kriks prvotno napisa
željela bih se samo osvrnuti na dio s radnim vremenom, pripremama i radom s tolikim brojem djece.
ako će mi netko reći da to nije dobar posao i da ima svojih prednosti, onda mi baca prašinu u oči, ovo se također odnosi i na učiteljice, nastavnike i profesore. pripreme? budimo realni, pripreme imaš prvih nekoliko godina, dok ti je sve relativno novo i dok si mlad, kasnije se većina toga svodi na prepisivanje.
da, teško je raditi s 25-oro djece svaki dan, da je, ja imam jedno pa mi je teško ponekad izdržati cijeli dan, ali na to sam se ja odlučila i to je bila moja odluka. tako je i odluka teta,nastavnika i inih da to bude njihove zanimanje. konobari, prodavači, administratori, liječnici -- mislim da se oni susretnu s 5x više ljudi dnevno, i to odraslih koji su puno bezobrazniji i djetinjasti i od najrazmaženijeg djeteta, a nemaju svaki dan pripreme od 2h da si naprave plan i program za danas ili sutra. ja kao liječnik nemam dnevno dva sata da učim, ponavljam, educiram se u bilo kojem smislu. ja to moram raditi kod kuće, kad umjesto da sam sa svojim djetetom ja to ne mogu, isto tako i moj suprug. i nema slobodnih dana, đaba i prekovremeni i dolaženje na posao u sitne sate kad on ne uspije iskoristiti ni one dane GO, a kamoli slobodne.
ni ja neću moći biti pored svog djeteta prvi dan škole ni ti na svakoj predstavi. nisam bogom dana da mogu uzeti GO ili SD kad mi sine, ni ti svoj posao shvaćam tako, i žao mi je što neću biti pored svog djeteta, ali se nadam da ću ostale sate i dane kad sam s njim uspjet mu dati do znanja da ga volim i da me zanima kako mu je bilo taj dan, što je radio itd itd., a u današnje doba tehnologije sve se može snimiti na kameru i gledati kod kuće.
nemojte mislite da imam nešto protiv teta, nastavnika i ostalih, nemam! svaka čast na njihovom trudu i poslu i želji da se bave našom dječicom, ne treba ih kuditi na svakome koraku, ali ne treba ih ni uveličavati u nebesa.
da sam ja na porodiljnom s drugim djetetom ili žena kućanica ili da imam mamu/tatu/svekra/svekrvu s kojima dijete može biti po cijele dane, svaki dan i dalje bi se odlučila za vrtić. ja na vrtić ne gledam kao nužno zlo, kao mjesto gdje odvedem dijete jer je pristupačno, jeftino i jer nemam kome ga ostaviti i dadilje su skupe. mislim da je vrtić puno više od toga, ne meni nego mom sinu. mislim da socijalne vještine koje dijete stiče od malena su neprocjenjive! pa makar i sjedio pred tv i gledao crtiće, bolje da ih gleda u društvu nego sam jer je u društvu sve zabavnije.
ja sam bila zatvorenija osoba, a da nisam išla u vrtić ne želim ni pomisliti kakva bi sad bila :D