evo u naslovu sve piše, koliko je vremena potrebno da se ono što ja pojedem pojavi u mlijeku...?
pitam jer bebu muči probava, ima tjedan dana, a htjela bih znati ako joj nešto od moje prehrane smeta....
pa ne znam jeli to sat, dva, pet, dan....?
evo u naslovu sve piše, koliko je vremena potrebno da se ono što ja pojedem pojavi u mlijeku...?
pitam jer bebu muči probava, ima tjedan dana, a htjela bih znati ako joj nešto od moje prehrane smeta....
pa ne znam jeli to sat, dva, pet, dan....?
Joj, meni je ovo trećas beba ali i mene ovo zanima...jer mi se čini da od svih beba ova ima najviše problema s time kaj jedem pa se zato i pitam...
Jedva čekam odgovor!
Po logici, hrana treba prvo biti probavljena, zatim hranjive tvari upiju crijevne resice i tada ide u krv. Zatim se u mliječnim žlijezdama te hranjive tvari upotrebljavaju za proizvodnju mlijeka. Znači, sve ovisi o vrsti hrane i o brzini kojom probavljate koju hranu. I o brzini proizvodnje.
Rekla bih da je sat, dva premalo za ovo, ali sve više od toga, da, ali sigurno manje od dan.
Ovo čisto po mom iskustvu i znanju, ništa znanstveno utemeljeno.
Bas sam danas procitala u kuharici za dojilje,6-8 sati.
Ustvari pise za pojedine namirnice ako beba nema vjetrove i ne place da se smiju konzumirati
S Andrijom sam jednu večer jela kikiriki, a grčeve je dobio sutra popodne, znači skoro 24 h poslije.
Mislim da se kikiriki ne preporuča zbog mogućih alergija kod bebe,
ne znam da li izaziva grceve.Moja je plakala prva tri mjeseca svaki dan
po tri sata,bez obzira sto da ja pojedem.A dvije noći je nakon cicanja
tako tužno tulila i prduckala da sam sigurna da je to bilo od graska koji
pojela taj dan.Sad polako probavam pojesti nešto pa ako vidim da joj ne
smeta jedem dalje.Do kad uopće vrijedi to da se mora paziti na prehranu
jer ja znam par žena da su sve jele odmah,ali očito je da mojoj bebi smeta.
Ja sam ovaj put jela sve, u malim kolčinama u početku, a kasnije hrabrije. Nisam primijetila da joj nešto smeta. Malo se mučila s prduckanjem u početku, ali zato što ne podriguje. Pomogle su nam Sab simplex kapi.
Ni prvome ništa nije smetalo, osim tog nesretnog kikirikija.
Nema ti pravila, svako dijete je drugačije. Neka djeca imaju jake grčeve, iako je mama izbacila sve problematično iz prehrane.
meni je patronazna to pojednostavljeno rekla
sto mama ruca beba vecera
a ja sam procitala da ako popijem kavu da je najveca koncentracija kofeina u mlijeku za sat vremena.
Nadam se da ce se javiti netko s tocnim informacijama, jer i mene ovo bas zanima
a ja sam procitala da ako popijem kavu da je najveca koncentracija kofeina u mlijeku za sat vremena.
Nadam se da ce se javiti netko s tocnim informacijama, jer i mene ovo bas zanima
Vrijeme poluraspada kofeina u tijelu odraslog čovjeka je 5 sati, a u 3-mjesečne bebe 14 sati ( uguglala: kofein i dojenje).
2-3 šalice kave dnevno ne bi trebale štetiti bebi, ali opet svaka beba reagira drugačije. Možda je najbolje prvih 5-6 mjeseci piti kavu bez kofeina.Pa su mama i beba na miru.
I mene ovo zanima. Negdje sam procitala da ako odlucimo popiti neko alkoholno pice da to ucinimo neposredno nakon podoja, jer ce se koncentracija alkohola u mlijeku do slijedeceg podoja (znaci u roku 3 sata) vec znacajno smanjiti.....zar se tako brzo metabolizira i eliminira?
Ja skuzila da mojoj smeta slatko vrhnji i vrhnje za kuhanje.....bye bye krem juhice i fini kolacici![]()
Uh, da bar dojim svaka 3satakod nas je razmak puuno manji, čak nakon sat vremena zna tražiti cicku. Mom bebaču je smetalo kravlje mlijeko kad bih ga pila, dobio bi grčeve,a od naranče crvenilo oko ustiju pa sam to izbacila iz prehrane kad je bio manji, a sad planiram opet probati da vidim reakcije,ipak ima 7.mj.
samo ću kratko:
svaka namirnica ili ostale tvari što unesemo u organizam ima neko svoje vrieme poluraspada u našem organizmu i u organizmu djeteta. ove podatkeo kofeinu i alkoholu te dobro našle ali svakako bih vam htjela skrenuti pažnju da bez obzira na to navedeno vrijeme nije preporučljivo konzumirati previše kofeina ili alkohol uopće pogotovo ako je dijete maleno, ispod 6.mj. jer to zaista utječe negativno na njihov razvoj. posebice u djece mlađe od 3 mjeseca kada im jetra nije razvijena i tada još teže te toksine izbacuju iz organizma. možete o tome pročitati:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=142&Show=1420
http://www.kellymom.com/health/lifestyle/caffeine.html
http://www.kellymom.com/health/lifestyle/alcohol.html
Posljednje uređivanje od tropical : 17.01.2011. at 11:34
da se ne dasi da mi postovi odu rascjepkala sam.
što se pak tiče mljeka i mliječnih proizvoda- relatvno je česta pojava da mala djeca imaju poteškoća sa probavom proteina koji se nalaze u kravljam mlijeku (ili kozjem i sl) i koji prolaze u majčino mlijeko.
ako dijete pokazuje znakove nemira, grčeva, eksplozivnih stolica. kada se neki drugi uzročnici isključe, ta netolerancija na te bjelančevine (što ne znači da je to netoerancija na laktozu) se može rješiti tako da majka prestane konzumirati mliječne proizvode prvo na 7-10 dana (nailazila sam i na izvore od 2-3 tjedna- knjiga: alergije prikrivena bolest, c. bateson koch) da se organizam majke i djeteta očisti tih bjelančevina pa ako je djetetu bolje onda majka zaista treba prestati konzumirati mliječne proizvode.
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=111&Show=1899
kako se onda počinjemo pitati unosimo li dovoljno kalcija u organizam, što se može ostalom hranom nadoknaditi.
treba pripaziti i na to da ne osiromašite prehranu izbacujući jednu po jednu namirnicu koja uznemiruje dječju probavu pa da ne ostanete na prsiromašnoj prehrani. umjerenosti i raznolikost je uvijek dobra preporuka a za ozbiljnije tegobe se uvijek treba obratiti liječniku.