M. je i dalje odličan učenik, no sad je već u četvrtom razredu, slijedi peti, klasični, pa me počinje mučiti problem njegove neorganiziranosti. On jednostavno ne zna raspolagati vremenom. To je sindrom pametnog djeteta koje nikada do sada nije moralo učiti - sve je rješavao lako, malim prstom. Sada su zadaće veće, lektire opsežnije, vježbe na instrumentu teže - sve to zahtijeva više vremena, a i time i organizacije vremena.

Kad dođe kući iz škole čini mu se da je vječnost pred njim. Malo se odmori, pojede nešto, pogleda crtić, popričamo i onda bi trebalo krenuti sa zadaćama. Nekako i krene, ali stalno prekida rad, uvijek ima nešto za pitati, vrti se oko sebe, napiše pol zadaće, pa se spusti na pod i malo poigra. Onda riješi dva zadatka iz matematike, pa ustanovi da je gladan. Pojede nešto, pa se vrti po podu, pa se vrati zadaći ili sviranju, ali bi se za dvije minute malo pomazio ili me nešto pitao. I tako u krug...

Za čas dođe vrijeme da se krene u muzičku ili na mačevanje, pa se vrati kući, još mora nešto završavati, čitati lektiru i sl.

On na kraju napiše sve zadaće i odsvira što treba, redovito ide na aktivnosti, ali mislim da će ga te neorganiziranost koštati. Uopće ne shvaća koliko vremena ubije i što bi se za to vrijeme moglo napraviti niti koliko bi mu slobodnog vremena ostalo kada ne bi tako cjepkao rad. Ja sam potpuno drugačija, organizirana brza, iskorištavam vrijeme do maksimuma i ne čekam "sutra", pa me to sve skupa još i više nervira.

Imate li neki savjet?