Evo i ja sam jedna od onih koja je nedavno preživjela gubitak svoje mrvice u šestom tjednu trudnoće. Bio je to naš šesti pokušaj koji sam dugo odgađala zbog prethodnog lošeg ishoda postupka, koji je završio vanmaterničnom trudnoćom. Trebalo mi je godinu dana da se ponovo pokrenem i od početka sam bila u strahu, no kako je želja za djetetom veća sve se ružno zaboravi. Odlučili smo se ponovo za Ljubljanu i dr.Reša jer smo kod njega konačno doživjeli nekakav pomak. Na punkciji smo dobili 5 js od kojih su 4 bile zrele a na kraju smo dobili jedan zametak. Kako su mi uvijek vračali po dva embrija bila sam malo razočarana ali sam se tješila da je dovoljan jedan ali vrijedan. Deseti dan nakon et-a već sam imala malo krvarenje i to popodne sam provela ležeći, plačući i mireći se sa činjenicom da opet nisam uspjela. Kako sam doma već imala kupljeni test odlučila sam ga iduće jutro napraviti. Pojavila se druga crtica i u meni su se miješali osjećaji sreće i straha. Dva dana nakon pozitivnog testa moja beta je iznosila 191 ali još uvijek sam imala lagano krvarenje. Držala sam nalaz bete i željela se veseliti i reći cijelom svijetu da sam trudna ali bilo me strah, strah da opet nešto ne krene po zlu. Javila sam se svom ginekologu i rekao je da i dalje mirujem i dođem za dva tjedna na uvz. Nakon par dana krvarenje je stalo a na uvz sam ugledala svoju točkicu koja je još uvjek bila prazna i dr. je rekao da je presitna i naručio me za 7 dana na ponovni uvz. Dan prije uvz-a mi se pojavio ponovo krvavi iscjedak i ja sam se zacementirala za kauč a dan posle uvz sam obilno prokrvarila. Iduće jutro sam vadila betu koja je iznosila samo 74 a dr. je na uvz-u ustanovio da u maternici više nema ničega. Krvarenje je bilo obilno a iz mene su ispadali ugrušci koji su djelovali kao komadići moga srca koje se para i koje nikada neće zacijeliti. Doktor mi je rekao da za 5 dana ponovim betu kako bi bili sigurni da se sve izščistilo ili će mi morati raditi kiretažu. Na svu sreću dva dana prije badnjaka beta je pala i izbjegla sam barem tu torturu. Znam da svaki peti par u hrvatskoj ima problema sa začećem i da 30% trudnoća završava pobačajem a svega 2% trudnoća postignutih IVF-om završava vanmaterničnom trudnoćom ali nije mi jasno zašto sam baš ja morala sve to iskusiti. Život stvarno nije fer.