Pokazuje rezultate 1 do 50 od 195

Tema: Kupovina na placu - da ili ne

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo nekoliko savjeta za kupovinu na placu za početnike

1. Budite redoviti (otprilike iste dane u tjednu, isti plac) -tako će te pohvatat raspored prodavaća i među njima naći svoje pouzdane, to je dugoročna garncija dobre kvalitete i usluge.
    2. dođite jako rano ako podnosite rano buđenje.Jako rano znaći u mjesecima kada nije zima oko 7 . Korist tako ranog dolaska je u tome da polovite tko kakvu robu donosi. Npr. na trešnjevci većina bakica kupuje matovilac na veliko od jednog prodavaća , pakira ga u manje vrećice i prodaje duplo skuplje. Rani dolazak omogućava da uočite takve prodavaće (to nisu preprodavaći sa zelene tržnice , nego proizvođači koji višak prodaju bakicama na placu),oni imaju i svoj štand na kojem možete dobiti isti proizvod 30-40 % jeftinije .
    3. Kad nađete nekoga sa čijom ste kvalitetom zadovoljni , budite tamo redoviti, ne škrtarite (ostavite kunu ako vam nema za izvratiti), ne važite doma i ne ljutite se ako vam na početku oduzmu koju deku. Ako ste zadovoljni kvalitetom isplati se platiti malo više.
    Dugoročno će te plačati isto za bolju kvalitetu.
    4. Ako još nemate svoje prodavaće, tada se pouzdajte u sreću i par trikova. Idite na plac radnim danom, tada je jeftinije . Dođite kasnije,pokušajte spustiti cijenu pogotovo ako uzimate veće količine. Probajte robu na licu mjesta. Pitajte da li možete sami birati (to najčešće ne bude problem), kada vam važu prizvod koncentrirano gledajte u prodavaća i vagu (makar ne imali pojma o njihovim trikovima, važan je dojam da imate pojma ).
    5. pitajte za savjet ili recept ako vidite nešto novo ili zanimljivo . U mesnici isto tako pitajte za savjet i preporuku koji komad mesa upotrijebiti za nešto (ako vam za sve predlažu biftek ili teleći but , ne dajte se smesti prvih par puta)
    6.ako ste zadovoljni dajte prodavaću povratnu informaciju (mene moje bakice već znaju i najavljuju mi bez da pitam kada točno dolaze posebne mahune koje jako volim ili crni ribiz npr.)
    7. ako niste sigurni kod koga, stanite u red kod štanda gdje ima najviše ljudi (ili je jeftino, ili je kvalitetno, ili prodavač sporo radi, ali to je dio rizika )

ako se sjetim još čega , napišem

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sirius :respect:
    nasmijala sam se na ovaj biftek, za npr. sarme

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    sirius :respect:
    nasmijala sam se na ovaj biftek, za npr. sarme
    E, to bi sarma bila. VIP sarma.
    Posljednje uređivanje od sirius : 14.01.2011. at 14:54

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Na placu kupujem samo domaći sir i vrhnje.

Sve ostalo mi je sumljivog porijekla,uvjerena sam da većina nabavlja na istim mjestima kao i trgovine,a prodaju po znatno višim cijenama koje, kako je netko zgodno rekao, uvijek uspiju zaokružiti na okruglu brojku.

Jaja i meso nikad ne bih kupila na placu od bakice, jer sam uvjerena da i oni svoje kokice šopaju koječime, a vjerojatno nestručno i možda se te koke najedu više kemije nego ove "industrijske",a o uvjetima skladištenja neću niti misliti. Čula sam da postoji neka smjesa koja se doda u hranu za koke pa žumanjci budu zlatno žuti.

Eto, puna skepse,ali ne vjerujem ni kumicama,a još manje prekupcima,naslušala sam se "plac-spika" jako puno,od toga koja trgovina prodaje jaja sa žigovima koji se lako peru pa se ta ista jaja valjaju u blato i prodaju pod domaća,ali skuplje, naravno i sl.
    Posljednje uređivanje od rosa : 15.01.2011. at 10:27

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije par godina sam bila na jednom velikom eko imanju u razgledanju, stvarno velikom, medju prvima u nas su dobili certifikat, i uvjerila se da voce i povrce na takvim imanjima moze izgledati (i izgleda) jednako susedovom
    nista sitno i kvrgavo, nikakva greska prirode
    i moja mama je do prije 4-5 godina uzgajala u jednom maleckom posudjenom vrtu povrca za nase potrebe i osim mrkvi sve joj je super uspijevalo (uz dosta truda, prije posla moras ici zalijevati, a i placala je jednom covjeku u nevolji da se rucno bori s korovom)
    u konavlima smo do rata imali mali ranc i svoj bio vrt, nono, baba i mama su ucili iz jedne male knjige - i opet je sve raslo zdravo i u bojama
    onda je negdje s prvim zdravim trgovinama dosao taj mit da zdravo nikako ne moze i zdravo izgledati :/

ja kupujem i na pjaci i u trgovinama, iako se trudimo kupovati vise na pjaci
    blizu kuce nam je pjaca na kojoj - nikom ne vjerujem
    sve preprodavaci
    pa tu odem kad nemam vremena
    ako imam, idem na dolac
    nemam "svojih" jer jako lose pamtim lica

ali mi je vazno (ne citajte) da pricaju dalmatinski pa dok setam po placu i trazim, dobro naculim usi
    pa tako i ja najcesce kupujem kod tete kraj lifta
    osim sto je dalmatinka lol, poklanja hranu roditeljima koji su smjesteni u stanovima udruge krijesnica
    to me je bas dirnulo

najveci problem imam s jajima
    kupujem ih dolje, od onih "velikih", a radije bi kupovala kod neke bakice
    samo, svaki put kad to napravim, proljev me sastavi sa zemljom

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ali mi je vazno (ne citajte) da pricaju dalmatinski pa dok setam po placu i trazim, dobro naculim usi
    pa tako i ja najcesce kupujem kod tete kraj lifta
    osim sto je dalmatinka lol, poklanja hranu roditeljima koji su smjesteni u stanovima udruge krijesnica
    to me je bas dirnulo

najveci problem imam s jajima
    kupujem ih dolje, od onih "velikih", a radije bi kupovala kod neke bakice
    samo, svaki put kad to napravim, proljev me sastavi sa zemljom
    Ako jaja kupuješ kod "teta" koje pričaju dalm,atinski nije niti čudo što ti se dogodi

Zimi je teško naći domaća jaja ali nije SF, Ja već polako kužim i na placu koja su koja, iako me znaju prevariti, ali to otkrijem tek doma

Ja često kupujem jaja koja nisu kokošja (pačja, purina) - osim što su mi bolja, nekako si mislim da nisu s neke farme. jedini problem je što ih je teško naći a npr. pačja je nahvalila Ana (Ugarković) pa i od onda nestanu brzo.ž

Mima, Sever ti ima štand u zatvorenom dijelu Dolca, a tamo se, kad je bilo jako hladno, preselila i ova plava ovdje spominjana teta iz Dalmacije koja stoji kod lifta

Meni je odlazak na plac dio "folklora"- ono nešto moje, pa makar me malo i prevarili, jednostavno mi je gušt.

Na Dolcu, nikad ali baš nikada neću kupiti ništa kod onih 3 ili 4 prodavačice koje stoje na drugim tezgama, ne znam kako bih objasnila. One znaju imati i "domaću" robu, skuplje su iod drugih. One robu nabavljaju ne znam otkuda ali i otkupljuju od ljudi koji povremeno dođu na plac sa dobrom robom. Nekoliko puta mi se dogodilo da mi nešto istrgnu iz ruke što sam tako htjela kupiti od neke bakice, jer one uzmu sve od nje, ona ode doma, a one te iste stvari prodaju na svom štandu po puno većoj cije. One su mi najgori dio Dolca i nikad neću ništa tamo kupuiti ma koliko mi trebalo.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ako jaja kupuješ kod "teta" koje pričaju dalm,atinski nije niti čudo što ti se dogodi

od kumica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •