme doneti poboljsanje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Meni nije bas jasno iz vasih postova, da li kod vas pedijatar daje dijagnozu upale uha?
    Kod nas pedijatar moze samo da da uput za orl. Mi se lecimo kod naseg orl u domu zdravlja.
    Da,obicno dijagnozu daje pedijatar, a ako se ponavljaju ili se nesto zakomplicira, tek onda se ide kod orl.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pedijatri bi najradije davali sami prognozu i pregledavali. Ne svi, naravno, većina. To je sistem zdravstva. Na temelju svog iskustva mogu reći, da ne prepričavam detalje, ako vas kao roditelja, iako pedijatra situacija ne zabrinjava, vas zabrinjava, osjećate da ne štima, primijenite energičniji pristup, da ne kažem agresivniji. Imate pravo dobiti sve štor tražite. nažalost, svelo se na to da mi moramo znati više od pedijatra i govoriti mu što nam treba. Katastrofa! O odgoju mogu odlučivati, ali o medicini ne znam ništa, nije mi to struka. Ali eto, i tome se učim. Moju pedijatricu nije čudilo što dijete pije pet antibiotika zaredom, dala bi mu i šesti. Ali tada smo rekli dosta. Pristojno, ali odrješito. Zatražila sam uputnicu za orl. Ne kažem da treba skakati na prvu ili drugu upalu i paničariti, tražiti svašta od paranoje. Ja nisam. Ali eto, ispostavilo se da zbog loše liječene prve upale uha (pedijatrica je dala antibiotik 7 dana, orl mi je rekao da se za uho niked ne daje manje od 10 dana antibiotik) dijete ima tekućinu u sr. uhu koja je dugotrajni problem.
    Inače, govorili su mi svi liječnici da je lakše kad djetetu iscuri gnoj, odmah je olakšanje i uho zacjeljuje, nije kao ta tekućina dugotrajna borba.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Stijeno, jel bi ti rekla znači da bi bilo dobro da samo izvadimo treći krajnik, ako se pokaže da je on, pa onda cjevčice ako ne krene nabolje? Timpanogram je bio uredu nakon vađenja 3. krajnika pa zato niste išli na cjevčice ili je cijelo vrijeme timpanogram bio dobar? Hvala ti
    U svakom slučaju treba se obratiti kvalitetnom ORL-u (mi smo bili u Merkuru kod dr Znaora - preporučujem) koji će prema povijesti bolesti najprije odrediti sve potrebne pretrage, a onda prema nalazima i odrediti što je potrebno učiniti. nas je dr. (specijalizantica) s rebra odmah poslala na vađenje treže mandule čim je fiber pokazao da je preko 80% vegetacije (u tom se slučaju nema što dalje razmišljati o operaciji), dok nam je specijalist u merkuru još odredio i obveznu timpanometriju da se vidi treba li cjevčice jer samo vađenje manudle ako je previše gustog sekreta nema nikakav učinak ako se sekret ne makne iz bubnjišta. Kako je timpanogam bio dobar, cjevčice nisu trebale, ali je očigledno problem bio u trećoj manduli s obzirom da sada nema nikakvih upala. Eto to je ispravan put.
    Posljednje uređivanje od Stijena : 08.01.2011. at 16:46

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa Vidi poruku
    U svakom slučaju treba se obratiti kvalitetnom ORL-u (mi smo bili u Merkuru kod dr Znaora - preporučujem) koji će prema povijesti bolesti najprije odrediti sve potrebne pretrage, a onda prema nalazima i odrediti što je potrebno učiniti. nas je dr. (specijalizantica) s rebra odmah poslala na vađenje treže mandule čim je fiber pokazao da je preko 80% vegetacije (u tom se slučaju nema što dalje razmišljati o operaciji), dok nam je specijalist u merkuru još odredio i obveznu timpanometriju da se vidi treba li cjevčice jer samo vađenje manudle ako je previše gustog sekreta nema nikakav učinak ako se sekret ne makne iz bubnjišta. Kako je timpanogam bio dobar, cjevčice nisu trebale, ali je očigledno problem bio u trećoj manduli s obzirom da sada nema nikakvih upala. Eto to je ispravan put.
    Shvaćam. Hvala. Dakle dr. Znaor ima tvoj plus.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Naravno da trebas traziti (i pedijatar bi sam trebao poslati) specijalisti ako nije dovoljno strucan da rijesi problem ili je problem takav da zahtjeva specijalisticko misljenje.

Samo hocu reci da dobar i iskusan pedijatar nekad zna bolje od nedovoljno iskusnog specijaliste. Nama se to desilo, da nam je specijalist dao pogresnu dijagnozu, a nasa pedijatrica je bila u pravu.

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nitko nema iskustvo s otoventom?
    kod mog starijeg sina timpanometar je los, audiometrija isto pokazuje da je sluh poremecen (radi cega smo i krenuli na pretrage)...preporuceno vadenje 3 krajnika, mozda ventilacijske cjevcice ako se timp. ne poboljsa
    fluimukan, zvake, fizioloska...alergija nema, nalazi uredni, nije imao ceste upale uha

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •