Ja volim ići na plac i to isključivo na Dolac! Tamo ima svega, a lako je za prepoznati što je domaće, a što je iz preprodaje.
Zna se naći par bakica/kumica po kojima (i njima i sadržaju njihovog stola) može vidjeti da je to stvarno domaće i da su došle prodati sa svog vrta da zarade malo sirotinje. A od takvih najčešće nitko ne uzima jer im je "ružno". A ja sretna kad naletim. Onda ljeti ima jedan striček iz Zadra s preeeedivnom dalmatinskom kapulom, onom velikom sjetloljubičasto, a isti taj striko zna imati i fine pomidore.
A zna se naći i pravih volovskih srca. Njam!
Ali to treba znati naći. I tražiti. A i cijene su različite. Da se naći po ok cijenama.
Znam jednu kumicu iz Šestina, ima robu iz svog vrta, ali kako nema dovoljno iz svog vrta kupi na Zelenoj tržnici pa pomješa. To mi je onak, ne volim to.
I naravno da najviše volim one di mogu sama birati!
Na kvartovski plac ne volim ići jer su svi stolovi identični, a cijene nebu pod oblake.
Ali takav shoping uglavnom prakticiram ljeti. Trudim se da to bude jednom tjedno. Zimi je to puno rijeđe, ali zimi ni nema baš nešto.
A ako biram u kojem ću dućanu kupovati to je svakako Interšpar. Puno bolji mi je od npr. Konzuma..
Kada gledam voće i povrće na placu izgleda mi identično onome u trgovinama samo naravno skuplje!
Da je jeftinije ne bi mi čak ni bio problem ustati vikendom rano pa dijete za ruku i na placu!
Nisam stekla dojam da ijedan čovjek na placi prodaje nešto iz svoga vrta.
Vi "veterani" sa placa sigurno imate svoje ljude i provjerena mijesta za kupovanje, nisam nikada bila na Zagrebačkom placu ali pretpostavljam da je veći od Riječkog i sa više izbora.
Meni sa domaćim jajima uskoći djed, sa domaćim mesom mama a za ostale potrepštine za moju tročlanu obitelj trgovački centri su mi bogom dani!
Ma nije ti to neka veteranska pamet, samo ako ideš tamo zaista istim danom u tjednu, svaki tjedan, naučiš ko ima svoje i što donosi. I to je recept za znat odabrat. Ja imam svoj pazarić tu u St-u, al kako trenutno nemam neka primanja, rijetko idem, nešto mi da mama, nešto iz vrta, nešto iz dućana...al za pravo reć, nedostaje mi...i inspirira me za kreativnije ručkove...al i za to treba redovitost i svak skuži.![]()
Samo da pridonesem temi-na veletržnici na TTTS-u kod Splita kg jabuka je 3 kn
ne volim pijace i klonim ih se.
Kupujem u velikim marketima, auto ispred, kartice, odloženo plaćanje, digitalne vage, biraš sam, to su moji razlozi.
A što se tiče bakica, izgled vara, a te bakice znaju da budu pravi prevaranti.
za badnji dan svratim na lokalnu pijacu da kupim badnjak, stoji neka bakica s 5-6 badnjaka, ja komentarišem kako su nešto mali i jadni, ali uzimam, a ona kaže: I oni preko ulice su moji. Okrenem se, a s druge strane ulice 300 velikih, profesionalno sredjenih i složenih badnjaka.
Ja obožavam plac i idem na njega minimalno 3 puta tjedno. Mislim da dosta znam prepoznati domaće stvari od uvozni. Zimi, opet kad je vani smrznuto, voće uglavnom ipak kupujem u dućanu.
Baš u nedjelju sam imala dobar "ulov" na Trešnjevačkom - fenomenalnu domaću kobasu i ajvar. Najdraže mi je kupovati od ljudi koji nisu stalni prdavači (iako kupujem i kod njih), nego na plac dođu povremeno pokrpati kućni budžet.
Sir (ne samo svježi) isključivo kupujem na placu i sada mi užasno na živce ide ovo postavljenje frižidera. Na placu kupujem i mlijeko, i jaja (obožavam pačja - i njih sam ulovila neki dan)
Ako me netko samo jednom prevari davanjem trulog/pokvarenog ili tko zna kakvog, više nikada tamo neću kupiti. Isto vrijedi i za ribarnicu - na Dolcu ih je već dvoje na mojoj crnoj listi.
