Kako pripremate junetinu?
Imam šnicle, najfiniji su mi kao "lažna pašticada" i trebam ideju za još neki način, a da su mekani i sočni.
Kako pripremate junetinu?
Imam šnicle, najfiniji su mi kao "lažna pašticada" i trebam ideju za još neki način, a da su mekani i sočni.
Ja šnicle gledam što dulje držati u pacu(maslinovo sol i papar), takve iz paca dobro popržim na malo maslaca i onda zalijem vodom i krčkam do besvjesti ili stavim u ekspres lonac.
S vremenom sam skužila da su mi bolje takve šnicle ako su deblje a ne ko flis papir.
Dakle to je bazni recept, dalje su varijacije...šnicle uvaljati u brašno ispeći pa podliti i krčkati, kad je gotovo posuti nasjeckanim češnjakom i poklopiti.
ponekad dodam luk da se dinsta s mesom ili podlijem vinom, može se i vrhnje na kraju ubacit...fino mi je recimo završit umak sa kiselim vrhnjem i sitno narezanim kiselim krastavcima.
a ja se ponadala kako si provalila još 99 recepata
ja ju baš i ne pripremam, jedino u juhu stavljam i tako Luka obožava
strpljivo čekam ideje![]()
juneći gulaš s prosom (umjesto krumpira stavim proso)
junetina u umaku od senfa i kiselih krastavaca (ovo ne radim ja nego sveki, prefino je)
Laumi, ajde u koracima za gulaš sa prosom.
Ja ili ju skuham u juhi, ili s kiselim krastavcima i senfom. Eventualno tzv. čika jovine šnicle-to je s povrćem, dinsta se.
Mi jako volimo i šnicle u saftu s povrćem. Najbitnije je stvarno da one dobro odstoje, najbolje preko noći, ja ih posolim samo, premažem jednu stranu senfom i u ulje, ili samo u ulje (ako ih je puno, da se senf ne prenese na drugu stranu), a senf pred pečenje namažem na jednu stranu.
Drugu stranu u brašno i malko popečem s obje strane, maknem van. Prodinstam luk, ubacim oko deci umaka od paradajza, prodinstam malo i onda dodam ribano povrće - mrkvu i tikvicu, ako ima celer, a dobro je dodati i brokole kasnije u taj umak. Ako vam se ne da ribati, može i veći komadi, pa se kasnije usitni štapnim mikserom isl.
Kad dodam povrće, podlijem, a i kasnije podlijevam tijekom kuhanja, ako imam juhom, ako ne, vodom, te ubacim malo onog alnaturinog začina za juhu. Uglavnom, vratim šnicle i dinstam tak bar još sati i pol na laganoj vatri. Na kraju dodam malo papra i ako treba još dosolim.
Super paše s nekim tijestom tipa pljukanci, ali i s palentom. To mi je najbolji način spravljanja junećih šnicli.
Posljednje uređivanje od Hera : 08.01.2011. at 14:07
ma, kao najobičniji gulaš, samo umjesto krumpira stavim proso.
popržim na maslinovom ulju junetinu narezanu na kockice. izvadim na tanjur. popržim luk i korjenasto povrće, zatim to podlijem vodom i pustim da se malo dinsta. zatim u lonac vratim meso pa sve zajedno dugo dinstam. stavim začine (crvena paprika, mažuran, lovorov list, papar) i dodam malo pirea od rajčice. kad je meso skroz mekano, stavim proso i sve zajedno kuham dok se proso ne raskuha. ne treba zgušnjavati jer proso sve lijepo zgusne.
tajna je u dugom dinstanju mesa, najmanje 2 sata.
1. Kuhana junetina s paradajz sosom i pire krumpirom - mljac! + ostala juha od junetine!
2. Juneča rebra kuhana sa kiselim zeljem + restani krumpir
3. Juneči saft + npr. tijesto
4. Gulaš od junećeg mesa
5. Lažna peka od junetine: u tepsiju se složi što više vrsta povrća, namarinirana junetina, zalije se s malo vode, poklopi alu folijom i u pečnici se krčka što dulje (tj. dok junetina nije mekana).
winnerica,Lažna peka od junetine: u tepsiju se složi što više vrsta povrća, namarinirana junetina, zalije se s malo vode, poklopi alu folijom i u pečnici se krčka što dulje (tj. dok junetina nije mekana).
koje sve povrće stavljaš i u čemu mariniraš junetinu (i koliko dugo)?
Možeš napravit ličke šnicle. http://www.kuharica.hr/recepti/jela_...ke_snicle.html
ako imaš svježe meso, možeš i više komada ispohat i u led i onda kad vam se jede, baciš u tavu zaliješ vodom i vinom, malo češnjaka, soli i peršina i prokrčkaš (ja to krčkam 20-ak min, ne baš 45 min i bez vegete)
Meni su juneće šnicle najbolje na ovaj način: http://www.coolinarika.com/recept/ju...kima-od-kruha/ Jednostavnije nego što se čini, i ne može se fulati ako i fali koji sastojak (Anemona, jel' to lažna pašticada?).
Inače, temeljni recept kao Kosjenka, a ostalo su varijacije. Nisam ih još probala s povrćem, jedino sa šampinjonima (kopiram: šnicle tanko izrezati i izlupati, posoliti, uvaljati u brašno i popržiti na ulju da porumene; vaditi šnicle u dublju posudu, posipati ih paprom, vegetom, bijelim lukom, zaliti ih juhom tako da prekrije meso; na preostalom ulju prodinstati izrezane gljive i nakon toga ih dodati mesu; sve skupa dinstati još oko 15 min. i na kraju dodati vrhnje).
Jedva čekam nove ideje, jer moj posinak ne jede piletinu, a MM iz zdravstvenih razloga ne smije svinjetinu, pa nam se mesni meni uglavnom svodi na junetinu.
ja nemam ništ pametno (novo) za predložit, samo sam došla žicat recept za lažnu pašticadu![]()
Evo moja lažna pašticada dok se Anemona ne javi (kopirano s linka u prethodnom postu):
- 500 g šnicli od junećeg buta
- 3 žlice ulja
- 1 glavica kapule
- ½ dcl vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 30 g dimljene pancete
- Vegeta Natur, mljeveni papar
- list lovora, par listića kadulje
- prstohvat origana i bosiljka
- 1 žlica pekmeza od šljiva Podravka
- 1 dcl vode
- 1 dcl crnog vina
- 2 dcl pasirane rajčice (pasate)
- 2 žlice koncentrata rajčice
- prstohvat muškatnog oraščića u prahu
Nasjeckanu kapulu blago prepržite na ulju, podlijte vodom, dodajte sjeckani češnjak, mrkvu rezanu na kolutiće i nasjeckanu pancetu na manje komadiće.
Prodinstajte kratko da panceta zamiriši, stavite šnicle koje ste prethodno istukli, pojačajte vatru, i okrenite ih kad promijene boju s donje strane.
Smanjite vatru, začinite po želji (sol, papar, lovorov list, kadulja, origano, bosiljak, pekmez od šljiva), podlite vodom i vinom te pustite da kuha 30 minuta poklopljeno.
Zatim dodajte pasiranu rajčicu (pasatu) i koncentrat rajčice, te kuhajte još 35 minuta. Ugasite vatru.
Dodajte kuhane njoke, posipajte peršinom i po želji začinite muškatnim oraščićem.
Btw, podlijem s više vode nego što tu piše, da bih dobila više safta (saft koji ostane iskoristim drugi put, odličan mi je sa širokom tjesteninom, kompletan obrok bez mesa).
Evo i moje "lažne pašticade":
- šnicle od junećeg buta (istući ih batom (čekičem za meso), posoliti, popapriti, povegetati) - uvaljati u glatko brašno
- nasjeckati crveni luk (veča glavica), bijeli luk (2 češnja),
- 2 mrkve naribati
- cca 6 -8 suhih šljiva narezati
- paradajz (jedan veči narezati, ja imam smrznute ili 1 dcl paradajz sosa)
Gore navedene šnicle uvaljane u brašno prepržiti na gril tavi s mrvicom ulja ili na običnoj tavi, tek toliko da se malo užare s obje strane. Šnicle složiti u ekspres lonac.
Nakon šnicla na tavu (ne treba prati) staviti malo ulja i na to luk (bijeli i crveni), lagano provrtiti na tavi, zalijati s vodom (cca 2 dcl) (to mi je čisto da mi se tava lakše pere) i tu vodu s lukom zalijati na šnicle u lonac.
Dodati naribanu mrkvu, suhe šljive, narezani (oguljeni) paradajz, malo soli, malo vegete, crvenu papriku (1 žlica) i vode tek toliko da prekrije šnicle.
Zatvoriti ekspres lonac i kad zapišti staviti na najmanju moguću vatru i ostaviti cca sat vremena.
Taj saft lagano prođem sa štapnim mikserom, ispadne lijepo gust, i odlično paše uz njoke, tjesteninu, knedle od kruha, pire krumpir,...
Dobar tek!
Ove ličke šnicle sam zaboravila, to mi je odlično. Mi ih radimo tako da ih nasložimo u vatrostalnu i poklopimo i "zapećemo" u roli.
Junetina na provansalski način (uff, kak to dugo nisam radila, baš bih mogla):
Odreske pripremiti na klasičan način - meso stanjiti batom.
U posudi (u mom slučaju blaženi ekspres lonac, ali može i u običan) ugrijati malo ulja, pa prepržiti meso da porumeni. Meso izvaditi na tanjur, a na ulje baciti pola glavice naribanog ljubičastog luka, kad postane staklast dodati jednu ribanu mrkvu i pola glavice celera. Vratiti meso (lijepo rasporediti, pa posoliti) i dodati začine: ružmarin, timijan, origano, bosiljak i čubar (dodajem po prilici što imam, ružmarin obavezno ali ne previše...može i sve zajedno. Čak mislim da postoji i gotova ta mješavina baš pod imenom "provansalske trave" iako je nisam nikad koristila). Dodati po želji i nekoliko šampinjona naribanih na listiće. Podliti sa cca 2 dl crnog vina (količina ovisi o dimenzijama posude, meso mora biti gotovo potopljeno, a ne i plivati), zatvoriti i pirjati dok ne omekša, a povrće se raspadne.
Sorry, pišem iz glave, valjda nisam ništa preskočila. Grijeh bi bio ovamo trpati vegetu (na stranu lokalpatriotizam) ali to ovisi o običajima u konkretnoj kuhinji...
***
Druga stvar - juneći šnicli u umaku bez luka (liči na lažnu pašticadu, ali nije ni blizu tak komplicirano i puno je brže gotovo)
Ista priča - šnicle sa svih strana zapržiti na ulju da tijekom dinstanja ne izgubi tek, pa izvaditi. U šalici pomiješati žličicu senfa sa 1,5 dl paradajz umaka iz kocke i 1 dl prošeka (vermut isto prolazi ili neko slatko desertno vino). Meso posoliti, pa zaliti umakom i dinstati dok ne omekša, u običnoj posudi ili još bolje, u ekspres loncu. U ovo se uredno može dodati poneki klinčić ili suhu šljivu/cvebu/jabuku, ali i ne mora.