Drage mame molim za pomoć!!
1. Prije nekoliko godina nađene su mi ciste i fibroadenomi u dojkama. Nisu bili veliki pa mi je preporučena redovna kontrola ultrazvukom. Sad imam bebolinca 6 tjedana i isključivo dojim. Neki dan sam napipala na jednoj dojci kao neku kuglicu. Nalazi se na donjem dijelu, ispod bradavice i na dodir ne boli. Površinsko je, nekad je manja, nekad veća. Ne znam sad da li je to neki zastoj od mlijeka ili novi fibroadenom ili cista. Pošto su ovi koje imam mali nisam nikad opipala da znam prepoznati. Uglavnom, masirala sam ali još je tu. Bojim se previše po tome prčkati i pritiskati ako nije od mlijeka. Da li je dovoljno da maleni to izvuće ako pocica cijelu dojku ili se mora prvo masažom razbiti da ide van ako je to od mlijeka?
Ukoliko je u pitanju neki zastoj ili kvržica to u većini slučajeva boli ili zateže. Ako te ne boli možda da se ipak javiš liječniku da pogleda što se događa.
Ako je od mlijeka potrebno je dijete namjestiti na dojku u takav položaj da je brada na strani kvržica jer brada najviše masira.
Ako je kako pišeš na donjem dijelu ispod bradavice probaj dojiti u klasičnom položaju kolijevke i obrnutom (nogometna lopte). Dijete bi to moglo izvući samo. prati ima li kakvih promjena prije i nakon podoja tj. mijenja li se veličina kvržica.
2. Već nekih 10-tak dana imamo poteškoća kod dojenja. Prvo lijepo cicamo nekih 5-7 minuta, onako baš fino guta, čuje ga se, sve po školski i onda se krene izvijati, crveni se u licu, stenje, napreže se, navlači mi bradavicu, okreće glavicom.... Ne znam što je to, da li možda od progutanog zraka? Podižem ga da podrigne pa malo pomogne. Uglavnom, to se događa svaki dan, po noći baš i ne, tu i tamo, ali danju kod svakog podoja.
Koliki je broj upišanih i ukakanih pelena u 24 sata? Koliko je dijete dobilo na prvom vaganju.
Kakav ti je refleks otpuštanja mlijeka? Osjetiš li ga? Šiklja li mlijeko u mlazevima?
3. Kako znati da je dojka prazna? Kad mi počne scenarij opisan pod brojem 2 ja mu ponudim drugu i nju ljepše cica, nekad i zaspe. Muči me to što u prvoj kad ju stisnem još ide mlijeka pa ne znam zašto nju neće jer mislim da bi to bez problema moga posisati. Žao mi je da propušta to masno mlijeko ( na prvoj kontroli smo dobili 640 g pa mi to nekako malo). Da li je dojka prazna kad se stisne i ništa ne ide ili može izaći i koja kap?
Aha vidim ovdje odgovor za težinu. 640 grama je dovoljno, nije malo. Ne zabrinjavaj se previše oko toga što kad stisneš dojku mlijeko ide van. Uvijek ide
Probaj zadržati dijete što duže na jednoj dojci tako da upravo tako kako sumnjaš dobije više masnog mlijeka.
Za to mlijeko se treba pomučiti, ide sporo i djeca se uglavnom bune (ovako kako opisuješ) i prihvaćaju sretno ako im se ponudi druga dojka.
Probaj ga što više i duže možeš zadržati na jednoj dojci.
Sretno!
Mamice, puno vam hvala na strpljenju i odgovorima!!