Nakon dvije godine od rođenja moje cure, još jednom se moram zahvaliti RODI, svim curama na SOS telefonu za dojenje i svim forumašicama što su mi pomagale svojim savjetima i iskustvima.
Znam da će me se mnoge sjetiti baš po problemima s dojenjem.
Sada nakon dvije godine, tek sada znam što mi je sve dojenje značilo, pa eto, voljela bi to podijeliti s vama i dati još jednom maleni doprinos onim curama što još uvijek trebaju puno podrške.
Kod mene dojenje nije bilo samo radi prirodnog hranjenja moje cure, pomoglo nam je u još nekim stvarima, s kojima bi vjerojatno imali problema.
Kao hipotonka, mučila se jadnica vuči, znam da je i da sam je izmučila, zato i jest odbacila dojku kad je počela konkretna dohrana (dojila punih 9. mjeseci). Dojenjem sam je na neki način prisilila da vježba mišiće gornjeg dijela probavnog sustava. Kada smo bili na pregledu kod neuropedijatrice sa 7. mjeseci žena se doslovce ustala i dala mi ruku za uspješno i forsirano dojenje.
Da me se krivo ne skuži, ima hipotonaca koji mogu vuči, hipotonija nije pravilo da mora biti problema, ali kod nas je bilo i to velikih.
Pregled kod logopeda: Čisto smo preventivno. Logopedica kaže da njen govor s obzirom na dijagnozu hipotonije jest napredan, jer je dojenjem, a poslije žvakanjem i pričanjem ojačala mišiće potrebne za to.
Za mene dojenje nije nikad bilo samo hranjenje, to je za mene bila borba, lagala bih da sam uživala, nisam, strahovala sam, strepila, navlačila mlijeko svaki skok u razvoju i mučila se sa tisuću i jednim problemom na kojeg smo naišli.
Sada je za mene dojenje i vježbanje, tek sada to skužih.
U svakom slučaju, ne znam da li savjetnice to znaju, ali za nas ovakve mame one vrijede zaista život, a ja ću morati naći načina kako da se prikladno zahvalim.