Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Jel to normalno ponašanje dječaka?

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Jel to normalno ponašanje dječaka?

Konstantno kreveljnje i glupiranje (mogući ADHD) ali na temu pimpeka, guzica, sexa, "sisurina", cicanja... Sad su odlučili da su on mama i beba i jedan drugome ližu sise ! Kad sam rekla da prestanu dobila sam odgovor da će prestati samo ako im ja pokažem svoju pišicu! Već mo imali razgovore na tu temu, išli su zajedno piškiti pa smo slušali "poliži mi pimpeka"!! Sad bi si rezali pimpeke, a meni sise!!!
    Je li to normalno ponašanje? Dečki imaju 5 i 7.5 godina. Kako da se postavim???

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Suosjećam, ali nemam pametnog savjeta.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa Vidi poruku
    Konstantno kreveljnje i glupiranje (mogući ADHD) ali na temu pimpeka, guzica, sexa, "sisurina", cicanja... Sad su odlučili da su on mama i beba i jedan drugome ližu sise ! Kad sam rekla da prestanu dobila sam odgovor da će prestati samo ako im ja pokažem svoju pišicu! Već mo imali razgovore na tu temu, išli su zajedno piškiti pa smo slušali "poliži mi pimpeka"!! Sad bi si rezali pimpeke, a meni sise!!!
    Je li to normalno ponašanje? Dečki imaju 5 i 7.5 godina. Kako da se postavim???
    Strogo , ali bez vidljivog pridavanja pažnje reci da je takvo ponošanje nedopustivo i da se to ne tolerira. Kad to kažeš možeš u jednoj ili dvije rečenice objasniti zašto , i nakon toga odmah brzo i odlučno prebaci zanimanje na neku desetu radnju.
    Ako se to ponovi , opet strogo i odlučno prekini zabavu , ali bez ikakvog objašnjavanja (osim da je to nedopustivo i da to ne želiš tolerirati).

To je iskušavanje granica kod malo težeg slučaja. Imala sam sličnu priču , ali u malo mlađoj dobi. U svakom slučaju najbolje je ne pokazivati uzrujanost i ne tolerirati tako ponašanje. Pretpostavljam da je mladiću dosadno na praznicima pa je dosada uzela maha...
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.01.2011. at 23:28

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Situaciju sam kompletno izignorirala (teškom mukom) i nakon 15ak minuta su pronašli neku drugu zanimaciju. I dalje me zanima je li takvo ponašanje normalno. Trenutno sumnjamo na ADHD kod starijeg (posjetili psihologa, spremamo se naprviti EEG) ali me znima da li to ima veze ili je neka faza ili što? Kad ih pukne takav pop...itis, svako moje uplitanje je samo dolijevanje ulja na vatru.
    Dosadno, da. Vrijeme je nikakvo, južina puca, ne posjećujemo igraonice jer se bojimo da ne ulovimo gripu prije skijanja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Situaciju sam kompletno izignorirala (teškom mukom) i nakon 15ak minuta su pronašli neku drugu zanimaciju. I dalje me zanima je li takvo ponašanje normalno. Trenutno sumnjamo na ADHD kod starijeg (posjetili psihologa, spremamo se naprviti EEG) ali me znima da li to ima veze ili je neka faza ili što? Kad ih pukne takav pop...itis, svako moje uplitanje je samo dolijevanje ulja na vatru.
    Dosadno, da. Vrijeme je nikakvo, južina puca, ne posjećujemo igraonice jer se bojimo da ne ulovimo gripu prije skijanja.
    Što znači normalno? Neka djeca puno više iskušavaju granice neprimjerenim ponašanjem, tj puno više ih krše od ostalih (ne stigneš nekad raditi ništa drugo osim upućivati na granice :/ ). Ona sa ADHD-om puno češće od ostalih, ali si jednostavno ne mogu pomoći. Nema to veze sa nikakvim seksulanim frustracijama ili sl.(iako ovo jest dob kada postaju svjesni seksulanosti), nego jednostavno njihovim udaranjem tamo gdje dobivaju naviše reakcije (pa makar negativne). Ti procijeni kada je dovljno ignorirati , ali povremeno jasno i glasno moraš reći (ali bez emocija) da takvo ponašanje nije prihvatljivo i zašto.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za ovu dob je normalno da nas djeca ponekad šokiraju i da nismo uvijek spremni na njihove "bisere".

Kod nas to nije bio seks (to smo riješili davno, jer mog mlađeg je tema silno zanimala u dobi oko pete godine - vratit ću se na temu).

Daklem, što me šokiralo prošle godine tako da nisam znala da li bih propala u crnu zemlju pred drugima ili sama pred sobom:

Moj sin (nenasilan i pristojan) opalio je škarama po čelu u školi najboljeg prijatelja! Jest da su ga taj drugi dječak i još jedan iz klape držali zarobljenog, pa se branio kako je znao, ali i danas mi nije jasno kako se to moglo dogoditi. Btw. djeca uopće nisu shvaćala razmjere našeg užasa (i što se tiče učiteljice, koja btw. NIJE bila u blizini, , a radilo se o osmogodišnjacima) jer nisu uopće bili svjesni posljedica. To se odnosi na svu trojicu - i mog sina i drugu dvojicu. Nasilno ponašanje izazvalo je nasilnu reakciju, ali ja sam očekivala da će moj sin zvati u pomoć ili tako nešto, a ne da će škarama nasrnuti na drugu djecu... To mi je lekcija da se od klinaca zaista svašta može očekivati.

Porazgovarali smo s njima kako smo najbolje znali (sva sreća da su i ostali roditelji normalni i da su imali razumijevanja, hvala im na tome) pa se stvar riješila. Dečki su i dan danas jako dobri prijatelji.

Ipak, cijela stvar ostala mi je u sjećanju kao jako ružan događaj, ali tada mi je konačno i definitivno doprlo do mozga da nemamo 100% pod kontrolom postupke svog djeteta.

Što se pak seksa tiče, to je tema koju djeca gotovo u pravilu prije načinju s drugim klincima nego s odraslima. Moj mlađi je u dobi od 5 godina vidio cucke kak se "žene" preko ograde vrtića i objavio svojoj odgajateljici "Teta, peseki se seksaju, imat će mlade!" Kad mi je teta to ispričala, ja sam isto zinula jer moja djeca su dobila osnovne obavijesti o spolnom činu i vezi istoga s mladuncima/djecom, ali to nije jezik kojim se govori u našoj kući pa sam isto tak bila zbunjena...

Danas se ne osjećam ništa manje spremnom na dječje "bisere" - to svakoga iznenadi. I nije nimalo čudno. Ne možemo ih držati pod staklenim zvonom, a za namjerno bacanje roditelja iz cipela oni uvijek nekako nanjuše teme koje najjače djeluju na nas.

Mi obično porazgovaramo s djecom kad se vrući topic malo ohladi, ali to je stvar trenutka i malo što nas može unaprijed pripremiti na iznenađenja. Bitno je postaviti granice (npr. "u našoj kući se ne koriste takvi izrazi" ili "ne želim da se tako ponašate" ali to je Sirius lijepo napisala u puno kraćem postu.

Sretno!

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim da znam otkud mu ti izrazi i rječnik (od jednog klinca u školi) samo što moj bude strašno inspiriran pa je sve x 10.
    OK, otprilike znam na čemu sam. Hvala.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Imam sina od 8.5 godina, prilično često sam s djecom te dobi, moram priznati da nisam čula da su tako daleko ikad išli klinci koji se druže s mojim sinom...moj sin je imao fazu, ma nije to bila ni faza.....crtanje cica par dana i to zato jer su tak i drugi dečki crtali, tu i tam zna reći guza u nekom svom 'ludom monologu', ali ništa više od toga..ali ovo što ti navodiš (a i još prostije) je ono što sam čula da govori dječak za kojeg znam da ima postavljenu dijagnozu ADHD-a.

Svaka čast na samokontroli, ja nikako nebi mogla ignoritati takvo ponašanje, svakako bi reagirala i djetetu dala do znanja da to nije prihvatljiv oblik ponašanja i komunikacije, bar ne kod nas doma.

Kako god bilo, nadam se da ćete to uspjeti riješiti, sretno .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zumbulmama, tipična stavr za ADHD je što na umu to na drumu.Oni nemaju tu blokadu u sebi , ali to ne znaći da ne znaju razliku između dobrog i lošeg. Znaju jako dobro. Zato ignoriranje neprihvatljivog ponašanja je ok, ali ipak im treba povremeno (bez emocionalnog unošenja) ukazati što je prihvatljivo , a što ne. Kasnije bude dovoljno samo ga malo strože pogledati ili reći stop, da se zastavi u pokušajima takvih gluposti.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovo je bilo prvi put da sam to uspjela kompletno izignorirati i najkraće je trajalo. Obično sam počela držati prodiku, šiziti a on je uživao, makar bio kažnjen. On jako dobro kuži dobro od lošeg. Srećom, ne zna stvarno proste riječi. Ponekad stvarno mislim da namjerno izaziva. Ne sjećam se da sam čula takve slikovite izraze u dok se igraju dječjoj sobi . Obično dođu u dnevnu i stalno me pogledavaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •