ej, nazvala ja ipak poreznu, veli teta da povrat poreza ne ulazi u potvrdu o visini dohotka![]()
sad sam i ja zbunjena s tim povratom poreza. meni je on isplacen zajedno sa placom za 11 mjesec, dakle u 12 mjesecu. i kad cu dobivati onaj IP obrazac od firme, vidjet ce se uvecana placa za 11 mjesec za taj povrati poreza. i sta sad, da ih trazim da maknu van taj povrat poreza i napisu samo iznos place?
lako bi bilo da je to jednokratna isplata, onda ju nebi upisala i gotovo, a ovako mi se taj povrat poreza vidi na placi.
navi, kako si ti to rjesila ako si rjesila, jel ti se vidi na placi i jesi trazila da ti maknu taj iznos povrata poreza?
Willow, koga si zvala u poreznoj, jel im se moze poslati neki mail gdje bi to napisali, tako da imam napisemeno da trazim da mi to maknu iz IP obrasca?
cure, mi pričamo o 2 različite stvari:
- sve sa IP obrasca ulazi u obračun i dohodak ali
- ja sam imala povrat poreza zbog ugovora o djelu - e taj povrat poreza (za koji sam dobila porezno rješenje) ne ulazi u dohodak odnosno neće biti napisan u onoj potvrdi o visini dohotka![]()
Last edited by Willow; 17.01.2013 at 11:22.
Pričate o dvije stvari
- jedno je obaveza poslodavca da na kraju godine napravi godišnji obračun za svoje isplate djelatniku (ako je taj radio cijele godine kod istog poslodavca) i to se vidi i na IP obrascu i na izvatku iz poreze (to nije "pravi" povrat poreza)
- drugo je kad netko ima bilo olakšice ili dodatne prihode koje naknadno prijavljuje u poreznoj prijavi koju predaje poreznoj početkom godine a za prethodnu godinu, ako po tome ima povrat poreza on se naravno ne vidi na IP obrascu poslodavca, a ne vidi se ni na poreznoj kartici izdatoj od strane porezne uprave ako je izdana 31.3. jer do tada se ni ne obrade prijave.
Ja imam oboje - uvećanu plaću isplaćenu u 12. mjesecu a imat ću i dodatni povrat koji se tu ne vidi jer nisam drugo dijete još uvijek prijavila na PK obrazac pa mi nije plaća uvećana za taj osobni odbitak.
da. samo ja mislim da nebi smjelo ovisiti o tome zbog cega je povrat poreza, dali zbog ugovora o dijelu kao kod tebe ili zbog nekog drugog razloga. ili mozda bi, sad vise ne znam. uglavnom meni je povrat poreza isplacen zajedno sa placom i nisam podnosila poreznu prijavu. da mi nisu vratili sa placom, podnijela bi prijavu pa bi mi ga vratili kasnije po poreznom rjesenju
sillyme hvala. znaci ipak postoji razlika od povrata do povrata. onda ovaj nas isplacen sa placom normalno ulazi u prihode
A što je sa bakinim i dedinim mirovinama, jel se i za to dobiva potvrda na poreznoj upravi, ja mislim da njihove penzije nisu oporezovane pa ne znam jel tamo imaju što evidentirano?! Ili sam sad rekla neku glupost![]()
Piše na onoj obavijesti da treba donijeti:
- potvrde poslodavaca i drugih isplatitelja prihoda o visini plaće, naknade plaće i drugog dohotka za svakog člana zajedničkog kućanstva koji je zaposlen ili samostalno obavlja djelatnost ili je ostvario drugi prihod (mirovina, naknada za bolovanje, rodiljne i roditeljske potpore, naknada za nezaposlene, naknada po ugovoru o djelu, drugi prihodi koji podliježu oporezivanju sukladno Zakonu o porezu na dohodak),
znači po ovome povrat poreza, dječji doplatak i naknada od grada ne ulaze u prihode![]()
Imam slijedeću situaciju: u prošloj godini sam po prihodima taman prešla granicu u viši razred plaćanja, a u ovoj su nam za sretnu novu srezali plaće. Ima li netko informaciju da li će se cijelu godinu plaćati cijena po prihodu 2012 ili se može tražiti smanjenje iznosa vrtića jer prihodi u tekućoj godini nisu onoliki koliki su bili pri određivanju cijene vrtića?
teta u poreznoj kaže da ne ulazi, vidjet ćemo kad konačno dobijem potvrdu o visini dohotka![]()
Baš slatko, vi se ovdje raspisale, vidim da je prikupljanje papira skoro završeno, a ja NISAM IMALA POJMA DA SE PAPIRI PREDAJU DO 18.1.!!!
E sad, ako može koji pametan savjet, jer nema šanse da papire skupim za sutra, ili koji post podrške u stilu "Nisi jedina!"
Malo si me utješila, ispuniti ću izjavu, a ostalo ću pokušati stići u ponedjeljak.
Neovisno o tome kako je kome, i te "politike svakog vrtića", na prethodnoj str. ovog topica ima link i kopija dopisa Grada, da se SVI papiri predaju do 31.3., a do 18.1. samo izjava.
Da ne juriš, pokušaš stići, ili da te netko u vrtiću ne gnjavi ili uvjerava da treba biti drugačije isprintaj taj dopis.
Cure, osigurale ste mi miran san ove noći! Puno vam hvala.
Ja sam također morala predati sve papire osim ovih s porezne. Radi se o privatnom vrtiću i imali smo rok do danas.
Kod nas su se predavale samo izjave, drugo nista nisu trazili. Sto se tice povrata poreza, sjecam se da mi je prosle godine, kad smo skupljali papire zbog tadasnjeg Bandicevog pokusaja uvodjenja cenzusa, povrat bio prikazan na potvrdi iz porezne. Tako da sam poprilicno sigurna da ulazi u prihode.
Uz navedeno, u prijedlogu Programa na snazi su ostale druge olakšice pri plaćanju vrtića.Tako je, primjerice, za treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovnom vrtićkom programu boravak besplatan, za drugo dijete kao i dijete samohranog roditelja plaća se 75 posto od ukupne cijene, a za dijete čija je obitelj u sustavu socijalne skrbi plaća se 20 posto od cijene vrtića.
Ova im je olakšica genijalna, mrak mrakova.
Koliko ugusto treba rađati žena čijih bi svo troje (ili četvoro ili petoro) djece bilo istovremeno u redovnom vrtićkom programu?
Prvo, jaslice ni ne dobiješ dok nema dijete godinu i pol do dvije,
tako da bi trebalo rađati svake godine po jedno dijete da bi se svo troje (i daljnje) utrpali u isti vrtićki program istovremeno. Ili da su sve blizanačke trudnoće.
Da ne bi možda trebali biti i u istoj grupi?
Nije mi uopće the best opcija ona od prošlog puta da je vrtić besplatan zbog samog broja djece u obitelji (troje i više), i tada su mi bile logičnije olakšice, odnosno smanjenje postotka cijene kad obitelj ima više djece jer definitivno ima veće troškove, kako god okreneš.
Ne besplatno nego čisto manja cijena za određeni postotak, ovako kako se navodi za drugo.
Ali onda nek ne trkeljaju ove fore o besplatnosti jer ne znam tko u to može upasti.
Od mojih četvoro djece, jedno je mala beba, dakle, nije u redovnom vrtićkom programu,
drugih dvoje su školarci, plaćaju boravak ili užinu u školi (bez ikakvih olakšica),
a samo je jedno u redovnom vrtićkom programu.
Ovo tek toliko, nije bed, normalno ćemo prikupiti papire o prihodima, samo sam tek danas vidjela da se navodi ova, nazovi, olakšica, u koju će upasti otprilike tri i po čovjeka.
(Inače, pozdravljam odluku da konačno netko uvaži podstanarstvo kao velik teret, dosad te ljude nitko nije šljivio)
ma super ako je tako, čekam cijelu godinu povrat poreza kao ozebao sunce i oni mi ga uplate 20.12., sad ću upasti u viši razred zbog toga![]()
1. Dobila sam s posla IP obrazac na kojem je iskazana placa iz 12/2011 jer je isplacena u sijecnju
samo ne znam po kojoj logici onda 12/2012 ulazi u prihode (imala sam 13 placa po tome)
2. Imamo tuđi kredit koji otplaćujemo a on ne ulazi u olakšice- iako nam je banka bila voljna izdati potvrdu o novcu uplaćenom na taj kredit, ne mozemo do ugovora niti tim kreditom MI rjesavamo svoje stambeno pitanje (nije da se ljutim al tko zna koliko ljudi ima tuđe brige na svom računu).
4. U nasem vrticu rok za predaju svega osim porezne je danas- ne znam zasto s poreznom cekaju 1.3. kad se zna da do kraja veljace to treba rijesiti?!)
3. Zbog hrpe raznoraznih situacija ovaj način plaćanja nikako ne može biti pravedan. I to je to!
jospial vas vrtic nije u pravu, samo treba izjava. azasto s poreznom idu vec 1.3.? pa bandic je drecao na konferenciji za novinare da eto velikodusno daje do 31.3. to je privatni ili gradski vrtic?
Jesu vas tražili i u privatnima da predate do danas i što? Mi smo se upisali neki dan ali nisu mi ništa konkretno rekli za papire.
Zna li netko odgovor na pitanje, koje vidim i još neke zanima - plaća li se cijela 2013. prema slici iz 2012. ili ima šansa da mi se to uz neku molbu (i kome) promijeni, budući da ću u ovoj godini imati bitno manje prihode, a po prošloj godini ulazim u najniži razred sufinanciranja?
[QUOTE=josipal;2320683]1. Dobila sam s posla IP obrazac na kojem je iskazana placa iz 12/2011 jer je isplacena u sijecnju
samo ne znam po kojoj logici onda 12/2012 ulazi u prihode (imala sam 13 placa po tome)
Na IP obrascu ne smiju biti isplate iz 2013, nego samo isplate u 2012 , znači plaće od 12-2011 (isplaćeno u siječnju 2012) do 11-2012 (isplaćeno u prosincu 2012), što će reći isplate u 2012. godini. Tko god ti je izdao takvu IP, zatraži ispravnu.
Upravo predala sve papire, bar se nadam da su svi na broju. Toliko mi je već ovo s cijenom vrtića na vrh glave, da više nisam imala živaca ni provjeriti što sam ubacila u fascikl.
Ms. Mar, spominjalo se već na temi (vidi str. 93), takve se promjene mogu prijaviti radi korekcije cijene.
Jer u onoj Obavijesti GU piše: "Pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa utvrđuju gradske predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta, odnosno u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice."
Last edited by Dalm@; 18.01.2013 at 12:35.
Danas sam odnio hrpu papira u vrtić, između ostalog: potvrdu o plaćenoj alimentaciji u 2012. i potvrde iz kojih se vidi da su nam prihodi smanjeni i da nema šanse da budu kao u prošloj godini. Napisao sam i lijepu molbu da se uvaži smanjenje prihoda (manja plaća, žena bez posla). Što se dogodilo? Gđa. iz vrtića je rekla da ništa od toga jer ona nema ništa crno na bijelo, da će ona samo prema izjavi o prihodima u 2012. i uputila me na centar za socijalnu skrb koji bi nas valjda trebao proglasiti socijalnim slučajem (to ipak još nismo), javiti to GU za OKŠ koji bi onda javili vrtiću. Genijalno! Pozvala se na slijedeći tekst iz famozne gradske Obavijesti:
Gradski ured za obrazovanje. kulturu i šport utvrđuje pravo na oslobađanje, odnosno smanjivanje obveze sudjelovanja roditelja u cijeni programa za posebne slučajeve izvan utvrđenog sustava olakšica (u suradnji sa centrima za socijalnu skrb i zdravstvenim ustanovama).
E sad, kad sam i ja to naknadno pročitao od slova do slova, u istom dokumentu našao sam i slijedeće:
Pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa utvrđuju gradske predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta, odnosno u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice.
Po meni je to dovoljno crno na bijelom tako da ću gospođu ponovo posjetiti idući tjedan. U međuvremenu sam dobio odgovor od Grada na moje pitanje o alimentaciji koju plaćam i koja jest moj prihod, ali nešto baš i nije prihod mog domaćinstva:
Za sada troškovi alimentacije ne umanjuju sveukupni prihod vašeg zajedničkog kućanstva. Vaš upit proslijedit ćemo na daljnje razmatranja na razini Grada.
Bosiljka Devernay, voditeljica Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje
Kad već netko odgovara na pitanja, iskoristio sam priliku i opisao gornji slučaj. Promptni odgovor s iste adrese:
Slijedom Vašeg nastavnog upita, Vaš mail proslijedila sam sam našoj pravnoj službi, gospođi Šarić temeljem dodatnih konzultacija.
Dakle, čekam još jedan odgovor. Za kraj ovog "izvještaja" citirao bih g. Lovrića zbog čije izjave ostajem optimist:
...ako se jednom ili oba roditelja smanji plaća u 2013. ili, u najgorem slučaju, ostanu bez posla. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, objasnio je kako će se, ako se utvrde, takve situacije uvažavati, pa će se cijena vrtića za takve slučajeve smanjiti.
Evo ja znam jednu kojoj mislim cetvero ide u vrtic a najesen ce i peto, iako ce onda mozda ono najstarije vrticko u skolu... Jednom sam zbrojila da od grada dobiva cca 3.000kn mjesecno samo na racun onog "trece i iduce dijete", s tim da se naravno to ne ubraja u dohodovni cenzus jer je jelte neoporezivo
naravno sva djeca joj uredno idu u jaslice jer imaj prednost spram djece roditelja koji rade dok je ona zadnjih valjda 15 godina na porodiljnom...
Last edited by sillyme; 20.01.2013 at 10:47.
nemoj sillyme zaboravit da je samo 3 ili 4 djete u pitanju, oni iznad ne dobivaju ništa gratis.
mi imamo pomalo sličnu situaciju s kreditom koji nam počinje stizati na naplatu sad u veljači. Odnijela sam u vrtić zahtjev da nam to uzmu u obzir (od veljače naravno) i sve dokumente od banke pa je računovođa rekla da će zvat u grad i pitat ali ništa mi još nije javila. Zamolila sam ju da mi se netko pismeno očituje na zahtjev pa mi je rekla da ona to ne radi, ako grad odbije zahtjev onda će mi vratit papire pa da idem sama prema gradu s tim... vidjet ćemo... ali ako mi ne odobre mislim se pozivat na sve ovo što si ti tu naveo i plus zdrav razum![]()
Znaci stignes taman jos jedno ubaciti "u program" ako odmah zapnes
Ja sam mozda malkice ogorcena na temu gradske politike oko vrtica jer prije posla razvazam djecu u razlicite vrtice a neki koji su doma ih samo prosecu do obliznjeg gradskog, kad je grad odlucio da su prioriteti takvi kakvi jesu... No nema veze, nije da bi se zbog toga mijenjala s tom mojom poznanicom, ali cim netko spomene gradski vrtic meni se u glavi odmah slozi niz dohodak-subvencija-prednost-jaslice i malkice su mi zivceki stanjeni po tom pitanju, pogotovo u tjednu kad je ostavit mladjeg u vrticu bio pravi logisticki poduhvat, a ni podizanje nije bilo sala, a meni gradski vrtic na 100m od ulaznih vrata...i jos sam morala potrositi jedan dan godisnjeg zbog skupljanja papirologije, placala bankama naknade, gubila vrijeme u mup-u mijenjajuci (opet!) prebivaliste djece itd...
zachatavamo topic...ali i tako je prosao rok za predaju papira
ne bih više, hvala..tri mi je jedno više od planiranog...
znam o cemu pricas. mi smo vozili srednjeg u privatni pola godine. stvarno smo se napatili. a upao je na kraju u gradski jer smo postali obitelj s troje djece, pa je dobio bodove. sad se ne bunim toliko, ali meni je osobno nevjerojatno da ce mi 3 djece ic u vrtic za 270 kn...
danas sam dobila potvrdu na hzzo za vrtic i dd, i na jednoj mi pise jedan iznos a na drugoj drugidatumi su isti, od 1.1. do 31.12.