Kako pripremate junetinu?
Imam šnicle, najfiniji su mi kao "lažna pašticada" i trebam ideju za još neki način, a da su mekani i sočni.
Kako pripremate junetinu?
Imam šnicle, najfiniji su mi kao "lažna pašticada" i trebam ideju za još neki način, a da su mekani i sočni.
Ja šnicle gledam što dulje držati u pacu(maslinovo sol i papar), takve iz paca dobro popržim na malo maslaca i onda zalijem vodom i krčkam do besvjesti ili stavim u ekspres lonac.
S vremenom sam skužila da su mi bolje takve šnicle ako su deblje a ne ko flis papir.
Dakle to je bazni recept, dalje su varijacije...šnicle uvaljati u brašno ispeći pa podliti i krčkati, kad je gotovo posuti nasjeckanim češnjakom i poklopiti.
ponekad dodam luk da se dinsta s mesom ili podlijem vinom, može se i vrhnje na kraju ubacit...fino mi je recimo završit umak sa kiselim vrhnjem i sitno narezanim kiselim krastavcima.
a ja se ponadala kako si provalila još 99 recepata
ja ju baš i ne pripremam, jedino u juhu stavljam i tako Luka obožava
strpljivo čekam ideje![]()
juneći gulaš s prosom (umjesto krumpira stavim proso)
junetina u umaku od senfa i kiselih krastavaca (ovo ne radim ja nego sveki, prefino je)
Laumi, ajde u koracima za gulaš sa prosom.
Ja ili ju skuham u juhi, ili s kiselim krastavcima i senfom. Eventualno tzv. čika jovine šnicle-to je s povrćem, dinsta se.
Mi jako volimo i šnicle u saftu s povrćem. Najbitnije je stvarno da one dobro odstoje, najbolje preko noći, ja ih posolim samo, premažem jednu stranu senfom i u ulje, ili samo u ulje (ako ih je puno, da se senf ne prenese na drugu stranu), a senf pred pečenje namažem na jednu stranu.
Drugu stranu u brašno i malko popečem s obje strane, maknem van. Prodinstam luk, ubacim oko deci umaka od paradajza, prodinstam malo i onda dodam ribano povrće - mrkvu i tikvicu, ako ima celer, a dobro je dodati i brokole kasnije u taj umak. Ako vam se ne da ribati, može i veći komadi, pa se kasnije usitni štapnim mikserom isl.
Kad dodam povrće, podlijem, a i kasnije podlijevam tijekom kuhanja, ako imam juhom, ako ne, vodom, te ubacim malo onog alnaturinog začina za juhu. Uglavnom, vratim šnicle i dinstam tak bar još sati i pol na laganoj vatri. Na kraju dodam malo papra i ako treba još dosolim.
Super paše s nekim tijestom tipa pljukanci, ali i s palentom. To mi je najbolji način spravljanja junećih šnicli.
Posljednje uređivanje od Hera : 08.01.2011. at 13:07
1. Kuhana junetina s paradajz sosom i pire krumpirom - mljac! + ostala juha od junetine!
2. Juneča rebra kuhana sa kiselim zeljem + restani krumpir
3. Juneči saft + npr. tijesto
4. Gulaš od junećeg mesa
5. Lažna peka od junetine: u tepsiju se složi što više vrsta povrća, namarinirana junetina, zalije se s malo vode, poklopi alu folijom i u pečnici se krčka što dulje (tj. dok junetina nije mekana).
ma, kao najobičniji gulaš, samo umjesto krumpira stavim proso.
popržim na maslinovom ulju junetinu narezanu na kockice. izvadim na tanjur. popržim luk i korjenasto povrće, zatim to podlijem vodom i pustim da se malo dinsta. zatim u lonac vratim meso pa sve zajedno dugo dinstam. stavim začine (crvena paprika, mažuran, lovorov list, papar) i dodam malo pirea od rajčice. kad je meso skroz mekano, stavim proso i sve zajedno kuham dok se proso ne raskuha. ne treba zgušnjavati jer proso sve lijepo zgusne.
tajna je u dugom dinstanju mesa, najmanje 2 sata.
winnerica,Lažna peka od junetine: u tepsiju se složi što više vrsta povrća, namarinirana junetina, zalije se s malo vode, poklopi alu folijom i u pečnici se krčka što dulje (tj. dok junetina nije mekana).
koje sve povrće stavljaš i u čemu mariniraš junetinu (i koliko dugo)?
Možeš napravit ličke šnicle. http://www.kuharica.hr/recepti/jela_...ke_snicle.html
ako imaš svježe meso, možeš i više komada ispohat i u led i onda kad vam se jede, baciš u tavu zaliješ vodom i vinom, malo češnjaka, soli i peršina i prokrčkaš (ja to krčkam 20-ak min, ne baš 45 min i bez vegete)
Meni su juneće šnicle najbolje na ovaj način: http://www.coolinarika.com/recept/ju...kima-od-kruha/ Jednostavnije nego što se čini, i ne može se fulati ako i fali koji sastojak (Anemona, jel' to lažna pašticada?).
Inače, temeljni recept kao Kosjenka, a ostalo su varijacije. Nisam ih još probala s povrćem, jedino sa šampinjonima (kopiram: šnicle tanko izrezati i izlupati, posoliti, uvaljati u brašno i popržiti na ulju da porumene; vaditi šnicle u dublju posudu, posipati ih paprom, vegetom, bijelim lukom, zaliti ih juhom tako da prekrije meso; na preostalom ulju prodinstati izrezane gljive i nakon toga ih dodati mesu; sve skupa dinstati još oko 15 min. i na kraju dodati vrhnje).
Jedva čekam nove ideje, jer moj posinak ne jede piletinu, a MM iz zdravstvenih razloga ne smije svinjetinu, pa nam se mesni meni uglavnom svodi na junetinu.
ja nemam ništ pametno (novo) za predložit, samo sam došla žicat recept za lažnu pašticadu![]()
Evo moja lažna pašticada dok se Anemona ne javi (kopirano s linka u prethodnom postu):
- 500 g šnicli od junećeg buta
- 3 žlice ulja
- 1 glavica kapule
- ½ dcl vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 30 g dimljene pancete
- Vegeta Natur, mljeveni papar
- list lovora, par listića kadulje
- prstohvat origana i bosiljka
- 1 žlica pekmeza od šljiva Podravka
- 1 dcl vode
- 1 dcl crnog vina
- 2 dcl pasirane rajčice (pasate)
- 2 žlice koncentrata rajčice
- prstohvat muškatnog oraščića u prahu
Nasjeckanu kapulu blago prepržite na ulju, podlijte vodom, dodajte sjeckani češnjak, mrkvu rezanu na kolutiće i nasjeckanu pancetu na manje komadiće.
Prodinstajte kratko da panceta zamiriši, stavite šnicle koje ste prethodno istukli, pojačajte vatru, i okrenite ih kad promijene boju s donje strane.
Smanjite vatru, začinite po želji (sol, papar, lovorov list, kadulja, origano, bosiljak, pekmez od šljiva), podlite vodom i vinom te pustite da kuha 30 minuta poklopljeno.
Zatim dodajte pasiranu rajčicu (pasatu) i koncentrat rajčice, te kuhajte još 35 minuta. Ugasite vatru.
Dodajte kuhane njoke, posipajte peršinom i po želji začinite muškatnim oraščićem.
Btw, podlijem s više vode nego što tu piše, da bih dobila više safta (saft koji ostane iskoristim drugi put, odličan mi je sa širokom tjesteninom, kompletan obrok bez mesa).
Evo i moje "lažne pašticade":
- šnicle od junećeg buta (istući ih batom (čekičem za meso), posoliti, popapriti, povegetati) - uvaljati u glatko brašno
- nasjeckati crveni luk (veča glavica), bijeli luk (2 češnja),
- 2 mrkve naribati
- cca 6 -8 suhih šljiva narezati
- paradajz (jedan veči narezati, ja imam smrznute ili 1 dcl paradajz sosa)
Gore navedene šnicle uvaljane u brašno prepržiti na gril tavi s mrvicom ulja ili na običnoj tavi, tek toliko da se malo užare s obje strane. Šnicle složiti u ekspres lonac.
Nakon šnicla na tavu (ne treba prati) staviti malo ulja i na to luk (bijeli i crveni), lagano provrtiti na tavi, zalijati s vodom (cca 2 dcl) (to mi je čisto da mi se tava lakše pere) i tu vodu s lukom zalijati na šnicle u lonac.
Dodati naribanu mrkvu, suhe šljive, narezani (oguljeni) paradajz, malo soli, malo vegete, crvenu papriku (1 žlica) i vode tek toliko da prekrije šnicle.
Zatvoriti ekspres lonac i kad zapišti staviti na najmanju moguću vatru i ostaviti cca sat vremena.
Taj saft lagano prođem sa štapnim mikserom, ispadne lijepo gust, i odlično paše uz njoke, tjesteninu, knedle od kruha, pire krumpir,...
Dobar tek!
Ove ličke šnicle sam zaboravila, to mi je odlično. Mi ih radimo tako da ih nasložimo u vatrostalnu i poklopimo i "zapećemo" u roli.
Junetina na provansalski način (uff, kak to dugo nisam radila, baš bih mogla):
Odreske pripremiti na klasičan način - meso stanjiti batom.
U posudi (u mom slučaju blaženi ekspres lonac, ali može i u običan) ugrijati malo ulja, pa prepržiti meso da porumeni. Meso izvaditi na tanjur, a na ulje baciti pola glavice naribanog ljubičastog luka, kad postane staklast dodati jednu ribanu mrkvu i pola glavice celera. Vratiti meso (lijepo rasporediti, pa posoliti) i dodati začine: ružmarin, timijan, origano, bosiljak i čubar (dodajem po prilici što imam, ružmarin obavezno ali ne previše...može i sve zajedno. Čak mislim da postoji i gotova ta mješavina baš pod imenom "provansalske trave" iako je nisam nikad koristila). Dodati po želji i nekoliko šampinjona naribanih na listiće. Podliti sa cca 2 dl crnog vina (količina ovisi o dimenzijama posude, meso mora biti gotovo potopljeno, a ne i plivati), zatvoriti i pirjati dok ne omekša, a povrće se raspadne.
Sorry, pišem iz glave, valjda nisam ništa preskočila. Grijeh bi bio ovamo trpati vegetu (na stranu lokalpatriotizam) ali to ovisi o običajima u konkretnoj kuhinji...
Druga stvar - juneći šnicli u umaku bez luka (liči na lažnu pašticadu, ali nije ni blizu tak komplicirano i puno je brže gotovo)
Ista priča - šnicle sa svih strana zapržiti na ulju da tijekom dinstanja ne izgubi tek, pa izvaditi. U šalici pomiješati žličicu senfa sa 1,5 dl paradajz umaka iz kocke i 1 dl prošeka (vermut isto prolazi ili neko slatko desertno vino). Meso posoliti, pa zaliti umakom i dinstati dok ne omekša, u običnoj posudi ili još bolje, u ekspres loncu. U ovo se uredno može dodati poneki klinčić ili suhu šljivu/cvebu/jabuku, ali i ne mora.