Volim i pričati s kumicama, iako sam obično uvijek u žurbi. I kad god putujem po Hrvatskoj, odem na plac. Baš u svakom gradu u kojem sam bila znam gdje se nalazi
Nano i beba imaš li neku preporuku gdje kupiti sireve (ne svježe) - nego one tipa dimljeni, pa one sa začinskim biljem, baš sam ih u subotu vidjela na Dolcu, a ne znam od koga da kupim. Znala sam prije jednog gospona na Dolcu, ali nema ga više ..
ja ti kupujem kod različitih prodavača jer koristimo dosta sira, pa onda meni prvoj dojadi isti okus.
Sir prvo procijenim po izgledu, a onda probam. Uvijek, baš uvijek probam. MM voli slaniji, ja manje slan, pa onda jednom kupim jedno druhi put drugo. Uglavnom se radi o dimljeno siru, ali volim i one samo sušene ili kuhane. Te sa začinskim biljem ne volim. Ali, stvarno ti je najbolje probati.
I na kvatriću imaju dobar izbor. I nikad ne kupujem u zatvorenom dijelu Dolca, samo gore.
ja imam tetu na dolcu kod koje kupujem sir i vrhnje i odličan mi je.
znam i onu dalmatinku sa voćem i povrćem (blizu lifta)
ostali 0bodova!
sad sam u blizini kvatrića i nemam niti jednu poznatu kumicu!
ovo je stvarno zlatno pravilo da treba kupovati od bakice (ili u nasem slucaju djedice) koji ima 2 kvrgave mrkve i jedan kartoncek jaja
Jednom sam mu "pocistila" stand pa mi je zaokruzio na 30kn, a meni bilo neugodno pa ostavila 40kn i od onda mi uvijek nesto ubaci u torbu. Na pol kg graška (neočišćenog) mi ubaci mrkvicu-dvije i to me bas veseli.
i jos jedna stvar, moja svekrva kupuje kod tocno odredene zenske sir (ja ju nikako potrefit) i ona uvijek ispod tezge ima prefine makovnjace i orehnjace (stvarno u rangu onih moje pokojne bake). Pa onda ovaj siriusin savjet da treba uvijek kod jednog dok ne steknete povjerenje itekako stoji na mjestu
Eh da, ono što OBAVEZNO kupujem na placu je češnjak. Jer po centrima nema šanse da nađem domaći, sve neki kineski shit. A na češnjak sam jaaako osjetljiva i točno kužim ako je neko uvozno smeće. A češnjak je jako lako prepoznati koji je domaći. Doduše, već par mjeseci imam mamin češnjak. Ali ako nestane,pravac tržnica i to ili Dolac ili Trešnjevački na lokalnima nisa vidjela domaći.
Sad sam valjda na pravoj temi.
Evo danas opet, kupujem na placu, vrlom nam Dolcu, kilu mandarina, mislim si za klince dok još mandarine postoje, uzmem kilu klementina (11 Kn). Baba me uvjerava da su mandarine odlične!
Aha, moš' si mislit!
Evo, jednu sam ja upravo otvorila i suha je i nikakva. Bacila sam je, dakle bacila sam i 11 Kn.
Baš sam ljuta i jadna. Pa kaj meni na čelu piše naivka? Kak me samo uspiju preveslati?
Jel' oni misli da novci rastu na drveću i da samo tako možemo bacati lovu?!
Dođe mi da joj sutra vratim te njene odlične mandarine i zatražim lovu nazad...
Domaći je malo crvenkasto-smeđe ljuske, sa tragovima zemlje crvenice (bar ovdje kod nas) i pleten je u pletenice sa dodatkom jedne one plastične "vezice" trako kojom se inače veže loza, a bude svijetlo plava, roza i sl.
obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - ono, neki vid registriranog poljoprivrednog proizvođača.
Ove stare bakice kaj tak sirotinjski prodaju na Dolcu žive pod Sljemenom.![]()
Nakon što mi je djed skoro umro od domačih šljiva sa placa (dvoje drugih ljudi je nažalost umrlo), u širokom luku izbjegavam "domaće" sa placa.
Iako sam odrasla na hrani sa placa, i na posjetama "našoj" kumici po sir, vrhnje i jaja.
Ja sam obožavala plac i kvrgave mrkve dok nisam jednu dragu kumicu iz mog kvarta vidjela kako mi salatu i paradajze i općenito sve zalijeva kantom iz prljavog nam potoka koji teče kroz naš kvart. A ljudi u taj potok puštaju kanalizaciju, septičke jame, idu auti, curi ulje s ceste i tako. Draga mila bakica - tako joj je jeftinije. Taj prizor njezina zalijevanja će me pratiti dok sam živa.
Ljudi stvarno znaju bit bezočni, taman da stoput imaju kvrgave mrkve, crnu opravu i maramu na glavi
Sad kupujem, ali tamo gdje vidim da je opg, što kaže Cvijeta. Možda i oni rade istu stvar, al nekako manja je šansa. A i nakon bakičinog patenta (a isto živi blago uz glavu prometnicu kvarta) nekako mi je i drago kupit mrkvu od Talijana, ili krastavac iz Nizozemske. Bar znaš što će te strefit od kemije koju koriste, a od bakice valjda možeš dobit najgoru egzotičnu bolest, il govance iz potočića u salati. Bljak bljak bljak i bljak.
Koja je to teta kod lifta? Ona gore, u vanjskom dijelu, plava, kod koje je uvijek velika gužva?
I mi smo puno kupovali kod nje dok smo išli na Dolac, ona ima stvarno super povrće. Sad MM uglavnom ide na Trešnjevački jer mu je to zgodnije (osim po zimi kad Severa nema na placu) , ali baš smo nedavno sreli ovu gospođu sa Dolca ( u S. Oliveru) i prepoznali smo se!
A inače - ekološki uzgojeno povrće zaista ne mora izgledati kvrgavo i malo, ja isto ne znam odakle to uvjerenje. Odite nekad na sajmove seljaka koji budu u Boćarskom, ili na Velesajmu, pa pogledajte ono što eko proizvođači izlažu (ima ih već dosta).
Meni je isto prilicno smijesan mit o krvrgavim mrkvama i divljim jabucicama koje se prodaju za suho zlato...
Moj brat ima bio vrt u kojem sve raste ako je dobra godina. Ako je poplava, onda potrune, ako je suša zalijeva se iz bunara. I ponekad ima mrkve od 30cm, a ponekad ostanu male. Jabuke i kruške su mu crvljive što je i za očekivati. I tako redom...
Cure, mi imamo tezgu na jednoj beogradskoj pijaci a MM se bavi veleprodajom i snabdeva mnoge pijace pa zna sve price "iza kulisa".
Mnogo puta nam se desavalo da bakica ide od tezge do tezge, i otkupljuje jaja (ova proizvedena na farmi) ali trazi samo prljava i bira sitnija. Onda ih poredja u korpu pa stane negde i prodaje "domaca".
A da ne pricam o domacem siru. Moj tata je imao na pijaci "svog coveka" koji je iz ...... sela, dolazi samo vikendom, sve rasproda jako rano, odlican mu je sir stvarno uvek bio. Pa smo onda saznali da covek zivi prekoputa pijace i preko nedelje radi u jednoj firmi za kompjutersku opremu.
Mislim, nemam ja nista protiv, ljudi se snalaze i zaradjuju. I mi se puno snabdevamo na pijaci (zimi redje, leti vrlo cesto) ali se ne zanosim da je ista od toga domace. Kupim kad mi se nesto svidi, i ne gledam da li je kvrgavo i neugledno. Na standovima EKO proizvodjaca (ima ih nekoliko, sa sertifikatom) nikad nisam videla kvrgave i neugledne vocke i povrcke.
Potpis.
S tim sto je meni stric pricao da ovi njegovi kolege s polja mrkvu i papriku špricaju pred branje i ne poštuju karencu općenito jer ih slabo kontroliraju. Pa se tješim da ovi veći ipak to bolje kontroliraju.
A i inače sam na faksu imala jedno predavanje gdje sam slušala kako kumice na jednom zg placu šampinjone umaću u nekakvu kiselinu da bi pobijelili, a neke ona kupovna jaja mažu kakicom da bi izgledala domaće.
Ja sam sklona tome povjerovati.
Od kad nam je sad vec , bivsi, susjed ispricao da nema niakakvu svoju zemlju neg da ljepo ode u Zagreb i kupi nizozemski krumpir i onda preprodaje trubeci u svom kamionu ni u sta vise nisam sigurna pa tako ni u kvalitetu proizvoda na placu.
neko je spomenuo jabuke iz ducana, e to nema sanse da donesem doma... prof na faksu na fino objasnio da se jabuke spricaju 23 puta prije neg ih onak fino zagriznete...
e Visnja, i ti znaci znas o svim mogucim prevarama...
inace, ako je je neko povrce ili voce nepravilno i kvrgavo , to moze biti i jer je toliko puta spricano da je propalo a ne zato jer je eko uzgoj
joj, ja volim plac,pazar, pjacu čisto onak radi kolorita, šuššura...
ali sve iluzije o placu kao izvoru zdravlja su mi dosta razbijene,
ali dajem prednost placu pa makar takvom od povrća iz supermarketa
Mi sve uzimamo s pjace, jaja, sir, zelje, voće. Nikad nikakvih problema. Treba znat od koga uzimaš ali u Dubrovniku je definitivno bolji izbor "zdravog i neprskanog" nego u ZG - a imam na Trešnjevci par kumica, isto dalmatinke, uvijek je dobro, cijena pristojna.
Roza, stoji to kako je na manjim pijacama bolje stanje, no ja imam preko mojih leđa iskustvo od mm neke daljnje tete koja prodaje na st pazaru i znamo je i dala nam za bebu zelenjave(kao to ona ne prodaje, nego je to za njih)... Onda nam je sin objasnio da je to špricano samo par puta....DOk je ovo za pazar xy puta više....
Problem je tih tetica, kumica bilo dalmatinki bilo prigorki, da one same ne kuže što je toliko lošeg u tome da se par puta pošprica...
ja kupujem svo povrće na placu, petkom radim jelovnik za idući tjedan pa usput sastavim listu povrća i naručim od severa- u subotu ujutro samo pokupim na dolcu.od njih kupujem i brašno. mliječne proizvode isto kupim subotom na dolcu, na veronikinom standu. meso nabavljam sa sela, domaće, a jaja su mi slaba točka i uglavnom ih nabavljam iz dućana, jedino kada uspijem dobiti sa sela-kada ti ljudi imaju viška svojih pa mi prodaju. tako da u dućanu kupujem samo kavu, čaj, šećer, rižu, mahunarke, pivu i tome slično.
mrvicu se razumijem u te vrtne stvari...
mislim da su mrkve kvrgave zbog toga što je stvaljeno previše stajsko gnoja na zemlju gdje su posijane , znači trebalke bi se sijati drugu godinu nakon stavljanja stajnjaka( ne znam da li se isto odnosi i na zemlju tretiranu industrijskim gnojivima), a može biti i zbog loše obrađene zemlje -ono - nije rahla pa se na jednom dijelu mrkva brže razvije, a na drugom zapne
rajčica trune dok je zelena zbog vršne truleži - a to nastaje zbog nedostatka kalcija, a to nastaje zbog čestih kiša i ispiranja tla, isl, treba folijarnbo prihraniti s kalcijem ili u obradi tla tretirati s kamenim brašnom, koje još nisam našla pa mi čovjek rekao da stavim vapno
sir kupujem veronikin, stvarno je ok
jednom sam kupila i slatko vrhnje kod njih, ali mi je baba jednom podvalila s isteklim rokom, tako da ju gadno kontroliram
za povrće se trudim kupiti na placu sezonsko od jedne tete za koju sam se po okusu hrane uvjerila da je domaće
e sad, da li je i ako tretirano tko zan. znam da su naši ljudi sa sela( čitaj bakice u maramama) skloni nečitanju uputa pa šibnu još jednu žlicu više za špricanje - nek se naše, a ono doza za 2 hektara, a ne za dva kvadrata
a staklenike oko ivanje reke i tamo na zaobilaznici da ne spominjem
i kod mene ide kila jabuka dnevno i muka mi je jer vjerujem da su špricane 23 puta, a jednostavno ne znam šta da radim i šta da kupujem
ove godine se planiram ozbiljno pozabaviti zimnicom
jaja kupujem kod gore navedene, krasna žuta, a čula sam da ostale kupuju na veliko i prodaju pod domaća
a najveća strava mi je meso
jednom sam u pipu kupila pile koje nije bilo dobro očišćeno, pa je još imalo jednjak, a u njemu je bilo još hrane
a za ove domaće sam čula da pilićima daju piti ureu( inače gnojivo koje drži vodu) vjerojatno zbog povećanja težine
i tak piletinu kupujem vindijinu, a za svinjetinu se pravim da ju nisam kupila pa ne razmišljam
poučena pričom o piletini i urei ne usuđujem se uopće negdje kupiti svinju ili tele da mi to srede
vjerujem da se voce i povrce ne placu sprica, ali ovo spricanje od 20 ili 30x mi zvuci kao "napada nas unutarnji i vanjski neprijatelj"
pa zar zaista mislite da bi ta rajcica ili jabuka imala ekonomsku isplativost da proizvodac mora 20x kupovati sredstvo za spricanje? I ja jos uvijek vjeruje u prirodno gnojenje, sjecate se starih kola natrpanih stajskim djubrivom :mrgeen: Vjerujem kako je to jos uvijek jeftinija varijanta od bilo kojeg kemijskog gnojiva
radi se vjerojatno više o mega uzgoju,plantažnom.jer njima da propadne 1% nečega,radi se o gubicima od tisuća kuna.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...ih-papira.html
pogledaj dio o rekordnoj upotrebi pesticida kod nas-vjerojatno nestručnoj.
I ja na Dolcu kupujem samo kod njih troje-četvero. Moj kriterij pri odabiru povrća je da je npr. kod blitve poželjno da ima po listovima rupice, jer ako je dobro za puževe, dobro je i meni. Kad u brokuli nađem puža ili crvića, baš sam sretna, a kad se u mrkvi nalazi kanalić koji je napravila neka životinjica, isto sam sva na cvjetiće.
A takvog se povrća uvijek može naći.
U ribarnici kupujem uglavnom na jednom te istom štandu, pa mi teta još dok se približavam nabraja što valja, a zna se desiti da i kaže kako nema ništa, iako ima 2-3 vrste ribe u ponudi.
Cubana slazem se. Moja mama radi u ministarstvu poljoprivrede i oni tek sad provode neke kao reforme i kod vecih proizvodjaca uvode neki red i kontrolu u spricanju. A ovi mali stvarno neki spricaju bez ikakve kontrole i po ko zna koliko puta. Niti postuju uputstva niti ista. A 90% robe na nasim pijacama nije proslo nikakvu kontrolu.
Mi od svekija uzmemo tu i tamo nesto domace, sveki nam po selu nabavi sta moze a ostalo kupujemo. Poludela bih da razmisljam za svaku jabuku cime je tretirana, u nasoj kuci se pojede cca 1kg jabuka dnevno, a gde je ostalo....
Tu blizu mene ima jedan privatni proizvodac jaja tj. prodaje i pilice. Kod njega su jaja po 1 kn i kumice s placa su uredno kupovale kod njega i prodavale na placu po vecoj cjeni. Odnenavno mora na svako jaje utisnuti zig i kumice su se strasno pobunile jer to sad vise ne mogu prodavat pod domaca jaja...
A ta jaja su stvarno dobra, zumanjak je bas one prave domace boje pa su kumice lako podvaljivale..
Ja bas ne kupujem na placu jer mi je skupo. Imam od koga kupit domaci sir i vrhnje, netretirane sampinjone... Jabuke ionako najcesce dobijem domace.
Jedino sto me sad muci je brokula, kaze mi teta, koja radi u Konzumu da im dolazi u veeelikim vrecama koje su pune nekakve zelatinaste tekucine. I u tome stoje sve dok neidu na police i jasno, to ih odrzava svjezima. Prodavacice ih moraju oprati prije jer to bude bas onako ljigavo...:smajlikojemjemucno: