Vidi rezultate ankete: Da li su vam prilikom određivanja krvne grupe u trudnoći napravili i test na AIDS?

Glasači
34. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Ne

30 88.24%
  • Da, nisu me nista pitali

2 5.88%
  • Da, pitali su me za dozvolu

2 5.88%
Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Pitanje za trudnice o AIDS-u

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Pitanje za trudnice o AIDS-u

dakle, pitala sam na pravnim pitanjima je li testiranje na AIDS jos uvijek na dobrovoljnoj bazi ili ne (konkretno za trudnice). odgovor sam nasla i sama u Hrvatskom nacionalnom programu za prevenciju HIV-a/AIDS-a 2005-2010, gdje stoji sljedeće:

d) Osiguranje dobrovoljnog savjetovanja i testiranja trudnica na HIV

Kako se antiretrovirusnim liječenjem trudnica i/ili dovršenjem poroda carskim rezom može bitno smanjiti zaraženost HIV-om djece potrebno je poticati trudnice, osobito one s rizičnim čimbenicima ponašanja, na dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV. Potrebno je razviti sustav koji će svim trudnicama omogućiti savjetovanje i mogućnost testiranje na HIV u cijeloj Hrvatskoj. U sustavu treba postići, nakon spoznaje o pozitivnom testu, brzo upućivanje trudnica na liječenje. Potrebna je edukacija trudnica i zdravstvenog osoblja o mogućnosti sprečavanja zaraze HIV-om u djece.
    Na ovaj način se može postići da se u Hrvatskoj više ne rađaju djeca zaražena HIV-om, odnosno da je broj takve djece blizu nule.
    pitanje sam postavila jer mi je i prije 3 godine i sad napravljen test na AIDS u sklopu standardnog odredjivanja krvne grupe u trudnoci. to mi je bilo :shock: jer niti je to pisalo na uputnici, niti me je ITKO pitao dozvoljam li to. pa sam sad malo popizdila, oprostite na izrazu, prilicno me je to nasekiralo. naime, nemam nista protiv prevencije, niti testiranja, medjutim apsolutno mi nije prihvatljivo da me se nista ne pita i da taj moj nalaz prodje kroz 10 ruku prije nego dodje do mene.

Takodjer sam zvala i bijeli telefon gdje me je zenska s druge strane uredno otkantala da sta se ja uopce bunim protiv testiranja, iako moje pitanje uopce nije bilo o testiranju, nego o necijoj slobodi da moju krv testira bez moga znanja.

S obzirom da mislim poslati mail svima iz MIZ-a ciji su mailovi dostupni lijepo vas molim da mi odgovorite na anketu, a ako zelite i na pitanje gdje konkretno ste napravili nalaz.

Moj je iz Zavoda za transfuziju šibenske bolnice i jaaaako me ljuti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jel to ujedno i objava :D
    U prvoj trudnoći mi nije rađeno testiranje na AIDS, nije me nitko ni pitao. Sada nisam ni išla na testiranje i pitam se bih li trebala upozoriti gina na to, ili vrijede podaci iz stare trudničke koju stalno nosam za sobom baš zbog toga!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam ti odgovorikla prvim ponuđenim, ali kod mene je bio porod u vodi, a to je u HR jedan od uvjeta.
    Takodjer sam zvala i bijeli telefon gdje me je zenska s druge strane uredno otkantala da sta se ja uopce bunim protiv testiranja, iako moje pitanje uopce nije bilo o testiranju, nego o necijoj slobodi da moju krv testira bez moga znanja.
    Ovo je tako bezobrazno .

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rodila svoje prethodno dijete 2003. godine prije tebe i napravili su mi test isto bez pitanja. trenutno mi para ide na usi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam janoccki odgovarala.
    za tebe znam i to mi je u redu i prihvatljivo. ali ovo mi nije prihvatljivo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni meni.
    za prvo mislim da nisu, al to je bilo prije skoro 6 godina.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisu ni meni za prvo ali tada sam vadila krv u Petrovoj 3.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad su meni vadili krv u svrhu određivanja krvne grupe sestra mi je dala da potpišem neki papirić kojim pristajem da mi testiraju krv na nešto, a ja tuka sad ne znam na što, ali definitivno mi nije rekla da je na hiv jer taj termin poznajem.
    e sad, ako je to bilo na hiv a ona mi je promrmljala neki nepoznatitermin samo da ne skužim o čemu se radi, poludjet ću. zato bi vljela cure koje su vadile krv u petrovoj 3 da mi kažu jesu li i njima dali na potpis papirić za još neku dodatnu pretragu ili?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako imas trudnicku, pogledaj taj nalaz.
    meni je danas tlak na 300 sto zbog nalaza sto zbog osobe koja mi se javila na bijeli telefon.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hm, meni je jako čudno da su vas testirali tek tako jer je to pretraga za koju treba posebna uputnica, bar u Petrovoj 3.
    Moguće da je ginekolog to zatražio na uputnici u sklopu ostalih pretraga pa da niste vidjeli?
    A i to se ne smije bez znanja pacijenta, grrrrrrrrrr.

Ja osobno sam inzistirala na testiranju.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni prije dva mjeseca nisu testirali, u petrovoj.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta o's rec da si trudna :D
    cestitam!!!!

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Po meni bi testiranje trebalo biti obavezno i pod "moram".

I sad sam začuđena što to nije istina jer nas je epidemiološki tim u školi mog sina uvjeravao da se sve trudnice obavezno testiraju.

I baš bih voljela znati zašto bi netko trebao odbiti testiranje? Ili jesi HIV pozitivna ili nisi - nema sredine. I u jednom i u drugom slučaju dobro je da znaš.

Ako netko zna 100% da je taj njegov nalaz prošao 10 ruku i svi su mogli vidjeti - to onda nije u redu. Ali, koliko sam ja shvatila, vi ne znate kako je završio bilo koji pozitivan nalaz na HIV. Čisto sumnjam da je jedan takav nalaz bio dostupan svakome.

I ako hoćete da AIDS dođe pod kontrolu, radi nas i naše djece i njihove budućnosti - što prije se trebamo prestati ponašati kao da je to nešta što se događa tamo nekom drugom.
    Tajnost podataka napravljena je zato što mi ljudi nismo mogli prihvatiti odrastanje i boravak neke HIV pozitivne osobe u našoj blizini. Lakše nam je bilo izolirati se od njih. Ista stvar je i sa zaraženima od hepatitisa C.
    Koji je isto smrtonosan i opasan.

I sad smo si lijepo napravili magareću uslugu i NE ZNAMO tko se šeće zaražen oko nas. I šta je još gore, ne znamo tko je od nas zaražen pa možemo lijepo zaraživati i naše bližnje i drage i rađati zaraženu djecu.
    Mislim da nitko od nas to ne želi i da su testiranja itekako potrebna.
    I uvjerena sam da se HIV pozitivan nalaz tretira znatno drugačije u komunikaciji s pacijentom. Bilo bi dobro da nam to netko od struke pojasni.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisu me ni prvi ni drugi puta testirali ( barem mi nista ne pise u papirima i nalazima)- to je bilo u zavodu za transfuziju (petrova)

testirali su me kad sam isla na konizaciju- moja doktorica mi je dala uputnicu za to i markere za hep. ( mada na onom 'bolnickom' popisu potrebnih pretraga nije bilo i to navedeno)

i,. naravno,. testirala sam se na svoju ruku kad sam bila mlada i luda ( gore na zvijezdi)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uopšte mi nije jasno zašto bi se neko bunio protiv testiranja. Kod nas u Srbiji je to obavezno za sve trudnice, kao i test na hepatitis B i C.
    To je sve u cilju zaštite i porodilje i beba a naravno i osoblja klinike u kojoj se izvodi porođaj. Naravno da se moraju primeniti posebne mere opreza i zaštite ukoliko se u porođajnoj sali nađe žena zaražena virusom HIV-a.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: Pitanje za trudnice o AIDS-u

Citiraj marta prvotno napisa
    pitanje sam postavila jer mi je i prije 3 godine i sad napravljen test na AIDS u sklopu standardnog odredjivanja krvne grupe u trudnoci. to mi je bilo :shock: jer niti je to pisalo na uputnici, niti me je ITKO pitao dozvoljam li to. pa sam sad malo popizdila, oprostite na izrazu, prilicno me je to nasekiralo. naime, nemam nista protiv prevencije, niti testiranja, medjutim apsolutno mi nije prihvatljivo da me se nista ne pita i da taj moj nalaz prodje kroz 10 ruku prije nego dodje do mene.
    pa koliko ja vidim, martu je smetalo što je nitko nije pitao ili obavijestio da će je testirati.

moje je mišljenje da bi testiranje na hiv trebalo raditi po defaultu uz ostale boleštine - i da bi to trebalo pisati na uputnici.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da jos jednom kazem, ili cemo se svi testirati ili ce nas sve pitati. a ne ni vrit ni mimo.

trudnice se testiraju na hep b i hep c pod normalno i to je obavezna pretraga koja ide u sklopu doticne obrade. medjutim testiranje na AIDS je u Hrvata jos uvijek samo i iskljucivo dobrovoljno.

i sto bi sad mene netko testirao bez pitanja, mislim odakle mu pravo, ako je testiranje dobrovoljno? jel to neko doktorat pise?

bibai, imala sam samo jednu uputnicu i to onu za krvnu grupu. a dobila sam nalaz s popisom bolestina koje sam znala da ce tamo biti izlistane plus HIV :shock: prvi put kad sam dobila takav nalaz (2003.) nisam bila sigurna sta je pisalo na uputnici, pa sam poslije pitala sestru kod svog ginica i ona me je uvjeravala da oni to nisu trazili i da su se mozda promijenili propisi il sta je to vec.

e al iz onog nacionalnog programa se vidi da nisu a to i anketa potvrdjuje. mene ne muci to sto su me testirali, to mi je ok, al me muci nacin na koji to rade.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •