Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 89

Tema: Osjećate li se diskriminirano?

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Osjećate li se diskriminirano?

Bila sam sada na bolovanju za dijete i to sam si sada priuštila i pojma nemam kada opet!

Nije li to isto na neki način diskriminacija kako žena (roditelj) koji ima veću plaću od 4650 ima manja prava biti uz svoje bolesno dijete od onog koji ima toliko i manje.

Znam da će neki možda sada reči ima više novaca pa može, ali i obveze obitelji su drugačije, a u krajnjoj liniji zašto?

Kakav je vaš stav o tome? Mislim da je svako dijete jednako važno roditelju bez obzira što i koliko ima. Kada su već delimitirali rodiljne naknade mislim da su mogli i ovo iz istih razloga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije neka utjeha ali nizozemska ne poznaje bolovanje radi djeteta nego uzimas slobodne dane

ja sam zbog toga kad je mali imao godinu dana prestala raditi jer nam se nije isplatilo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Iskreno baš mi je svejedno, plaću su nam toliko smanjili da je ispod svih limita. S bolovanjem ili ne plaća mi je trenutno mizerija.
    A obveze u obitelji koje navodiš (režije i slični troškovi), bome nisu slijedile trend smanjenja, nego samo rastu.

Toliko od mene, uopće se ne vidi da sam isfrustrirana svojom plaćom.

Inače se slažem da bi bolovanje za dijete trebalo biti bez limita. Meni je inače još jedna veča debilana da za dijete starije od 3 godine, bolovanje nije 100%.
    Što to znači?
    Moje dijete od 2 godine i 11 mjeseci i 29 dana treba mamu 100 %, a za 3 dana može i sam biti doma, ako je bolestan?
    Posljednje uređivanje od Anemona : 11.01.2011. at 11:57

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nisam te sreće da me osobno muči, ali mislim da je totalno nepravedno, prvenstveno iz razloga da ne postoji max doprinos za zdravstveno osiguranje. znači ako imaš neto plaću veću od 4250 svejedno na čitav iznos (bruto) plaće plaćaš 15 % doprinosa za zdravstveno (+0,5% za drugo zdravstveno). po meni bi bilo fer da postoji i max doprinos odnosno do neke granice plaćaš zdravstveno, a iznad ne jer su ti i prava limitirana do te granice.
    nekad je takva nebuloza postojala i na mirovinskom, pa se doprinos plaćao na čitava primanja a maksimalna moguća mirovina je bila limitirana. sad je to ispravljeno na način da postoji max mirovina, ali i max doprinos (odnosno osnovica za doprinos)

a opet, nisam te sreće da me jedno ili drugo osobno pogađa ...

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj M&M prvotno napisa Vidi poruku
    Nije li to isto na neki način diskriminacija kako žena (roditelj) koji ima veću plaću od 4650 ima manja prava biti uz svoje bolesno dijete od onog koji ima toliko i manje.
    Moja plaća je manja od 4650kn tako da uvijek ja idem na bolovanje kad su djeca bolesna. Suprug ima veću plaću i ne isplati nam se da on ostane kod kuće s bolesnim djetetom.

Pošto znamo da žene statistički imaju manje plaće od muškaraca, za očekivati je i da će češće ići na bolovanje radi djece i time su manje zanimljive poslodavcima. Jedna diskriminacija vuče drugu u začarani krug.

I slažem se da bi trebalo delimitirati ili staviti postotak od plaće svima.
    Posljednje uređivanje od kajsa : 11.01.2011. at 13:09

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se slažem da nije u redu.
    ali, onako iskreno, ne osjećam se diskriminirano. osjećala bih se diskriminirano kad bih sa svojom stručnom spremom i na radnom mjestu na kojem radim, imala plaću manju od 4650 kn.

no, moji osjećaji nemaju nikakve veze da i dalje smatram kako je to nepravedno

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Znam da je situacija takva kakva je i da smo sretni kada dobijemo plaće, ali baš ono što je prima rekla ako plaćamo postotak od plaće onda bi trebali imati jednaka prava.

Možda bi onda jedno muž išao jednom žena i bilo bi lakše i djeci i roditeljima i poslodavcima jer bi bilo manje izostajanja
    ah

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, diskriminirano je malo teža riječ, ne bih baš mogla reći da se osjećam diskriminirano, ali da mislim da je to nepravedno - mislim.

Ja sam recimo jesenas bila na bolovanju za sebe (nakon sto godina) - plaća mi je bila 100 kuna manja.
    Onda sam nakon mjesec dana bila na bolovanju za dijete - plaća mi je bila 1000 kuna manja.

Da čovjek poželi imati nekog dobrog frenda za izabranog liječnika

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    Jedna diskriminacija vuče drugu u začarani krug
    To je to.
    Fiziološki, normalno, ne može biti trudan (ni imati kompl. u trudnoći i bolovanje), ni roditi ni dojiti muškarac nego žena,
    pa je najčešće malom djetetu najvažnija majka...(ima iznimaka, ali govorim o većini), najčešće zato ide i na bolovanje, pa onda kaska u karijeri, pa ima manju plaću,
    pa zbog toga (logično i praktično) opet zbog bolovanja izostaje s posla jer ima manju plaću, a onda, u konačnici, ima i manju mirovinu, zbog manjih uplata, (također sve potkrijepljeno podacima Državnog zavoda za statistiku).
    Začarani krug nejednakosti, logičan slijed stvari, od početka do kraja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Da, diskriminirano je malo teža riječ, ne bih baš mogla reći da se osjećam diskriminirano, ali da mislim da je to nepravedno - mislim.

Ja sam recimo jesenas bila na bolovanju za sebe (nakon sto godina) - plaća mi je bila 100 kuna manja.
    Onda sam nakon mjesec dana bila na bolovanju za dijete - plaća mi je bila 1000 kuna manja.

Da čovjek poželi imati nekog dobrog frenda za izabranog liječnika
    Kak si ovo izvela? Jedino ako je bila ozljeda na radu?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja se u svojoj struci i svom poslu osjećam diskriminirano u odnosu na one koji nemaju djecu,
    nisu oni krivi nego je tako postavljen sustav da se to jednostavno tako dogodi.
    A žene su na tržištu rada i dalje diskriminirane u odnosu na muškarce (to sam rekla prije), pa onda još upadam i u skupinu koja se prije spominje, em ti miša, nikad kraja diskriminaciji
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 11.01.2011. at 13:32

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moj muž i ja imamo jednake plaće i podjednako idemo na bolovanje; ili bolje rečeno - podjednako NE idemo na bolovanje, nego se krpamo kako znamo i umijemo (baka, dani godišnjeg, MM je srećom često slobodan pa se to nekad poklopi sa bolesti); jer naše mjesečne obaveze su takve kakve jesu, bili mi na bolovanju ili ne.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

Hm, kako to misliš, pa zar to nije tako? Ako si na bolovanju za sebe to ti plaća poslodavac i ne oduzima se puno, a bolovanje za dijete plaća HZZO .. ??

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ne nije to je istina (iskušala na vlastitoj koži). prema ugovoru o radu i važećem zakonu do sedam dana ide na teret RO (postoji i duža varijanta), i plača je 100% stvarne plaće. Ako se ide radi djece do 3 god. starosti, onda je 100 % od magičnog prosjeka zadnje tri plače koja nemože biti veća od onih 4-tisuće... nešto kuna. Ja sam nažalost bila na bolovanju radi sebe i djece.Za sebe sam dobila 100% od svoje plaće (kao da nisam bila na bolovanju), a za djecu sam dobila skoro pa šipak. Eto to mene smeta. Ja se i s laganom temp. mogu šlepati na poslu. Pitanje je sad što će biti s drugim kolegama s kojima radim, ali kad je dijete bolesno nemam izbora. Ja sam malo luda pa uvijek ja ostajem doma, ali nakon ovog što mi se desilo da sam zbog kozica morala biti doma skoro 1,5 mjesec i dobila 8 puta manju plaću više ne. Brzo sam se opametila. Koristim GO koliko imam (pazim da si ostavim za ljeto), a ostalo lijepo MM ostaje doma. Smeta me to što na bolivanju zbog djece plaća toliko pada, ali takav je zakon....I ja bih frenda liječnika, ima koji pa da se sprijateljimo . Šalim se...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam se osjećala diskriminarano isključivo zbog vječnih prigovora na račun mog bolovanja. Manji iznos plaće je bio samo šlag na tortu, ali me nije previše pogađao zbog i tako premale plaće.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sad vidim što sam napisala, da ne ispadne da imam plaću preko 30 000 kn, mada nebih se bunila. Bila sam na porodiljnom i radila mjesec dana. Dakle dobila jednu svoju plaću. Nakon toga su mi prosjek izračunali za tri mjeseca od čega dva nisam radila, dakle plaća plus dvije nule...I tako to. Prosjek je bio super.
    Posljednje uređivanje od dani1 : 11.01.2011. at 13:46

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se u svojoj struci i svom poslu osjećam diskriminirano u odnosu na one koji nemaju djecu,
    nisu oni krivi nego je tako postavljen sustav da se to jednostavno tako dogodi.
    A žene su na tržištu rada i dalje diskriminirane u odnosu na muškarce (to sam rekla prije), pa onda još upadam i u skupinu koja se prije spominje, em ti miša, nikad kraja diskriminaciji
    U biti smo diskriminirane s tim manjim plaćama, mirovinama i svime time, a rijetko koja žena je spremna dijete stavit ne znam gdje da bi imala sve te stvari kao neki muškarac.
    Diskriminacija je kad se gleda osoba za osobu; kad se gleda obitelj kao zajednica - koja dijeli dobro, zlo, mirovinu, ušteđevinu i prihode - onda je svima istao...
    A za naknade bolovanja - da ne budem offtopic - to je sve skupa tužno i koma... osobno držim da bismo trebali imati plaćeni porodiljni ko Češka - do četvrte godine. I fer nadoknadu za bolovanje. I sve... Al što ćeš...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hm, kako to misliš, pa zar to nije tako? Ako si na bolovanju za sebe to ti plaća poslodavac i ne oduzima se puno, a bolovanje za dijete plaća HZZO .. ??
    Ne znam, kod nas je bolovanje 70%, ozlijeda na radu 100%, dijete do 3. godine 100%, dijete od 3. na dalje (valjda do 7. godine) 70%.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne samo da gubim taj dio koji ide preko HZZO-a nego gubim i dodatak na plaću (dodatak na posebne uvjete rada) kojeg dobivam samo kada sam na radnom mjestu. Bolovanja me strasno kostaju ali jedini su nacin na koji mogu biti uz dijete kada je bolesno (osim trosenja godisnjeg).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se osjećala diskriminarano isključivo zbog vječnih prigovora na račun mog bolovanja. Manji iznos plaće je bio samo šlag na tortu, ali me nije previše pogađao zbog i tako premale plaće.
    Normalno, ti bi sve živo dao da nema tog razloga bolovanju, da nema te bolesti, a ekipa te gleda ko da si ju namjerno naručio da se možeš klatiti doma i dangubit. Dosta ti je i tvog jada, a onda još i prijekori. I pogledi kolega "radim umjesto tebe", onaj tko ih je vidio, zna o čemu govorim, iako ni za njih nema apsolutno opravdanja jer je poslodavac dužan osigurati nesmetan rad i u izvanrednim situacijama tipa bolovanje, a da ostali nisu oštećeni.
    Al' kad je puno toga trulo u državi, ne Danskoj, nego toj i toj, onda puca po šavovima tamo di je najslabije.

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja do sada u svojih 6 godina staža nikad nisam bila na bolovanju, i to je jedan od rezloga zašto me ovo pogađa još više
    struktura mi se malo promijenila i ja ne mogu uzeti GO osim ako unaprijed ne znam da će mi dijete biti bolesno, a to je malo teže procijeniti uz ovo i promjena opisa posla nakon porodiljnog mislim da sam zapravo isfrustrirana svime time i sve mi je dalje nepravda

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da, osjecam se diskriminirano.

Placa mi znatno padne ako idem na bolovanje za dijete, zato se najcesce snalazimo: ja obicno ostanem doma 2,3 dana kada je najjace bolesna. Onda ostane doma MM kojih 1-2 dana, (ima manju placu, ali tesko mu je organizirati zamjenu na radnom mjestu), a za dane oporavka uskoci baka.

Moja susjeda za svaku virozu djeteta ostane doma 2tj, iako zivi sa svekrvom koja i inace cuva malu: sama kaza a zasto bi isla raditi, ako moze dobiti bolovanje, kad joj je placa ista radila ili bila na bolovanju (ima oko 4000kn), a ovako ustedi i na prijevozu i gablecu.

Osjecam se kao glupaca, jer izdavajam vise, a dobivam manje. To nije socijalna politika, nego diskriminatorska i lihvarska, sa posljedicom da ce unistiti srednji sloj u ovoj drzavi.

I posebno sam se osjecala diskriminirano, jer sam radila do kraja u trudnoci, iako sam pred kraj jedva dolazila na posao, ali nisam si mogla priustiti da otvorim komplikacije. Za razliku od nekih, koje otvore komplikacije jer opet, jednostavno im se ne isplati raditi.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 11.01.2011. at 15:21

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ne uzimamo bolovanja za djecu nego slobodne dane i kombiniramo s radom od kuće. ne možemo si priuštiti bolovanja zbog kredita.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a koliko nam skinu? ja sam taman na bolovanju i čini mi se da ću ostati cijeli tjedan kako stvari stoje. što mogu očekivati?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mm i ja kombiniramo. mm radi u smjenama pa se nekako pokrivamo bez otvaranja bolovanja

koma

još gore mi je bilo kad sam bila na čuvanju trudnoće. koma.

nije fer taj limit, jednostavno nije.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    nije neka utjeha ali nizozemska ne poznaje bolovanje radi djeteta nego uzimas slobodne dane
    U mojem slucaju nije rijec o Nizozemskoj, vec o SAD-u, ali prica je ista. U velikom broju slucajeva ne postoji ni bolovanje samog radnika, vec uzimas slobodne dane, ako ih imas. Ako ne, i za jedno i za drugo se uzima neplacen dopust.

...sve do trenutka kad poslodavac izgubi zivce za izostanke, jel.

Naravno, nije neka utjeha, ali je (moja) realnost.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    a koliko nam skinu? ja sam taman na bolovanju i čini mi se da ću ostati cijeli tjedan kako stvari stoje. što mogu očekivati?
    70% dnevnice za svaki dan bolovanja, cca.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    70% dnevnice za svaki dan bolovanja, cca.
    hvala ti!

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Za nas koje imamo veću plaću od 4250 bolovanje se, nažalost, za dijete ne isplati uzimati, već je isplativije uzeti bolovanje za sebe, naravno tko ima dobrog doktora)),jedanput sam bila na bolovanju 10 dana, bebaač imao upalu uha, dobila sam oko 550 kn manju plaću-tad i više nikaaaad!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kovrčava prvotno napisa Vidi poruku
    Za nas koje imamo veću plaću od 4250 bolovanje se, nažalost, za dijete ne isplati uzimati, već je isplativije uzeti bolovanje za sebe, naravno tko ima dobrog doktora)),jedanput sam bila na bolovanju 10 dana, bebaač imao upalu uha, dobila sam oko 550 kn manju plaću-tad i više nikaaaad!
    na bolovanju za dijete dobiješ najviše 4250kn (ili 4600?)
    a za sebe dobiješ 70% plaće

s obzirom na moju plaću, meni dođe na isto
    možda koja kuna više ako idem za sebe (ali baš kuna, ne stotina ili desetaka kuna)

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Normalno, ti bi sve živo dao da nema tog razloga bolovanju, da nema te bolesti, a ekipa te gleda ko da si ju namjerno naručio da se možeš klatiti doma i dangubit. Dosta ti je i tvog jada, a onda još i prijekori. I pogledi kolega "radim umjesto tebe", onaj tko ih je vidio, zna o čemu govorim, iako ni za njih nema apsolutno opravdanja jer je poslodavac dužan osigurati nesmetan rad i u izvanrednim situacijama tipa bolovanje, a da ostali nisu oštećeni.
    Al' kad je puno toga trulo u državi, ne Danskoj, nego toj i toj, onda puca po šavovima tamo di je najslabije.
    uhh...u potpunosti se slažem..radim u ženskom odjela i nitko nije udan, nit ima djece! i da, užasno mi je svaki put kad ujutro moram nazvati i reći da je malena bolesna...jer uslijedi onaj mučenički glas: zar opet?! da, opet!!! (vrištim u sebi) i najrađe da ne bi al je..ga, ide u jaslice i staaalno je bolesna!! a tek kad se vratim...

uf..

zaželjela sam im za božič svima obitelj i djecu, od srca, možda će postati razumniji za nas sa djecom

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    na bolovanju za dijete dobiješ najviše 4250kn (ili 4600?)
    a za sebe dobiješ 70% plaće

)
    ma, samo provjerim,da ne širim sasi dezinformacije
    do plaće oko 4500,00 kn, bolovanje za dijete do tri godine je 100% plaće, a ako imaš više, onda 70%. zar ne? bez obzira, jel za sebe il za dijete?
    a iznad tri godine, isto.
    il živim u zabludi?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja radim u odjelu gdje direktorica nema djece, kolegica ima "dijete" par godina mlađe od mene, a šefica ima djecu, ali i muža koji stalno radi popodne, tako da ona ne uzima bolovanje za dijete, jer je muž ionako doma.
    Ostale djelatnice, ili nemaju djecu, ili su djeca punoljetna i definitivno nitko ne gleda blagonaklono na bolovanje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma, samo provjerim,da ne širim sasi dezinformacije
    do plaće oko 4500,00 kn, bolovanje za dijete do tri godine je 100% plaće, a ako imaš više, onda 70%. zar ne? bez obzira, jel za sebe il za dijete?
    a iznad tri godine, isto.
    il živim u zabludi?
    Tako je i kod nas, to sam i malo više napisala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako imaš dijete do tri godine onda dobijaš 100% od 4.250 (ili slično) kuna, a ako je dijete starije od 3 godine onda 70% od tog iznosa.

Znači ako imaš plaću npr. 6000 kuna a na bolovanju si 5 dana od 20 dana u mjesecu onda ti je 5x8=40 sati plaćeno kao da imaš plaću 4.250 a 120 sati kao da imaš plaću 6.000 kuna. Meni barem tako piše na platnom listiću.

Za sebe, ne znam, pogledat ću platni listić. Znam da mi je plaća ispala svega 100 kuna manja a bila sam tjedan dana na bolovanju; no moguće je da moja firma radi neku nadoknadu plaće kad je radnik na bolovanju, čini mi se da je tako nešto bilo u Kolektivnom ugovoru.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ako imaš dijete do tri godine onda dobijaš 100% od 4.250 (ili slično) kuna, a ako je dijete starije od 3 godine onda 70% od tog iznosa.
    jel li 70% od tog iznosa ili od plaće???

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

od tog iznosa. Zapravo - 70% od tvog prosjeka zadnjih 3 ili 6 mjeseci, a ne više od 4.250 kuna)

Npr. kad se žene vrate sa porodljnog onda taj prosjek bude totalno mali.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

od tog iznosa. Zapravo - 70% od tvog prosjeka zadnjih 3 ili 6 mjeseci, a ne više od 4.250 kuna)

Npr. kad se žene vrate sa porodljnog onda taj prosjek bude totalno mali.
    koma

onda zapravo moraš imati stvarno neku novčanu zalihu da si možeš priuštiti biti na bolovanju za dijete

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

M&M, naravno da je nepravedno. Ako je limitiran iznos kuna koji se može dobiti za vrijeme bolovanja, onda bi trebao biti limitiran i iznos kuna kojega se mora plaćati u vidu doprinosa za zdravstvo iz i na plaću. Ili bi ta oba iznosa trebala biti izražena kao % u odnosu na osnovicu ili kao limit u kunama. Ne bih rekla da se osječam baš diskriminirano, ali prevareno - da.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam zbog toga prestala raditi Nakon što me glavni urednik (između ostalih), otac dvoje male djece pitao, nakon par najobičnijih viroza "Što je s tvojom djecom? Moraš nam reći ako imaš bolesnu djecu?" U mom poslu jako malo ljudi ima djecu, a tko ima uzme sitericu na non stop i pravi se da ih nema. Ja to nisam uspjela, a bolovanje nikad nisam otvorila, iako imam zakonsko pravo, jer se nisam ni usudila.
    Posljednje uređivanje od pikula : 11.01.2011. at 22:03

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

naš dragi direktor nikad ne skida plaću za par dana, jednostavno dobijemo istu plaću osim npr. kolege koji je bio par mjeseci na bolovanju zbog operacije na operciju i još komplikacije.
    to bi bila sjajna navika da ne postoji još jedna navika a to je da kad je gužva - posao moram odraditi od doma, popodne kad se muž vrati s posla ili vikendom. ne zato što me moji kolege ne vole i ne žele mi pomoći, nego zato što su i sami u prevelikoj gužvi da bi stigli dovšiti projekte koji uvijek imaju neki rok.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da bar ja mogu tako, u bivšoj firmi me jednom direktor zvao dok sam bila na bolovanju jer je trebalo napraviti neki posao do drugog dana, pa sam otišla na posao kad je MM došao doma i radila sam popodne, i tada nisam morala otvoriti bolovanje - i onda sam vidjela koliko bi mi bilo jednostavnije da radim u nekim malo fleksibilnijim firmama.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se diskriminacija, djete je djete i bez obzira koliko mu roditelji zarađuju ( da neki roditelji iskorištavaju bolovanje za djete u neke druge svrhe, ali tih je danas jakoooo malo jer većina radi u privatnim tvrtkama i na ugovor, pa ni ne mogu na bolovonje jer im za 3 mjeseca neće produžiti ugovore...za razliku od Juge kad su svi radili u Državnim firmama i bili na bolovanjima i godišnjima kad su htjeli...zato mi danas odrađujemo to za njih) a ovo u Nizozemskoj je katastrofa-nije li to kršenje osnovnih ljudskih prava?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa moram priznati da ne vidim to kao krsenje ljudskih prava. Je sugavo, pogotovo kad se naviknes da moze i na nacin kao sto je kod nas, ali ovdje se nitko bas nesto ne buni. Eventualno salje bolesnjikavu djecu u skolu i kaslje mi u facu tu na poslu (jer za drugu varijantu nema novaca). Amerikanci doslovno padaju u nesvijest kad cuju bilo kakav placeni dopust vezan uz trudnocu i roditeljstvo, na primjer. U relativno ok firmama, porodiljni traje 5 tjedana, cesto neplacenih, samo dozvoljenih. U malo boljima moze i do 3 mjeseca, obavezno neplaceno. Sve drugo su iznimke.

Ne kazem da je to dobro, naprotiv.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U RH plaćam doprinose i u RH se smatram diskriminiranom!

M&M avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

MarijaP potpisujem

Deaedi i ja sam radila u trudnoći do kraja, putovala, prekovremeni - sve jer sam vidjela cilj i viziju svog nadređenog, kad god sam trebala bilo što go sl dan on mi je to omogućio
    kad sam se vratila on je otišao i sad više ne mogu uzeti go ili sl. dan niti mogu raditi od doma la mama zavidim ti. Da si mogu ikako priuštiti i ja bih kao pikula ostala jednostavno doma

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    naš dragi direktor nikad ne skida plaću za par dana, jednostavno dobijemo istu plaću osim npr. kolege koji je bio par mjeseci na bolovanju zbog operacije na operciju i još komplikacije.
    to bi bila sjajna navika da ne postoji još jedna navika a to je da kad je gužva - posao moram odraditi od doma, popodne kad se muž vrati s posla ili vikendom. ne zato što me moji kolege ne vole i ne žele mi pomoći, nego zato što su i sami u prevelikoj gužvi da bi stigli dovšiti projekte koji uvijek imaju neki rok.
    Isto ovako. Uzimali smo kad nam je trebalo i vraćali kad je firmi trebalo.

Čini mi se da nas čeka i gore - odnedavno su uveli prilično krutu evidenciju radnog vremena (po zakonu) pa ne znam kako će se to odraziti na ovakve "elastične" principe koji su do sada većini ljudi odgovarali i koji se nisu zlorabili ni s jedne strane. Jest da je bilo situacija (pred godišnji i pred kraj godine) kad su svi ti dani bolovanja i inih potreba dolazili na naplatu, ali brate mili, nekako smo se snalazili. Čovjek godinama radi za nepreveliku plaću imajući u vidu baš te beneficije koje su nužne dok je dijete malo, a sada će birokracija to sve na silu ugasiti... a ni prekovremene sate ti ne mogu platiti kad ih imaš. Uffff...

S druge strane, tu je još dobro. U većini drugih zemalja ne postoji n porodiljni od 6/12 mjeseci ni plaćeno bolovanje, pa šuti sine i plivaj dalje...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam presla s posla na kojem nisu negativno gledali na bolovanja, ali posao je takav da ga ja ne bi stigla napraviti uz majcinstvo. jos dok je BC bio sam nekako, ali s njih dvoje tako malih nikako. ili bolje receno onako kako ja to zelim.
    promjenila sam posao, di mogu ici na bolovanje, a da posao ne pati, placa je manja, pa me samo bolovanje ni ne pogodi puno.
    ali osobno mislim da razlika u novcima je ponekad i subjektivna. neko si ne moze dozvoliti 500 kn manju placu, jer je bio s 5-godisnjakom doma 7 radnih dana. a neko misli da to i nije tako strasno.
    i da i ja potvrdim prica o 100%-tnoj naknadi do 3 godine odnosi se na 4250 kn (koji je jelte drzavni prosijek)

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Netko je spomenuo SAD i još neke zemlje i kako tamo nije plaćen porodiljni i tako...a kod nas jest, pa smo si kao super..
    E sad, ja neznam točno (neka me ispravi tko zna, zbog toga i pišem)ali mislim da se u tom SAD-u ni doprinosi ne plaćaju kao kod nas...tj. moraju platiti porez državi...a ostalo (tipa mirovinsko, zdravstveno) samo ako to žele...pa prema tome ako ne plaćaju zdravstveno i mirovinsko, u redu je što nemaju plaćen porodiljni (odakle bi i imali)...
    Kod nas se radi o tome da doprinose plaćamo (i to dosta) a prava koja proizlaze iz toga (bolovanje, porodiljni) se smanjuju..
    Što se zdravsvenog tiče, mm i ja često znamo komentirati da kad bi mogli, doprinos za zdravstveno osiguranje ne bi ni plaćali, a kad nam je dr potreban išli bi privat (ni na bolovanju nikad nismo)..I da, što se toga tiče osjećam se diskriminirano...nas dvoje smo u 15 (svaki) godina staža tisuće i tisuće kn uplatili...a jedino za šta nam je zdravstveno trebalo-moj porod - je prošlo kriminalno...uvjeti gori nego da sam rađala prije 100 godina..

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Netko je spomenuo SAD i još neke zemlje i kako tamo nije plaćen porodiljni i tako...a kod nas jest, pa smo si kao super..
    E sad, ja neznam točno (neka me ispravi tko zna, zbog toga i pišem)ali mislim da se u tom SAD-u ni doprinosi ne plaćaju kao kod nas...tj. moraju platiti porez državi...a ostalo (tipa mirovinsko, zdravstveno) samo ako to žele...pa prema tome ako ne plaćaju zdravstveno i mirovinsko, u redu je što nemaju plaćen porodiljni (odakle bi i imali)...
    Kod nas se radi o tome da doprinose plaćamo (i to dosta) a prava koja proizlaze iz toga (bolovanje, porodiljni) se smanjuju..
    Što se zdravsvenog tiče, mm i ja često znamo komentirati da kad bi mogli, doprinos za zdravstveno osiguranje ne bi ni plaćali, a kad nam je dr potreban išli bi privat (ni na bolovanju nikad nismo)..I da, što se toga tiče osjećam se diskriminirano...nas dvoje smo u 15 (svaki) godina staža tisuće i tisuće kn uplatili...a jedino za šta nam je zdravstveno trebalo-moj porod - je prošlo kriminalno...uvjeti gori nego da sam rađala prije 100 godina..
    Vidiš i MM i ja isto tako, a onda nam se rodila kćer sa urođenom srčanom greškom , do sada dva puta operirana , a njezine su operacije koštale oko 80 000 eura koje je platio HZZO. Evo blaženi sistem zdravstva, radije bih da plaćam za druge nego da mi treba, ali mi je drago da stvari rade onda kada nam je život ugrožen.
    Posljednje uređivanje od sirius : 12.01.2011. at 09:05

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •