dakle, pitala sam na pravnim pitanjima je li testiranje na AIDS jos uvijek na dobrovoljnoj bazi ili ne (konkretno za trudnice). odgovor sam nasla i sama u Hrvatskom nacionalnom programu za prevenciju HIV-a/AIDS-a 2005-2010, gdje stoji sljedeće:
pitanje sam postavila jer mi je i prije 3 godine i sad napravljen test na AIDS u sklopu standardnog odredjivanja krvne grupe u trudnoci. to mi je bilo :shock: jer niti je to pisalo na uputnici, niti me je ITKO pitao dozvoljam li to. pa sam sad malo popizdila, oprostite na izrazu, prilicno me je to nasekiralo. naime, nemam nista protiv prevencije, niti testiranja, medjutim apsolutno mi nije prihvatljivo da me se nista ne pita i da taj moj nalaz prodje kroz 10 ruku prije nego dodje do mene.d) Osiguranje dobrovoljnog savjetovanja i testiranja trudnica na HIV
Kako se antiretrovirusnim liječenjem trudnica i/ili dovršenjem poroda carskim rezom može bitno smanjiti zaraženost HIV-om djece potrebno je poticati trudnice, osobito one s rizičnim čimbenicima ponašanja, na dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV. Potrebno je razviti sustav koji će svim trudnicama omogućiti savjetovanje i mogućnost testiranje na HIV u cijeloj Hrvatskoj. U sustavu treba postići, nakon spoznaje o pozitivnom testu, brzo upućivanje trudnica na liječenje. Potrebna je edukacija trudnica i zdravstvenog osoblja o mogućnosti sprečavanja zaraze HIV-om u djece.
Na ovaj način se može postići da se u Hrvatskoj više ne rađaju djeca zaražena HIV-om, odnosno da je broj takve djece blizu nule.
Takodjer sam zvala i bijeli telefon gdje me je zenska s druge strane uredno otkantala da sta se ja uopce bunim protiv testiranja, iako moje pitanje uopce nije bilo o testiranju, nego o necijoj slobodi da moju krv testira bez moga znanja.
S obzirom da mislim poslati mail svima iz MIZ-a ciji su mailovi dostupni lijepo vas molim da mi odgovorite na anketu, a ako zelite i na pitanje gdje konkretno ste napravili nalaz.
Moj je iz Zavoda za transfuziju šibenske bolnice i jaaaako me ljuti.