Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 53

Thread: Keramičko posuđe

  1. #1
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default Keramičko posuđe

    Počela sam skupljati informacije o keramičkom posuđu, kažu zdravije je u njemu kuhati jer se koristi minimum ili jako malo masnoće, u njemu se može kuhati, peči, lako se čisti, pere, ne može se ostrugati kao teflon. Zapelo mi je za oko da Ana Ugarković ima takvo posuđe i jako mi se sviđa. Da li ga vi koristite, imate kakvu preporuku gdje kupiti, kakve su cijene?

  2. #2
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,284

    Default

    Za sada imam tavu za palačinke i dublju za jaja-krompiriće. Kupila u Slo, oko 15 eura svaka. Jako sam zadovoljna. Ulja gotovo ne treba, ništa se ne lijepi, operem na ruke jer mi se čini šteta u perilicu, a i praktički nema što prati.
    Teže su od uobičajenih teflonskih, ali ne preteške.
    Kupit ću i dublje, za gulaš i sl.

    Toplo preporučujem.

  3. #3
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Podizem! Ajmo jos

  4. #4
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Ima u Mercatoru, Mulleru, bilo i u Konzumu, cijene možda mrvu skuplje od teflona.

  5. #5
    Palcicazg's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Zg
    Posts
    239

    Default

    Imam dublju tavu od BergHOFF-a nije Wok, ima stakleni poklopac promjer 26 cm. Već duže vrijeme imam, keramičku posudu za umak i tavu (onako bijelu s unutarnje strane kao kod Ane)
    Prezadovoljna sam, ništa se ne prima, minimalno treba masnoće kod prženja, lagano za održavanje.
    Teflon suđe se s vremenom izgrebe i koliko god mi pazili uvijek se nađe ogrebotina
    Kuham isključivo drvenim kuhačama, hvataljkama i sl..
    Po trgovačkim centrima ima akcija u obliku skupljanja bodova i naljepnica i tada je najpovoljnije, najbolje kada se naleti na takvo što

    Mislim da je kupovina keramičkog suđa isplativa
    i ne perem ga u perilici već ručno


  6. #6
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    PalcicaZg gdje si ti kupila? Jel svejedno koje je marke?

  7. #7
    Palcicazg's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Zg
    Posts
    239

    Default

    http://www.pmb.com.hr/proizvodi.php?...=75&p=1&ID=755

    Tavu sam kupila u staroj vlaškoj nekakav dućan Dione,
    a ove za umak se ne sjećam Konzum ili tako nešto


    mislim da marka nije bitna, suđe je super, stvarno se isplati

  8. #8
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Delimano je proširio kolekciju ajme diiivno: http://www.delimano.hr/?tn=category&c=50336

    Još nisam ništa kupila ali morat' ću za probu.

  9. #9
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Nisam jos dosla do suda za kuhanje, kupila sam u Konzumu na akciji onaj keramicki komplet za pecenje u pecnici i to mi je najbolje utrosenih 50 kn!
    Sve pecem u tome i stvarno treba malo masnoce, super se opere na ruke... ma odusevilo me!

  10. #10
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Ja sam kupila par tavica kad je bila akcija u Mercatoru za Bianca posuđe. Zadovoljna sam, otpornije je svakako od teflona i još manje se hrana lijepi. Trebam ipak paziti da ga ne udarim jače ili da ne nalijem hladnu vodu nakon pečenja dok je tava još vruća (inače sam imala takav običaj da nalijem malo vode da se ne skori), jer može napuknuti taj kreamički sloj. Ali mislim da čak nije nužno koristiti drvene kuhače, ne ogrebe se tako lako.

  11. #11
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Delimano set kupljen! Odmah me oduševila lakoća posuđa, ni blizu da je teško, kao i standardni lonci.

    Sad još čekaju testiranje ) jedva čekam...

  12. #12
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Hm.. da.. pala i ja na foru i kupila keramičku tavicu.. da bih dan poslije pročitala ovaj tekst.. damn


    Keramičke “eko” tavice opasnije od teflonskih

    Jeste li pročitavši o štetnosti teflona, odlučili izbaciti iz kuhinje teflonsko posuđe?
    Jeste li u potrazi za novim, zdravijim i bezopasnijim posuđem?
    Jesu li Vam možda zapele za oko one lijepe bijele tave i lonci s “revolucionarnim” keramičkim premazom?
    Iako na njima piše da su “green”, “eco” i “healthy”, ove tavice su možda opasnije od teflona.

    Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u Vašoj kuhinji

    Ako još niste pročitali o štetnom djelovanju teflona, ukratko ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbjegavati:
    • Suprotno od onoga što kažu reklamne poruke, teflon ne podnosi temperature na kojima se priprema hrana.
    • Kod zagrijavanja teflonske tave na temperaturi 240-350°C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.
    • Pri ovim temperaturama oslobađaju se velike količine fluorirane kiseline, tetrafluoretilena i heksafluorpropena te sitnih nanočestica teflona.
    • Kod još većih temperatura (koje možete postići, ostavivši praznu tavicu na vatri samo 3 minute), ispuštaju se još štetniji otrovi perfluorizobuten i karbonilfluorid.
    • Tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten su kancerogene tvari i deset puta su toksičnije od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena i monofluoroctene kiseline koje mogu uzrokovati smrt i u niskim koncentracijama.
    • Teflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe.
    • PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u okolišu.
    • PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunosustav i sprečava normalni razvoj fetusa.
    Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje. Ali čime ga zamijeniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tavu za palačinke?!!
    Danas u supermarketima možemo vidjeti bijele i šarene tave te setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.
    Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.

    Zašto su tave s keramičkim premazom loša zamjena za teflon

    Tave sa keramičkim neprijanjajućim premazom su se pojavile nedavno na tržištu.
    Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije.
    Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu uz pomoć posebnog ljepila.
    Prvo što zabrinjava je upotreba lijepila.
    Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje količine toga ljepila se ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili.
    Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica.
    Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana znanosti. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora.
    Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš.
    Počeli smo koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetiku s nanosrebrom.
    Nakon toga smo shvatili da nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi proizvodi s nanosrebrom užurbano se povlače s tržišta.

    Proizvođači nanokeramičkih tava bi trebali odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko nanočestica se ispušta u zrak? Koliko ih hranom unesemo u organizam? Kako se oni ponašaju u našem organizmu?
    Na žalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!
    Rezultati istraživanja o djelovanju nanočestica na ljudski organizam i okoliš zabrinjavaju. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način.
    Izgleda da su nanočestice još opasnije i toksičnije od drugih materijala zbog njihove male veličine i povećane reaktivnosti. (ETC group)
    Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Malene su i pokretljive te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje.
    • čestice veličine 70 nanometara pohranjuju se duboko u našim plućima,
    • čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše stanice,
    • čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak
    Zvuči li Vam ovo bezopasno?

    Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkim tavama

    Pitanje ostaje: čime zamijeniti teflonsko posuđe?
    Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.
    Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazale tave od lijevanog željeza (gusa) koje ravnomjerno raspoređuju toplinu i omogućuju pripremu hrane bez lijepljenja.
    Ove tave se nešto duže zagrijavaju i relativno su teške, ali zato se vrlo lagano peru i zdrave su.
    Naša preporuka su tave od lijevanog željeza s emajliranom glazurom od Le Crueseta koje su pokazale odličan rezultat kod pečenja.
    Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuhari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem.



    Pročitajte više na: http://www.alternativa-za-vas.com/in...#ixzz1ecHZr4uQ

  13. #13

    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    14

    Default

    ja sam teflon odavno izbacila i kupila sam bio keramičku tavu nesto sam nakon toga čula za ove nedostatke bio keramike.Uglavnom kuham u emajliranom posudju i u kamenim pekačima.Kupila sam i servis za jelo od kamena i moram priznati da sam jako zadovoljna sa tim.Koliko su mi objasnili u dućanu posudje ima 0 % kadmija i 0% olova i proizvedeno je u Europi.
    Može sve ići u pećnicu, mikrovalnu i perilicu sudja jedino ne ide na otvoreni plamen i keramičke ploče ali zato složenci i musake ispadaju fenomenalno.

  14. #14
    *meri*'s Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    obala
    Posts
    1,065

    Default

    Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.


    razmisljam vec neko vrijeme o tome da kupim delimano posudje, ali nigdje nisam nasla podatak da li ima nano cestice. zna li netko?

  15. #15

    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    14

    Default

    Meri s obzirom na ovo sto Anchie76 objavila Delimaro posudje se isto naziva bio pa pretpostavljam da se koristi nano tehnologija.

  16. #16

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4

    Default

    Zdravo svima,

    htela bih vam se pridruziti u diskusiji o Delimano posudju. U velikoj sam dilemi. Iz Srbije sam, i kod nas je krenula akcija sakupljanja markica u Merkator prodavnicama, naravno skupljam ih...

    Imam u planu da kupim tepsiju i jos jedan tiganj, cisto da probam kakvo je posudje i da iskoristim tu akciju. Do sada sam koristila tefal posudje tj. tiganje, i znam da se uz njega mora koristit tafal pribor (varljace, viljuske, kasike,...) , ZANIMA ME KAKO DELIMANO POSUDJE REAGUJE NA METALNI PRIBOR???
    Iskljucivo tepsija, jer kad bi pravila u njoj musaku, gibanicu i sl. ...morala bi seci nozem, pa imam dilemu da li je otporno na noz i sl. ili se guli kao tefal???

    Ako neko ima iskustva sa tim, bilo bi mi od velike pomoci.

    Hvala.

  17. #17
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Ne znam kao reagira na metal.. meni je djelovalo poprilično čvrsto - kao da se ne bi oštetilo. No tko zna, možda baš metal odljepljuje te male nano dijelove pa ih onda pojedemo Nemam pojma, no obzirom na moj skepticizam i loše mišljenje o tom posuđu, nadam se da će ti netko drugi odgovoriti.

  18. #18

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4

    Default Delimano posudje

    Pozdrav svima,

    Malo bih se umesala u vasu diskusiju o Delimano posudju. Pocela sam da skupljam markice u Merkatoru za isto...i imama uplanu da uzmem tepsiju. Pa me zanima da li se po njoj moze seci metalnim nozem??? Ili ne...???

    Do sada sam koristila tefal tiganje i za njega tefal pribor...pa me zanim da li je i Delimano po tom principu? Da li se guli?

    Bicete mi od velike koristi.

    Hvala.

  19. #19
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Mala Du, korisnici su vidjeli tvoje pitanje i prvi put, nema potrebe da ga postavljaš ponovo. Tko želi će odgovoriti

  20. #20
    *meri*'s Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    obala
    Posts
    1,065

    Default

    dakle, delimano = nano? jesam dobro shvatila? ako je tako onda necu kupovati (i ja skupljam markice).

  21. #21
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    da, delimano je nano

  22. #22
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    @ Mala Du - istina je da zapravo pojma nemamo
    izgleda da je sve to ta nano tehnologija
    koliko je zbilja štetna, ne mogu procijeniti prema forumskim raspravama i člancima s ne baš pouzdanih portala

    ja da sad kupujem ne bih to uzela, ali budući da sam već kupila neću baciti
    drugi put kad neko novo i skupo smeće stigne u trgovine podsjetite me da pričekam koju godinu dok padnu cijene i dok se ne dozna koliko to zapravo valja

    ne guli se kao teflon, možeš lagano metalnim priborom, ali ja pazim da ne pritisnem baš puno
    ta glazura može puknuti ako se malo jače udari ili od nagle promjene temperature, npr. ako na vruću tavu naliješ hladnu vodu.

  23. #23
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,284

    Default

    A Zepter? Vrijedi li svoje cijene? Ima li tema o Zepteru, tražim pa ne nalazim.

  24. #24
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    A Zepter? Vrijedi li svoje cijene? Ima li tema o Zepteru, tražim pa ne nalazim.
    http://forum.roda.hr/search.php?searchid=1864605

  25. #25
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,284

    Default

    Hvala!

  26. #26

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4

    Default

    Izvinjavam se unapred anchy76 zato sto sam dva puta pustila poruku, prvi put mi je blokiralo, pa mi nije prikazalo.

    pomikaki hvala na savetu...razmislicu sta cu.

    I dalje sam u dilemi...neki moji prijatelji koriste tiganje i odusevljeni su...ja imam dovoljno tiganja pa sam mislila uzeti tepsiju i onaj malo dublji tiganj tj. sercpicu...

    Ne zurim.

  27. #27

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4

    Default

    I da...odgovor za Beti3...Zepter posudje je jaaaaako dobro, moj brat ga koristi, a ponajvise lonac na paru sa ttermometrom. Hrana je vrlo ukusna kada se sprema u njemu...ja ne znam da se neko zalio ikada na Zepter...

  28. #28

    Default

    Meni je jednom dermatologica zabranila kuhanje u Zepteru ili bilo kojem drugom inox posuđu. E sada....

  29. #29
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Njetočka View Post
    Meni je jednom dermatologica zabranila kuhanje u Zepteru ili bilo kojem drugom inox posuđu. E sada....
    je li ti obrazložila zašto? Neka specifična situacija ili?

  30. #30
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by Njetočka View Post
    Meni je jednom dermatologica zabranila kuhanje u Zepteru ili bilo kojem drugom inox posuđu. E sada....
    Imaš nekih zdravstvenih tegoba?

  31. #31
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    Jel može keramičko posuđe na indukcijski štednjak?
    Ima neko koje je ok tj. bez nano?

  32. #32

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Imaš nekih zdravstvenih tegoba?
    Odmalena imam problema sa atopijskim dermatitisom. Prije nekih 7 godina sam bila kod dermatologice dr. Karlić u Zagrebu u užasnom stanju i dala mi je dijetu od svega 5 dozvoljenih namirnica i zabranu kuhanja u Zepteru i ostalom inox posuđu jer navodno ispuštaju teške metale u hranu. Koliko je to istina, ja stvarno ne znam. Samo znam da me je njeno liječenje spasilo i nakon toga se neurodermitis više nije vratio.

  33. #33

    Default

    Glede ovog keramickog posudja, mogu reci da to nema bas puno razlike od teflona.
    Imala sam Linea Bianca, veliku tavu, wok i duboku serpu iz te linije, kupila prije vise od godinu dana, kad je bilo u Mercatoru za naljepnice.
    U pocetku mi je djelovalo sjajno sto se palacinka ispece tako fino, kad je okrenes nekako se naduva i sva bude vazdusasta, minut s jedne, minut s druge strane i gotovo. Savrsene, doslovno sa kap ulja ili bez.
    Kad mi se prvi put ostetila u sudjerici (valjda je neki noz ispao i zaparao, sta li je) vidjela sam da izgledaju gore nego teflonske, tj. taj metal ispod tog sloja premaza i hitila to iz kuhinje.
    Sto se tice okusa hrane nisam primjetila nista posebno u odnosu na inox, a niti sto se tice hvatanja za dno posude. Jedino mi je ta velika tava bila savrsena za peci palacinke.
    Srecom pa ih nisam nesto previse platila.


    Sad bi za palacinke radje izabrala onu skroz plitku, od lijevanog zeljeza.
    Mjerkam je vec 3 godine u pevecu, ali MM je preskupa s obzirom na to koliko cesto jedemo palacinke.

  34. #34

    Default

    Cuj mene Linea Bianca!
    Bianca jeste, a ono Linea mi garant ostalo sa Tele Shopa.
    Ugl. ovo http://www.mercator.hr/akcije/sakupljanje_naljepnica
    A ovu bi si tavu uzela za palacinke, makar ih i ne pravila.

    http://www.home-essentials.co.nz/Images/Products/Le Chasseur Cast Iron Black Crepe Pan 30cm With Timber Spatula.jpg
    Last edited by ms. ivy; 23.12.2011 at 10:31. Reason: slika u postu

  35. #35
    nenaa's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,570

    Default

    Ja imam AMC posuđe. Dobila sam za svadbu 2 posude i bile su mi super pa sam sama kupila još dvije dimenzije i tavu. Vrlo su slične zepteru i meni su ok. Ne zamaram se toliko posuđem jer je većina namirnica ionako zatrovana svakakvim E oznakama pa mislim da je nemoguće pobjeći svakakvom smeću, ali volim vjerovati da se trudim.

  36. #36

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Quote Originally Posted by Njetočka View Post
    Odmalena imam problema sa atopijskim dermatitisom. Prije nekih 7 godina sam bila kod dermatologice dr. Karlić u Zagrebu u užasnom stanju i dala mi je dijetu od svega 5 dozvoljenih namirnica i zabranu kuhanja u Zepteru i ostalom inox posuđu jer navodno ispuštaju teške metale u hranu. Koliko je to istina, ja stvarno ne znam. Samo znam da me je njeno liječenje spasilo i nakon toga se neurodermitis više nije vratio.
    e, sad,....me patak ako ne bih sad prešla na zemljano posuđe. to je valjda zdravo. ništa više ne valja, ništa.

  37. #37

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    zapad
    Posts
    1,076

    Default

    Izgleda da sam ja ovdje jedini debil
    jer meni se sva hrana lijepi na to keramičko suđe.
    Imam 2 tave iz linije Bianca iz Mercatora.
    Može li mi netko reći kako vi to pećete a da vam se ne lijepi?

  38. #38
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Ja ću dato svoj osvrt na Delimano posuđe...iskreno nisam preoduševljena, jest da se "peče" na manje masnoće (nije baš da puno i često pečem, ali dobro), lagano se održava. Ja sam inače oko tava i lonaca osjetljiva na oštečenja i grebanja, ali nakon ovih godinu dana počele su se pojavljivati ogrebotine ne znam ni sama od kuda...kuham i miješam sa drvenom kuhačom, perem sa mekanim dijelom spužvice.

    Gornji rub posude kao da se isto oštetio ali to je od poklopca, baš na tom dijelu gdje poklopac leži se guli, ali ne jako. Još će poslužiti nadam se neko vrijeme

    Što se tiče ljepljenja, tih problema nisam imala.

  39. #39
    S2000's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    3,801

    Default

    Kazu u Delimanu da ce uskoro imati i u ponudi keramicko posudje koje ce moci na indukciju. Navodno Gorenje to vec ima. Ima li tko iskustva?
    Nemam jos indukcijski stednjak, ali kako u buducnosti planiram imati onda zelim i na takvo posudje racunati.
    Last edited by S2000; 18.11.2012 at 14:25.

  40. #40
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Iako su neke stvari davno napisane, ipak bih se voljela osvrnuti na nešto od rečenog. Ipak se radi o "mojem području" pa mogu reći pokoju pametnu.

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.
    Istina je što su u tekstu naveli za teflon i nanokeramiku, ali u isti koš se može svrstati i nehrđajući čelik, tzv. inox. Vatrostalno staklo, tradicionalna keramika (oni pekači koji idu u pećnicu) te emajl (koji je, usput rečeno, također keramika) svakako spadaju u "zdravo" posuđe. Emajl (kvalitetni!!) bi svakom trebao biti prvi izbor jer je to doista posve neškodljivo posuđe, odn. posuđe koje apsolutno ništa ne ispušta u hranu koja se priprema, dok god je emajlirani sloj neoštećen, bez obzira na pH vrijednost pripremane hrane.
    Ako je keramičko posuđe glazirano, dakle, ako je keramički sloj nanesen uranjanjem u glazuru, a ne naštrcavanjem nanočestica, onda je takva keramika također bezopasna. Naravno, teško je znati koju su tehnologiju proizvođači koristili...
    Ukoliko je posuđe "pravo" keramičko, nema šanse da ga oštetite bilo kakvim noževima, vilicama ili ne znam čime jer je keramika značajno tvrđa od čelika. Ma tvrđa je od svega što imate doma. Osim možda zaručničkog prstena. Ako se keramika ipak ogrebe, to može samo značiti da je naneseni sloj bio pretanak.
    Naravno, keramika uglavnom nije otporna na temeperaturne šokove pa tu svakako treba biti oprezan. Usputni savjet, ako pečete nešto u keramičkom pekaču (u pećnici) nemojte ni slučajno stavljati hladan pekač u zagrijanu pećnicu!

    Quote Originally Posted by Njetočka View Post
    Odmalena imam problema sa atopijskim dermatitisom. Prije nekih 7 godina sam bila kod dermatologice dr. Karlić u Zagrebu u užasnom stanju i dala mi je dijetu od svega 5 dozvoljenih namirnica i zabranu kuhanja u Zepteru i ostalom inox posuđu jer navodno ispuštaju teške metale u hranu. Koliko je to istina, ja stvarno ne znam. Samo znam da me je njeno liječenje spasilo i nakon toga se neurodermitis više nije vratio.
    Doktorica je uglavnom u pravu. Radi se prvenstveno o niklu, koji ovdje predstavlja najveći problem. Naime, posuđe se radi o austenitnih nehrđajućih čelika, legiranih niklom (kad se kaže da je materijal inox 18/10, to znači 18 % kroma i 10 % nikla). Taj materijal jest otporan na koroziju i agresivne medije, međutim... Priprema određenih vrsta hrane, pogotovo izrazito kisele, uvijek uzrokuje oslobađanje određene maaaaaale količine nikla u tu hranu (nekoliko ppm-a). S vremenom, nakon godina svakodnevnog konzuimiranja hrane iz takvog posuđa kod mnogih se ljudi može pojaviti iznenadna alergija na nikal. Dakle, ta je alergija stvorena konstantnim izlaganjem minijaturnim količinama nikla koji se, ipak, ispušta u hranu. Naravno, ako netko već ima takvu alergiju, reakcija se manifestira u znantno kraćem vremenu ili čak trenutačno.

  41. #41
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,158

    Default

    miškica a koje bi onda posuđe bila dostojna zamjena zepteru

  42. #42
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Neko kvalitetno emajlirano. Ja još nisam našla.
    Bilo je prošle godine u Konzumu emajlirano posuđe od Metalca. Činilo mi se OK, ali nisam isprobala pa ne mogu 100 % sigurno reći...
    Ako nađeš emajlirano posuđe za koje se ništa ne lijepi, to je to. Možda netko već ima pa će nam reći.

  43. #43
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,158

    Default

    ja imam neko prastaro( moje je iz juge od svekrve) emajlirano u kojem kuham juhu, ali recimo sarmu islično radim u inoxu, dobro nije zepter , ali je inoks

    inače prošli tjedan je u šparu bilo emajla na kile 1kg=70 kn
    Last edited by jelena.O; 19.11.2012 at 18:27.

  44. #44
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    Quote Originally Posted by mishekica View Post
    Neko kvalitetno emajlirano. Ja još nisam našla.
    Bilo je prošle godine u Konzumu emajlirano posuđe od Metalca. Činilo mi se OK, ali nisam isprobala pa ne mogu 100 % sigurno reći...
    Ako nađeš emajlirano posuđe za koje se ništa ne lijepi, to je to. Možda netko već ima pa će nam reći.
    čitam o metalcu,ovo mi se sviđa,bi to bilo to http://www.metalac.com/pgs/sr/proizvodi/?catid=256

  45. #45
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    ovo posudje sam vidjala tu po trgovinama, poprilicno je skupo pa mi se cini da bi trebalo biti i kvalitetno http://www.riess.at/wbc.php?sid=3150...te.html&rid=32

    Ja imam jednu malu koju sam naslijedila, ima joj vec dosta godina ali je jos uvijek ocuvana. No ona mi sluzi samo za prokuhati vodu za kavu ili caj, pa neznam kako se ponasa pri kuhanju..

  46. #46
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    evo bas sada vidim da pise na ovoj jednoj tavi da je pogodno za ljude osjetljive na nikal..

  47. #47
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by žužy View Post
    čitam o metalcu,ovo mi se sviđa,bi to bilo to http://www.metalac.com/pgs/sr/proizvodi/?catid=256
    Mislim da je. Ali, ponavljam, nisam isprobala.

    Quote Originally Posted by Mellyca View Post
    ovo posudje sam vidjala tu po trgovinama, poprilicno je skupo pa mi se cini da bi trebalo biti i kvalitetno http://www.riess.at/wbc.php?sid=3150...te.html&rid=32
    E mislim da je to to Čula sam da je super, samo također nisam isprobala.
    Last edited by mishekica; 20.11.2012 at 10:33.

  48. #48
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    e sad ste me totalno. čula sam za teflon, ali on je meni super. tavicu samo obrišem i gotovo je čista. tak sam se poveselila kak ću si sa skupljenim naljepnicama kupiti Tefalov wok, grill i malu tavu u pola cijene, a sad ne znam?!
    a kad sve sumiram i tak u nečem moram peći a ni ostalo nije baš

  49. #49

    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    4

    Default

    Da li ima netko iskustva sa ovalnim pekačem of Fisslera - model Arcana (keramičko posuđe). Vidim da je tu kod nas cijena takvog negdje oko 1500 kn (30cm). Isto tako sam gledao i Le Creuset-ov sličan model koji košta 2850 kn (31cm). Ovaj drugi mi je nekako preskup iako mislim da bi se u Austriji mogao naći na 1500 kn....

    Hvala unaprijed

    Ivan

  50. #50
    mare41's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,556

    Default

    dok ja upalim za delimano tave-vec odavno lose kritike i sad ne znam sta kupit

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •