Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: JUNETINA na 100 načina

  1. #1
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno JUNETINA na 100 načina

    Kako pripremate junetinu?

    Imam šnicle, najfiniji su mi kao "lažna pašticada" i trebam ideju za još neki način, a da su mekani i sočni.

  2. #2
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,982

    Početno

    Ja šnicle gledam što dulje držati u pacu(maslinovo sol i papar), takve iz paca dobro popržim na malo maslaca i onda zalijem vodom i krčkam do besvjesti ili stavim u ekspres lonac.
    S vremenom sam skužila da su mi bolje takve šnicle ako su deblje a ne ko flis papir.
    Dakle to je bazni recept, dalje su varijacije...šnicle uvaljati u brašno ispeći pa podliti i krčkati, kad je gotovo posuti nasjeckanim češnjakom i poklopiti.
    ponekad dodam luk da se dinsta s mesom ili podlijem vinom, može se i vrhnje na kraju ubacit...fino mi je recimo završit umak sa kiselim vrhnjem i sitno narezanim kiselim krastavcima.

  3. #3
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    a ja se ponadala kako si provalila još 99 recepata

    ja ju baš i ne pripremam, jedino u juhu stavljam i tako Luka obožava

    strpljivo čekam ideje

  4. #4
    Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    3,827

    Početno

    juneći gulaš s prosom (umjesto krumpira stavim proso)

    junetina u umaku od senfa i kiselih krastavaca (ovo ne radim ja nego sveki, prefino je)

  5. #5
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Laumi, ajde u koracima za gulaš sa prosom.

    Ja ili ju skuham u juhi, ili s kiselim krastavcima i senfom. Eventualno tzv. čika jovine šnicle-to je s povrćem, dinsta se.

  6. #6
    Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Vž županija
    Postovi
    509

    Početno

    Mi jako volimo i šnicle u saftu s povrćem. Najbitnije je stvarno da one dobro odstoje, najbolje preko noći, ja ih posolim samo, premažem jednu stranu senfom i u ulje, ili samo u ulje (ako ih je puno, da se senf ne prenese na drugu stranu), a senf pred pečenje namažem na jednu stranu.

    Drugu stranu u brašno i malko popečem s obje strane, maknem van. Prodinstam luk, ubacim oko deci umaka od paradajza, prodinstam malo i onda dodam ribano povrće - mrkvu i tikvicu, ako ima celer, a dobro je dodati i brokole kasnije u taj umak. Ako vam se ne da ribati, može i veći komadi, pa se kasnije usitni štapnim mikserom isl.

    Kad dodam povrće, podlijem, a i kasnije podlijevam tijekom kuhanja, ako imam juhom, ako ne, vodom, te ubacim malo onog alnaturinog začina za juhu. Uglavnom, vratim šnicle i dinstam tak bar još sati i pol na laganoj vatri. Na kraju dodam malo papra i ako treba još dosolim.

    Super paše s nekim tijestom tipa pljukanci, ali i s palentom. To mi je najbolji način spravljanja junećih šnicli.
    Posljednje uređivanje od Hera : 08.01.2011. at 13:07

  7. #7
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    1. Kuhana junetina s paradajz sosom i pire krumpirom - mljac! + ostala juha od junetine!
    2. Juneča rebra kuhana sa kiselim zeljem + restani krumpir
    3. Juneči saft + npr. tijesto
    4. Gulaš od junećeg mesa
    5. Lažna peka od junetine: u tepsiju se složi što više vrsta povrća, namarinirana junetina, zalije se s malo vode, poklopi alu folijom i u pečnici se krčka što dulje (tj. dok junetina nije mekana).

  8. #8
    Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    3,827

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Laumi, ajde u koracima za gulaš sa prosom.
    ma, kao najobičniji gulaš, samo umjesto krumpira stavim proso.

    popržim na maslinovom ulju junetinu narezanu na kockice. izvadim na tanjur. popržim luk i korjenasto povrće, zatim to podlijem vodom i pustim da se malo dinsta. zatim u lonac vratim meso pa sve zajedno dugo dinstam. stavim začine (crvena paprika, mažuran, lovorov list, papar) i dodam malo pirea od rajčice. kad je meso skroz mekano, stavim proso i sve zajedno kuham dok se proso ne raskuha. ne treba zgušnjavati jer proso sve lijepo zgusne.
    tajna je u dugom dinstanju mesa, najmanje 2 sata.

  9. #9
    Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    3,827

    Početno

    Lažna peka od junetine: u tepsiju se složi što više vrsta povrća, namarinirana junetina, zalije se s malo vode, poklopi alu folijom i u pečnici se krčka što dulje (tj. dok junetina nije mekana).
    winnerica,

    koje sve povrće stavljaš i u čemu mariniraš junetinu (i koliko dugo)?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

    Početno

    Možeš napravit ličke šnicle. http://www.kuharica.hr/recepti/jela_...ke_snicle.html

    ako imaš svježe meso, možeš i više komada ispohat i u led i onda kad vam se jede, baciš u tavu zaliješ vodom i vinom, malo češnjaka, soli i peršina i prokrčkaš (ja to krčkam 20-ak min, ne baš 45 min i bez vegete)

  11. #11
    enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    renesansna zvijezda
    Postovi
    1,433

    Početno

    Citiraj kloolk prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš napravit ličke šnicle. http://www.kuharica.hr/recepti/jela_...ke_snicle.html

    ako imaš svježe meso, možeš i više komada ispohat i u led i onda kad vam se jede, baciš u tavu zaliješ vodom i vinom, malo češnjaka, soli i peršina i prokrčkaš (ja to krčkam 20-ak min, ne baš 45 min i bez vegete)

    Ovo i ja preporučam!

  12. #12
    vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,685

    Početno

    Meni su juneće šnicle najbolje na ovaj način: http://www.coolinarika.com/recept/ju...kima-od-kruha/ Jednostavnije nego što se čini, i ne može se fulati ako i fali koji sastojak (Anemona, jel' to lažna pašticada?).

    Inače, temeljni recept kao Kosjenka, a ostalo su varijacije. Nisam ih još probala s povrćem, jedino sa šampinjonima (kopiram: šnicle tanko izrezati i izlupati, posoliti, uvaljati u brašno i popržiti na ulju da porumene; vaditi šnicle u dublju posudu, posipati ih paprom, vegetom, bijelim lukom, zaliti ih juhom tako da prekrije meso; na preostalom ulju prodinstati izrezane gljive i nakon toga ih dodati mesu; sve skupa dinstati još oko 15 min. i na kraju dodati vrhnje).

    Jedva čekam nove ideje, jer moj posinak ne jede piletinu, a MM iz zdravstvenih razloga ne smije svinjetinu, pa nam se mesni meni uglavnom svodi na junetinu.

  13. #13
    anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    moj dom
    Postovi
    395

    Početno

    ja nemam ništ pametno (novo) za predložit, samo sam došla žicat recept za lažnu pašticadu

  14. #14
    vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,685

    Početno

    Evo moja lažna pašticada dok se Anemona ne javi (kopirano s linka u prethodnom postu):

    Nasjeckanu kapulu blago prepržite na ulju, podlijte vodom, dodajte sjeckani češnjak, mrkvu rezanu na kolutiće i nasjeckanu pancetu na manje komadiće.
    Prodinstajte kratko da panceta zamiriši, stavite šnicle koje ste prethodno istukli, pojačajte vatru, i okrenite ih kad promijene boju s donje strane.
    Smanjite vatru, začinite po želji (sol, papar, lovorov list, kadulja, origano, bosiljak, pekmez od šljiva), podlite vodom i vinom te pustite da kuha 30 minuta poklopljeno.
    Zatim dodajte pasiranu rajčicu (pasatu) i koncentrat rajčice, te kuhajte još 35 minuta. Ugasite vatru.
    Dodajte kuhane njoke, posipajte peršinom i po želji začinite muškatnim oraščićem.



    Btw, podlijem s više vode nego što tu piše, da bih dobila više safta (saft koji ostane iskoristim drugi put, odličan mi je sa širokom tjesteninom, kompletan obrok bez mesa).

  15. #15
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Evo i moje "lažne pašticade":

    - šnicle od junećeg buta (istući ih batom (čekičem za meso), posoliti, popapriti, povegetati) - uvaljati u glatko brašno
    - nasjeckati crveni luk (veča glavica), bijeli luk (2 češnja),
    - 2 mrkve naribati
    - cca 6 -8 suhih šljiva narezati
    - paradajz (jedan veči narezati, ja imam smrznute ili 1 dcl paradajz sosa)

    Gore navedene šnicle uvaljane u brašno prepržiti na gril tavi s mrvicom ulja ili na običnoj tavi, tek toliko da se malo užare s obje strane. Šnicle složiti u ekspres lonac.
    Nakon šnicla na tavu (ne treba prati) staviti malo ulja i na to luk (bijeli i crveni), lagano provrtiti na tavi, zalijati s vodom (cca 2 dcl) (to mi je čisto da mi se tava lakše pere) i tu vodu s lukom zalijati na šnicle u lonac.
    Dodati naribanu mrkvu, suhe šljive, narezani (oguljeni) paradajz, malo soli, malo vegete, crvenu papriku (1 žlica) i vode tek toliko da prekrije šnicle.
    Zatvoriti ekspres lonac i kad zapišti staviti na najmanju moguću vatru i ostaviti cca sat vremena.
    Taj saft lagano prođem sa štapnim mikserom, ispadne lijepo gust, i odlično paše uz njoke, tjesteninu, knedle od kruha, pire krumpir,...
    Dobar tek!

  16. #16
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ove ličke šnicle sam zaboravila, to mi je odlično. Mi ih radimo tako da ih nasložimo u vatrostalnu i poklopimo i "zapećemo" u roli.

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Junetina na provansalski način (uff, kak to dugo nisam radila, baš bih mogla):

    Odreske pripremiti na klasičan način - meso stanjiti batom.

    U posudi (u mom slučaju blaženi ekspres lonac, ali može i u običan) ugrijati malo ulja, pa prepržiti meso da porumeni. Meso izvaditi na tanjur, a na ulje baciti pola glavice naribanog ljubičastog luka, kad postane staklast dodati jednu ribanu mrkvu i pola glavice celera. Vratiti meso (lijepo rasporediti, pa posoliti) i dodati začine: ružmarin, timijan, origano, bosiljak i čubar (dodajem po prilici što imam, ružmarin obavezno ali ne previše...može i sve zajedno. Čak mislim da postoji i gotova ta mješavina baš pod imenom "provansalske trave" iako je nisam nikad koristila). Dodati po želji i nekoliko šampinjona naribanih na listiće. Podliti sa cca 2 dl crnog vina (količina ovisi o dimenzijama posude, meso mora biti gotovo potopljeno, a ne i plivati), zatvoriti i pirjati dok ne omekša, a povrće se raspadne.

    Sorry, pišem iz glave, valjda nisam ništa preskočila. Grijeh bi bio ovamo trpati vegetu (na stranu lokalpatriotizam) ali to ovisi o običajima u konkretnoj kuhinji...

    ***

    Druga stvar - juneći šnicli u umaku bez luka (liči na lažnu pašticadu, ali nije ni blizu tak komplicirano i puno je brže gotovo)

    Ista priča - šnicle sa svih strana zapržiti na ulju da tijekom dinstanja ne izgubi tek, pa izvaditi. U šalici pomiješati žličicu senfa sa 1,5 dl paradajz umaka iz kocke i 1 dl prošeka (vermut isto prolazi ili neko slatko desertno vino). Meso posoliti, pa zaliti umakom i dinstati dok ne omekša, u običnoj posudi ili još bolje, u ekspres loncu. U ovo se uredno može dodati poneki klinčić ili suhu šljivu/cvebu/jabuku, ali i ne mora.

  18. #18
    Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Međimurje
    Postovi
    735

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i moje "lažne pašticade":

    - šnicle od junećeg buta (istući ih batom (čekičem za meso), posoliti, popapriti, povegetati) - uvaljati u glatko brašno
    - nasjeckati crveni luk (veča glavica), bijeli luk (2 češnja),
    - 2 mrkve naribati
    - cca 6 -8 suhih šljiva narezati
    - paradajz (jedan veči narezati, ja imam smrznute ili 1 dcl paradajz sosa)

    Gore navedene šnicle uvaljane u brašno prepržiti na gril tavi s mrvicom ulja ili na običnoj tavi, tek toliko da se malo užare s obje strane. Šnicle složiti u ekspres lonac.
    Nakon šnicla na tavu (ne treba prati) staviti malo ulja i na to luk (bijeli i crveni), lagano provrtiti na tavi, zalijati s vodom (cca 2 dcl) (to mi je čisto da mi se tava lakše pere) i tu vodu s lukom zalijati na šnicle u lonac.
    Dodati naribanu mrkvu, suhe šljive, narezani (oguljeni) paradajz, malo soli, malo vegete, crvenu papriku (1 žlica) i vode tek toliko da prekrije šnicle.
    Zatvoriti ekspres lonac i kad zapišti staviti na najmanju moguću vatru i ostaviti cca sat vremena.
    Taj saft lagano prođem sa štapnim mikserom, ispadne lijepo gust, i odlično paše uz njoke, tjesteninu, knedle od kruha, pire krumpir,...
    Dobar tek!
    ovo mi se čini super, njami... baš ću isprobati.

  19. #19
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    winnerica,

    koje sve povrće stavljaš i u čemu mariniraš junetinu (i koliko dugo)?
    Marinada: senf, maslinovo ulje, mlijeko, češnjak, sol

    Povrće: grašak, mrkva (prokuhana malo prethodno), krumpir na velike kriške narezan, paradajz, paprika, patliđan, tikvice, šampinjoni, karfiol...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •