Quote Originally Posted by dutka_lutka View Post
To su ti pedijatri savjetovali?
Za relaktaciju ti nije toliko bitno koliko ti maleni pije u jednom obroku, nego koliko ukupno pije na dan.
Koliko vidim, sad je 5 x 120 ml = 600 ml adaptiranog, a bilo je i 840 ml
dnevno.
Da neonatolog - inače načelnica bolnice. Dok moja pedijatrica kaže da nije strašno, ali da se ne nastavi. Jednoj drugarici je sin dosao na 15kg sa 6 meseci, pa su mu zabranili dubak, sedenje i ležanje na stomaku zbog kičme i srca. Ali ne ovde već u Beogradu. Sad je malac na dijeti. Pa sam se zbog toga uplašila.
Sto se tiče AD-a nije 5 već 6 obroka. Preračunala sam se. Znači 720ml, a bilo je i 1200ml u drugom mesecu.
Miislim da je zbog tog prejedanja i imao probleme sa stolicom, dok sad hvala Bogu nema uopšte.

Ako mene pitaš, daj mu koliko želi. Normalno da je maleni ponekad nezadovoljan i nemiran kad mu se ograničava količina mlijeka.
Ja bih davala prednost svojem mlijeku, dakle dojenju, ovako lukavo, počneš na šeširiću, pa pređeš na dojku.
Ali on je sad zadovoljan tom količinom. Jedva je popije. Čak mu se desi da ostavi po 10-20 ml.
Tada ja nisam znala šta mu je, a svekrva bi mu takla bradu i kao ako krene ka prstu znači gladan je, pa smo mu i davali više nego što može da popije. Tada sam ga isto dojila na šeširiće, ali kad je počeo da smanjuje količinu AD-a ja bih ga zorom terala da popije ostatak. Tako da sam više ja kriva.
Ovog meseca je dobio 800gr (ukupno 6900gr) i sasvim sam zadovoljna. Inače nikad nije imao zelenu stolicu, uvek dovoljno mokrih pelena tako da po tome mogu da kažem da ne gladuje.

No, ako on bude jako puno na dojci, ni izdajanje neće biti potrebno.
Bude po sat vremena pre flašice, a i u međuvremenu kad ga prevarim-no tad mi se više smeje, ko da mi kaže:"Mene si našla...!" i isto kad ga uspavljujem. Noću duže, ali samo jednom. On se od 8 uveče do 8 ujutru samo jednom budi. Je li to dovoljno???

Jedino, ako bi izdajala, bolje bi bilo da mu daješ preko SNS-a, da bi se pomalo odvikao od bočice, ili barem na žlicu, špricu, ili na čašu. I maloj curici od 4 mjeseca jedna je forumašica dala svoje mlijeko na čašu (jer je na dojkama imala neku alergiju ili ragade, ne sjećam se više točno).
Dakle, daš mu koliko želi, onda slijedeći dan količinu adaptiranog smanjiš za 30 ml, i tu količinu daješ 3 dana. On će tako navući 30 ml tvog mlijeka.
4. dan, opet smanjiš za 30 ml, i tako 3 dana.
Ne mogu da koristim SNS dok ne skužim u čemu je problem. A ono što izdojim mu dajem na flašicu, ali bez cuce-ko čašu. Čula sam da je još gore ako se beba navikne da majčino mleko pije iz flašice, onda tek nikako neće sisu.